Моніторинг земних змін

Тут зібрані з різних джерел повідомлення і факти, які свідчать про те, що на Землі відбуваються значні геологічні і кліматичні зміни, і про настання в найближчі роки Зсуву Полюсів в зв'язку з черговим наближенням Планети X, Нібіру. (згідно з http://www.zetatalk.com/)

Короткі повідомлення зібрані тут походять з мас-медіа, теле і радіо новин, Інтернету, etc.

------

Earth Changes Monitoring

Facts gathered here from various sources indicate that major geological and climate changes are happening on Earth, which herald a Pole Shift in near future due to rearrival of Planet X aka Nibiru. (according to http://www.zetatalk.com/)

Short notes collected here come from mass media, television and radio news, Internet, etc.

Articles by Year - Статті за роками

Шукати в цьому блозі

понеділок, 5 липня 2010 р.

2009 Aug

Жара в Оймяконе


1 августа 2009

В последний июльский день небывалой жарой отличился северо-восток Якутии, и, в частности, Оймякон. Температура после полудня здесь повысилась до 30,3 градуса, став рекордной за всю историю метеонаблюдений в этом городе. Прежний рекорд превышен почти на 10 градусов: в 2000 году температура поднималась до 22,5 градуса. Небывалой жарой северо-восток Республики Саха обязан выносу тепла из Монголии и Китая в системе циклонов, которые продвигаются с юга Сибири на северо-восток России. Теплой стороной циклоны обращены к дальневосточным морям. Так что на востоке Якутии и в Магаданской области температура превышает обычную на 2-4 градуса. В первый августовский день с прохождением холодного атмосферного фронта фон температуры в Якутии резко понизится. На юге, юго-востоке и северо-востоке Республики пройдут дожди, местами с грозами, а днем будет всего 18..23 градуса. В дальнейшем температура пойдет на повышение, но жары пока не будет.



Тысячи людей эвакуированы из-за пожаров на Канарах

3 августа 2009

Около 4 тыс. человек было эвакуировано с одного из Канарских островов из-за бушующих там лесных пожаров.

Борьбу с огнем на острове Пальма ведут более 250 пожарных и сотрудников службы охраны лесов, однако огонь продолжает распространятся в трех направлениях, раздуваемый сильными ветрами.

Местные власти надеются, что с пожарами удастся справиться в воскресенье.

Пальма - пятый по размеру из семи Канарских островов, расположенных у атлантического побережья Марокко. BBC

Над Львовом пронеслась страшная буря (фото)

3 августа 2009

Во Львове сегодня страшное ненастье. Город волной накрыла буря. Об этом сообщает ЗІК. Шквальный ветер, гроза, град застали людей врасплох.

В центре города на некоторых улицах стоит свыше 20 см воды. По предварительным данным, во многих районах Львова нет электроэнергии.

На пр. Свободы бурей повалено много деревьев. Оборваны электрические провода.

Во Львове в результате урагана травмированы три человека

Во Львове сегодня в результате урагана пострадали три человека, которые с различными травмами были госпитализировали.

Как сообщили УНИАН в пресс-службе МЧС, в результате сильного ливня с градом, сопровождавшегося порывами шквального ветра на улицах Львова повалены десятки деревьев. В результате падения деревьев повреждены контактные линии электросетей, автомобили и здания.

В ликвидации последствий ненастья задействованы более 70 спасателей и 15 единиц специальной техники МЧС.

В частности, на улице Городоцкий, 159, проведены работы по спуску дождевых вод и освобождению 9 человек, которые не могли выйти из ювелирного магазина, расположенного на цокольном этаже здания.



Таянье вечной мерзлоты представляет экологическую угрозу для планеты

3 августа 2009

Запасы углерода, находящиеся в мерзлой почве в отдаленных частях Северного Полушария, более чем в два раза превышают изначальные предположения ученых, тогда как интенсивные процессы таяния в данных регионах способны ускорить глобальное потепление климата, утверждают ученые по результатам проведенного исследования.

Глубинные слои мерзлой почвы, расположенные рядом с поверхностью земли, известные под названием вечная мерзлота, сегодня находятся преимущественно в таких регионах, как северные части России, Канада, Аляска и Скандинавские страны.

Глобальное потепление климата уже вызвало интенсивное таяние вечной мерзлоты в отдельных районах Земли, став причиной выброса в атмосферу огромного количества углерода и метана.

В условиях глобального изменения климата, в атмосферу выбрасывается все большее количество вредных газов, способствующих дальнейшему загрязнению и повышению средних температур на планете.

“Риск выброса в атмосферу гигантских количеств углерода, хранящихся в мерзлой почве в полярных широтах, с каждым годом становится все более высок”, - пишет глава исследования д-р Пеп Канаделл.

“Проведенные исследования показали, что объемы углерода, хранящиеся в почвах вокруг Северного Полюса, ранее были прежде сильно недооценены”, - продолжает ученый.

“По нашим оценкам, большая часть околоповерхностной мерзлоты исчезнет уже к концу этого столетия, создавая условия для химического разложения (и, как следствие, выброса парниковых газов) громадных углеродных почвенных запасов.

По словам Кандела, даже в случае таяния 10% от всей совокупной площади, занимаемой регионами вечной мерзлоты на планете, это может стать причиной выброса дополнительных 80 млн. частей на миллион углекислого газа в атмосферу и увеличит средние температуры на земле примерно на 0.7°C.

По данным ООН, с конца 19-ого столетия средние температуры на Земле уже выросли на 0.7°C и, по прогнозам ученых, к 2100 году будут способны еще увеличиться еще на 1.8-4°C. По словам экспертов, глобальное изменение климата будет связано со все большим количеством стихийных бедствий и катаклизмов, в том числе штормами, засухами, таянием ледников и повышением уровня Мирового Океана.



Полярне сяйво зникне?

6 серпня 2009

■ Зміни в магнітному полі Землі можуть "перенести" найкрасивіше природне явище

Північне та південне полярні сяйва, які раніше вважалися симетричними, насправді різняться між собою. Улітку на світанку саме у північній півкулі норвезькі вчені спос¬терігали найінтенсив-ніше сяйво, і взимку перед заходом Сонця — у південній півкулі.

На думку вчених, це говорить про зміни у магнітному полі Землі, де, власне, і виникають полярні сяйва. Мало того — можливо, вже через 50 років північний магнітний полюс пе¬реміститься настільки, що по¬лярне сяйво зникне... Невже магнітне поле таке мінливе?

— Магнітне поле Землі дуже змінне. Скажімо, воно може

залежати від сонячної актив¬ності, — розповів Віталій Фур¬ман, завідувач кафедри фізики Землі геологічного факультету Національного університету, доцент, член Українського фізичного товариства і Науко¬вого товариства імені Тараса Шевченка. — А полярні сяйва є результатом взаємодії верхніх шарів атсмосфери із зарядже¬ними частками сонячного віт¬ру, що рухаються в магнітному полі Землі. І під час магнітних бур, що виникають саме через

спалахи на Сонці, спостері¬гаються найяскравіші полярні сяйва. Крім того, магнітне поле змінювалося за час існування Землі. Скажімо, у палеозої магнітні

полюси були поблизу еквато¬ра, та й сьогодні вони не збі¬гаються з географічними полю¬сами Землі. Так, північний магнітний полюс нині є на од¬ному з островів Канадського архіпелагу та віддалений від гео¬графічного полюса на 1000 кілометрів. А південний маг¬нітний полюс в Антарктиді, за 800 кілометрів від географіч¬ного південного полюса.

Крім того, існує таке явище, як міграція полюсів. Скажімо, північний магнітний полюс за останні сто років просунувся далеко на північ Канади. Якщо така тенденція збережеться й надалі, уже в найближчі 50 років він може опинитися в Сибіру. А разом з магнітним полюсом переміститься і сяй¬во. Відтак Аляска може втрати¬ти одне зі своїх див — північне сяйво, яке, натомість, з'явить¬ся над Сибіром.



Стихії розгулялися.

6 серпня 2009

За перше півріччя 2009-го у світі сталося 380 стихійних лих, у них загинуло понад З тисячі осіб. Урагани та повені завдали економіці держав збитків на 25 млрд. доларів, а страхові компанії змушені були виплатити 11 млрд. доларів.



Шутка "Младенца": над Атлантикой пока не зародилось ни одного урагана

6 августа 2009

Сезон ураганов, который начался 1 июня этого года в Атлантике, поражает ученых своим спокойствием. На протяжении более чем двух месяцев над Атлантическим океаном не зародилось ни одного тропического шторма.

До конца года метеорологи университета штата Колорадо не исключают возможности возникновения по меньшей мере 10 тропических штормов, четыре из которых перерастут в ураганы. По мнению метеоролога Филиппа Клотцбаха, столь спокойное начало "ураганного сезона" в Атлантике связано с климатическим явлением "Эль Ниньо" (Младенец), при возникновении которого в регионе снижается опасность возникновения ураганов. Последний раз отсутствие до 5 августа тропических штормов и ураганов было зарегистрировано 17 лет назад, в 1992 году.

Тем не менее, ученые призывают жителей потенциально опасных районов не успокаиваться. В пример Филипп Клотцбах приводит тот же 1992 год, в котором августовский ураган "Эндрю" нанес ущерб превысивший 30 миллиардов долларов. В результате разгула стихии погибли 32 человека, около 200 тысяч остались без крова.

ИТАР-ТАСС напоминает, что атмосферное явление классифицируется как шторм и получает собственное имя, если скорость ветра в его эпицентре достигает 63 километров в час. При скорости ветра 118 километров в час и более шторм становится ураганом. Согласно устоявшейся традиции, на год в Национальном центре по наблюдению за ураганами в Майами (штат Флорида) заранее готовится список из 21 имени, которые располагаются в соответствии с латинским алфавитом. В список текущего года вошли следующие имена: Ана, Билл, Клодетт, Дэнни, Эрика, Фрэд, Грейс, Генри, Ида, Хоакин, Кейт, Ларри, Минди, Николас, Одетт, Петер, Роуз, Сэм, Тереза, Виктор и Ванда.



Сезон ураганов в Атлантике поражает ученых своим спокойствием

6 августа 2009

Начавшийся 1 июня этого года сезон ураганов в Атлантике поражает ученых своим спокойствием. На протяжении более чем двух месяцев над Атлантическим океаном не зародилось ни одного тропического шторма.

Однако специалисты не исключают возможности возникновения в этом году по меньшей мере десяти тропических штормов, четыре из которых перерастут в ураганы. С таким прогнозом выступили метеорологи из университета штата Колорадо, передает ИТАР-ТАСС.

Ранее ученые предупреждали, что сезон 2009 года будет иметь повышенную активность. Напомним, согласно прогнозу, составленному метеорологами в декабре года прошлого, в Атлантике должны были образоваться 14 тропических штормов и семь ураганов. При этом по меньшей мере три из них могли бы достигнуть третьей категории опасности по пятибалльной шкале и обладать силой ветра не менее 178 км/ч.

По словам метеоролога Филипа Клотцбаха, столь спокойное начало "ураганного сезона" в Атлантике связано с климатическим явлением "Эль-Ниньо", при возникновении которого в регионе снижается опасность возникновения ураганов. Ученый напомнил также, что последний раз отсутствие до 5 августа тропических штормов и ураганов в Атлантике наблюдалось в 1992 году.

"Однако жителям потенциально опасных районов не стоит успокаиваться, так как 1992 год тоже был достаточно спокойным, а потом в конце августа по Флориде ударил ураган "Эндрю", - указал ученый.

В результате стихийного бедствия тогда погибли 32 человека и около 200 тысяч остались без крова. Ущерб, нанесенный этим ураганом, составил свыше 30 млрд долларов.

Атмосферное явление классифицируется как шторм и получает собственное имя, если скорость ветра в его эпицентре достигает 63 км/ч. При скорости ветра 118 км/ч и более шторм становится ураганом.

Согласно устоявшейся традиции, на год в Национальном центре по наблюдению за ураганами в Майами (штат Флорида) подготавливается список из 21 имени, расположенных в порядке латинского алфавита. В текущем году в список вошли имена Ана, Билл, Клодетт, Дэнни, Эрика, Фрэд, Грейс, Генри, Ида, Хоакин, Кейт, Ларри, Минди, Николас, Одетт, Петер, Роуз, Сэм, Тереза, Виктор и Ванда.



Климат на Марсе поменялся из-за угла наклона планеты. Землю ждет то же самое

7 декабря 2008

Ученые обнаружили еще один фактор в пользу схожести Земли и Марса. Новые снимки, полученные при помощи орбитального марсианского аппарата Mars Reconnaissance Orbiter, выявили следы климатических изменений на Марсе. Явления, которые привели к климатическим изменениям на планете, наблюдаются и на Земле.

По словам исследователей из калифорнийского Университета технологий, климатические изменения на Марсе были спровоцированы изменением угла наклона планеты при ее движении вокруг Солнца. Проще говоря, Марс, во время своего движения по орбите вокруг Солнца немного раскачивается из стороны в сторону. Точной такой же процесс в прошлом неоднократно провоцировал изменения климата и на нашей планете.

"Когда уровень осевого наклона на планете меняется, то можно ожидать перераспределения потоков углекислого газа от полюсов к экватору, кроме того с изменением наклона можно ожидать и более драматических изменений", - говорит Кевин Льюис, один из участников исследований, сообщает cybersecurity.ru.

Отметим, что на нашей планете угол наклона орбиты меняется, так за последние 40 000 лет Земля "раскачивалась" от 22,1 до 24,5 градусов - сейчас угол наклона составляет 23,5 градуса. Колебания на Земле вызывали глобальные изменения климата, наступление ледниковых периодов и периодов потепления.

По словам ученых, на Земле, также как и на Марсе от наклона зависит количество падающего солнечного света.

Mars Reconnaissance Orbiter при помощи ряда высокоточных научных инструментов сделал стерео-топографические карты горного ландшафта региона Аравийских Земель на Марсе. Особое внимание было уделено 4 кратерам, расположенным здесь.

Исследователи тщательно проанализировали слои каменных отложений осадочных пород с целью обнаружения характерных слоев, формировавшихся в разных климатических условиях.

Большинство обнаруженных слоев были от 2 до 10 метров в толщину, что говорит о том, что они формировались на протяжении примерно 100 000 лет каждый, новые слои с новой композицией и новым составом формировались уже в измененных климатических условиях.

"Эти циклы - результат изменения угла наклона Марса. В результате его смены меняется линия солнечного света между полюсами и меняется климат на всей планете", - говорит Кевин Льюис.

Ученые также отмечают, что наравне с циклами в 100 000 лет на Марсе зафиксированы и последствия более глобальных изменений наклона планеты, которые происходят примерно каждые миллион лет.

При этом, в данном случае специалисты говорят о динамических процессах уже в самой Солнечной системе, которые оказывают влияние как на Марс и Землю, так и на другие планеты.



БУРЕВІЙ НА МІЛЬЙОНИ

6—13 серпня 2009 року

Негода завдала шкоди Львову майже на шість мільйонів гривень. В області збитки досі підраховують

Львівщина живе в режимі над¬звичайної ситуації — аварійні бригади ліквідовують наслідки буревію, що лютував тут у по¬неділок, а люди готуються до но¬вих сюрпризів природи.

Найбільшою бідою, до якої при¬звела негода у Львові, стали зірвані дахи та обірвані лінії електропередач. Унаслідок цього сотні помешкань залишилися або без покрівлі, або без світла.

Загалом шквальний вітер та град пошкодили 112 покрівель на будин¬ках міста і вісім ліній електропере¬дач. У кого ж вцілів дах, то затопле¬но підвальні приміщення, Таких ви¬падків у диспетчерській службі міста нарахували 15. Внаслідок бу¬ревію парки, сквери та вулиці Льво¬ва втратили понад 700 дерев, чима¬ло з них вирвано із землі з корінням.

Падіння дерев та різноманітних конструкцій завдало великої шко¬ди десяткам львівських автовлас¬ників. Мало того, що автомобілі по¬нищені, так ще й не відомо, за чий кошт їх ремонтувати. Щоби отрима¬ти гроші від страхової компанії, водієві слід мати протокол Держ-автоінспекції. Однак цього разу да-ішники відмовлялися складати такі документи.

"До нас звернулося чимало авто¬власників із заявами про пошко¬дження машин деревами під час буревію. Однак ми змушені були всім відмовити, адже це не кла¬сифікується як дорожньо-транспо¬ртна пригода. На жаль, водії просто не знають, куди ще можна піти, щоби оформити документи для отриман¬ня страховки", — розповіла Люд¬мила Ліб, керівник прес-служби міського управління ДАІ.

А звертатися в таких випадках слід безпосередньо до страхової компанії.

За підрахунками мера міста, негода завдала Львову збитків на 5,9 мільйона гривень. Оскільки грошей у міській скарбниці і без того катастрофічно бракує, то Андрій Садовий звернувся по до¬помогу до облдержадміністрації. Крім того, він сподівається і на гроші від уряду.

Тим часом обласні посадовці навіть попередньої суми збитків

від негоди називати не беруться. "Ми опрацьовуємо всі матеріали, збираємо дані з районів. Робота триває. Тож ще рано говорити про розміри збитків", — каже Олекси Титаренко, начальник управління надзвичайних ситуацій облдерж¬адміністрації.

Унаслідок сильних поривів вітру пошкоджено лінії електропередач, 323 населені пункти на території області залишилися без світла. Найбільше потерпіли від негоди електромережі північних районів області — Бродівського, Бусько-го, Кам'янка-Бузького, Радехів-ського, Сокальського, Пусто-митівського, Золочівського, Пере-мишлянського, Жовківськогс га Городоцького.



Glaciers a canary in the coal mine of global warming

August 8, 2009

By Shelby Lin Erdman CNN Radio (CNN) -- U.S. scientists monitoring shrinking glaciers in Washington and Alaska reported this week that a major meltdown is under way.

The Gulkana glacier in Alaska is one of three glaciers considered a benchmark by the U.S. Geological Survey.

A 50-year government study found that the world's glaciers are melting at a rapid and alarming rate. The ongoing study is the latest in a series of reports that found glaciers worldwide are melting faster than anyone had predicted they would just a few years ago.

It offers a clear indication of an accelerating climate change and warming earth, according to the authors.

Since 1959, the U.S. Geological Survey, which published the study on its Web site, has been tracking the movements of the South Cascade glacier in Washington and the Wolverine and Gulkana glaciers in Alaska. The three glaciers are considered "benchmarks" for the conditions of thousands of other glaciers because they're in different climate zones and at various elevations.

"These changes are taking place in Washington State and Alaska in three different climate regimes," said Edward Josberger, the lead researcher on the study with the USGS Washington Water Science Center in Tacoma, Washington.

"So we feel it's definitely something going on, probably on a global scale, and of course, if you look at other such measurements around the world and put it all together, yes, glaciers are retreating and retreating rapidly."

Don't Miss

In a telephone interview with CNN, Josberger called the unprecedented glacial melt the "canary in the coal mine."

The half-century record contains measurements of the amount of snow that has fallen on the glaciers each winter and on how much ice has melted off each summer. The data give scientists a sense of whether the glacier is getting more "healthy" or losing mass, Josberger said. They also indicate what's happening to mountain glaciers in other parts of the world, the scientist said.

"We feel it's definitely the signature of global change and climate warming," Josberger said.

The melt of glaciers is resulting in higher sea levels and affecting ecosystems and the rivers that emanate from these glaciers, Josberger said. "In terms of water supply available for people, Anchorage is fed by two glacially fed lakes. There are some very strong impacts that could happen."

The rate at which a glacier melts depends on its thickness and mass and, of course, on the temperature. Even small changes in temperature of only one to two degrees can have a significant impact on the environment, according the the National Weather Service.

"We've been using this 50-year record to interpret the changes or the response of glaciers to climate change," Josberger said. "Basically, in the past 10, 15 or 20 years these three glaciers are wasting away. The melting has far exceeded the amount of snow that falls on them in the winter, so they're retreating far up valley. And this retreat is taking place all over the Pacific Northwest and Alaska."

For example, Washington's South Cascade glacier has lost half its volume since 1960.

And, if the canary analogy proves true, the ice retreat is likely occurring all over the world, too, he said.

Glacier melt will likely continue and, as it does, sea levels around the world are expected to continue rising. And that could affect people in low-lying coastal communities, forcing them from their homes and further inland, experts say.



Тайфун "Моракот" вызвал сильнейшее за полвека наводнение на Тайване

10 августа 2009

Сильнейшее за последние 50 лет наводнение обрушилось на южные и центральные районы Тайваня в результате трехдневных проливных дождей, вызванных тайфуном "Моракот", передает информагентство Синьхуа.

По состоянию на 9 августа из-за разгула стихии погиб один человек, 19 получили травмы, 29 числятся пропавшими без вести. Экономический ущерб, нанесенный тайфуном сельскому хозяйству, превысил 500 миллионов долларов. Прекращено сообщение по большинству железнодорожных магистралей, отменена или отложена часть авиарейсов. На острове созданы 69 пунктов приема жителей, пострадавших от стихии.

Хотя эпицентр тропического циклона постепенно покидает Тайвань, проливные дожди на острове продолжаются.

Сельскохозяйственное ведомство Тайваня объявило предупреждение о высшем ("красном") уровне угрозы схода селевых потоков в 206 селах 11 уездов.



На Черном море около Туапсе образовались два смерча

12 августа 2009

Два смерча образовались на Черном море в районе портового города Туапсе, жертв и разрушений нет, сообщил представитель пресс-службы Главного управления МЧС России по Краснодарскому краю.

В среду до 12.00 (мск) в районе порта Туапсе сохранялось штормовое предупреждение из-за угрозы образования над морем смерчей без выхода на сушу.

«На Черном море близ Туапсинского района в среду были зафиксированы два смерча – один около 10.00 (мск) в районе поселка Лермонтово, второй – около 12.00 (мск) в районе поселка Небуг», – сказал источник.

По его словам, смерчи не вышли на сушу и быстро рассеялись.

«Жертв и разрушений нет», – добавил представитель управления МЧС.



312 тысяч китайцев страдают из-за засухи

12 августа 2009

Более 312 тысяч человек испытывают трудности с питьевой водой из-за засухи в провинции Ляонин на северо-востоке Китая, в то время как в восточной части страны почти 9 миллионов человек пострадали от тайфуна «Моракот».

С третьей декады июня в северо-западной части Ляонина установилась жаркая погода с незначительным количеством осадков. В результате чего, по состоянию на 10 августа от засухи в различной степени пострадали 436 волостей и поселков в 33 уездах провинции. Засухой поражены более 835,6 тысячи гектаров сельхозугодий, в том числе, серьезно повреждено засухой 101,4 тысячи гектаров, более 86 тысяч голов скота испытывают трудности с питьевой водой.

«В связи с серьезной ситуацией, связанной с засухой, госкомитет по минимизации ущерба стихии и министерство гражданской администрации КНР задействовали механизм быстрого реагирования на стихийные бедствия четвертой степени. В пострадавшие районы направлены рабочие группы для организации борьбы со стихией», - отмечается в сообщении.

Местная метеослужба прогнозирует отсутствие осадков и в ближайшие пять дней, что может привести к дальнейшему усугублению ситуации с засухой в провинции.

В это время в восточных провинциях Фуцзянь, Чжэцзян, Цзянси и Аньхой бушует восьмой для Китая в этом году тайфун «Моракот», который уже унес жизни шести человек, трое числятся пропавшими без вести. Тайфун нарушил нормальную жизнь 8,836 миллиона местных жителей, 1,43 миллиона человек были в срочном порядке эвакуированы, рухнули около 6 тысяч построек, пострадали 387 тысяч гектаров пахотных земель. Общий прямой экономический ущерб, который «Моракот» причинил континентальной части Китая, достиг 9,06 миллиарда юаней (около 1,33 миллиарда долларов).

В воскресенье «Моракот» обрушился на приморские районы восточного Китая и принес сюда обильные осадки. Во время тайфуна у побережья двух провинций сила ветра превысила 12 баллов, наблюдались волны высотой десять метров. В понедельник в прибрежных районах Чжэцзяна дует ветер силой восемь-десять баллов, в разных районах провинции идет сильный дождь.

Источник: ForUm

Goldman Sachs ~ Grain, Drought and Systemic Risk

August 13, 2009

The global supply of grain is more vulnerable than most of us realize.

Knowledgeable reader L.K. recently sent me this disturbing report:

I just read your article The Royal Scam. I wanted to tell you about something that 99% of America does not realize but which could cause more problems than any of the things in that article. Nobody realizes that only 1% of the US population are real farmers. 70%+ of our food supply is grown by them in a relatively small area of the Midwest between Southern Minnesota to Texas and Eastern Nebraska to Ohio. So most of our food, the only thing we need every day to survive, is grown by 1% of the population in the middle of the country whereas most of the rest of the population lives within 20 miles of the coasts.

Also, the crops in that area are not irrigated. So they are unusually susceptible to cyclical droughts. If a garden-variety drought were to hit that area of the US, that part of the population that depends on it for survival have no solution and they are armed to the teeth.

There used to be a lot of grain stored up courtesy of the government, but that was all gotten rid of in the '80's so that the money used for it could be spent on social programs. So now we have no contingency plan for this occurrence. Currently we are long overdue for a drought in that part of the US. If we get one there you can make your own conclusions as to what will happen.

An interesting sidelight to this is that Goldman Sachs, the only surviving investment house in the US with a trillion dollars in assets, just became a bank and is expanding their operations in Salt Lake City, Utah. (Goldman growing in Utah.) Many people wonder why they would do that. However, all the cropland in that area is irrigated making that region drought-proof. Also there's not much of a population there to freak out as will happen within 20 miles of the coasts.

The way I know about this is that for thirty years I was a grain trader and feed ingredient buyer for several large US agribusinesses whose business it is to know about and follow closely these sorts of things. All of the statistics that prove what I said is correct are freely available on the internet but 99.99% of all people are not interested in where their food comes from or how much of it is out there. Strange since that's the only thing they really need to survive.

But if this scenario (drought-induced grain shortage) were to occur things would happen relatively quickly and nobody would warn the public about it until it was too late. This event is set up like your financial one. The pieces are already in place and there is no contingency plan to stop it.

One solution I know of is to NOT live in a big city. The bigger the city, the worse it will be. And, as I mentioned, living in an area where the crops are irrigated will also be a solution. But getting to that area from a big city when there's no fuel to get out with and rioting going on there will make it hard to make it to an irrigated area once the disaster hits. So a prudent person should do that ahead of time, IMHO.

Thank you, L.K. This report fits into a theme many have observed: the global supply chains for the two necessities of industrialized civilization--oil and grain--are precariously balanced on a few large suppliers, a situation commonly termed as "systemic risk," meaning it is not temporary but an integral feature of the supply chain.

No other alternative supplies are available if, say, Saudi Arabia stops pumping oil or a severe drought devastates the U.S. wheat crop. Yes, there are "strategic reserves" but these are not as deep as many seem to think.

The entire U.S. Strategic Oil Reserve is 600 million barrels, or about one month's supply. (20 million barrels a day X 30 = 600 million barrels). It will be useful in filling a brief gap in supply (say, 5 MBD) but it is simply not large enough to maintain consumption in the event of a serious, lengthy disruption.



Льды Арктики тают рекордными темпами

13 августа 2009

Под лучами летнего солнца Северный Ледовитый океан теряет тысячи квадратных километров своего ледяного покрова, сообщили ученые, наблюдающие за полярной шапкой с помощью спутников. И этот процесс может привести к уменьшению площади полярных льдов Арктики до рекордного уровня, пишет журнал "Тайм".

Средняя температура воздуха в мире за последнее столетие увеличилась на 0,6 градуса по Цельсию, но в Арктике она возросла в два раза больше, в чем прежде всего виновата деятельность человека, порождающая выбросы парниковых газов, считают ученые.

По данным американского Национального центра данных о снежном и ледяном покрове, на настоящий момент площадь ледяного покрова Арктики составляет 6,75 миллиона квадратных километров. Между тем ученые опасаются, что в результате ускорившегося таяния льдов, что особенно было заметно в июле нынешнего года, этот показатель может уже в сентябре уменьшиться до самого низкого уровня, превзойдя "рекорд" таяния 2007 года, когда после летнего сезона площадь ледяной шапки уменьшилась до 4,3 миллиона квадратных километров.

Кроме того, как отмечают ученые этого центра, многолетние нетающие льды, все еще составляющие основу ледяной шапки, все больше уступают место тонкому льду, появляющемуся зимой и исчезающему летом. С тех пор, как 30 лет назад начались замеры со спутников площади ледяного покрова Арктики, он сократился как минимум на 25 процентов. Если наблюдаемые сейчас темпы таяния сохранятся, то к концу ХХI века этот ледяной щит может резко сократиться или вообще полностью исчезать в летние месяцы.

Пока ученым не удалось обнаружить ни одного природного механизма, который мог бы остановить таяние арктических льдов, и если эта неблагоприятная тенденция будет прогрессировать, то неизбежны пагубные последствия не только для местной, но и для глобальной экосистем, передает ИТАР-ТАСС.



Сила ураганов в Атлантике достигла тысячелетнего максимума

13 августа 2009

Сила тропических циклонов в Атлантическом океане в последние десятилетия достигла максимума с эпохи раннего Средневековья, пишут американские ученые в статье, опубликованной в четверг в журнале Nature.

Авторы исследования, Майкл Манн (Michael Mann) из Пенсильванского университета и его коллеги, исследовали образцы донных отложений, взятых из разных районов американского атлантического побережья. Анализ полученных данных позволил им воспроизвести историю ураганов за последние 1,5 тысячи лет. Кроме того, ученые проследили историю активности ураганов с помощью компьютерной статистической модели.

Полученные данные в целом соответствовали друг другу и показали, в частности, что атлантические циклоны достигли пика активности примерно в 1000 году нашей эры - именно к этому времени относится легендарное плавание исландского викинга Лейфа Эрикссона в Винланд. Это событие многие считают истинным открытием Америки.

В настоящее время сила атлантических ураганов находится примерно на том же уровне, что и тысячу лет назад, отмечает Майкл Манн.

Прошлый сезон ураганов в Атлантике считается одним из самых активных в истории: было зафиксировано 16 штормов с именами (которые присваиваются им, когда скорость ветра превышает 62 километров в час). Восемь из них стали ураганами - скорость ветра, сопровождающего их, превысила 119 километров в час.

Однако наиболее разрушительным для Атлантики стал сезон 2005 года, когда было зафиксировано 28 штормов, получивших имена, 15 из которых были ураганами, четыре из них обрушились на американское побережье, в том числе "Катрина", унесший жизни более 1,3 тысячи человек в южных штатах.

Исследование также подтверждает теорию, согласно которой активность ураганов подпитывается двумя факторами: климатическим феноменом Ла-Нинья и высокой температурой поверхности Атлантики. Явление Ла-Нинья связано с аномальным понижением температуры поверхностной воды в восточной части Тихого океана, которое воздействует на климат всего западного полушария.

Нынешний сезон ураганов отличается несколько более низкой активностью из-за противоположного феномена - Эль-Ниньо.



NASA Wants To Move The Earth

Aug 16, 2009

Scientists have found an unusual way to prevent our planet overheating: move it to a cooler spot.

All you have to do is hurtle a few comets at Earth, and its orbit will be altered. Our world will then be sent spinning into a safer, colder part of the solar system.

This startling idea of improving our interplanetary neighbourhood is the brainchild of a group of Nasa engineers and American astronomers who say their plan could add another six billion years to the useful lifetime of our planet – effectively doubling its working life.

‘The technology is not at all far-fetched,’ said Dr Greg Laughlin, of the Nasa Ames Research Center in California. ‘It involves the same techniques that people now suggest could be used to deflect asteroids or comets heading towards Earth. We don’t need raw power to move Earth, we just require delicacy of planning and manoeuvring.’

The plan put forward by Dr Laughlin, and his colleagues Don Korycansky and Fred Adams, involves carefully directing a comet or asteroid so that it sweeps close past our planet and transfers some of its gravitational energy to Earth.

‘Earth’s orbital speed would increase as a result and we would move to a higher orbit away from the Sun,’ Laughlin said.

Engineers would then direct their comet so that it passed close to Jupiter or Saturn, where the reverse process would occur. It would pick up energy from one of these giant planets. Later its orbit would bring it back to Earth, and the process would be repeated.

In the short term, the plan provides an ideal solution to global warming, although the team was actually concerned with a more drastic danger. The sun is destined to heat up in about a billion years and so ’seriously compromise’ our biosphere – by frying us.

Hence the group’s decision to try to save Earth. ‘All you have to do is strap a chemical rocket to an asteroid or comet and fire it at just the right time,’ added Laughlin. ‘It is basic rocket science.’

The plan has one or two worrying aspects, however. For a start, space engineers would have to be very careful about how they directed their asteroid or comet towards Earth. The slightest miscalculation in orbit could fire it straight at Earth – with devastating consequences.

It is a point acknowledged by the group. ‘The collision of a 100-kilometre diameter object with the Earth at cosmic velocity would sterilise the biosphere most effectively, at least to the level of bacteria,’ they state in a paper in Astrophysics and Space Science. ‘The danger cannot be overemphasised.’

There is also the vexed question of the Moon. As the current issue of Scientific American points out, if Earth was pushed out of its current position it is ‘most likely the Moon would be stripped away from Earth,’ it states, radically upsetting out planet’s climate.

These criticisms are accepted by the scientists. ‘Our investigation has shown just how delicately Earth is poised within the solar system,’ Laughlin admitted. ‘Nevertheless, our work has practical implications. Our calculations show that to get Earth to a safer, distant orbit, it would have to pass through unstable zones and would need careful nurturing and nudging. Any alien astronomers observing our solar system would know that something odd had occurred, and would realise an intelligent lifeform was responsible.

‘And the same goes for us. When we look at other solar systems, and detect planets around other suns – which we are now beginning to do – we may see that planet-moving has occurred. It will give us our first evidence of the handiwork of extraterrestrial beings.’



В Омській області Росії через погодні аномалії розцвіли підсніжники

16 серпня, 2009

В Омській області Росії через погодні аномалії розцвіли підсніжники

Після тривалих дощів і холодів в Омській області вдруге в цьому році зацвіли підсніжники.

Перша інформація про це надійшла з Одеського району, жителі якого, збираючи в навколишніх березових гаях підберезники і грузді, зіткнулися з небаченим явищем - другим цвітінням весняних квітів.

Повідомляється, що в липні і на початку серпня нічні температури опускалася на ґрунті до нуля градусів, нескінченно йшли холодні дощі.

На природну аномалію відреагувало багато листяних дерев - знову почали рости берези, осики, в’язи, з'явилися квіти на вишнях і яблунях. У деяких місцях свіжі пагони з голочками випустили навіть сосни та ялини.



Стихия разгулялась не на шутку

17 августа 2009

Агентство Reuters сообщает о землетрясении, произошедшем 16 августа на Тайване и в южной части Японии. В 8:05 утра по местному времени произошел подземный толчок силой от 6,7 до 6,9 баллов по шкале Рихтера. Гипоцентр землетрясения находился на глубине 11 км на Тайване, в 188 км к юго-востоку от города Хуалиен. В Японии подземные толчки ощущались на острове Исигаки. Предупреждение о цунами было вскоре снято. О жертвах и разрушениях не сообщается.

Это уже второе наступление стихии в этом регионе с начала месяца. Тайфун «Моракот» (Morakot), пронесшийся над Тайванем 7-8 августа, унес жизни более 500 человек. Ураган покрыл остров двухметровым слоем осадков, которые в ряде районов привели к грязевым оползням. По сообщению тайваньского гидрометеоцентра, это было самое серьезное наводнение, которое случалось на острове за последние полвека. При подходе тайфуна к восточному побережью Китая власти эвакуировали около миллиона человек.

Тем временем, стихия не дает покоя жителям Атлантического побережья США. Там бушуют сразу три циклона: «Клодетт» (Claudette), «Ана» (Ana) и «Билл» (Bill). Пока «Клодетт» направляется к северо-западу Мексиканского залива, прямо на нефтяные платформы Техаса и Алабамы, «Ана» и «Бил» двигаются в сторону островов Карибского бассейна. Скорость ветра в «Клодетт» в это воскресенье выросла до 80 км/ч, ураган обрушил на побережье Флориды 1250 мм осадков.

В прошлом году Кубу, Багамы и Гаити опустошили ураганы «Айк» (Ike), «Ханна» (Hanna) и «Густав», унесшие жизни около 600 человек. Всего с середины августа 2008 года через страны Карибского бассейна и атлантическое побережье США прошли пять ураганов.



Wild Dog Packs

August 18, 2009

Coroner: Wild Dogs Killed Ga. Woman, then Husband

An elderly woman killed by a pack of wild dogs had been out for a walk when she was attacked, and her husband died trying to fight off the mauling animals when he discovered the bloody scene near their rural Georgia home. Preliminary autopsy results showed Lothar Karl Schweder, 77, and his 65-year-old wife, Sherry, died from multiple animal bites. Authorities have rounded up about 11 dogs suspected in the rare attack and returned to the area to find four more spotted by a deputy. The dogs were being held by animal control officials while authorities decide what to do with them. Authorities said it appeared Sherry Schweder was attacked by the pack of dogs during an evening walk near her home. Authorities believe her husband later went looking for her in the family car. Investigators found Sherry Schweder's bloody shirt underneath the car, which was about six to eight feet from her body. Lothar Schweder was then attacked and apparently struggled with the dogs. His body was found on the other side of the dirt road, about 16 to 18 feet from his wife's body. Evidence indicates Lothar Schweder put up a fight and may have tried to pull out a cell phone before he was overtaken. Experts say such attacks are extremely rare-and instances where more than one person is attacked are even more rare. Lothar Karl Schweder was a retired professor who had taught German at the University of Georgia, which is about 20 miles away in Athens. Sherry Schweder was a bibliographer at the university's library, where she had worked since 1974, selecting books and journals for the school's humanities collection.



В Испании бушуют пожары

20 августа, 2009

В испанской провинции Сарагоса, находящейся в северной части страны, бушует крупный лесной пожар площадью 50 квадратных километров. Местные телеканалы сообщают, что огнем уничтожено уже 4 гектара деревьев и кустарников.

Кроме того, пожар довольно быстро распространяется на другие территории, чему способствует жара и сильный ветер. Угроза возникновения возгорания сохраняется, прежде всего, в Леоне и Саморе, а также на Балеарских островах.



Тихий океан рекордно потеплел

20 августа, 2009

Нью-Йорк, 20 августа. Всемирная метеорологическая организация (ВМО) сообщила о возникновении в Тихом океане климатического феномена Эль-Ниньо. Это привело к потеплению поверхности его восточной и центральной части, сообщает пресс-центр ООН.

В июне и июле температура воды восточной экваториальной части Тихого океана была на 0,5-1,0 градусов по Цельсию выше среднего значения для данного периода времени. Эксперты не исключают, что Эль-Ниньо не покинет Тихий океан до конца первого квартала 2010 года.

Эль-Ниньо и Ла-Нинья являются естественными циклическими процессами, сменяющими друг друга. Тем не менее, среди ученых ширится убежденность в том, что глобальное потепление приводит к росту частоты этих феноменов, а также их разрушительной силы.

Явление Ла-Нинья ведет к понижению температуры поверхностных слоев воды в Тихом океане, а Эль-Ниньо — к повышению.

По прогнозам Межправительственной группы экспертов по изменению климата – наиболее авторитетной международной организации в области климата – в ближайшие 20 лет рост температуры составит в среднем 0,2 С за десятилетие, а к концу XXI века температура Земли может повыситься от 1,8 до 4,6 С (такая разница в данных – результат наложения целого комплекса моделей будущего климата, в которых учитывались различные сценарии развития мировой экономики и общества).

Как ожидается, потепление и подъём уровня Мирового океана будут продолжаться на протяжении тысячелетий, даже в случае стабилизации уровня парниковых газов в атмосфере. Этот эффект объясняется большой теплоёмкостью океанов. Помимо повышения уровня Мирового океана повышение глобальной температуры также приведёт к изменениям в количестве и распределении атмосферных осадков. В результате могут участиться природные катаклизмы, такие как наводнения, засухи, ураганы и другие, понизится урожай сельскохозяйственных культур и исчезнут многие биологические виды. Потепление должно, по всей вероятности, увеличивать частоту и масштаб таких явлений.

Для борьбы с глобальным потеплением был разработан Киотский протокол. Это международный документ, принятый в Киото (Япония) в декабре 1997 года в дополнение к Рамочной конвенции ООН об изменении климата (РКИК). Он обязывает развитые страны и страны с переходной экономикой сократить или стабилизировать выбросы парниковых газов в 2008-2012 годах по сравнению с 1990 годом. Период подписания протокола открылся 16 марта 1998 года и завершился 15 марта 1999 года.

По состоянию на весну 2009 года Киотский протокол был ратифицирован 181 страной мира (совокупно ответственными за более чем 61% общемировых выбросов). Исключением являются США.

Первый период осуществления протокола начался 1 января 2008 и продлится пять лет, до 31 декабря 2012 года, после чего, как ожидается, на смену ему придёт новое соглашение.



Про що попереджають дельфіни?

20 серпня 2009

На узбережжя Атлантичного океану — Піріаполіс, що за 100 кілометрів від Монтевідео, столиці Уругваю, викинулося 15 дельфінів. Причина їх загибелі, як завжди в таких випадках, невідома...



Ученые говорят об изменении угла наклона Земли под влиянием потепления

21 августа 2009

Потепление мирового океана способно привести к изменению наклона земной оси в предстоящие 100 лет, полагают ученые. Океанологи говорят, что вариант изменения оси в результате перераспределения массы нашей планеты рассматривался и ранее, но до сих пор ученые считали его незначительным и не принимали в рассмотрение. Теперь же международная группа исследователей утверждает, что недооценивать перераспределение массы нельзя, изменение угла наклона вполне возможно.

На сегодня угол наклона орбиты Земли составляет 23,5 градуса, однако если посмотреть на эту цифру более придирчиво, то она не является константой - в результате изменения массы то в одной, то в другой части планеты, Земля незначительно раскачивается из стороны в сторону. "Земля подобна вращающемуся волчку, если чуть сместить массу, то она обязательно наклонится в соответствующую сторону", - поясняет Феликс Ландерер из Лаборатории реактивного движения НАСА.

Изменение климата и угол наклона планеты уже давно были двумя проблемами идущими параллельно, но до сих пор исследователи не предполагали, что отклонение может быть достаточно весомым. Известно, что северный магнитный полюс Земли мигрирует около 79 градуса восточной долготы, отклоняясь от идеальных значений более чем на 10 см в год. Это происходит под влиянием изменения объемов полярных льдов зимой и летом.

Теперь ученые более точно смоделировали условия притока пресной воды в океаны под влиянием постоянно тающих ледников и пришли к выводу, что уже в ближайшие годы изменение амплитуды колебаний будет более значительным, а сам угол наклона может сместиться. Значительный вклад в этот процесс вносят стремительно тающие ледники Гренландии.

На основании прогноза ООН, где говорится, что выбросы СО2 c 2000 по 2100 год удвоятся, исследователи говорят, что полюса будут ежегодно отклоняться от своих прежних точек на 1,5-2,6 см, обратно уже не возвращаясь. "Это не очень много, но свой эффект в изменение климатических условий без сомнения вложит. Сейчас океаны поглощают около 80% вырабатываемого на планете тепла, скорее всего последствия этого поглощения будут видны уже через 20-30 лет", - говорит Ландерер.

Дополнительная сложность, по словам ученых, кроется в том, что изменения орбиты будут происходить постоянно, но очень небольшими темпами, поэтому отличить эти явления от других, например того же Эль-Ниньо в Тихом океане, будет нелегко.



Стихии бушуют в США

21 августа 2009

В США бушует сразу несколько стихий. На побережье Флориды обрушился первый в этом сезоне тропический шторм “Клодетт”. Погибли два человека. Ну а на другом конце Америки, в штате Калифорния продолжаются лесные пожары. Там огонь уже уничтожил 25 тысяч гектаров леса.



Нью-Йорк под ударом

21 августа 2009

Мощный шторм, сопровождавшийся грозой, обрушился на Нью-Йорк. В течение нескольких часов над Манхэттэном сверкали молнии, шел дождь и дул сильный ветер с порывами до 35 м/с. В Центральном парке повалены десятки деревьев.



Торнадо принесли бедствия в район американских Великих озер

21 августа 2009

Новые сообщения о разрушительных торнадо приходят из Соединённых Штатов. На этот раз - из Иллинойса. Без электричества там остались десятки тысяч человек. В списке пострадавших - 12 фамилий. Сразу в нескольких городах разрушены жилые дома и офисные здания, сообщают "Вести".

Сейчас идёт разбор завалов, но спасатели утверждают, что займёт это больше недели.

Торнадо зафиксированы и в Канаде. Есть жертвы: в провинции Онтарио мужчина не успел выбежать из дома, который за считанные секунды был полностью разрушен смерчем. Из-за сотен поваленных деревьев закрыты многие загородные шоссе.



Warming Ocean Contributes To Global Warming

Aug 21, 2009

While most of the methane currently released from the seabed is dissolved in the seawater before it reaches the atmosphere, methane seeps are episodic and unpredictable and periods of more vigorous outflow of methane into the atmosphere are possible. Furthermore, methane dissolved in the seawater contributes to ocean acididfication.

The warming of an Arctic current over the last 30 years has triggered the release of methane, a potent greenhouse gas, from methane hydrate stored in the sediment beneath the seabed.

Scientists at the National Oceanography Centre Southampton working in collaboration with researchers from the University of Birmingham, Royal Holloway London and IFM-Geomar in Germany have found that more than 250 plumes of bubbles of methane gas are rising from the seabed of the West Spitsbergen continental margin in the Arctic, in a depth range of 150 to 400 metres.

Methane released from gas hydrate in submarine sediments has been identified in the past as an agent of climate change. The likelihood of methane being released in this way has been widely predicted.

The data were collected from the royal research ship RRS James Clark Ross, as part of the Natural Environment Research Council's International Polar Year Initiative. The bubble plumes were detected using sonar and then sampled with a water-bottle sampling system over a range of depths.

The results indicate that the warming of the northward-flowing West Spitsbergen current by 1 degrees over the last thirty years has caused the release of methane by breaking down methane hydrate in the sediment beneath the seabed.

Professor Tim Minshull, Head of the University of Southampton's School of Ocean and Earth Science based at that the National Oceanography Centre, says: "Our survey was designed to work out how much methane might be released by future ocean warming; we did not expect to discover such strong evidence that this process has already started."

Methane hydrate is an ice-like substance composed of water and methane which is stable in conditions of high pressure and low temperature. At present, methane hydrate is stable at water depths greater than 400 metres in the ocean off Spitsbergen. However, thirty years ago it was stable at water depths as shallow as 360 metres.

This is the first time that such behaviour in response to climate change has been observed in the modern period.

While most of the methane currently released from the seabed is dissolved in the seawater before it reaches the atmosphere, methane seeps are episodic and unpredictable and periods of more vigorous outflow of methane into the atmosphere are possible. Furthermore, methane dissolved in the seawater contributes to ocean acididfication.

Graham Westbrook Professor of Geophysics at the University of Birmingham, warns: "If this process becomes widespread along Arctic continental margins, tens of megatonnes of methane per year - equivalent to 5-10% of the total amount released globally by natural sources, could be released into the ocean."

The team is carrying out further investigations of the plumes; in particular they are keen to observe the behaviour of these gas seeps over time.



Antarctic Glacier Thinning At Alarming Rate

Aug 21, 2009

Scientists believe that the retreat of glaciers in this sector of Antarctica is caused by warming of the surrounding oceans, though it is too early to link such a trend to global warming.

The thinning of a gigantic glacier in Antarctica is accelerating, scientists have warned. The Pine Island Glacier in West Antarctica, which is around twice the size of Scotland, is losing ice four times as fast as it was a decade years ago.

The research, published in the journal Geophysical Research Letters, also reveals that ice thinning is now occurring much further inland. At this rate scientists estimate that the main section of the glacier will have disappeared in just 100 years, six times sooner than was previously thought.

The Pine Island Glacier is located within the most inaccessible area of Antarctica - over 1000 km from the nearest research base - and was for many years overlooked. Now, scientists have been able to track the glacier's development using continuous satellite measurements over the past 15years.

"Accelerated thinning of the Pine Island Glacier represents perhaps the greatest imbalance in the cryosphere today, and yet we would not have known about it if it weren't for a succession of satellite instruments," says Professor Andrew Shepherd, a co-author of the research from the School of Earth and Environment at the University of Leeds.

"Being able to assemble a continuous record of measurements over the past 15 years has provided us with the remarkable ability to identify both subtle and dramatic changes in ice that were previously hidden," he adds.

Scientists believe that the retreat of glaciers in this sector of Antarctica is caused by warming of the surrounding oceans, though it is too early to link such a trend to global warming.

The 5,400 km squared region of the Pine Island Glacier affected today is big enough to impact the rate at which sea level rise around the world.

"Because the Pine Island Glacier contains enough ice to almost double the IPCC's best estimate of 21st century sea level rise, the manner in which the glacier will respond to the accelerated thinning is a matter of great concern " says Professor Shepherd.

Massive glacier in sub-Antarctic island shrinks by a fifth

July 22, 2009

This handout document released by the French national space agency (CNES) and taken by the satellite Spot-5, shows one of the biggest glaciers in the southern hemisphere, the Cook glacier on Kerguelen, an island in France's southern Indian Ocean territories.

One of the biggest glaciers in the southern hemisphere shrivelled by a fifth in 40 years, French scientists said on Wednesday.

The Cook glacier on Kerguelen, an island in France's southern Indian Ocean territories, covered 501 square kilometres (193 square miles) in 1963.

Combining satellite images with other data, glaciologists from the Laboratory for Studying Geophysics and Space Oceanography estimate the glacier lost an average of nearly 1.5 metres (4.9 feet) in height each year by 2003, shedding almost 22 percent of its original volume.

In terms of area, the glacier shrank by 1.9 sq. kms. (0.74 sq. miles) per year from 1963 to 1991.

Thereafter the loss doubled, to 3.8 sq. kms (1.48 sq. miles) per year. By 2003, the glacier covered only 403 sq. kms (155 sq. miles), a retreat of 20 percent compared with 1963.

The study has been accepted by a US publication, the Journal of Geophysical Research.

It says Cook's early shrinkage could be attributed in part to the residual effect of natural warming that ocurred after the "Little Ice Age" that ended in the late 19th century.

But the post-1991 warming is linked more to higher temperatures and low precipitation that began to occur in the early 1980s.

This is also a period when man-made carbon emissions started to soar and the Southern Ocean that girdles Antarctica showed perceptible warming.

Other studies in Patagonia, South Georgia and Heard Island have also suggested that warmer seas are leading to "strong and accelerated wastage" of glaciers on the fringes of Antarctica, the paper says.



Ураган снес пол-Нью-Йорка

23 августа 2009

Северо-Восток США накануне пострадал от ненастья, причиной которого стал контрастный атмосферный фронт. В его зоне отмечался весь спектр опасных явлений погоды, связанных с интенсивной конвекцией – очень сильные ливни, грозы, град, шквалы и торнадо. Пострадали штаты Миннесота, Айова, Иллинойс, Висконсин, Индиана, Нью-Джерси, Нью-Йорк. Разрушены десятки домов, и десятки человек получили ранения. Очень сильно пострадал Центральный Парк в Нью-Йорке. Ветер, скорость которого достигала 80 миль в час (около 130 км/ч), в ночь на 19 августа вырвал с корнем сотни вековых деревьев. По словам пожилого смотрителя Парка, прежде такого сильного ветра в этих краях не наблюдалось. Пейзажи, так любимые, жителями и гостями города, а также знакомые многим по кадрам более 300 фильмов, изменились полностью и навсегда. На фото: идет уборка поваленных деревьев.



Лесные пожары угрожают столице Греции

23 августа 2009

В Греции лесные пожары подобрались к пригородам Афин. Очагов возгорания, по словам спасателей, - около сотни - и эта цифра увеличивается с каждым часом. Объявлено чрезвычайное положение. Власти решают вопрос об эвакуации населения.

Сотни пожарных. Десятки машин. Авиация. Каждый час самолеты сбрасывают на горящие леса тонны воды. На борьбу с огнем греческие власти бросают все силы.

Но задача не из простых – силы эти уже на исходе, а локализовать огонь никак не удается. Очагов возгорания – около сотни. К тому же, тушить их мешает погода. Всю неделю стоит жара – 35 градусов. А сильный ветер только раздувает пламя. Пожары подбираются вплотную к Афинам. Пригороды уже в огне. Разрушены жилые дома, их жители едва успели покинуть зону бедствия. Власти объявили чрезвычайное положение. Премьер Караманлис лично следит за тем, как идет тушение.

"Пожарные службы, местные власти, добровольцы, да и сами жители сейчас ведут очень тяжелый бой с огнем. И я хочу отметить их мужество и готовность работать в таких экстремальных условиях. Самое главное сейчас – избежать жертв", - заявил премьер-министр Греции Костас Караманлис.

Сейчас греческие власти решают вопрос о массовой эвакуации. Но спасать приходится не только людей. Греческие военные в спешке вывозят ракеты и боеприпасы с военной базы под Марафоном. Если огонь доберется туда, последствия могут быть непредсказуемыми. Но время не на стороне спасателей. С каждым часом лесные пожары охватывают всё новые территории – и всё ближе приближаются к столице Греции.



На Камчатке активизировались сразу шесть вулканов.

24 августа 2009

На Камчатке впервые за последние 60 лет активизировались сразу шесть вулканов - Корякский, Шивелуч, Безымянный, Горелый, Карымский, Ключевая сопка. Как сообщает ряд местных СМИ, все шесть вулканов почти одновременно извергают пар, газ и пепел. В настоящее время ученые пытаются выяснить причины повышенной активности камчатских вулканов. Как пояснили специалисты, в настоящее время непосредственной опасности для жителей полуострова нет, однако извержения могут создать помехи для авиации. Вместе с тем, по данным наблюдений, кратер Шивелуча наполнен лавой, что делает вулкан потенциально опасным.



Волны от урагана смыли людей в штате Мэн

24 августа 2009

Огромные волны от урагана «Билл» смыли в Атлантический океан наблюдавших за ними людей в американском штате Мэн.

Несколько человек были спасены. Им потребовалась госпитализация, однако семилетняя девочка в результате инцидента погибла. Associated Press



Ущерб от наводнений в Китае с начала года составил $10,5 млрд

25 августа 2009

Прямой экономический ущерб от наводнений в Китае с начала 2009 года составил 71,1 миллиарда юаней (около 10,5 миллиарда долларов), пострадали 91,88 миллиона человек и 7,1 миллиона гектар сельхозугодий, сообщает информагентство Синьхуа, ссылаясь на данные Государственного штаба по борьбе с наводнениями и засухой.

"С начала паводкового сезона в Китае сложилась серьезная ситуация с наводнениями и засухой, которая характеризуется большим количеством осадков, многократными ударами тайфунов, широким охватом стихией. В пострадавшие районы было направлено более 90 рабочих групп и групп специалистов для оказания помощи в ликвидации последствий стихии, из центрального бюджета было выделено 1,847 миллиарда юаней на борьбу с наводнениями и засухой", - говорится в сообщении.

К настоящему времени число погибших в результате наводнений в Китае оказалось почти на 80% меньше, чем в предыдущие годы, в то время как число погибших от тайфунов выросло также более чем на 80%. Площадь пострадавших от паводков районов и численность населения уменьшились почти на 40% по сравнению с показателями предыдущих лет.



Сейсмическая активность в районе Аквилы не прекращается

25 августа 2009

Сейсмическая активность в районе итальянского города Аквилы, где 6 апреля произошло разрушительное землетрясение, а 8-10 июля состоялся саммит "большой восьмерки", не прекращается. Во вторник утром, по данным Службы Гражданской обороны Италии, подземные толчки силой 2,6 балла по шкале Рихтера вновь произошли в этой части области Абруццо. Колебания земной поверхности были зафиксированы в 07.57 (09.57 мск) и явственно ощущались населением. Данных о жертвах и разрушениях нет.

В последний раз стихия вновь всерьез напомнила о себе в провинции Аквила 20 августа, когда Национальный институт геофизики и вулканологии Италии зафиксировал там землетрясение магнитудой 3,1. 24 июля в этом же районе были зарегистрированы подземные толчки силой 2,7 балла.

Достаточно сильное землетрясение магнитудой 4,0 произошло близ Аквилы 12 июля, а на следующий день здесь была зарегистрирована серия небольших землетрясений магнитудой от 2,7 до 3,6 балла.

В ночь на 6 апреля близ Аквилы произошло разрушительное землетрясение магнитудой 5,8, жертвами которого стали 300 человек, были ранены 1,5 тысячи, более 50 тысяч были вынуждены покинуть свои дома.

Сейсмическая активность сопровождала все три дня работы июльского саммита "большой восьмерки", однако происходившие землетрясения были относительно небольшой силы - от 2,0 до 2,7 балла.



Пятна на Солнце: дело худо

25 августа 2009

Выявлено быстрое и неуклонное снижение по непонятным причинам напряжённости магнитного поля солнечных пятен. Процесс может завершиться естественным образом к 2015 году. Проблема неожиданного и непрогнозируемого спада солнечной активности (количества пятен) до беспрецедентно низкого уровня может оказаться следствием неуклонной и быстрой деградации напряжённости магнитного поля в солнечных пятнах, полагают Билл Ливингстон (Bill Livingston) и Мэтт Пенн (matt Penn), сотрудники национальной солнечной обсерватории США в г. Таксон (штат Аризона).

В работе Are Sunspots Different During This Solar Minimum?, опубликованной в журнале EOS, они представили результаты наблюдений динамики напряжённости магнитного поля в солнечных пятнах и их излучения в инфракрасном (наиболее удобном для точных измерений) диапазоне со временем.

Обозначилась странная картина.

Выяснилось, что за период с 1992 года, когда начались регулярные наблюдения Солнца в ИК по настоящее время (примерно два 11-летних цикла) наблюдается отчётливо выраженная тенденция неожиданно быстрого и неуклонного спада максимальной регистрируемой напряжённости магнитного поля солнечных пятен.

Простое моделирование процесса линейным фитированием показывает, что к 2015 году она снизится до нуля - и пятна не смогут образовываться в принципе.

Снижение напряжённости магнитного поля пятна сопровождается повышением интенсивности его излучения в инфракрасном диапазоне.

Выявленная тенденция - не единственный тревожный признак возможного наличия куда более существенных, нежели 11-летний цикл, и, возможно, необратимых, динамических процессов на светиле. Так, по данным NASA, давление солнечного ветра снизилось до абсолютного минимума за всю историю наблюдений и упало на 20% по сравнению с уровнем середины 90-х годов.

Максимальная напряжённость магнитного поля солнечных пятен как функция времени (эмпирические данные + линейный фит). W. Livingston, M. Penn, Are Sunspots Different During This Solar Minimum?, Eos, Vol. 90, No. 30, 28 July 2009

По сравнению с 11-летним минимумом 1996 годом яркость Солнца снизилась на 0,02% в видимом диапазоне и весьма существенно - на 6% - в диапазоне жёсткого ультрафиолета.

Параллельно странные процессы и образования стали наблюдаться на планетах Солнечной системы - и, в частности, на Юпитере.

Связь между процессами на Юпитере и на Солнце нельзя отвергать с порога, особенно обращая внимание на столь же очевидную, сколь и необъяснимую в рамках текущих научных представлений близость продолжительности "11-летнего" цикла (9-14 лет) и периода обращения Юпитера вокруг Солнца (11,86 года).

На сегодняшний день пятен на Солнце не наблюдается вообще уже полтора месяца - 45 суток. Всего, по данным Space Weather, на протяжении 2009 года пятна, даже крошечные, отсутствовали 79% времени (186 суток).

Природа аномалий, обусловивших столь существенное отличие нынешнего солнечного цикла от предыдущих, совершенно непонятна.

Непонятно даже, обратимы или необратимы происходящие на светиле изменения.



Австралия объявила ЧП в четырех своих штатах

25 августа 2009

Сильный шторм охватил во вторник восточное побережье Австралии. В этой связи местные власти объявили штормовое предупреждение, которое распространяется на четыре крупных штата континента: Новый Южный Уэльс, Виктория, Квинсленд и Южная Австралия.

Если юго-восток страны находится во власти холодного фронта, где шквальные ветра комбинируются с грозовыми ливнями и низкими температурами воздуха, то северо-восточные районы продолжают изнывать от жары.

По словам представителя метеорологического бюро штата Виктории Питера Блейка, в штате скорость порывов ветра уже достигает отметки в 120 км в час. Ожидается, что в течение дня буря, перемещающаяся от океана вглубь континента, лишь усилится. Основные удары стихии придутся на Мельбурн, Виммера, Южные Альпы, Мали и Гиппсланд. Местным жителям рекомендовано по возможности оставаться дома, избегать каких-либо поездок, запасаться свечами, не парковать личный автотранспорт под деревьями и линиями электропередачи.

Как заявил сотрудник полиции штата Южная Австралия Питер Скотт, в этом штате за помощью спасателей уже обратилось более двухсот человек. Шквальные ветра валят деревья, которые, в свою очередь, становятся причиной разрыва линий электропередачи. Здесь стихия бушует в районах Аделаиды, Кингскота, полуостровов Эйр и Йорк, острова Кенгуру, Риверленда и Мюррайлендса. Скорость порывов ветра там достигает 100 км в час.

Представитель службы спасения штата Квинсленд Ли Джонсон заявил, что в этом штате повышена опасность разгула огненной стихии. Риск лесных и кустарниковых пожаров напрямую связан с рекордно высокими температурами. Несмотря на то, что август в Южном полушарии является зимним месяцем, столбик термометра в Брисбене поднялся до отметки в 35,4 градуса. В то же время, в соседних штатах этот показатель не превышает и 10 градусов тепла, сообщает ИТАР-ТАСС.



2012 media blitz just around the corner

Aug 27, 2009

I have heard from inside sources that our reality is about to be swamped and saturated with 2012 information, much of very fear based and utter horse shit.

I was told that what is about to happen will make what happened when "The War Of The Worlds" was broadcast in 1938 on the radio and the panic that was caused by that event will look like childs play to what is about to unfold when people are told exactly what a Pole Shift is and the fact that it has happened in the past and is about to happen again.

Prepare for the media onslaught and do not go into FEAR.

Michael



В австралийском штате Квинсленд бушуют лесные пожары

27 aвгуста 2009

В австралийском штате Квинсленд бушуют лесные пожары

Основной удар огненной стихии пришелся на курортный район Саншайн-Кост. Зафиксированы четыре крупных очага возгорания. Один из пожарных госпитализирован в результате отравления угарным газом.

На ликвидацию очагов возгорания брошены все аварийно-спасательные службы штата. Их работа осложнена тем, что в штате установилась жаркая и засушливая погода. Столбик термометра поднялся выше отметки в 30 градусов, что не свойственно для зимнего периода (в Южной полушарии август - последний месяц зимы). Более того, охвативший восточное побережье континента шторм принес с собой шквальный ветер со скоростью, достигающей отметки в 100 километров в час, сообщает ИТАР-ТАСС.



В Калифорнии бушуют лесные пожары

27 aвгуста 2009

Тушению пожаров мешает сухая и жаркая погода

В Калифорнии из-за лесных пожаров объявлен режим чрезвычайного положения. В округе Санта-Круз к югу от Сан-Франциско уже эвакуированы около двух с половиной тысяч жителей.

Другой мощный пожар полыхает в южной части Калифорнии в округе Санта-Барбара. Там огонь уже подбирается к довольно крупным населенным пунктам.

В тушении принимают участие более тысячи пожарных, задействованы шесть специальных вертолетов и столько же самолетов, сообщают "Вести". Но пока борьбе с огнем мешает сухая и жаркая погода.



Пепел от вулкана у Петропавловска протянулся на 400 км

27 aвгуста 2009

Шлейф пепла и газа от извержения одного из «домашних» вулканов Петропавловска-Камчатского - Корякского - протянулся на 400 км, сообщил в четверг представитель Института вулканологии с сейсмологии ДВО РАН.

«Над исполином поднимается облако газа, пара и пепла, на высоте около 3,5 км это облако ветром растягивает в виде шлейфа в юго-восточном направлении», - сказал он.

Сейсмическая активность Корякского возросла 24 августа. Сейсмостанции регистрируют спазматическое вулканическое дрожание и локальные землетрясения. РИА «Новости»



Солнце - лето без активности

28 августа 2009

Ровно месяц назад, 11 июля 2009 года, на Солнце разрушилась последняя из активных областей нового солнечного цикла, после чего вот уже в течение 30 дней ни наблюдателям на Земле, ни приборам, работающим в космосе, не удалось обнаружить появления ни одного солнечного пятна. Поскольку за этот период Солнце совершило полный оборот вокруг своей оси, можно сделать вывод, что пятна отсутствуют не только на стороне, обращенной к Земле, но и на всей поверхности Солнца. Таким образом, наша звезда после некоторого оживления мая-июня 2009 года, похоже, вновь вернулась в состояние глубокой солнечной "зимы". Сегодня, 12 августа, начался второй месяц этого периода - солнца без активности.

Хотя сами солнечные пятна не являются активными образованиями - напротив, это области пониженной температуры и светимости, именно пятна считаются наиболее надежным индикатором глобальной активности Солнца. Причина заключается в их физической природе: пятна формируются исключительно в областях с сильным магнитным полем или более точно в основаниях гигантских магнитных трубок, всплывающих из глубины Солнца по мере развития солнечного цикла. При этом, если магнитные поля Солнца нельзя измерить без применения специальной аппаратуры, то увидеть солнечное пятно может любой человек - достаточно посмотреть на Солнце в любой простейший оптический инструмент, защитив глаза фильтром. Крупные же солнечные пятна можно увидеть даже невооруженным глазом.

Благодаря простоте наблюдения, измерения числа солнечных пятен являются основным способом оценки состояния активности Солнца, а также самым длительным астрономическим рядом наблюдений. Он непрерывно ведется уже около 260 лет в ежедневном режиме. Данные, собранные за такой период, позволяют делать выводы не только о текущей активности Солнца, но и о ее глобальных закономерностях. Именно таким способом и был открыт наиболее фундаментальный закон современной физики Солнца - циклические изменения солнечной активности с периодом 11 лет. Всего за время непрерывных 260-летних наблюдений человечество наблюдало 23 цикла, а в настоящее время Солнце находится в минимуме перед началом следущего цикла с номером 24.

Всего в настоящем минимуме, являющемся одним из самых глубоких за весь 260-летний период исследований, было зафиксировано 3 длительных периода без образования солнечных пятен. Наиболее продолжительный из них наблюдался с 21 июля по 10 сентября 2008 года (50 дней). На втором месте - период этого года с 8 марта по 20 апреля продолжительностью 42 дня. Третий же период глубокого спада активности развивается сейчас на наших глазах с 12 июля 2009 года. Его продолжительность на настоящий момент составляет ровно 30 дней. Если ни одного солнечного пятна не появится до 2 сентября, то текущий провал активности станет самым глубоким в этом, и без того рекордном по глубине, солнечном минимуме.

По данным работающей на орбите обсерватории ТЕСИС в настоящей момент на Солнце отсутствуют какие либо признаки формирования новых активных областей.



RED ALERT: Entire Financial System IS ABOUT TO COLLAPSE!!!

Aug 29, 2009

Today, I have to present, I think, on this occasion, a qualified forecast of some things which are certain, and some things which have yet to be decided. What is certain, as of now, unless there's a very radical change from anything in sight between now and the middle of October, is, we are in a period of a general breakdown, of the entire world financial system. That is not an exaggeration. That's not maybe: The breakdown of the entire international financial system is now in progress.

The thing that will trigger the breakdown, is the collapse of the U.S. dollar. The whole system is ready to go: Where is the detonator on the explosive charge? The detonator on the explosive charge is inside the United States, and involves the effect of a collapse of the value of the dollar on the international market. And by collapse, I mean collapse. We have 48 states in the United States, which are formally in bankruptcy; we have a debt outstanding against the U.S. Treasury and Federal Reserve System, in the order of magnitude of $24-25 trillion: A collapse of the debt of that magnitude, in the U.S. dollar, would blow every economy in the world, immediately, into bankruptcy. Which means, we're on the verge, of a crisis, which is going to hit between now, and 15th or 25th of October, which is following the end of the U.S. fiscal year, which is the end of September.

So, when the end of the fiscal year comes, then, the secrets of the U.S. government are forced out. And when the secrets of the U.S. government are forced into the public, as they must be at the end of the fiscal year, then, by that time, if not sooner, the whole U.S. system will blow out. It could blow out tomorrow. The condition for an explosion of that type is already present.

And it's not going to happen just to the United States: If it happens in the United States, every part of the world will go into a general bankruptcy of the system. Because the debt of the United States is so large, that a collapse of the value of the debt, as in the case of China—if the U.S. dollar collapses in value, then what is the value of the debt of China denominated in dollars? It's a crisis for China. It will be also a crisis for Russia, and for every other nation. It will cause a general blowout of the European economies, including the British economy.

So therefore, that looming prospect, for which there are certain alternatives, that looming prospect is the reality of the present time—already. It's not something that will happen. It's something that has already happened. Because the existing situation defines it as such.

The question is, what is going to happen in the remaining days ahead, between now and the middle of October? What is going to happen, that is going to determine what the result is?

The Mass Strike Process

Now, also in the United States, in the past week or so, we have a development which is unique to the United States at this time: There is a state of a breakdown of the system. Technologically, it's called a "mass strike." What you have is a break, by the citizenry generally—and this is not by class, or anything, it's the citizenry generally, from all kinds of classifications. The citizens now hate their President, and they hate most of the members of the Congress. Today, as of this moment, there is not a single member of the Congress, who would be likely to be re-elected, in the next election. That may change, but as of now, the American people hate their representatives in Congress.

The leading issue has been the health-care issue, the breakdown of the health-care system. But that's not the only issue. You have a situation, where the typical patriotic American views his government, his President, and the typical member of Congress, with hatred. You see this in these rallies, where members of Congress go out in town hall meetings, or other kinds of meetings. Wherever there's an open such meeting, the members of society turn on the representative of Congress, for whom they formerly voted, with hatred! Cold-blooded hatred—not rage, cold-blooded hatred. They don't want to hear anything from them, they don't trust them—they've lied to them.

You have a situation, where the population of the country, in the main, the core of the population, no longer has any faith in its Federal government! And no faith in the Congress, no faith in the Presidential system; though there are some people in the Presidential system who will be treated with respect. But the system, the Obama government, is hated by the majority of the population, and manifests that in every appearance at a town hall meeting or something similar. The turnout of citizens for town hall meetings, exceeds anything on record, in recent times. The population of the United States, in the main, has turned against the institutions of government in a phenonemon which is known historically as a mass strike. And if you look at this matter we see out there, you see it.

So now, the question is: What's going to happen? You have a collision between a population, which no longer trusts its President, no longer trusts its Congress, the Senate or the House of Representatives. Most members of the House of Representatives and Senate, believe they're not going to be re-elected in the next election, which is next year.

What Is the Remedy?

This is the present situation. And it's worse: This whole system, this whole financial-economic system, as it presently exists on the financial side, can no longer exist. There's one remedy for all nations, or any nation: The remedy is, bankruptcy reorganization of the world system.

Now, in U.S. history, we have a standard, which was put into law under Franklin Roosevelt. It's called the Glass-Steagall principle. I proposed, when I announced the coming of this breakdown crisis, which I announced in 2007, I proposed immediate action in a piece of legislation which I called a "Homeowners and Bank Protection Act": to put the entire system into bankruptcy reorganization. Which would mean you would take all the worthless paper, which has no reason to exist, and we just put it to one side; it's frozen. And we take those assets, bank assets, and so forth, which do have value, and we keep them. We defend them, through bankruptcy reorganization. We would not allow people to be evicted from their homes because of this condition. We would freeze all mortgages, so there could be no foreclosures, no evictions. There could be a technical foreclosure, but no action could be taken on that, until the government got into a position to handle this.

We would then reorganize our finances, to eliminate all this waste paper, which now amounts to—approaching approximately $25 trillion right now, of U.S. obligations of this type, and much other paper which is worthless.

Just cancel the bad paper, and then take another step, which is typical of the United States, and is crucial, because only U.S. law provides one. Under U.S. law, if we declare the banking system, the financial system in bankruptcy, it goes through a form of bankruptcy, which is not the form you find in Western Europe, for example. Under this condition, you decide what is going to be paid, and not paid, by certain kinds of rules.

When you do that, you then close down the monetary system of the world, because if the United States goes out of the monetary system, the world goes out of the monetary system, and then introduces instead of a financial-monetary system, what is called a "credit system."

A credit system is inherent in the U.S. Constitution. The United States independence was based on a credit system, not a monetary system. What's wrong, today, is the monetary system, the financial affairs of the monetary system are the problem. The world could get out of this mess, by simply putting the monetary system into foreclosure, as bankrupt, and proceed with a credit system. That credit system means that the credit of the state, of the sovereign state, is the only source of currency. And its national currency: It's created and controlled by the state, as state debt, not as monetary debt to some monetary system outside. Under those conditions, with the ability to create state credit, by the joint actions of nations who agree on terms of state credit agreements, we could immediately start a recovery of the economy.

So, those are the two principal situations we face: Bankruptcy, which can be solved, by governments if they're willing, particularly the U.S. government—the U.S. government is essential. The fact that the President of the United States and the Congress no longer have the respect and confidence of the population: This is a mass strike phenomenon (which was once described by Rosa Luxemburg, back before World War I); and that's the situation now.

There are also other considerations: If we reorganize this system, as a fixed-exchange-rate credit system, we can get out. The way this would have to start—we have four nations which are absolutely crucial: the United States, Russia, China and India. These four major nations are crucial, in starting a recovery process, because if they come to a treaty agreement, of the type I indicate, for going to a world credit system, a fixed-exchange-rate credit system, in place of a monetary system, then, we can start a recovery worldwide, because other nations will join. But what's needed is to have powerful nations agree, as a bloc, to force this resolution on the world, is the only chance we have right now.

This will mean, also, that other features of the economy that we have now, which have become habitual, will disappear. Because the change from a monetary system to a credit system, is crucial.

Defeating Imperialism

Let me explain one point, which may not always be clear: Monetary systems are very old. All imperial systems, that are truly imperial systems, are based on monetary systems: That is, special interests declare their power to create and control money. These interests are essentially private interests. They are consortia of private interests, which agree to form a syndicate to dominate the world's monetary supply. We have two types of monetary systems, which we know in ancient and modern history. One is the Asian model, which is the land-based model. That is, the nations of Asia with their land-based development upriver, were the dominant forms of the earlier monetary systems. With the collapse of the Persian Empire, and also the breakdown of the Peloponnesian War, Europe has been the center of a maritime form of system. And thus, we have the present mess.

All Europe, since the Peloponnesian War, has been controlled by monetary systems which are international monetary systems. For example: The British Empire is not an empire of the British nation over other nations. The British Empire, based in London's financial center, where it moved from former locations as an empire, is a continuous empire which has existed since the Peloponnesian War, in terms of European civilization, up to the present day.

So, private interests, private banking interests, a syndicate of private banking interests controls the world financial system: That's the empire. The headquarters is London. It's not the British people, it's the headquarters of the financial system, being based in London, that's the source of the problem. And the United States is the only power, traditionally, that has ever been able to face the British Empire, as a monetary empire, as, for example, Franklin Roosevelt did. And that's still the case today. The United States is crucial, because of our system and our ability, with support of other nations, to break the power of empire, which is this British Empire. That's the only way we'll survive: If the United States, Russia, China, and India agree, and other nations will obviously join them, then, the British Empire's power is broken. If the British Empire's power is broken, the last big obstacle to a needed reform is available.

So, that's generally our situation.

Now, the solution takes the form of an emphasis on physical economy. As you go away from a monetary system, you say, "What is value?" Value is, essentially, physical economy. It's public works, which are useful in the economy; it is the development of industries, agriculture and industries, and the development of the human mind, in terms of an educational drive, behind the rise in technology, the powers of technology. It's the creation of long-term capital. Because, now, for example, any capital improvements of major capital improvements in any country is a 50-year investment! Other things, like major infrastructure, like the Three Gorges Dam, for example, in China—that's a century investment.

Other major investments: We have to develop the whole area of Northern Asia, and Northern Eurasia. Because Southern and Central Asia requires the mineral resources, which exist in Northern Asia. And only by developing these mineral resources, and developing the infrastructure to develop them, can we meet the needs of China, for example. So therefore, there has to be a reform in that direction.

Africa is a major area of resources, of natural resources, despite the great poverty. And therefore, if Africa is freed from British colonialism and its allies, then Africa becomes open to development of its raw materials potential, and also the development of its agricultural potential, which requires modern technology. So, if the credit is given to Africa, for development of these technologies—water management and use of its own resources, the development of agriculture, by the needs that are necessary in tropical areas, to protect food, protect the people—then Africa becomes a plus, in terms of the world economy, over the next century.

And these are the kinds of things we can do.

All It Takes Is the Will

So, we are now at a point in history, where the Obama Administration is hated by the majority of the people of the United States. The Congress, in general, is despised, by most of the people in the United States, as has been shown on the streets and in various meetings, where people who voted for these Congressmen, are now refusing to even talk to them, just telling them, "Here's the question, you committed a crime: Are you going to confess? You going to quit?" This is a mass strike as Rosa Luxemburg defined it. It's not a class struggle; it's a mass strike, where a people is no longer controlled by confidence in its own government. And it says, "We, the people, are the government. And you, the government, have to listen to us, and take our orders, instead of you giving orders to us." We'are in that kind of situation.

So, this is a great opportunity to get rid of a system which has failed humanity, again and again, the monetary system, and to create an affiliation of nations which are each sovereign, as cooperating sovereign bodies, to agree on common goals, and common means, and common ends. That's where we stand—and the time is now. Because no later than now, or a month or so from now, this whole system in its present form is going to disintegrate. Not collapse, not go into a depression, but a chain reaction of disintegration. And only the sense by some influential agencies of government, in various parts of the world, that this is the case, will be sufficient to prompt governments, or enough of themm, to make the decision to make the reform.

The form of the necessary reform is clear. No doubt about it. All it takes is the will. The crisis will give the will, if the people are there, and the leaders are there to recognize the situation, and say, "No more postponing this issue. Humanity is now in danger." A world which has a population of 6.5 billion people can shrink down to less than 1, within a generation or so, under these kinds of conditions. Therefore, for the sake of all humanity, we must make a change, and the time for the change is now. In the weeks ahead, is the period in which the crucial decisions will have to made, on which the future of humanity depends.

The good factor is, that the American people, in the majority, have risen, as a people—ordinary people have arisen as a people—to say: "We do not believe in this government! We believe in our Constitution. But you have violated our Constitution. We are the American people, and when you betray our Constitution, we defend it." And you find the way people are speaking, they're not wild men. Some people are very angry, but they act in measured terms: They denounce the health-care policy of Obama, which is genocidal, as Hitler-like.

But they're people, just ordinary people, who are saying, "You have betrayed us." They're saying in very cold terms—but hot terms in other ways—"You have betrayed us. We are warning you—you have betrayed us. We are the people!" And that's one thing good about the American people, they have this built into them. And they are now standing up and saying, "We are the people!" And they're not afraid.

See, we don't have oligarchies in the United States; we have the British oligarchy, invading the United States. But we don't have an oligarchy, we don't have an oligarchical class in the United States, as a political class. Europe has oligarchical classes, which still dominate the system. We don't. We have a people, and this is not a class struggle, it's a mass struggle: It's the American people turning to institutions which have become corrupted, and saying, "We do not accept your corruption. You have to get down on the floor, kiss the floor, and tell us you're going to behave!"

And that's what the American people are saying, contrary to what the press is trying to explain.



Пятна вызывают дождь

30 августа, 2009

Даже незначительные изменения солнечной активности отражаются на погодных условиях и климате Земли, в частности, вызывая осадки в районе тропиков и экватора.

Вопрос о том, как влияет солнечная активность на Землю, обсуждается издавна, и четкой картины у ученых нет до сих пор. Активное излучение Солнца воздействует на высокие слои атмосферы и влияет на общую циркуляцию воздушных масс, что отражается на погодных условиях нашей планеты. Но конкретные механизмы этого воздействия пока достаточно плохо изучены, а некоторые из них и до сих пор не известны ученым.

Работа группы ученых во главе с Джеральдом Мелом из Американского национального центра атмосферных исследований говорит о том, как именно изменения солнечной активности влияют на состояние земной атмосферы и Мирового океана на планете Земля. Соответствующая работа опубликована в Science.

Как известно, солнечная активность, которая для наблюдателей проявляется, в частности, в виде пятен на поверхности Солнца, имеет периодичность сроком в 11 лет. Сильно на мощности излучения Солнца это не сказывается – светимость нашей звезды может отличаться не более чем на 0,1%, если смотреть во всем спектральном диапазоне.

Но даже этого, оказывается, достаточно, чтобы Солнце повлияло на погодные условия на Земле.

При изменении активности Солнца его излучение в ультрафиолете меняется более сильно, чем общая солнечная светимость, колебания могут достигать 5–7%. Увеличение ультрафиолетового излучения ведет к повышенному образованию озона в стратосфере, особенно той части, которая находится над тропиками. Большое количество озона приводит к нагреванию атмосферы в целом, что влечет за собой усиление циркуляции воздушных масс. Следствием этого является увеличение количества осадков в тропических областях Земли.

Другой процесс, вызванный изменением солнечной активности, происходит в обратном направлении и вызван повышенным испарением мирового океана в результате увеличения активности Солнца.

Испарившиеся массы влаги в виде облаков концентрируются в экваториальных областях и проливаются в виде дождя.

В результате происходит снижение температуры воды в восточной части Тихого океана, а это влечет за собой уменьшение эффективности процесса образования облаков, что, в свою очередь, так же как и увеличенная солнечная активность, увеличивает испарение с поверхности воды.

«Это исследование важно для понимания естественных климатических изменений, на которые в разных масштабах времени в значительной степени влияет Солнце, – дал оценку работе Джеральда Мела и его коллег Райнхард Хеттль, председатель научного совета Ассоциации немецких исследовательских центров. – Это нужно, чтобы лучше понимать изменения климата, вызванные антропогенным фактором, и более надежно прогнозировать изменения климата в будущем. Эта работа лишний раз показывает, что

нам нужно проводить существенные исследования, чтобы понимать работу всей нашей климатической системы».

В настоящее время солнечная активность проходит переходный период и плавно подбирается к своему максимуму, который должен быть в 2011–2012 годы. Интересно, что сейчас вот уже больше месяца на Солнце совершенно нет пятен. 11 июля 2009 года на Солнце разрушилась последняя из активных областей нового солнечного цикла, сообщает официальный сайт космической обсерватории ТЕСИС, установленной на борту российского спутника «Коронас-Фотон».

С тех пор вот уже семь недель ни наблюдателям на Земле, ни приборам, работающим в космосе, не удалось обнаружить появления ни одного солнечного пятна.

Поскольку за этот период Солнце совершило полный оборот вокруг своей оси, можно сделать вывод, что пятна отсутствуют не только на стороне, обращенной к Земле, но и на всей поверхности Солнца.

Таким образом, после двух активных месяцев

(в мае и июне 2009 года) у Солнца наступил неожиданный локальный минимум спокойного периода. Почему это произошло, астрономам еще предстоит определить. Пока же в соответствии с моделью Джеральда Мела и его коллег можно предположить, что повышенные осадки в тропиках и экваториальной части Земли в ближайшее время наблюдаться не должны, а если таковые и произойдут, то причиной этому будет точно не Солнце.



В Тихом океане произошло сильное землетрясение

30 августа 2009

Cегодня в районе островов Самоа (южная часть Тихого океана) произошло сильное землетрясение. Мощность подземных толчков составила 6,6 балла, утверждают специалисты. По имеющимся данным, в результате землетрясения никто не пострадал.

Эпицентр подземных толчков находился на глубине 10 км в 280 км к юго-западу от столицы Самоа - города Апиа. Американские эксперты, зафиксировавшие сейсмическую активность, заверяют, что опасности цунами нет.



Лесные пожары угрожают работе NASA

31 августа 2009

Лесные пожары в Калифорнии подобрались к зданиям Лаборатории реактивного движения (Jet Propulsion Laboratory) NASA. Об этом говорится в сообщении на сайте лаборатории.

Пока пожары не представляют непосредственной угрозы зданиям лаборатории, однако из-за задымления в понедельник 31 августа 2009 года работа лаборатории будет приостановлена. На местах останется только персонал, который необходим для наземного обеспечения работы космических миссий. Кроме этого, как сообщает Space.com, около 20 работников JPL из-за пожаров были эвакуированы из своих домов.

В частности, из-за задымления, вероятно, будут прекращены работы по программе Free Spirit. В ее рамках инженеры JPL разрабатывают стратегию спасения марсохода Spirit, который застрял в марсианских песках.

В рамках программы исследователи поместили точную копию марсохода в специальную емкость с песком, наклоненную под углом. Совсем недавно инженеры решили, что одного "двойника" им недостаточно и подключили к спасению Spirit вторую копию.



Тайная связь солнечной активности и климата раскрыта

31 августа 2009

Ученые выяснили то, каким образом 11-летний цикл солнечной активности связан с изменениями климата и усилением тропических штормов. Цепочку событий проследила группа исследователей во главе с Джеральдом Милом из Национального центра атмосферных исследований США.

О роли солнечной активности в формировании погоды на Земле климатологи и специалисты по физике атмосферы знали давно. Первые свидетельства в пользу того, что каким-то образом активность Солнца влияет на земные процессы были получены еще в 1801 году астрономом Уильямом Гершелем – он обнаружил, что колебания цен на пшеницу связаны с числом солнечных пятен. Эти два показателя, никак, на первый взгляд, между собой не связанные, почему-то менялись согласованно.

Климат

Разумеется, влияние было обусловлено погодой. Более поздние исследования показали, что в годы более активного Солнца температура несколько выше, но вот механизм этих связей был далеко не столь очевиден. Ведь разница между минимальным и максимальным уровнем активности – всего лишь 0,1%.

Изменение потока солнечных лучей на одну тысячную слишком мало для того, чтобы можно было просто ограничиться констатацией того факта, что в активные годы Солнце греет сильнее. Да, тепла поступает немного больше, но как это влияет на погоду? Допустим, что температура земного шара может слегка вырасти, но к чему это приведет в тех или иных местах? Где повысится вероятность засухи, а где, напротив, прольются необычно сильные дожди? Недавно климатологи проанализировали погоду за июль 2009 года и обнаружили, что несмотря на общий рост средней температуры в России, США, Японии и вдоль побережья Китая стало, напротив, холоднее.

Для практических целей (долгосрочный прогноз погоды) недостаточно просто знать, что раз в 11 лет поток энергии от Солнца вырастет. Надо еще и знать то, как эта энергия перераспределится в атмосфере, как ее поглотят океаны и суша.

Исследование

Именно изучением потоков тепловой энергии в глобальном масштабе занялись Джеральд Мил (Gerald Meehl) и его коллеги. Им удалось доказать, что в длинной цепочке связей между солнечной активностью и климатом ключевую роль играет прогрев экваториальных вод Тихого океана и содержание химических веществ в стратосфере. Эти два, казалось бы, далеких друг от друга фактора определяют в итоге даже поведение индийских муссонов и штормов у побережья Южной Америки.

Озоновый слой

Раньше климатологи знали, что озон, наряду с углекислым газом, может повышать температуру на планете. Причем так, что даже озоновая дыра немного компенсирует излишние выбросы углекислого газа, а борьба за сохранение озонового слоя может парниковый эффект усугубить.

Теперь к этому знанию добавился еще один факт: в годы активного Солнца процесс образования озона ускоряется, и его становится больше.

А рост концентрации озона в стратосфере вносит свой вклад в парниковый эффект – таким образом, небольшое увеличение потока солнечных лучей дополняется тем, что эти лучи начинают лучше поглощаться и сильнее нагревать планету.

Океаны

Одновременно с синтезом дополнительного озона в стратосфере начинает и сильнее испаряться вода на поверхности Тихого океана. Растет количество водяных паров, устремляющихся в атмосферу и вот уже ветер начинает нести больше облаков, чем обычно. Так солнечная активность увеличивает выпадение осадков в традиционно влажных районах и вызывает большее, чем изначально ожидали ученые, потепление. Период которого, впрочем, длится недолго – примерно два года, пока не спадет солнечная активность.

Значение

На погоду влияет слишком много факторов, чтобы полученная учеными информация однозначно определяла долгосрочные прогнозы сама по себе. Однако чем больше известно о сложных взаимосвязях атмосферы, океана и Солнца позволяет составлять их более точно, оценивая вероятность засух и катастрофических наводнений. Кроме того, точнее будут и оценки последствий глобального потепления – которое уже сейчас приводит к интенсивному таянию льдов в Арктике, а уже через 20 лет может привести к размыванию берегов и разрушению прибрежных сооружений во многих странах.



Губернатор штата Калифорния Арнольд Шарценеггер признал, что бушующие лесные пожары не поддаются контролю.

31 августа 2009

Шварценеггер приказал людям бежать

Губернатор штата Калифорния Арнольд Шарценеггер признал, что бушующие лесные пожары не поддаются контролю. Он призвал местных жителей покинуть свои дома в целях безопасности. Появилась информация о первых жертвах стихии.

По сведениям властей штата, на данный момент огонь уничтожил более 140 кв. км лесов, сгорело три дома, еще 12,5 тыс. жилых зданий находятся под угрозой. Почти шесть с половиной тысяч семей эвакуированы, для них организованы специальные убежища. Стена пламени уже перевалила за горы Сан-Габриэль и приближается к пригородам Лос-Анджелеса, крупнейшего города штата.

Со стихией борются около двух тысяч пожарных, но видимых результатов это пока не дает. Потушить удалось всего 5% от общей площади возгорания. Работу спасателей осложняют сильная засуха и особенности местного ландшафта: в Калифорнии достаточно много крутых склонов и труднодоступных районов.

Кроме того, во время операции по тушению пожаров погибли два сотрудника пожарной службы. Оба скончались от травм, полученных в автокатастрофе: их автомобиль разбился у одного из холмов, охваченных огнем.

Напомним, уже две недели в Калифорнии действует режим чрезвычайного положения. Ущерб от лесных пожаров превысил несколько миллионов долларов.

Есть данные о пострадавших. "Три человека получили ожоги и очень серьезные травмы, потому что они не послушали призывов к эвакуации", - сообщил губернатор Арнольд Шварценеггер.

Стихийные пожары в Калифорнии считаются обычным явлением, однако не так часто огонь подбирается настолько близко к густонаселенным городам.

Эксперты и синоптики предполагают, что для тушения пожаров может понадобиться не меньше недели.



Fires reach Athens suburbs, thousands evacuated

Aug 2009

AP – Firefighters tries to extinguish the blaze at a village near the town of Marathon, 40

ATHENS, Greece – A massive wildfire tore through outlying suburbs north of Athens early Sunday, destroying homes and forcing thousands to flee in dramatic overnight evacuations, Fire Service and local officials said.

The fires near the capital raged for a third day, blackening thousands of hectares of rugged land covered by pine forest or thick bushes. Anti-aircraft missiles at a nearby base were removed as flames approached, the army said.

"The situation is tragic. Fires are out of control on many fronts," greater Athens local governor Yiannis Sgouros said.

A state of emergency was declared in greater Athens, in the worst destruction seen here since massive fires struck southern Greece in 2007 and killed more than 70 people.

After daybreak, planes and helicopters resumed water drops following an eight-hour pause that allowed the wildfire to spread across parts of Mount Penteli and reach suburban homes. Clouds of black smoke filled the capital's skyline and obscured the sun.

Authorities evacuated two large children's hospitals, camp sites, and homes in villages and outlying suburban areas threatened by blazes that scattered ash on streets across the city.

Deputy Fire Chief Stelios Stefanidis said no casualties had been reported by early Sunday, despite the overnight evacuations of hundreds of hillside homes on the outskirts of the city.

The fires, which started late Friday, were reported in an area more than 25 miles (40 kilometers) wide.

Residents were seen fleeing the fires on foot, by motorbike and in cars, amid blackouts and water supply cuts.

Winds of up to 50 kilometers per hour (30 miles per hour) were forecast Sunday, while Stefanidis said the thick smoke was hampering water drops.

Residents battled the fires outside their homes with hose-pipes and even branches, and many ignored evacuation orders that were called out over loud speakers in fire-stricken towns. Volunteers and army conscripts joined hundreds of firefighters to help fend off the flames.

"We urge everyone to comply with the instructions of those responsible," Prime Minister Costas Karamanlis said. "A massive effort by authorities is taking place to deal with this very difficult challenge."

Some of the threatened areas were in the vicinity of the town of Marathon, from which the modern long-distance foot race takes its name.

Municipal officials in that area said the fire was threatening the archaeological site of Rhamnus, home to two 2,500-year-old temples.

Elsewhere in Greece, serious fires were reported on the islands of Evia and Skyros.



Global GPS Failure

Dec 2006

On Dec 6th, 2006 the world GPS system failed and it was blamed on a supposed solar flare of historic levels which NOAA claims occurred Dec 5, 2006 10:18-10:45 UTC. However, this information was not made public until April 2007. Normally, something this big would be a major news story, but the 5 months of silence was more than revealing. The news networks, military, phone companies, wireless and interactive street mapping products all depend on GPS, so it was not a secret to any of them. But for 5 months, not a word was mentioned about this "historic" solar flare.

If such a monumental solar flare event had actually occurred, NASA would have been on every news network taking credit for their discovery. Yet they waited until April 2007 at the conclusion of a convention of scientists, to announce this solar flare. There is only one reason NASA did not come forward for 5 months... and that would be if they were covering up something and using those 5 months to build a cover story and persuade the global scientists to back them up on it... thus is why this announcement was made following that convention and not any sooner. They also used that time to upload software patches to the GPS satellites to correct the shift variance and remove any of the solar data which would have revealed this cover story to be false.

How do they explain the fact that almost all data and images of this false historical event between Dec 4 and 6, 2006 are all missing?

Why would our government & space agencies lie about a solar flare and delete images & records? Because something else knocked down the GPS system. Something that would have incited panic among the general population.

What else could screw up the GPS system? A shift of the earth's axis. We can see evidence that the axis has shifted which can be seen on the weather satellite loops occurring on Dec 6, 2006 at 19:00 Zulu time and another frame on Dec 4, 2006 at 12:30 Zulu. How could the axis shift without causing a global catastrophe? People forget that the earth rotates about 1000 miles every hour. You cannot feel the earths rotation despite the fact that it rotates 25,000 miles per day. It is the same principle for an axial shift or wobble. You would not be able to feel it.

The most telling evidence that this solar flare never happened on Dec 5 & 6, 2006, is the conspicuous absence of solar data from the very organizations who monitor the sun, solar storms and any disturbances which could affect the earth. By going through the SOHO (NASA & ESA) images and charts, you will find that almost all images and chart data are missing for 12/5/06 and 12/6/06. You would think that they would be showcasing the largest solar flare in recorded history? But not only are all of the images and monitoring data missing, but the event is not even recorded on their webpage which showcases the largest flares ever known.

But they screwed up and missed some of the data and a few images they forgot to eradicate. Interestingly, as you may already suspect, the images and data they forgot to remove show a perfectly normal sun and typical levels of magnetic fields, protons, neutrons, x-rays, RF and other monitored levels which you can see for yourselves by checking out the links by clicking on this

NOAA Release: GPS significantly impacted by powerful solar radio burst

Reuters: GPS System Failure caused by Solar Flare in Dec 2006.

Note: Another false report claimed it was an X-ray burst. They can't keep their story straight.



Wildfires approach Athens, hospitals evacuated

Aug 2009

ATHENS, Greece — Dozens of wildfires broke out across Greece, torching olive groves, cutting off villages and sending residents fleeing Saturday as one of the largest blazes swept perilously close to the capital's northern suburbs.

The fires north of Athens were reported in an area more than 25 miles (40 kilometers) wide, and forced authorities to evacuate two large children's hospitals, camp sites, villages and outlying suburban areas threatened by blazes that sent huge clouds of smoke over the capital and scattered ash on city streets.

Anti-aircraft missiles were removed from a base north of Athens threatened by fire, the army said.



QUIET SUN:

Aug 2009

Today marks the 44th consecutive day without spots on the sun--one of the longest quiet spells of the current solar minimum. In early July, sunspot 1024 seemed to herald the long-awaited onset of Solar Cycle 24, but shortly after that apparition, sunspot production turned off again. Deep solar minimum continues...

ARE SUNSPOTS DISAPPEARING? Sunspots are made of magnetism. The "firmament" of a sunspot is not matter but rather a strong magnetic field that appears dark because it blocks the upflow of heat from the sun's fiery depths. Without magnetism, there would be no sunspots.





That's what makes the following graph a little troubling:

According to Bill Livingston and Matt Penn of the National Solar Observatory in Tucson, Arizona, sunspot magnetic fields are waning. The two respected solar astronomers have been measuring solar magnetism since 1992. Their technique is based on Zeeman splitting of infrared spectral lines emitted by iron atoms in the vicinity of sunspots. Extrapolating their data into the future suggests that sunspots could completely disappear within decades. That would be a bummer for Spaceweather.com.

Don't count out sunspots just yet, however. While the data of Livingston and Penn are widely thought to be correct, far-reaching extrapolations may be premature. This type of measurement is relatively new, and the data reaches back less than 17 years. "Whether this is an omen of long-term sunspot decline, analogous to the Maunder Minimum, remains to be seen," they caution in a recent EOS article.

One thing is certain. Solar Minimum is a lot more interesting than it sounds: more.



Cataclysm Crazies

Aug 2009

The Zetas have predicted that 43% of the pole shift survivors will be insane, to some degree, at least temporarily. Depression, over what has been lost, will be a major part of this.

ZetaTalk Prediction 12/14/2002: The 90% die-off that we have predicted will not occur simply because of the shift. Most will die because of depression, failure to thrive, sitting down with a slight injury and not eating or drinking, as occurs after all calamities. Mankind is used to limited calamities, where a single city suffers a quake, or a single family a devastating fire. In come the Red Cross, the rescue from neighboring towns, the assistance from neighbors. Global calamities are such that no area is prepared to go forth and rescue, and all sit and wait to be rescued. Thus, all sit and wait without rescue.

This reaction is reflected in the aftermath of Katrina in New Orleans, which was devastated. The statistics show mental illness doubling, primarily due to post traumatic stress reactions.

Mental Illness Tidal Wave Swamps New Orleans

August 4,2009

http://www.washingtontimes.com/news/2009/aug/04/mental-illness-tidal-wave/

A mental health crisis that has swamped this city's care facilities as surely as Hurricane Katrina's floodwaters washed over the Lower 9th Ward is about to become even worse. Suicide rates and the number of people with mental health problems have doubled. Still struggling to cope with the mental and emotional consequences of a maelstrom that swept away whole neighborhoods and stole away friends, relatives, homes and social networks - the glue that holds people's psyches together. Homeless and taking medication to reduce his bouts of anger. Sometimes angry about his situation, sometimes just frustrated. Sometimes, still angry over the hurricane. The World Health Organization, surveyed about 1,000 Katrina-affected residents of Louisiana, Alabama and Mississippi some six months after the storm. The WHO found that the number of residents with serious mental health problems had shot up from 6.1 percent to 11.3 percent, and the number with mild to moderate problems had risen from 9.7 percent to 19.9 percent. When the Federal Emergency Management Agency surveyed displaced families living in trailers and hotel rooms in Louisiana in February 2006, it found that 44 percent of the dwellers suffered from significant psychological distress.

Mankind suffers shocks and setbacks, physical injury and illness and economic setbacks, so the pole shift does not deliver anything new. But the extent of the devastation means that rescue will not be forthcoming.

ZetaTalk Comment 7/15/1995: Humans anticipate grieving over the loss of loved ones, who may die suddenly by accident or unexpected illness or linger for a long, sad good-by. Humans anticipate torrents of nature - volcanoes, tornadoes, floods, lighting, hailstorms, and earthquakes. These come sometimes without warning, but many times are anticipated. Humans anticipate societal problems, the loss of jobs or status, family and friends deserting one, banking failures. All this can suddenly place a human into grief, but in most cases the pending problems have been announcing themselves regularly. Any survivor of the cataclysms could have experienced a life situation where home, job, family and friends, and health disappeared. This can and does happen today to many, and not just due to acts of nature. What will be different is that the anticipated assistance from wealthy countries or one's own government will not be available.

The Zetas have stated that those without will fare better than the wealthy, as they are used to doing without and working hard for a living. The wealthy will have a greater sense of loss.

Are Wall Street Suicide Epidemics Real?

January 11, 2009

http://nymag.com/news/intelligencer/53341/

German investor Adolf Merckle, a multibillionaire who lost a fortune on shorted Volkswagen stock, threw himself under a train. Two weeks earlier, Rene-Thierry Magon de la Villehuchet, an heir to French aristocracy and the co-founder of an investment fund whose money vanished in Bernie Madoff's alleged pyramid scheme, told the cleaning crew at his Madison Avenue office to clear out, sat behind his desk, and slashed his wrists with a box cutter. Five days before that, in London, a hotel worker entered a $750-a-night suite at the Jumeirah Carlton Tower to find the body of Christen Schnor, HSBC's head of insurance, hanging by a belt in a closet. Researchers suspect that it may be the size of the status change, the mental whiplash, that triggers suicidal behavior. In other words, it's not where you wind up; it's how far you fall.

Per the Zetas, post pole shift insanity will also occur primarily among the wealthy and powerful, whose expectations of being in control will be dashed, and among those who are insecure and cling to certainty, such as being raptured. It is the rigid who snap.

ZetaTalk Prediction 11/6/2004: Man sees the Sun rise in the East, hears his religion assert a connection to the gods, and thinks the laws of the land virtually immutable. Then one day the Sun rises in the NW, the church is red faced and without comment, and the government in disarray and not fulfilling their duties. Depression, hysteria, hiding in closets and seeking comfort in delusions, all will emerge, epidemic. Those most needing to be in control, such as the self serving power mongers attempting to rule the world, and those most seeking the comfort that a sense of continuity provides, such as the spiritually immature, will be most affected. Thus those that would impose martial law, and their minions in the corporations and in the military and in the ranks of government, will be mostly affected by madness. Once again, the broken link, found muttering in the closet instead of at their posts.

Cataclysm crazies are affecting more than the New Orleans residents, as these statistics from Minnesota reveal. Economic problems have a domino affect on the lives of those affected.

Minnesota Suicide Rate on the Rise, Mental Health Wworkers Say

April 13, 2009

http://www.citypages.com/2009-04-15/news/

Minnesota's suicide rate is on the rise. In the last two years, the state suicide rate in Minnesota is 23.6 percent higher than its 2000 low. People who kill themselves typically suffer from multiple mental disorders, such as depression, anxiety, and substance abuse. Only when these problems are already present will economic woes push someone over the edge. When you have a job loss, most people can get through that. When you start adding loss of your spouse, loss of your house, loss of your income, loss of your retirement, you start adding up a lot of things for your mental health to sustain.

The Zetas state that there will be two reactions to the devastation of the pole shift - positive and negative - and that this is a very personal choice.

ZetaTalk Prediction 12/15/2002: The pole shift will bring about such shock, in great numbers, but with a difference. None will be spared, and all will be facing the same situation. Money will not put one into security, nor will hoarding goods change the odds, as the Aftertime will be a great leveler and goods will be shared by force, if not by free will. The recovery from shock takes two routes, depending upon the nature and resolve of the person affected, and this cannot be changed by others as it is a personal decision.

If the individual, after surveying the situation, determines that life should go on and the devastation not overwhelming, they seem to shake of their disbelieve and start talking about changes. This may be gone but that remains. They had been hoping to simplify their life, and now circumstances have arranged this. At least now they will be getting their exercise regularly, and that diet will not be resisted but assisted by circumstances. A sense of humor about the situation emerges, and they start sorting through rubble and organizing activities.

If the individual, mentally computing the pros and cons of the situation while sitting in shock, determines that life after the shift will be too awful to contemplate, they will continue in shock. This is a clue to others about them that they have made a decision. Their creature comforts are gone, and not likely to be seen again. Their high social status is gone, others with greater talents and energy now commanding attention, and life as an underling simply not conceivable. For whatever reason, the person continuing in shock has decided not to make an adjustment, and attempting to force this will not bring satisfaction.

The Zetas advise an action plan for the time immediately after the pole shift, when all will be in shock. Action aborts depression.

ZetaTalk Advice 5/3/2008: Clearly, being able to face the future realistically is a great help in avoiding a breakdown. Mental illness is forced on one for a number of reasons. The genetic propensity for chemical disruption in the brain is one, which is why the propensity for mental illness runs in families. The inability to escape a situation deemed intolerable is another, the source of post traumatic stress in soldiers who are not allowed to leave the battlefield and are told to perform atrocious acts they would not normally perform. Great loss does not normally cause insanity but rather depression, and the antidote for depression is to take action. This is why we have advised that group leaders have an action plan for the hours after the pole shift, so that everyone is busy doing something, if only gathering the broken crockery and preparing a group meal. Exercise, and the mental mindset to take action to set things right, is a great cure for depression.

Немає коментарів:

Дописати коментар