Моніторинг земних змін

Тут зібрані з різних джерел повідомлення і факти, які свідчать про те, що на Землі відбуваються значні геологічні і кліматичні зміни, і про настання в найближчі роки Зсуву Полюсів в зв'язку з черговим наближенням Планети X, Нібіру. (згідно з http://www.zetatalk.com/)

Короткі повідомлення зібрані тут походять з мас-медіа, теле і радіо новин, Інтернету, etc.

------

Earth Changes Monitoring

Facts gathered here from various sources indicate that major geological and climate changes are happening on Earth, which herald a Pole Shift in near future due to rearrival of Planet X aka Nibiru. (according to http://www.zetatalk.com/)

Short notes collected here come from mass media, television and radio news, Internet, etc.

Articles by Year - Статті за роками

Шукати в цьому блозі

неділю, 10 січня 2010 р.

2005

Січень 2005
■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
З січня
сильний землетрус біля Нікобара, в Бенгальській затоці (Індія), силою 6 балів за Ріхтером. Останнім часом в цьому регіоні спостерігається сильна сейсмічна активність - вже зафіксовано понад 100 поштовхів.

■    АСБЕРҐИ:
7 січня
величезні айсберги впритул наблизились до узбережжя Нової Зеландії. Два айсберги, один з яких досягає в ширину З км, відкололися від Антарктиди. Вчені кажуть, що це є наслідком глобального потепління.

■    ПОГОДА:
9 січня
добу йде дощ в Північній Європі - в Данії, Великій Британії, Ірландії, Швеції, Балтійських країнах, а також в Росії. Не працюють аеропорти. В Ризі рівень моря зріс на 2 метри. В В. Британії затоплено місто Карлайл. Під загрозою затоплення С. Петербург. Багато міст затоплено морськими хвилями, які здійнялися внаслідок потужного вітру. Під час вітру висота хвиль в Балтійському морі сягала 8-9 метрів, а рівень моря зріс на 3 метри. Причиною урагану, який вирує над північною Європою став потужний циклон, який зародився над Арктикою.

■    ПОГОДА:
9    січня
найтепліша погода в Україні за останні сто років. Найтепліший зимовий день за останні сто років.

■    ПОГОДА:
10    січня
Снігопад в Каліфорнії. Погода змінилась на зимову за лічені години. Семеро осіб загинули.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
11    січня
землетрус на півночі Ірану силою 5,9 балів за Ріхтером біля узбережжя Каспійського моря.

■    ПОГОДА:
11 січня
тривалі зливи спричинили зсуви і повені в Каліфорнії. В Неваді випало півтора метра снігу.

■    ПОГОДА:
11 січня
середньодобова температура в Україні перевищує норму на тринадцять градусів. Якщо тепла погода триватиме довше, то може розпочатися процес вегетації озимини. Озимі вже місцями почали зеленіти і якщо після цього вдарять морози, то врожай може бути втрачено. Крім того це може згубно позначитись на кісточкових плодових, які зацвіли на півдні України. Погода настільки тепла, що почали бубнявіти бруньки. В Західній Україні і в Польщі з'явилися мухи і комарі, зацвіли "котики".

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
11    січня
землетрус силою 5 балів Ріхтера поблизу індонезійського острова Суматра. Епіцентр - в Індійському океані за 64 км від міста Банда Ачех.

    ПОГОДА:
12    січня
у В. Британії і Ірландії тривають зливи і буревії. В Північній Ірландії вітром здуло з моста вантажівку.

■    ПОГОДА: Європейська погода
12 січня
За даними Всесвітньої Метеорологічної Організації 2004 рік увійшов до четвірки найтепліших за всі роки спостережень за погодою. В Україні грудень виявився теплішим за норум на три градуси, і замість середньомісячної температури 2 градуси морозу ми мали близько 1 градуса тепла. Температура першої декади січня становить 3 градуси тепла проти "нормальних" 4-х морозу. Пояснюється така аномально тепла погода надзвичайною для цього періоду активність Атлантики, яка надсилає на континент свої теплі повітряні маси з величезною для цього періоду швидкістю з одного боку і зменшення впливу Сибірського антициклону з його морозами з іншого.




■    АЙСБЕРГИ:
12    січня
два величезні айсберги (один довжиною 160 км) можуть зіткнутися біля берегів Нової Зеландії.

■    ПОГОДА:
13    січня
завдяки теплій і сонячній погоді в Одеському ботанічному саду розцвіла калиена. Навіть комахи, які злітаються на її духмяні квіти, схоже, теж переплутали зиму з весною.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
13 січня
новий землетрус в південно-східній Азії, силою понад 5 балів Ріхтера за 90 км від острова Суматра, 388 поштовхів.

■    ЗСУВИ ҐРУНТУ:
13 січня -
В La Conchita, Calif, стався зсув 9-метрового шару грунту.

■    ПОГОДА: Коли нарешті настане зима?
13 січня
Сонечко, голий асфальт, на газонах зеленіє травичка... Новий Рік, Різдво - і ні сніжинки! Навпаки, щодня за вікном стовпчик термометра нас дивує: +5, +7, +10! І це в січні, посеред зими?! Ну хто б сказав, що надворі середина січня?

■    ПОВЕНІ:
13    січня
У Венеції змінився маршрут водних шляхів. За повідомленнями це спричинила посуха. Рівень води в каналах впав на 65 см. Вчені кажуть, щзо це спричинено несподіваним відпливом води і надзвичайно теплою погодою в Середземномор'ї.

■    ПОГОДА: Гудуть січневі бджоли
14    січня
потепління, яке спостерігають протягом останніх кількох тижнів на території України, стало причиною народження багатьох природних див. Наприклад в Чернівецькій області практично цілу зиму цвіте калина, а на пасіках гудуть бджоли. Небувале потепління і привітне сонечко розбудили бджіл на три місяці раніше, ніж зазвичай.




■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
17 січня
сильний землетрус (6,6 балів Ріхтера) зафіксували гонконзькі сейсмологи в західній частині Тихого Океану.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
19    січня
землетрус силою 6,3 бали Ріхтера біля берегів Японії.

■    ГЕОЛОГІЯ:
20    січня
наслідки землетрусу, який стався так далеко від нас, в Індійському океані, вражають: наш Європейський континент "виріс" на один сантиметр, а посунувся аж на два! Німецькі вчені кажуть, що під час того землетрусу земна кора у Західній Європі вібрувала аж десять хвилин. А тепер ми маємо плюс 12 у січні, розквітлі ромашки, а на слова "падає сніг*' реагуємо так само, як десь у Африці: "не може бути! Де? Невже?". Всі ці вибрики погоди наводять на думку, що вони є ланками одного великого ланцюга - і цей землетрус, який спровокував гігантські цунамі, а за два тижні -руйнівної сили вітри на Балтиці і метрові замети снігу в Америці. Але клімат не впливає на рух земних блоків. На зміни клімату на планеті впливають інші фактори. Вчені вважають, що є певний "Х-фактор", можливо космічний, який одночасно впливає і на кліматичний режим, і на режим геофізичних рухів.

■    СОНЯЧНІ СПАЛАХИ:
23    січня
американські вчені зафіксували найсильніший за останні 15 років спалах на Сонці.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
24    січня
землетрус силою 7 балів Ріхтера стався в Туреччині. Коливання грунту зафіксовано в Єгипті і Греції. Епіцентр - в Середземному морі.

■    ПОГОДА:
24 січня
на північному сході США сильні снігопади. В трьох східних штатах оголошено надзвичайний стан. Не працюють аеропорти. За одну ніч випало 50 см снігу. Місцеві мешканці кажуть, що такого снігопаду не було сто років. Температура впала до мінус 30. Загинуло 13 людей. Висота снігового покриву - 80 см.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
24 січня - 
землетрус силою 6,2 бали Ріхтера на індонезійському острові Сулавесі.

■    ПОГОДА:
24    січня - 
На Миколаївщині, Львівської області повернувся лелека.

■    ПОГОДА:
25    січня - 
сніг в Алжирі і Тунісі.

■    ПОГОДА:
27 січня
сильні снігопади і хуртовини в Європі (Франція, Німеччина, Польща, Україна). Через значне похолодання в Італії закриті школи. Сильний сніг в Іспанії. В Алжирі висота заметів місцями сягає 1,5 метра. А в Єгипті незвично тепла погода - плюс 29°С, що на вісім ірадусів більше за норму.

■    TOP STORY: Земля на порозі кліматичної катастрофи?
27 січня
Актуальність світової небезпеки глобального потепління вперше чітко визначена в міжнародному звіті під назвою "Віч-на-віч з кліматичними змінами" ("Face to face with climate change"), підготованому Інститутом Суспільних Досліджень Великої Британії, Центром Американського Прогресу і Австралійським Інститутом. Час, що залишився до кліматичної катастрофи, визначений спеціальною комісією з високопосадових політиків, лідерів бізнесу і вчених цілого світу. Це вперше в документі такого рівня вказано критичний показник, при досягненні якого у світі почнуться незворотні процеси. Всього через десять років, зазначено у звіті, ми можемо перейти фатальну межу глобального потепління, за якою глобальна кліматична катастрофа стане неминучою. Але з огляду на темпи забруднення довкілля критичної межі людство може досягти навіть раніше. Дослідники прогнозують: якщо середня температура на планеті зросте на два градуси порівняно з 1750 роком, коли почався бурхливий розвиток промисловості, то землян очікують згубні і незворотні кліматичні зміни. З тих часів середньосвітова температура зросла на 0,8 градуса і продовжує зростати. Наслідки потепління, на думку експертів, будуть катастрофічними: різке масштабне скорочення врожаїв, нестача води, затоплення земель в одних місцях і посуха в інших, зростання рівня захворюваності, підвищення рівня моря, зникнення лісів плюс можливість різних катаклізмів, таких як стрімке глобальне потепління, танення континентального зледеніння Ґренландії, або зникнення Гольфстріму. Звіт призначений для людей, від яких залежить прийняття конкретних рішень, починаючи з керівників держав.




■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
27    січня - 
новий землетрус на півночі індонезійського острова Суматра з епіцентром в провінції Ачех.

    ПОГОДА:
28    січня
17 регіонів України, зокрема і Львівщина, потерпають від сильних снігопадів. Без електропостачання залишився 381 населений пункт.

■    КЛІМАТ:
28 січня
на міжнародному Економічному Форумі в Давосі серед іншого обговорювалось питання, яке тепер непокоїть майже кожного - глобальне потепління. У своєму виступі прем'єр В. Британії Тоні Блер зазначив, що докази існування глобального потепління спірні.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
30    січня - 
одразу в кількох країнах цієї ночі сталися землетруси - 4,4 бали в Туреччині і 4,6 в Іспанії.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
31    січня
невеликий землетрус стався в суботу ввечері на території Польщі. Підземні поштовхи відчули мешканці карпатських міст Закопане і Нови Тарг. Руйнувань і жертв немає. Сейсмологи не можуть точно назвати силу землетрусу. Це вже четвертий землетрус в польських Карпатах протягом останніх трьох місяців. Найсильніший, силою 4,6 бали Ріхтера трапився 30 листопада 2004 року і призвів до того, що в деяких будинках з'явилися тріщини.

Лютий 2005
 ■    ПОГОДА:
1 лютого
несподівана атака зими в Німеччині і в Японії, сильні опади снігу. Ураган і сильні зливи в Аргентині. Загроза повеней.

■    ПОГОДА:
2 лютого - 
найсильніші за останні 10 років снігопади в Чехії. В Японії випало 1,5 м снігу.

■    ЗМІНИ КЛІМАТУ:
2    лютого
на міжнародній конференції зі зміни клімату в Лондоні було сказано про те, що "немає сумніву, що клімат на планеті змінюється". Також було зазначено, що останні 9 років були найтеплішими за всю історію.

■    ПОВЕНІ:
3    лютого
сильні зливи спричинили найсильніші за останні 150 років повені в Австралії. Підтоплені міста Мельбкрн і Аделаїда.

■    ПОГОДА:
5    лютого - 
випав сніг в Лівані. Посуха і падіж худоби в Португалії.

■    ВУЛКАНИ:
6    лютого - 
пробудження вулкану Мауна-Кеа на Гаваях.

    TOP NEW - КОСМОС: Астероїд буде видно з Землі!!!
10 лютого 2005
вчені стверджують, що в 2029 році біля Землі пролетить астероїд, який буде видно неозброєним оком. Це той самий астероїд MN4, який астрономи помітили торік в червні і відразу ж припустили, що він може зітісунтися з нашою планетою. У разі падіння його в океан на узбережжя могло б ринути цунамі ще більшої руйнівної сили, ніж те, яке сталося 26 грудня 2004 року в Індійському океані. Але вчені НАСА стверджують, що зіткнення не буде і більшість землян зможе подивитися на небесний камінь діаметром понад 300 метрів, який 13 квітня 2029 року пролетить на відстані 36 350 км від поверхні Землі. Це ближче, ніж орбіти штучних супутників. Астероїд зможуть спостерігати мешканці Європи Африки, а також країн Близького Сходу.

■    КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ:
10 лютого
рекордно низькі температури над Північним полюсом призводять до зменшення товщини озонового шару. За словами комісара ЄС з науки і досліджень Янеша Поточника, якщо низькі температури збережуться, то зменшення озонового шару продовжиться. Як показують спостереження, температура повітря на висоті 12 км цієї зими становила 80 градусів, що є рекордним показником за останні 50 років.

■    ТВАРИНИ:
10 лютого
масові самогубства китів і дельфінів, можливо є провісниками великих землетрусів, які можуть супроводжуватись цунамі - пише The Independent. Ще 4 грудня, більш як за 20 днів до згубних землетрусів і цунамі в південно-східній Азії, індійський професор Аруначалам Кумар опублікував в Інтернеті попередження про очікуваний катаклізм. Науковець писав, що за даними багаторічних спостережень, масові самогубства китів і дельфінів, які періодично трапляються в різних регіонах планети, якимось чином пов'язані зі зміною електромагнітних полів, в результаті зміщення тектонічних плит. Як правило, значні землетруси відбуваються протягом двох тижнів після таких інцидентів. Кумар казав, що з тривогою дізнався про масову загибель морських ссавців на узбережжі Австралії і вважає, що незабаром в одній з частин земної кулі станеться потужний землетрус. Це й справді сталося 26 грудня -через три тижні.

■    МЕТЕОРИТИ:
10 лютого
мешканець селища Торрехона-де-Ардос під Мадридом Хосе Куарадо відмовляється віддати владі метеорит, який впав з неба. Вогняну кулю, яка вибухнула при наближенні до землі, бачили і жандарми. Але шукати її вирушив тільки Куарадо. Він шукав метеорит цілу ніч. Знайшов його в кратері, що димів, і дістав небесного мандрівника за допомогою дощок, коли він був ще гарячим. Знахідка має 32 см завдовжки і близько 15 - завширшки, вага - 30 кілограмів.

■    ПОГОДА:
10 лютого
рясні снігопади, які супроводжувались сильними вітрами, повністю паралізували транспортне сполучення на заході Японії і прибережних районах Японського моря. Жертвами стихії стали десятки людей, які отримали травми в численних автомобільних аваріях. Рейси приміських потягів або зовсім скасовано, або відбуваються зі значними перервами. Порушено також авіасполучення.

■    ПОВЕНІ:
13 лютого
повені у Венесуелі, Пакистані і в штаті Арізона (США).

■    ПОГОДА:
20 лютого
Морози в Афганістані, 130 дітей померло. Шторм спричинив повені в КАліфорнії. Метеорологи попереджають про новий, потужніший.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
20 лютого
землетрус силою 7 балів за шкалою Ріхтера стався біля Сулавесі (Індонезія) і спричинив справжню паніку серед населення.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
22    лютого
землетрус силою 6,4 балів за шкалою Ріхтера стався на рівденному сході Ірану. Сотні людей (щонайменше 400) загинули і тисячі травмовані. Повністю зруйновані кілька поселень і частково промислове місто Заранд, провінція Керман, яке опинилось в епіцентрі землетрусу. Подекуди зруйновані автомобільні шляхи. Рятувальну операцію ускладнюють сильні дощі. Підземні поштовхи різної сили відбуваються в Ірані щодня. 90% території країни розташовані в сейсмоактивній зоні.

Березень 2005
■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
2 березня
землетрус силою понад 7 балів за шкалою Ріхтера стався в Індонезії. Епіцентр - в морі за 300 км від острова Тимор.

■    TOP NEW - ПОГОДА: Пустеля Сахара потерпає від повеней!!!
10 березня
пустеля Сахара потерпає від повеней (!!!). Цьогорічна зима в Алжирі була дуже холодною і сніжною, що й спричинило надмірну кількість вологи.

■    TOP NEW - ЛЬОДОВИКИ: Снігів Кіліманджаро вже немає!!!
15 березня
РОЗТАНУЛИ льодовики Кіліманджаро!!! Це сталося вперше за 11 тисяч років. Вчені передбачали танення, але за прогнозами це мало статися лише в 2020 році.

■    ТАНЕННЯ ЛЬОДОВИКІВ: Льодовики Гімалаїв тануть надто швидко
15 березня
Світовий Фонд охорони дикої природи попереджає, що танення льодовиків в Гімалаях може позбавити сотні мільйонів людей доступу до води, в доповіді фонду йдеться про те, що пришвидшення танення гімалайських льодовиків може призвести до повеней в Індії, Непалі і Китаї, після чого через кілька років може настати сильна посуха. Гімалаї- одне з найбільших у світі скупчень льодовиків за межами Північного і Південного полюсів і джерело формування великих азійських річок: Ґанґ, Меконг, Янцзи та інших. На думку експертів, гімалайські льодовики відступають зі швидкістю 10-15 метрів на рік.

■    ЛАВИНИ:
17 березня
вже другий день розчищають від снігу ділянку автошляху поблизу села Вільшани на Хустщині. В Міжгірському районі 300-метрова лавина перегородила дорогу Хуст-Долина. А на Тячівщині дорожники і рятувальники нарахували аж 33 малі і чотири великі лавини! Загальна протяжність їх становила 750 метрів, а висота - від двох до чотирьох метрів. Загалом з доріг відкинуто майже п'ять тисяч кубометрів снігу. Але ще й досі існує небезпека сходження лавин на цих ділянках. Всі служби приведено в повну бойову готовність. Вже вчора температура повітря становила майже десять градусів тепла, а танення снігу може принести набагато більшу біду, ніж лавини. Тож у краї вже готуються до повені...

■    ЗАХВОРЮВАННЯ: В Україні можлива епідемія малярії
23    березня
В Україні зростає кількість захворювань на малярію - багато людей, які приїжджають з туристичних поїздок привозять з собою малярію. Цього літа в Україні навіть можливий спалах захворювання на малярію. Якщо буде спекотне і вологе літо, комарі зможуть повноцінно розвинутись, і якщо відбудеться завезення малярії з ендемічних країн, то це може посприяти спалаху і поширенню хвороби.




■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
28 березня
Новий потужний землетрус силою 8,7 балів за шкалою Ріхтера стався у Південно-Східній Азії, поблизу індонезійського острова Суматра. Епіцентр землетрусу був там же, де 26 грудня 2004 року. Вже зрозуміло, що цей новий землетрус потрапить до десятка найпотужніших за останні сто років, але наслідки не будуть настільки руйнівними, як від цунамі 26 грудня 2004 року. Невелике цунамі зафіксували поблизу кокосових островів. Також хвиля заввишки 3 метри ринула на індонезійський острів Сімеуле, частково зруйнувавши порт. Кількість загиблих становить від однієїї до двох тисяч людей, більшість - на острові Ніас, розташований поблизу епіцентру. Найбільше місто на острові, Гунунгстолі, зруйноване на 75%. Землетрус відчули і в інших країнах регіону, на відстані понад 700 км від епіцентру. Крім індонезійців підземні поштовхи відчули мешканці Таїланду, Малайзії і Сінгапуру. Люди в паніці залишали будинки. Вчені стверджують, що провісником сейсмічної активізації в цьому регіоні був землетрус силою 7,6 балів за шкалою Ріхтера в 2000 році на півдні острова Суматра.

    НАГРІВАННЯ ОКЕАНІВ: Середземне море може випаруватись!
31 березня
Італійські океанологи виявили, що Середземне море з невідомих причин нагрівається швидше, ніж будь-яке інше море на Землі. Температура на поверхні води Середземного моря зростає щорічно на 0,75 градуса, тоді як поверхня всіх інших морів і океанів нагрівається за той же час лише на 0,15 градуса. Тим часом в Балтиці з'являються цілі підводні пустелі, що відбувається внаслідок еутрофізації, тобто збагачення його біогенами, які стимулюють ріст фітопланктону. Таке забруднення характерне для водойм, де вода, як у Балтійському морі, оновлюється надто повільно. Тоді у воді накопичується надмір поживних речовин. Ці речовини - фосфор і азот, засвоюють водорості і стрімко розмножуються. А вибухонебезпечне їх розмноження збіднює глибинні води на кисень, особливо влітку. В лютому цього року вчені дійшли висновку, що цей процес зайшов так далеко, що на площі кілька десятків тисяч квадратних кілометрів морські глибини вже перебувають у стані "клінічної смерті".

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: А у нас - ЗЕМЛЕТРУС!!!
31 березня
Цими днями в Куштановиці поблизу Мукачева на Закарпатті були зафіксовані підземні поштовхи силою 2 - 2,5 бали за шкалою Ріхтера. Поштовхи тривали три - чотири хвилини. Причиною землетрусу, який переполошив місцевих селян, стало пробудження "вулкану", який "спав" цілі двадцять років! На щастя, обійшлося без жертв і руйнувань. О. Кендзера, заступник директора наукової роботи Інституту геофізики НАН України: територія України знаходиться поблизу потужного сейсмічного поясу - Азорсько-Середземноморсько-Альпійсько-Трансазійського. Найнебезпечніший в нашій країні Карпатський регіон, в який входять Закарпаття з Прикарпаттям і Буковина. Також небезпечні Одещина і південно-західна частина Криму. Там підземні плити рухаються найактивніше. Серйозний вплив на сейсмічну ситуацію в Україні має т. зв. зона Вранча в Румунії. Останнім часом раз на 10 - 20 років там відбуваються землетруси, які можна відчути навіть в Києві. Останні такі поштовхи були зафіксовані в 1940, 1977, 1986, 1990,2004 роках. Та відомі періоди, коли Вранча була спокійна по 300 - 400 років. Також варто згадати страшний землетрус 1875 року з епіцентром в Великих Мостах на Львівщині, яку традиційно вважають спокійною сейсмічною зоною.
С. Вербицький, завідувач відділу сейсмічності карпатського регіону Інституту геофізики НАН України: колись Закарпатська гряда була дуже активною. Там ще збереглися кратери. Теперішня будова земної кори цього регіону характерна дрібними плитами, які весь час рухаються. Карпати - відносно молоді гори, вони ще формуються. А тому землетруси тут - звичне фвище.
За даними Інституту Геофізики І сейсмології НАН України, протягом останніх 15 років кількість землетрусів, зафіксованих на території України з року в рік зростає.





Квітень 2005
■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
3    квітня
15 людей загинули внаслідок землетрусу в іранській провінції Керман. Кілька землетрусів силою 6,5 балів за шкалою Ріхтера з перервами сталося біля індонезійського острова Ніас.

■    АЛЬБІНОСИ:
4    квітня
в одному з зоопарків Австрії народився кенгуру-альбінос. Цікаво, що його мама і брат теж є альбіносами.

■    ЗЕМНІ ЗМІНИ: Планета Земля змінюється
10 квітня
І це не вигадка, а науковий факт. Восьмий за рахунком атлас, виданий Національною Географічною Асоціацією США, містить 15 тисяч сенсаційних поправок до попереднього видання. Перш за все вони стосуються гірських вершин. Згідно з результатами ретельних вимірювань, Еверст "підріс" на два метри і тепер його висота - 8852 метри. Більше того, пік Еверст, виявляється, не найвищий в світі, його рекорд б'є згаслий вулкан Мауна-Кеа. Його висота від підніжжя, яке розташоване на дні Тихого океану, до верхівки становить 10203 метрів. Ці поправки є результатом не лише точніших вимірювань, а і природних геологічних процесів. Наприклад, індо-австралійська тектонічна плита, неухильно напираючи на азійську, витискає Гімалаї зі швидкістю 2,2 міліметрів на рік. Такі процеси відбуваються в європейських Альпах, на інших континентах світу. Так, висота Кіліманджаро зменшилась на три метри і зараз становить 5892 метри. Природними процесами також пояснюється зменшення запасів води на Землі, ще недавно озеро Чад було четвертим за розміром в Африці. Зараз воно найменше, оскільки за останні 13 років його площа зменшилась на 95%. Поверхня води в Мертвому морі з 1975 року знизилась на 16 метрів і перебуває зараз на 416 метрах нижче рівня моря. З китайської карти повністю зникло озеро Лоп-Нур. Воно висохло, але з'являється кілька разів на рік -залежно від кількості опадів. На 93% скоротилась площа боліт між Тігром і Євфратом.

    ЗАХВОРЮВАННЯ: Смертельно небезпечний грип - на волі
14 квітня
Представники Світової організації охорони здоров'я рекомендують тисячам вчених у 18 країнах світу терміново знищити зразки вірусу грипу, який може стати причиною пандемії і призвести до мільйонних жертв - цей вірус дуже легко передається. Зразки вірусу помилково розіслав у 5 000 лабораторій у 18 країнах світу американський Інститут патологів. В 1957 році саме від такого різновиду грипу померло понад чотири мільйони людей. До 1968 вірус зник, тому в організмі, тих, хто народилися після 1968 року, антитіл до нього немає. Тому захворювання на такий грип може стати смертельним. Серед країн, які отримали зразок вірусу - Бразилія, Франція, Німеччина, Японія, Канада, Бельгія, Бермудські острови, Чилі, Гонконг, Ізраїль, Італія, Ліван, Мексика, Південна Корея, Саудівська Аравія і Тайвань. Та найбільше лабораторій, в які надіслали зразки вірусу, розташовані в США. Як зразок вірусу опинився в наборах для тестування невідомо.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
17 квітня - землетрус силою 6,5 балів за шкалою Ріхтера стався біля острова Суматра.

■    ПОГОДА:
17 квітня - В Італії випав сніг!!!

    ПОГОДА:
21    квітня - В Україні випав сніг. Температура опустилась до мінус 2-3 градусів!!!

    ПОГОДА:
22    квітня
понад 20 населених пунктів Львіської області залишилися без електропостачання. На 0,5 - 1,5 метра зріс рівень води в річках Дністер і Стрий. Попри снігопад і заморозки, серйозної загрози врожаю плодових дерев, які щойно почали цвісти, немає.

■    ПОГОДА:
23    квітня
В північних і західних областях України лежить сніг. На Вінниччині, Чернігівщині, Житомирщині сніговий покрив сягає 10-20 см. Вночі спостерігався приморозок на ґрунті мінус 5 градусів!!!

■    ПОВЕНІ:
23    квітня - Найсильніша за останні 50 років повінь в Західній Румунії.

■    ТВАРИНИ: Жаба-вибухівка
28 квітня
тисячі жаб з невідомої причини... вибухають останніми днями по всій Німеччині. Незвичне явище помітили в Гамбургу, де всі парки просто завалені рештками жаб, які розірвалися. Тіла амфібій швидко роздуваються до неймовірних розмірів а потім вибухають. При цьому рештки розлітаються на кілька метрів навколо. Член гамбурзької Асоціації захисту природи Вернер Смольник, каже, що це схоже на якийсь фільм жахів. За його словами, перед вибухом жаби збільшуються майже в 3 - 4 рази. Вчені-екологи і ветеринари висувають найрізноманітніші версії того, що відбувається. Серед них: невідомий вірус, отруйні гриби, спори яких потрапили у воду, отруйна вода... Але досі жодна з версій не підтвердилась і не стала пріоритетною.

Травень 2005
■    ВУЛКАНИ: Вулкан загрожує всьому живому на планеті
5 травня
Виверження вулкану Тоба, що на індонезійському озтрові Суматра, може призвести до найсильнішої катастрофи в Південно-Східній Азії. Такого висновку дійшли вчені з австралійського університету Monash. Вулкан розташований в одному з найбільш сейсмонебезпечних місць на Землі, саме в центральній частині Чуматри може знаходитись епіцентр третього найсильнішого землетрусу, який довершить заподіяне попередніми: 26 грудня 2004 (9 балів) і 28 березня 2005 (8,7 балів). Землетрус може спровокувати виверження вулкану Тоба. "Супервулкани" становлять величезну небезпеку для всього живого на планеті. Єдине, що може з ними зрівнятися за руйнівною силою - зіткнення Землі з великим астероїдом. Вчені кажуть, що виверження вулкану Тоба "може статися найближчим часом, через 50 чи через 1000 років, але рано чи пізно воно все одно станеться і спричинить катастрофічні наслідки". Кратер вулкану Тоба вважається найбільшим на Землі - його площа становить 1775 квадратних кілометрів. Тоба був активним близько 75 тисяч років тому, нині в його кратері є озеро, глибина якого становить 529 метрів.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ: У Львові малярія
24    травня
У Львові виявлено захворювання на триденну vivax-малярію, завезену з Індії. Небезпечну хворобу з найшли у 22-річного киянина, який сьогодні тимчасово мешкає у Львові.

Червень 2005
■    ЗСУВИ ҐРУНТУ: Природа познущалась з багатіїв
З червня
Зсув ґрунту, який стався у ніч на 2 червня в селищі Лаґуна-Біч, позбавив розкішного помешкання 17 найбагатших людей Каліфорнії. Раптове пробудження, спричинене дивними звуками, які нагадували вибухи, змусило багатьох з них вибігти назовні. Величезний зсув трощив їхні будинки, ламав стіни, вибивав вікна і двері. На щастя, жертв не було. Причиною зсуву вважають незвично дощову для Каліфорнії зиму. Такої кількості опадів на Західному узбережжі США не бачили останні сто років.

■    ПОГОДА: Іспанія потерпає від посухи
7 червня
Іспанія переживає найбільшу за останні 60 років посуху. В частині країни обмежено витрати води, щоб зберегти її для побутових потреб. Багато басейнів стоять без води, міські фонтани не працюють, зрошення полів для гольфу зведено до мінімуму, на пляжах відключено громадські душі, а на південному сході країни рівень води в деяких водоймах опустився на три чверті, в епіцентрі посухи - столиця Каталонії, узбережжя Коста-Брава і район на південь від Аліканте. Тут дощів не очікують аж до осені. Водночас північний захід країни проблем з водою не відчуває. Очікується, що значних збитків цього літа зазнає туристичний бізнес і фермерське господарство.

■    TOP STORY - КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ: На порозі нової епохи
7    червня
Посухи, повені, землетруси, цунамі стали радше не вийнятком, а буденністю. Але такі "подарунки" природи можуть видатися приємними порівняно з тим, що нас очікує вже в недалекому майбутньому. За прогнозами науковців з Національної Адміністрації США з дослідження океану і атмосфери, вже наприкінці XXI століття штат Луїзіана, а разом з ним і багатомільярдні інвестиції, вкладені в захист прибережних міст і земель від ураганів і ерозії, підуть на дно Мексиканської затоки. Внаслідок зростання рівня світового океану, ерозії берегової лінії і "просідання" самого штату північна частина дна Мексиканської затоки занурюється в океан швидше, ніж припускали раніше. Так науковці вказують на те, що замість очікуваного поступового підняття рівень води вздовж всього узбережжя штату зростає на півтора метра кожні сто років. На цьому океан зупинятися не хоче. За прогнозами вчених, наступним після Луїзіани може стати рідний штат президента США Джорджа Буша Техас. Ьухта, місто Ґалвстон і Техаський Університет - це вже історія, - стверджують науковці. Прогнози щодо Європи не набагато втішні. Різкі коливання температури повітря змогли відчути на собі практично всі європейці. Минулого тижня Чехія і Словаччина били абсолютний рекорд найвищої температури повітря за останні сто років. А сьогодні Іспанія потерпає від найбільшої за останні 60 років посухи. Але дуже спекотні дні дуже часто змінюють холодні дощі і грози. А це ще один доказ на користь теорії про глобальне потепління на планеті. А надто якщо повірити прогнозам про те, що вже через чверть століття Центральна Європа може перетворитися в тропічну зону. Це означає більш спекотне і посушливе літо, а також періоди особливо сильної спеки. Отож невдовзі можна очікувати, що кондиціонери і навіть звичайні вентилятори стануть предметами неабиякої розкоші. А довгі черги під палючим промінням сонця в надії знайти порятунок від спеки в місцевих басейнах - буденним явищем. Щоправда, врятуватися від спеки можна буде ще й втечею до Росії. Саме там, якщо вірити науковцям, буде найсприятливіший клімат. Є у глобального потепління і свій плюс. Вчені стверджують, що зростання рівня вмісту вуглекислого газу в атмосфері сповільнить обертання Землі, і це зробить тривалість дня більшою. Щоправда в цьому столітті збільшення буде цілком мізерним. Танення льодовиків, брак питної води, затоплення територій суші, вимирання деяких видів тварин і рослин - такими будуть результати багатовікової діяльності людини.

■    ПОВЕНІ: Від повені потерпіли 17 мільйонів китайців
9 червня
внаслідок сильної повені, що затопила центральні і південні регіони Китаю, загинуло понад 200 осіб, багато сотень вважають зниклими безвісті. Від стихії так чи інакше потерпіли 17 мільйонів китайців. Наприкінці травня - на початку червня на провінції Хунань, Сичкань, Гуйджоу і Синцзян-Уйгурський автономний район обрушились зливи, які викликали повені, сходження селів і зсуви. Деякі села були просто змиті з поверхні землі потоком води. Величезних збитків завдано сільськогосподарським угіддям.

■    TOP NEW - ПОГОДА: Європу накрило снігом
10    червня
В низці європейських країн цими днями можна спостерігати незвичайне для цієї пори року явище. Сніговою ковдрою вкриті гори  Боснії, Чорногорії, Хорватії та  інших країн.  В гірських районах Чорногорії сніговий покрив сягнув 7 см. метеорологи прогнозують, що на півночі цієї країни температура знизиться  до  нуля  за  Цельсієм  і  падатиме  сніг.  Водночас  на  заході  Болгарії оголошено  режим надзвичайної ситуації: з берегів вийшли ріки, безперервні зливи затопили тунелі, дороги і перші поверхи будівель. Сніг накрив і Австрійські Альпи. Незвичне природне явище спостерігають також в Чехії і Словаччині, де ще тиждень тому панувала тропічна спека. Снігові опади влітку науковці пов*язують з глобальним потеплінням на планеті. Метеорологи прогнозують, що холодна погода буде щонайменше тиждень. Натомість Португалія і Іспанія цими днями борються з сильною посухою - тут виникають лісові пожежі.




■    ПОВЕНІ: Львівщину підтоплює
11 червня
через тривалі дощі почав зростати рівень води в річках області. В зв'язку з тим, що найближчими днями в Західній Україні пройдуть проливні дощі, на 10 і 11 червня оголошено штормове попередження.

■    TOP NEW - МАГНЕТИЗМ: Від канадців втік полюс
11    червня
Північний магнітний полюс залишив 200-мильну зону, яка належить Канаді і дрейфує. Магнітні полюси перебувають в постійному русі, але протягом останніх чотирьох століть Північний магнітний полюс не залишав території Канади. Але починаючи з 2001 року полюс почав рухатися в бік Росії зі швидкістю 40 км за рік. Якщо так триватиме і далі, то приблизно до середини XXI століття він промайне географічний полюс і опиниться в російських територіальних водах. Вчені пояснюють цей рух полюсів геологічними процесами в надрах Землі. Крім того вони нагадують про те, що полюси не тільки дрейфують, а і втрачають свою магнітну силу. За останні 150 років полюси "ослабли" на 10-15%, а через кілька тисяч років можуть взагалі зникнути, щоб помінятись місцями. Внаслідок цього нам на голову впаде потік сонячної радіації, яку відхиляє магнітне поле. А птахи, які орієнтуються на магнітне поле в польоті, заблудяться і загинуть. Компаси взагалі доведеться викинути.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
13 червня - землетрус силою 5,6 балів за шкалою Ріхтера стався в Південній Каліфорнії.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
14 червня - землетрус силою 8 балів за шкалою Ріхтера стався на північному узбережжі Чілі.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
16 червня
землетрус силою 7 балів за шкалою Ріхтера стався в Каліфорнії. На всьому узбережжі від Сан-Дієґо до канадського Ванкувера було оголошено про загрозу цунамі, але через 20 хвилин небезпека минула.

■    ПОГОДА:
20 червня - понад 250 осіб загинули в останні дні в Індії від спеки. Там температура становила 50°С в затінку.

■    ПОВЕНІ:
22 червня – В Канаді найбільша повінь за останні 10 років.

■    ПОГОДА: Франція знемагає від спеки
23 червня
Рекордно високі температурні показники зафіксовані на початку тижня в деяких районах Франції. Найспектоніше було в столичному реґіоні і в північно-східних областях. В Немурі, Сансі стовпчик термометра піднявся вище за 35-ґрадусну позначку

■    ПОВЕНІ:
25 червня - повінь в Пакистані. Повені спричинила сильна спека, внаслідок якої різко почали танути гірські льодовики.

■    ПОСУХА: В ИСПАНИИ НЕХВАТКА ВОДЫ
25 червня
В связи с крупнейшей за 60 лет засухой, на половине территории Испании ограничивается расход воды, чтобы сохранить ее для бытовых нужд. За несколько недель до начала туристического сезона опустели бассейны, отклю¬чены городские фонтаны, ограни¬чен полив полей. Из-за отсутствия дождей на юго-востоке страны некоторые водоемы опустели на три четвер¬ти. Наиболее тяжелая ситуация на востоке Испании. В северо-восточной провинции Узска влас¬ти решили не заполнять общест¬венные бассейны этим летом, а в Каталонии парки и гольф-клубы отдали распоряжение ограничить использование необоротной во¬ды; пишет Guardian. В Барселоне на большую часть дня отключены городские фонтаны. Также к наиболее пострадав- районам относятся крупные туристические центры Коста Бра¬ва и Аликанте. В Мурсии на юго-востоке страны прекратили рабо¬ту душевые кабинки на пляжах. В некоторых районах, был уменьшен напор подачи воды, а в 95% городах Каталонии, «вторая переживает худшую с 1945 года засуху, были введены ограниче¬ния. В некоторых деревнях воду раздают в канистрах. Из-зa отсутствия полива в не¬которых областях гибнут посевы. Фермеры в районе юго-восточно¬го города Эльче говорят, что им сказали поливать ткевы не более восьми минут в дань. Правительс¬тво собирается выделить на борь¬бу с засухой 370 мли евро.

■    ПОГОДА:
28 червня
небувала спека в Європі. В Потруґалії, Італії, Франції, Іспанії, Бельґії і на півдні Німеччини стовпчики термометрів вже кілька днів не опускаються нижче за 40°С в тіні. Найгірша ситуація в Італії – спека поширилась у всі реґіони країни, навіть у гірські.

Липень 2005
■    ПОСУХА: Африка приречена
1 липня
Внаслідок ґлобального потепління вже в середині цього століття більша частина африканського континенту може перетворитися на суцільну пустелю. Результати комп'ютерного моделювання показали, що до середини цього століття знамениті піски Калахарі, які пролягають від ПАР до Анґоли, можуть знову "ожити". Тобто нинішня саванна перетвориться на суцільну пустелю. Тож будь-яку стратеґію боротьби з бідністю, яку нині розробляє Велика Британія, можна вважати приреченою, якщо негайно не розпочати боротьбу зі зміною клімату.

■    ПОВЕНІ: Європеці гинуть від повені
5 липня
Сільські і міськ івулиці Румунії, Сербії, Боснії і Болґарії перетворилися на бурхливі ріки. Десятеро людей загинуло, багато отримали травми від будинками, які не встояли перед стихією. Тільки в Румунії ріки, які вийшли з берегів, зруйнували більше як дві з половиною тисячі будівель, пошкодили дороги і мости в сотнях населених пунктів. Причиною східноєвропейського лиха стали інтенсивні зливи, які випали протягом останніх двох днів.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ: Пташиний ґрип загрожує людству
8 липня
У зв'язку з спалахом пташиного ґрипу серед диких гусей в західних реґіонах Китаю науковці побоюються, що вірус може незабаром вийти за межі азіатського континенту. Раніше вірус поширювався тільки серед домашньої птиці, але вчені виявили, що він передається і диким птахам, які літають на далекі відстані. Представники ВООЗ попереджають, що вірус пташиного ґрипу може викликати пандемію серед людей, якщо внаслідок мутації набуде здатності передаватися від людини до людини.

■    TOP NEW - УРАГАНИ: Сезон ураганів відкрито
8 липня
На американському континенті розпочався сезон ураганів. Загрожуючи паводками і зсувами, до Мексики прийшов тропічний шторм "Дора". А в США погосподарював шторм "Сінді", який залишив без електрики і затопив міста у штатах Луїзіана і Міссісіпі. Розігнавшись майже до швидкості урагану, він став причиною зменшення видобутку нафти на шельфі Мексиканської затоки. Зараз на Гаїті, Ямайку, Домініканську республіку і Кубу насувається ураган першої катеґорії "Денніс". Незабаром він може перетворитися на ураган другої або третьої катеґорії за 5-бальною шкалою. В низці районів Куби оголошено надзвичайний стан і розпочато евакуацію населення з найнебезпечніших зон. В деяких районах Флориди досі продовжують ліквідовувати наслідки урагану, який минулого року добряче погуляв узбережжям. Тепер же мешканцям Флориди знову доведеться боротися зі стихією. Як зазначають експерти, цього року сезон ураганів розпочався надзвичайно рано. Зазвичай його початок припадає на кінець літа – початок осені. В минулому масштабні стихійні лиха були великою рідкістю для півдня США, та цьогоріч, за проґнозами експертів, буде від 12 до 15 тропічних штормів, кожен з яких може досягти сили урагану. Нагадаймо, минулорічний сезон став для реґіону найбільш руйнівним за останні 100 років.


    TOP NEW - ГОЛОД: Африці загрожує голодна смерть
9 липня, 2005
Після тривалоїї посухи понад 10 мільйонам людей загрожує голодна смерть на Півдні Афики. Як йдеться в заяві Всесвітньої Продовольчої Проґррами (WFP), особливо важка ситуація склалась в шести країнах реґіону, насамперед у Зімбабве і Малаві. Суха бездощова погода призвела до того, що селянам не вдалося зібрати пристойного врожаю. В Малаві зібрано найнижчий з 1990 року врожай, який зможе задовільнити лише 37% національних потреб в зерні. Без достатньої кількості зерна залишилися Зімбабве, Замбія, Лесото, Мозамбік і Свазіленд. WFP закликала подати Африці негайну гуманітарну допомогу, щоб “уникнути перетворення масового голоду на гуманітарну катастрофу”.

■    МУТАЦІЇ: Кошенята - два в одному
10 липня, 2005
В штаті Ореґон народилося кошеня з двома мордочками. У самки, яку назвали Джеміні, два роти, два язики, два носи і чотири ока. Господиня кошеняти 40-ррічна Блутіа почала займатися розведенням різних видів тварин в 1980 році. близько трьох років тому одна з її кішок привела на світ виводок кошенят, які мали менші порівняно зі звичайними котами розміри. Блутіа назвала їх “мініатюрними кішками”. Джеміні народилась від “мініатюрної” самки і нормального батька.

■    УРАГАНИ: Флоридою погуляв Денніс
12 липня, 2005
“Денніс” – найсильніший липневий ураган – пронісся узбережями штатів Алабама і Флорида. З наближенням урагану з південно-східного узбережжя США евакуюювали більш як мільйон осіб, тому жодна людина, за попередніми даними від урагану не загинула. Але перед силою урагану не встояли флоридські будинки. Ті споруди, які вціліли, залишилися без електрики. Попри це, “Денніс” завдав значно менших збитків, ніж його попередник “Іван”. Важче прийшлося мешканцям країн Карибського басейну. На Куббі загинули 10 осіб, на Гаїті – 22.

■    НЕВРОЖАЙ: Фатальний проґноз для селян
14 липня, 2005
Якщо цього тижня не підуть дощі, пасовища, збіжя і буряки опиняться під загрозою посухи – стривожені в міністерстві сільського господарства Польщі.

■    ПОГОДА: Портуґалія в полоні вогню
15 липня, 2005
Погода цього літа б’є всі рекорди. Так, мешканці Портуґалії змушені боротися з небувалою досі спекою. До сотаннього часу найпосушливішим в Портуґалії вважали 1945  рік, коли постраждало понад  86% портуґальської землі. але цього року протягом багатьох місяців дощу не бачили більш як 97% території Портуґалії. З настанням літньої спеки ситуація в країні стала просто критичною. Катастрофічно знизився рівень води в річках і озерах, з берегів яких щоденно збирають тонни загиблої риби. Гинуть і тварини, які не змогли врятуватися втечею з лісів, охоплених вогнем.від пожежі вже постраждало понад 20 тис гектрів лісових угідь. Слуба лісового господарства країни нарахувала близько 13 тисяч пожеж. З вогнем борються сотні пожежників. Хоча більшість пожеж локалізовано, але принаймні чотри на півночі країни приборкати не вдається. Не можуть втішити портуґальців синоптики. За їхніми даними, спека в більшості районів країни триватиме ще довго, а температура зростатиме.

■    ГОЛОД: Африканські діти вмирають
20 липня, 2005
В африканській державі Ніґер понад 3,5 мільйони людей перебувають на межі голоду, а в центрах допомоги діти вмирають щодня. Криза в одній з найбідніших країн світу виникла внаслідок посухи і пошесті сарани, яка знищила більшу частину врожаю минулого року. Одна з гуманітарних аґенцій World Vision попереджжає: якщо продовольство швидко не надійде в країну, 10% дітей в найбільш потерпілих районах можуть померти. Як передає ВВС, з 4 мільйонів доларів, які потрібні для боротьби з кризою, отримано лише 650 тисяч – від Швеції.

■    ПОГОДА: Пекло в США
21 липня, 2005
В південно-західних штатах Америки – справжній природний катаклізм, який забирає життя людей. В деяких штатах стовпчик термометра зашкалює за 50 ґрадусів Цельсія. Внаслідок цього на сьогодні кількість жертв вже обчислюють десятками осіб. Тільки в Арізоні від суботи від спеки загинуло щонайменше 24 особи, в Каліфорнії померли двоє, а в Неваді троє людей. Така погода стала причиною понад ста лісових пожеж, з якими дуже важко боротися. Відбуваються збої в роботі енерґосистем, оскільки кондиціонери повітря всюди працюють на повну потужність. В Каліфорнії орґанізовують так звані “станції охолодження”, де можуть рятуватися від спеки люди, в домівках яких немає кондиціонерів.

■    TOP NEW - ГОЛОД: Прокляття Ніґеру
В африканській країні на межі голодної смерті тисячі дітей, та світові не до цього
22 липня, 2005
Ніґер – величезна пустеля, одна з найбідніших країн світу. Мільйони її мешканців постійно зіштовхуються з проблемою голду. Торік через нашестя сарани і посуху врожай був майе повністю знищений, і тепер 150 тисяч ніґерійських дітей – на межі голодної смерті. Та, схоже, це мало хвилює міжнародну спільноту, адже, яка користь від Ніґеру, країни, про існування якої, мабуть не кожен і знає.
На рівнинах, де постійно віють вітри, лежать скелети загиблої від голоду худоби. В Ніґері щоденно вмирають діти, незважаючи на існування кількох спеціальних “центрів годування”. А смерть зазирає у вічі ще 2,5 мільйонам мешканців.
Про наближення кризи в Ніґері гуманітрані орґанізації попереджали ще минулоріч. Та світ, який щороку витрачає міль’ярди доларів на озброєння, просто не звернув на це уваги. Навесні ООН звернулась до світових лідерів з проханням виділити 16 мільйонів доларів для мешканців Ніґеру. Але на пожертви надійшов лише мільйон. Сьогодні ж потрібно вже 30 мільйонів доларів, щоб хоч якось полегшити стан 3,6 мільйонів людей, тобто кожного третього мешканця країни. Крім негайної гуманітраної продовольчої допомоги, в Ніґері потрібно піднімати сільське господарство, щоб запобігти подібним кризам в майбутньому. Та такі проґрами отримують ще менше фінансової підтримки. Світ прокидається лише тоді, коли бачить по телебаченні дітей, які вмирають від голоду. Гуманітрані орґанізації, які працюють в країні, кажуть, що ситуація погіршуватиметься і що світ реаґує на кризу в Ніґері з великим запізненням. Вочевидь, нікому не потрібний Ніґер просто приречений на голодну смерть.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ: SARS – друга хвиля?
25 липня, 2005
Щонайменше 9 осіб загинули внаслідок нез’ясованої хвороби, спалах якої зафіксовано в південно-західній китайській провінції Сичуань. Госпіталізовано 9 осіб, шестеро з них – в критичному стані. Всі вони – селяни віком 30-70 років, займались тваринництвом. Контактів одне з одним не мали. Медики не можуть пояснити, що це за хвороба і як вона передається.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Найсильніший землетрус
25 липня, 2005
минулої суботи Токіо добряче потрусило. Внаслідок землетрусу силою 6 балів за шкалою Ріхтера, постраждали щонайменше 22 мешканці міста і сусідніх районів на сході країни. Це найпотужніший землетрус в японіській столиці за останні 13 років. Нагадаймо, що в суботу в Японії з останнім днем візиту перебував Президент України Віктор Ющенко.

■    ТВАРИНИ: Овечий “суїцид”
25 липня, 2005
в Туреччині близько півтори тисячі овець вчинили спробу масового самогубства. Одна з овець величезного стада з невідомих причин скочила в прірву. Її приклад одна за іншою наслідували ще близько 1500 тварин. За всім цим дійством спостерігали отетерілі пастухи, які саме присіли пообідати. В результаті загинуло принаймні 450 овець. Іншим життя врятувала гора тіл загиблих тварин, яка пом’якшувала падіння.

■    ПОГОДА: Люди гинуть від спеки
28 липня, 2005
Понад 40 осіб загинули через сонячні опіки і зневоднення орґанізму в штаті Арізона. Денна температура сягає п’ят
десяти ґрадусів. Гинуть переважно бідняки, які не мають помешкання. Такої спеки в США не було понад сто років.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ: Спалах невідомої хвороби в Китаї
28 липня, 2005
невідома хвороба, внаслідок якої в провінції Сичуань померли 19 осіб і 61 інфіковані, передається від свиней, заявлено в офіційних джерелах. Збудником є бактерія Streptococcus Suis. Більшість інфікованих працювали на свинофермах, де розбирали туші. На початковій стадії спостерігалась лихоманка, блювота і кровотеча. Може призводити до менінґіту і глухоти. Бактерія ендемічна, трапляється в країнах, в яких займаються годівлею свиней. Знаходиться в миґдалоподібних залозах свиней. Передається при близькому контакті.

■    ПОГОДА: Дощі сіють смерть
30 липня, 2005
влада Індії побоюється епідемій смертельних хвороб через безперестанні дощі, які забрали життяя понад 800 людей. кількість опадів, повідомляє ВВС, які випали у штаті Махараштра, була найбільшою серед коли-небудь зафіксованих в Індії опадів за один день. Поблизу міста Бомбей, де випало більше як 65 сантиметрів дощу, триває широкомасштабна рятувальна операція. До того ж, у четвер ввечері 18 осіб загинули через тісняву в натовпі після того як поширились чутки про цунамі, яке нібито насувається на Бомбей.

■    ПОГОДА: Рекордна спека у Львові
30 липня, 2005
спека понує у Львові ось уже кілька днів поспіль. Метеоролоґи кажуть про 37-ґрадусний максимум (абсолютний температурний максимум було зафіксовано у Львові в 1938 році – 36,3 ґрадуси). Але дехто з мешканців міста не згоден з цим. Кажуть, що на деяких термометрах позначка сягає понад 40 ґрадусів.
Ми сяк-так витримуємо температуру до 37 ґрадусів, при якій топиться навіть дуже добрий асфальт. Пересічна людина в таку погоду виділяє півтори літри поту денно, а після трьох годин перебування на сонці шанси отримати сонячний удар зростають більш ніж вдвічі. Коли ж температура сягає 38 ґрадусів, то наші внутрішні орґани розширюються так, що нам стає важко ковтати слину і виділяти сечу. З кожним наступним ґрадусом вдвічі збільшується частота кліпання, бо очі дуже швидко висушуються. При 39 ґрадусах половина потовивідних залоз вже нездатна впоратися зі своїми функціями, і піт накопичується під шкірою – тіло немовби напухає. Коли температура сягає 40 ґрадусів, піт під шкірою починає так швидко розкладатися, що це загрожує нам інфекційним зараженням. Щоб вижити в такому пеклі, треба, як радять досвідчені мешканці Африканського континенту, зменшити фізичну активність принаймні від 13 години до вечора. А протягом цього часу бажано перебувати в тіні і, наприклад, попивати чай (можна навіть теплий). Добре якщо з м’ятою. Загалом треба пити багато води. допомагає також легший одяг і головні убори. Щоб зберегти належний водний баланс необхідно випивати за добу не менш як три літри рідини, найкраще - з соком лимона або квас (від солодкої води може підвищитись тиск, а від ґазованої – подразнення шлунка). Холодне пиво збільшує навантаження на серце. Вживання міцніших алкогольних напоїв в спеку взагалі катеґорично протипоказане. На ніч рекомендовано пити відвар м’яти – він позитивно впливає на загальний стан орґанізму, відновлює роботу нервової системи, судин, є загальнозміцнюючим засобом. Якщо немає кондиціонера – завішувати вікна мокрими простирадлами.
Якщо хтось все-таки перегрівся, то в критичних випадках потерпілого слід негайно винести в прохолодне місце, забезпечити доступ свіжого повітря, звільнити від одягу, дати випити холодної води, на голову покласти холодний компрес. В більш важких випадках потрібно обгорнути потерпілого простирадлом, змоченим в холодній воді, облити прохолодною водою, покласти лід на голову і пахові ділянки. Якщо після проведених заходів потерпілому не стало краще – потрібно викликати “швидку”.

■    ПОГОДА: Європа потерпає від спеки
31 липня, 2005
посуха в Європі (Франція, Іспанія, Портуґалія, Греція, Італія і Польща). Втрачено понад 70% врожаю зернових – очікується зростання цін. Експерти кажуть, що ця посуха страшніша за ту в 1976 році. В Бельґії і Данії три дні не припиняються дощі. Дороги і підземні тунелі перетворилися на нестримні потоки.

Серпень 2005
■    ПОГОДА: Європа потерпає від спеки
1 серпня, 2005
Спека, посуха, торнадо, бурі, зливи атакують континент. Внаслідок такої спеки виникли лісові пожежі в центральній Іспанії. Фахівці непокояться, що цьогорічна спека може бути ще траґічнішою ніж в 2003 році. більше того, як повідомляє Reuters, іспанський уряд висловив побоювання, що така посуха може тривати роками.
Потужний торнадо завдав суттєвих збитків британському місту Бірмінґем. В четвер швидкість вітру в місті перевищувала 200 кілометрів за годину. Внаслідок катаклізму 20 осіб отримали поранення, сотні були змушені залишити свої будинки, чимало залишилися без даху над головою. За інформацією британської метеослужби щороку на території Об’єднаного Королівства утворюється близько 33 торнадо, але таке явище рідко можна спостерігати в містах, бо високі будинки перешкоджають формуванню потужного торнадо.
Сильні бурі пройшли центром і півднем Польщі. Внаслідок бурі деякі райони Варшави залишилися без електроенерґії. Чимало вулиць і підвальних приміщень в польській столиці залиті водою. Тим часом, в західній частині Польщі мешканці Дольношльонського воєводства потерпали від спеки. В п’ятницю максимальна зафіксована температура в тіні становила 38 ґрадусів.
Рекорди температури встановлено також в Чехії. В одному з міст країни в п’ятницю зафіксували 38,3 ґрадуси. Температура в Празі становила 35,2 ґрадуси, що є найвищою температурою в столиці Чехії протягом 230 років – з часу коли почали занотовувати показники термометрів. Внаслідок такої спеки в країні пошкоджено поверхні автострад і залізничні колії. Раптова хвиля холодних вітрів в Чехії завдала схожих руйнувань, що і в сусідній Польщі.
■    8 серпня, 2005: другий тиждень тривають повені в Індії.
■    8 серпня, 2005: найсильніші в історії лісові пожежі в Портуґалії.
■    9 серпня, 2005: науковці попереджають про можливість пандемії пташиного ґрипу.
■    10 серпня, 2005: найсильніший снігопад за останні 30 років в Австралії, найнижча мінусова температура.
■    10 серпня, 2005: землетрус силою 8,6 балів за шкалою Ріхтера на о. Хонсю (Японія).
■    16 серпня, 2005: землетрус силою 7,2 бали за шкалою Ріхтера на о. Хонсю (Японія).
■    19 серпня, 2005: потужне торнадо в штаті Вісконсин
■    19 серпня, 2005: повінь на Прикарпатті (Івано-Франківщина). Рівень води в річках басейну Дністра зріс на 1,5 м.

■    TOP STORY – ПОГОДНІ ЗМІНИ:
19 серпня, 2005
Погодні метаморфози спричиняють деколи неочікувані сюрпризи, коли влітку випадає сніг. Наприклад, в липні заметіль обрушилась на деякі райони Баварії.
Через ґлобальне потепління європейцям слід чекати підвищення рівня моря, зникнення альпійських льодовиків і встановлення тривалих періодів спеки з летальними наслідками, попередило в середу Європейське Еколоґічне Аґенство.
Європейське Еколоґічне Аґенство заявило, що необхідно зробити дуже багато і якнайшвидше. Зміни клімату “значно вплинуть на наше суспільство і навколишнє середовище в найближчі десятиріччя і століття” – йдеться в 107-сторінковій доповіді. Автори доповіді стверджують, що підвищення температур може знищити три чверті альпійських льодовиків до 2050 року і призвести до повторення сильних європейських повеней дворічної давнини, а також спект, через яку минулого року померли тисячі людей і загинули врожаї. Підвищення рівня морів біля берегів Європи, ймовірно, прискориться, додають вони.
Ґлобальне потепління помітне вже не один рік, але проблема загострюється, заявила Associated Press Жаклін Макґлейд, директор аґенства, що розташоване в Копенгаґені. “Новизною є швидкість зміни”, - сказала вона. “Потрібно багато часу, щоб побачити зміни, які стосуються льодовиків і рівня моря. Але ми бачимо зміну тенденції, і це тривожний сиґнал, що стосується багатьох сфер нашого життя”, - додала директор.
Зі слів Макґлейд, слід вживати заходів на всіх рівнях: континентальному, реґіональному, національному і місцевому. Наприклад, вона вважає, що держави Європи повинні наполягати на внесенні питання про зміну клімату до порядку денного переговорів про свободу міжнародної торгівлі. Появу доповіді вітала і Greenpeace. Повені, спека і танення льоду “змушують людей усвідомити наслідки ґлобального потепління”, - заявив АР Стів Соєр з Greenpeace International. Вважають, що діяльність людини посилює ґлобальне потепління, зокрема йдеться про парникові ґази, такі як вуглекислий ґаз, який є продуктом згоряння викопного палива.
ЄС наполягає на виконанні Кіотського протоколу – пакту ООН, підготованого в 1997 році для боротьби зі змінами клімату шляхом зменшення емісій вуглекислого ґазу у всьому світі до 2010 року на 8% порівняно з рівнем 1990 року. поки що пакт ратифікували 123 країни, включаючи 25 членів ЄС, але він не набув чинності, оскільки не досягнуто необхідного рівня участі за рахунок країн, на частку яких припадає 55% промислових викидів. США, які викидають найбільшу кількість парникових ґазів, відмовляються ратифікувати договір, стверджуючи, що він зашкодить їхній економіці. Не підписала його і Росія.
В доповіді зазначається, що 1990-ті роки були найтеплішим десятиріччям, рекордно спекотні роки – 1998, 2002 і 2003 – були протягом останніх шести років, а середня світова температура в цей час підвищується майже на 0,36 ґрадуса за десятиріччя. Європейські повені дворічної давнини і торішню спеку на заході і півдні Європи названо прикладами деструктивної дії ґлобального потепління. Внаслідок повеней загинуло близько 80 осіб в 11 країнах, вони вплинули на життя 600 тис. осіб, а економічні втрати становлять не менше 18,5 млрд. доларів. Понад 20 тис. смертей, в основному серед літніх людей, було зафіксовано під час спеки 2003 року, яка погубила також до 30% врожаю в південних країнах.
В доповіді йдеться про те, що площа альпійських льодовиків поменшала на 10% лише в 2003 році. Рівень європейських морів протягом століття підвищується на 0,03 – 0,12 дюйми на рік, а протягом нинішнього століття підвищення може прискоритися в два-чотири рази.
USA Today, 19 серпня 2005

■    ПОГОДА: Сніг серед літа
23 серпня, 2005
В горах Іспанії на зміну спеці і лісовим пожежам прийшли зливи і снігопади. В Каталонії через зливи річки вийшли з берегів. Зруйновано або затоплено десятки будинків в Барселоні і інших містах. Потоки води змивали автомобілі з доріг.

■    TOP NEW – ЗАХВОРЮВАННЯ: Вакцини від ґрипу на всіх не вистачить
25 серпня, 2005
Всесвітня Орґанізація Охорони Здоров’я (ВООЗ) попереджає, що потужностей з вироництва вакцини проти ґрипу в світі недостатньо або вони не настільки моільні, щоб впоратися з пандемією (епідемія, що охоплює населення всієї країни ао багатьох країн), яка, можливо очікує планету. ВООЗ закликає всі держави готуватися до боротьби з раптовою пандемією, яка, на думку експертів, може спалахнути в будь-який момент. Як засіб боротьби ВООЗ рекомендує вакцинацію, надто для людей похилого віку, або людей з ослабленим імунітетом. Особливу тривогу викликає можливість мутації вірусу H5N1 або пташиного ґрипу, внаслідок чого можливе його швидке поширення серед людей. Вже нині 90% вакцин виробляють в Європі і Північній Америці, де проживають лише 10% населення планети, що, зауважує ВООЗ, ілюструє диспропорції в доступі до базових медикаментів. ВООЗ закликає всі країни світу готуватися до пандемії ґрипу, яка може торкнутися від 20 до 50% населення Землі. (За оцінками ВООЗ сезонні епідемії ґрипу призводять до загибелі в світі 250-500 тисяч осіб щорічно). Треба вирішити, хто скористається обмеженими запасами вакцини і інших антивірусних препаратів, закликають експерти. Пташиний ґрип продовжує охоплювати все нові області Росії – Омська, Новосибірська, Тюменська, Курганська, Алтайський край, а тепер Челябінська область. Вірус ідентифіковано як H5N1. Про аналоґічний вірус у пробах загиблих птахів офіційно оголосив і Казахстан. Пізніше пташиний ґрип виявили в Монґолії. В країнах Південно-Східної Азії, де з цим захворюванням майже безрезультатно борються вже кілька років, внаслідок хвороби загинула 61 особа: 42 – у В’єтнамі, 12 – в Таїланді, 4 – в Камбоджі і 3 – в Індонезії. Експерти попереджають, що незабаром пташиний ґрип може вразити і інші держави. Через те, що восени шляхи міґрації птахів з Сибіру проходять через Азербайджан, Іран, Ірак, Грузію, Україну і країни Середземномор’я, в цих країнах можлива поява вірусу з міґруючими птахами з Росії.

■    ПОВЕНІ: Мокра Європа
26 серпня, 2005
Зливи, які тривали протягом кількох днів, і викликані ними найбільші за кілька останніх років повені останніми днями забрали в Європі життя щонайменше 36 осіб. Якщо в окремих реґіонах Болґарії і Румунії зливи і повені тривають безупинно з кінця весни, то протягом цього тижня до них приєдналися Швейцарія, Австрія, Німеччина, Словенія, Чехія, Польща і Молдова. В Швейцарії і Австрії рятувальні загони на гелікоптерах продовжують знімати людей з дахів будинків в містах і селах. Залишається залитою водами річки Ааре і знеструмленою історична частина столиці Швейцарії – Берна. Лавини мулу залили дороги і аеропорти, повені знесли кілька мостів. Деякі популярні серед туристів гірські села відрізані від світу. В Австрії відрізаною від світу виявилась взагалі частина союзної землі Форарльберґ. Сотні людей евокайовано в чеській і польській частинах Сілезії, окремі села відрізані від світу. Та все ж найтраґічніша ситуація в Румунії і Болґарії. В Румунії найбільші за останні 30 років повені протягом десяти останніх днів забрали життя щонайменше 25 осіб, восьмеро вважаються зниклими безвісті. Ще близько 20 осіб загинули від тих повеней, які тривають в Румунії з кінця травня. Багато місцевостей досі відрізані від світу повеневими водами і болотними лавинами. Вода повністю знищила чи пошкодила 20 тис будинків, 1200 невеликих мостів і більше тисячі кілометрів доріг. Під водою 35,3 тис гектарів с/г угідь. В Болґарії протягом останніх трьох місяців повені забрали життя більше 20 осіб, а 14 тисяч залишилися без даху над головою. В Болґарії з червня до вересня зазвичай взагалі немає дощів, тому фактично не існує систем захисту від повеней. Навпаки, скрізь облаштовані водозбірники, щоб не пропала жодна краплина дорогоцінної вологи. Такого, як сталося цього літа не пам’ятають навіть старожили: на початку серпня протягом кількох годин випало по 100-160 літрів води на один квадратний метр, і пересохлі струмки миттєво перетворилися на стрімкі ріки, які змивали все на шляху – від мостів до будинків.

■    TOP NEW : KATHRINA
29 серпня, 2006
Ураган Kathrina наближається до південного узбережжя США. В штатах Луїзіана, Алабама, Міссісіппі, Флорида оголошено надзвичайний стан. Швидкість вітру в центрі урагану вже становить 280 км/год. Через ураган припинено видобуток нафти на платформах в Мексиканській затоці. Внаслідок цього вже сьогодні ціна нафти перевищила 70$ за барель. Під найбільшою загрозою – місто Новий Орлеан, розташоване нижче рівня моря. Можливо, місто буде повністю зруйноване. З міста евакуйовано сотні тисяч людей. загалом з реґіону очікуваної атаки урагану евакуйовано понад мільйон людей. Катріна – найпотужніший і найнебезпечніший ураган в США за останні 40 років. Він є ураганом 4-ї катеґорії і може стати найруйнівнішим за всю історію США.

■    TOP NEW : KATHRINA
31 серпня, 2005
Ураган Катріна, який в понеділок пронісся над трьома південними штатами – Міссісіппі, Луїзіана і Алабама, - забрав життя щонайменше 56 осіб. Цифри людських жертв є лише попередніми і приблизними, оскільки багато місцевостей затоплені і відрізані від світу. Вчора в зоні стихії 1,3 млн американців залишалися без електрики. Приблизно 75 тисяч людей протягом найближчих місяців будуть бездомними, оскільки їхні будинки або повністю знищені, або більше непридатні для проживання. “Червоний Хрест” терміново готує для них 240 тимчасових притулків. Попередні розміри збитків оцінюють в 16-30 млрд доларів. Страховим компаніям доведеться виплатити компенсацій приблизно на суму 25 міль’ярдів доларів. На щастя, Катріна атакувала узбережжя штату Луїзіана південніше Нового Орлеану, тьому місто не зазнало тотального знищення, але значна його частина виявилась затопленою до рівня другого поверху. Є всі підстави побоюватися різноманітних епідемій. Вже поширилось мародерство. Мародери грабують залишені без нагляду крамниці і супермаркети. Влада штату Луїзіана закликала евакуйованих не повертатися до своїх будинків ще принаймні тиждень. Над Новим Орлеаном вчора продовжували лютувати ураганні вітри швидкістю до 200 км/год, а узбережжя штурмували хвилі висотою 4,5 метри. Але для утримання людей від повернення є ще одна причина - отруйні змії і комахи знайшли порятонок в незатоплених частинах будинків. Приблизно 200 осіб, які не виконали наказу про евакуацію, тепер очікують порятунку на дахах будинків, а у воді між будинками, де колись були вулиці, “плавають тіла загиблих”. Ураган Катріна має найвищу силу – п’ять балів. Такі урагани знищують навіть міцні будинки, а легші взагалі “здмухують” з землі. Натиску вітру не витримують вікна і двері. Морська вода може проникати на п’ять кілометрів вглиб суші. (ДО РЕЧІ: якщо трапляється вийнятково руйнівний ураган, то його ім’я вже назавжди закріплюється за ним. Починаючи з 1954 року сталося 40 “іменних” ураганів, наприклад “Ендрю” в 1992, “Луїс” в 1996, “Флойд” в 1999. З огляду на нищівний характер останнього, ім’я Катріна назавжди закріпиться за ним і вже не буде використовуватись в майбутньому.



Вересень 2005
■    TOP NEW : KATHRINA
1 вересня, 2005
На сьогодні не підраховано і малої частини збитків, яких завдав США ураган Катріна, але і без того ситуація виглядає катастрофічною. Життям поплатилися 80 людей, але це лише попередні дані. Новий Орлеан на 80% затоплене водою, рівень якої постійно зростає. Оскільки Новий Орлеан знаходиться нижче рівня моря, то осушення затоплених районів може стати вкрай клопітким і дорогим завданням. Ще одна проблема, з якою мусять боротися в штаті Луїзіана – мародери, які намагаються винести товари зі зруйнованих маґазинів. А попереду США чекає ще й еколоґічна катастрофа. Експерти стверджують, що затоплення великої частини суші і застій води може викликати розмноження москітів, які поширюють небезпечний для людини вірус Лихоманки Західного Нілу. Цей вірус часто важко виявити, викликає у людей ускладнення у вигляді менінґіту або енцефаліту, що часто призводить до летальних наслідків.



■    TOP NEW : KATHRINA
1 вересня, 2005
Міністерство енерґетики США вирішило розконсервувати свій стратеґічний запас нафти. Таке рішення прийнято у зв’язку з потребою покрити витрати від урагану Катріна. Ціна нафти на новойорській біржі піднялась вище 70 доларів за барель. Наслідки стихії можуть зачепити всю економіку США. Ураган завдав великої шкоди транспорту, портовому бізнесу, ґазо-нафтодобувній і нафтопереробним галузям країни. Так, видобуток нафти і ґазу майже повністю припинено. Для поповнення об’ємів видобутку нафти Білий Дім схвалив пропозицію щодо використання нафти зі стратеґічного запасу.

■    TOP NEW : KATHRINA
4 вересня, 2005
80% Нового Орлеану затоплено. Люди обурені тим, що Федеральний уряд надіслав загони рятувальників тільки через три дні після атаки урагану. Атака урагану Катріна може призвести до світової економічної кризи. Якщо наслідки урагану для енерґетичної промисловості США виявляться дуже серйозними, США будуть закуповувати бензин в Європі, що призведе до світової економічної кризи.




■    УРАГАНИ: “Набі” атакує Росію
9 вересня, 2005
В деяких районах Сахаліну через удар стихії порушено енерґопостачання. На Курилах випала півмісячна норма опадів. Швидкість тайфуну сягає понад 60 км/год. Тим часом в Японії, якою “Набі” пройшов раніше, рахують збитки від тайфуну. Кількість загиблих вже сягнула 18 осіб, 140 осіб отримали різні поранення. Цілком зруйновано понад тисячу житлових будинків, затоплено понад 11 тисяч будівель.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ: Cвіт чекає пандемії пташиного ґрипу
9 вересня, 2005
Більше немає питання чи взагалі виникне пандемія пташиного ґрипу, тепер питання тільки в тому коли вона виникне. Таку заяву зробив голова Управління ВООЗ з інфекційних захворювань Джай Нарайн. За оцінками спеціалістів, вірус вже мутував так, що може легко переходити від людини до людини. Але протистояти інфекції у випадку розвитку пандемії пташиного ґрипу в Південній і Південно-Східній Азії зможе лише Таїланд, оскільки він єдиний має на цей випадок план дій. За підрахунками орґанізації, ґлобальне поширення інфекції може забрати від 1 до 7 мільйонів життів.

■    ТВАРИНИ: Жаби атакують
20 вересня, 2005
Мешканці Австралії спостерігають атаки земноводних, які розповсюджуються по півночі країни, чомусь вибираючи для пересування місцеві шоссе. Спостерігаючи за пересуванням жаб аґа, науковці зрозуміли, що тварини “кочують” набагато швидше, ніж вважалося раніше: зі швидкістю 70 кілометрів на рік. Останнім часом амфібії в різних куточках світу почали створювати для гомо сапієнс значний дискомфорт: аґи настільки знахабніли, що залазять до людських осель і лякають місцевих мешканців. А на Гаваях жаб’ячі навали навіть збивають ціни на нерухомість. Для відлякування потвор люди проводять дискотеки, покращують освітлення вулиць і шукають природних ворогів квакух…

■    TOP NEW – KATHRINA: Евакуація в Новому Орлеані
21 вересня, 2005
Мер Нового Орлеану Рей Неджин розпорядився про призупинення повернення мешканців в місто після урагану Катріна і евакуацію тих, хто вже повернулися. Таке рішення ухвалили в зв’язку з загрозою нового паводку в місті, який може спричинити тропічний шторм Ріта. За проґнозами шторм Ріта, який зараз насувається на південно-східне узбережжя США, вже незабаром може перерости в ураган першої катеґорії. Раніше про евакуацію населення заявила влада штату Флорида. Тим часом в місті розгул мародерства, зафіксовано стрілянину. Ґрупи озброєних людей розкрадають різне майно з будинків і супермаркетів, відкривають вогонь по військових, рятувальниках. Мер Нового Орлеану попросив федеральний уряд про підмогу. До міста вже надіслано загони Національної Ґвардії.

■    TOP NEW – УРАГАНИ: В США – ураган за ураганом
22 вересня, 2005
Ураган Ріта, який рухається в бік Мексиканської затоки, має всі шанси стати наступною Катріною
Вчора ураганові Ріта надали третьої катеґорії. Першими удар стихії прийняли на себе Куба і низка американських островів Флорида-Кіз. Обійшлося без жерств і серйозних руйнувань. Як заявив новий керівник Федерального Аґенства США в управліннях надзвичайними ситуаціями Девід полісон, якщо виникне необхідність евакуювати людей з потенційно небезпечних районів, то туди негайно вишлють автобуси і літаки. До речі, з початку ураганного сезону 1 червня в басейні Атлантики вже утворилося 17 ураганів і тропічних штормів, які отримали імена. В списку метеоролоґів залишилося лише чотири імені, і вони побоюються, що до кінця ураганного сезону назв не вистарчить.

■    TOP NEW – УРАГАНИ: Ріту підвищили в званні
23 вересня, 2005
Силу урагану Ріта визначили найвищою, п’ятою катеґорією. За проґнозами, цей тропічний шторм стане наймогутнішим зі всіх, які будь-коли доходили до Техасу і Луїзіани. У цих штатах оголосили надзвичайний стан. Лише з Техасу планують евакуювати близько 1,5 млн. осіб. Президент Буш звертаючись до співгромадян, сказав: “Ми молимося і сподіваємося, що ураган Ріта не буде катастрофічним, але ми повинні бути готовими до найгіршого”. Вже є перші пояснення науковців такого хороводу стихій. В Атлантичному океані почався черговий цикл зростання ураганної активності. Він може тривати навіть кілька років. Востаннє щось подібне спостерігали в цьому реґіоні в 40-х роках минулого століття. Тоді Америку лихоманило цілих 20 років. Найнеприємнішим для синоптиків сьогодні залишається непередбачуваність траєкторії руху ураганів.

■    УРЯД: На Марс за 20 років
Вересень 2005
Американська компанія 4Frontiers Corp. Обіцяє через 20 років створити поселення на Марсі. Компанія, створена в 2005 році, має намір розвивати поселення людей на чотирьох просторах – на орбіті Землі, на Місяці, на Марсі і на астероїдах. Це буде спільний комерційний проект з фундацією “Марсіанський дім”. Шеф компанії Марк Хомнік оголосив, що вже зібрав “кілька мільйонів” на здійснення цього проекту. На Землі планують збудувати копію марсіанського поселення площею 2500 квадратних метрів, де проводитимуть екскурсії, щоб заробити кошти і пропаґувати ідеї проекту. Для початку потрібно зібрати 25 мільйонів доларів. Ініціатори проекту вважають, що потрібно поспішати зі створенням постійного поселення на Марсі, щоб забезпечити розвиток людської цивілізації на випадок, якщо на Землі станеться якась катастрофа -–ядерна війна, епідемії, падіння астероїда… Це мають робити недержавні орґанізації, бо на думку ініціаторів проекту, державні бюрократи ніколи не зможуть реалізувати ідею підземних поселень. До прикладу наводять історію заселення американського Дикого Заходу, коли спочатку прокаладали шлях колоністи, а вже потім освоєні землі приєднували до складу Сполучених Штатів.

■    НАФТА:
26 вересня, 2005
В Мексиканській затоці повністю припинено видобуток нафти. Про це повідомило Управління Природних Ресурсів США (MMS). Також різко скоротився видобуток природного ґазу. Середня добова норма видобутку нафти в Мексиканській затоці становить 1,5 мільйона барелів.

■    TOP NEW – УРАГАНИ: Не така страшна Ріта
26 вересня, 2005
Ураган Ріта значно зменшив свою силу. Нині це просто шторм першої катеґорії. До масових руйнувань, яких боялися метеоролоґи і влада штатів Техас і Луїзіана, Ріта не призвела. Зірвані дахи, повалені дерева, порвані лінії електропередач і невеликі повені – основний збиток заподіяний ураганом.

■    УРАГАНИ: Наступним може стати Нь’ю-Йорк
27 вересня, 2005
Як стверджують американські науковці, наступною жертвою урагану може стати Нь’ю-Йорк. Національний центр з вивчення ураганів вважає Нь’ю-Йорк п’ятим найбільш вразливим реґіоном в країні – пише Independent. Перші чотири булм атаковані стихією за останні два роки. Макс Мейфілд, директор центру, зазначає, що Нь’ю-Йорк “особливо вразливий”. Місцеві експерти впевнені, що повеней, схожих на ті, що показані у фільмі “Післязавтра”, не уникнути. Нь’ю-йоркські чиновники сприйняли це попередження настільки серйозно, що взялися складати план масової евакуації
і розгорнули плакатну кампанію.

■    УРЯД: Російська кліматична зброя
26 вересня, 2005
В часи “холодної війни” багато йшлося про застосування кліматичної зброї. Американці нібито засилали посуху на степові реґіони СРСР, аби Москва купувала пшеницю зі США, а росіяни нібито віддячували їм час від часу тропічними ураганами. Руйнівний буревій Катріна нагадав деяким американцям про кліматичну зброю. Останніми днями в американських ЗМІ поширюється версія метеоролоґа зі штату Айдахо Скотта Стівенса, який переконує, що Катріна мала штучне походження. Метеоролоґ вважає, що ураган було скеровано в бік південного узбережжя США за допомогою створеного в СРСР електромаґнітного ґенератора. “В 60-х, 70-х роках колишній Радянський Союз розробив і гордився технолоґіями модифікації погоди, які почали застосовувати проти США з 1976 року”, - вважає він. В інтерв’ю ґазеті Post Register Стівенс повідомив, що загадкові перешкоди в радіоефірі на коротких хвилях є доказом існування “російської машини впливу на погоду”. На його думку, росіяни продали таку зброю принаймні десяти державам. Нею могли скористатись і міжнародні терористи. А, можливо, і японська мафія, яка захотіла відімстити американцям за атомне бомбардування 1945 року. метеоролоґ переконує: Президент Буш нібито підтвердив його версію, оскільки сказав, що територія, уражена ураганом Катріна, виглядала так, “ніби все узбережжя Мексиканської затоки знищила найжахливіша зброя, яку тільки можна уявити”.

■    МАРС: Ґлобальне потепління на Марсі
27 вересня, 2005
Науковці, які стежать за Марсом, вважають, що останнім часом Червона планета активно змінюється. Виявляється, що на цій планеті відбуваються землетруси, сильні вітри і ґлобальне потепління. Космічні кораблі НАСА постійно спостерігають за поверхнею Марса з 1997 року. найновіші фотоґрафії, надіслані з апаратів Mars Global Surveyor, засвідчують значні зміни порівняно зі світлинами попередніх років. На піщаних схилах, сфотоґрафованих в 2002 році, через три роки виявлено великі рови і тріщини. Навіть деякі великі камені перемістилися на схилах кратерів. А площа льоду біля південного полюсу Марса помітно зменшилась, що може свідчити про зміну клімату на планеті. Ці льодовики, які складаються з замороженого вуглекислого ґазу, випаровуються вже протягом третього марсіанського літа поспіль. Припускають, що таке інтенсивне випаровування може призводити до сейсмічної активності на поверхні і вітрів, які вже змінюють рель’єф Марса. Всі ці спостереження дали надію тим науковцям, які вважають, що на Марсі колись було життя. Адже якщо планета може так змінюватись за лічені роки, то значно радикальніші зміни могли відбуватися за більші проміжки часу.

■    ПОТЕПЛІННЯ:
28 вересня, 2005
До 2080 року може повністю розтанути крига на Північному полюсі, якщо збережуться сьогоднішні темпи танення – повідомляє ВВС.

■    ВРОЖАЙ:
29 вересня, 2005
В Україні виникли проблеми з посівом зернових, оскільки на 65% площ вологість наближається до нуля – Міністерство Аґрарної Політики.

■    TOP NEW – KATHRINA: Гори сміття в Новому Орлеані
30 вересня, 2005
Внаслідок ураганів Катріна і Ріта на вулицях Нового Орлеану зібралося 22 мільйони тонн сміття. За словами представника інженерного командування військових сил США, сміттям, яке накопичилось в південно-східних районах штату Луїзіана, можна заповнити 3,5 мільйона вантажівок, а якщо їх вишикувати в одну лінію, то довжина колони дорівнюватиме довжині земного Екватора, а рештою машин можна заставити дорогу від Нь’ю-Йорка до Денвера. За оцінками експертів, на проведення очисних робіт в Новому Орлеані необхідно рік часу і 1,5 міль’ярда доларів.

Жовтень 2005
■    УРАГАН: Ураган і сніг
7 жовтня, 2005
Кількість жертв урагану Стен в Центральній Америці і Мексиці досягла щонайменше 135 людей. від стихії загинули десятки мешканців Сальвадору, Нікараґуа, Мексики – передає CNN. До США ураган не дійшов. Зате в штатах Монтана, Північна і Південна Дакота і Вайомінґ несподівано випав сніг, який став причиною тимчасового відключення електроенерґії більше ніж в 11 тисячах будинків.

■    TOP STORY – КЛІМАТ: Чи переживе людство ХХІ століття?
7 жовтня, 2005
Відповісти на це запитання намагаються не лише пророки і віщуни, але й поважні науковці. Адже можливе зіткнення з велетенським метеоритом чи астероїдом. Кілька з них має пролетіти поблизу Землі. і хоча ймовірність їх зіткнення з планетою не більша, ніж один на мільвон, вони можуть вплинути на орбіти Землі і Місяця, найменші зміни яких призведуть до змін клімату чи руйнівних землетрусів і цунамі. Але найбільшу загрозу для людства становлять для людства самі люди. Хоча можливість ґлобальної ядерної війни, під загрозою якої ми жили десятки років, зараз є малоймовірною, людська діяльність може спричинити зміну клімату всієї планети. Сполучені Штати вже були “покарані” недавніми ураганами за свою непоступливу позицію в справі обмеження емісії вуглекислого ґазу. Деякі науковці вважають, що такі обмеження вже не допоможуть і критичну межу, яка могла би зупинити ґлобальне потепління, людство вже перейшло. “Ми провели комп’ютерне моделювання наслідків зростання температури на Землі. Ґлобальне потепління лише на два ґрадуси спричинить невідворотні наслідки для всього людства. з наших проґнозів виникає, що до кінця століття температура може зрости навіть на чотири ґрадуси”, - вважає Ерік Рокер з Інституту Метеоролоґії в Гамбурґу. Таке потепління спричинить танення льодовиків в Антарктиді і Ґренландії і підвищення рівня світового океану на кілька чи навіть кілька десятків метрів. А це означає затоплення великих ділянок морського узбережжя і втрати родючих земель і багатьох міст. Завдяки дамбам чи іншим інженерним спорудам можна буде на деяких ділянках узбережжя стримувати наступ океану. Але підвищення температури може призвести до зростання частоти і руйнівної сили таких катастрофічних явищ як повені, урагани, цунамі, посухи… Не відкидають, що потепління може викликати і появу нових хвороб і епідемій. Хоча є серед науковців і оптимісти, які пропонують сприятливіші проґнози розвитку людської цивілізації. Але маємо взяти до уваги, що нашим дітям і внукам доведеться жити в менш сприятливому світі і давати собі раду з набагато більшою кількістю проблем, щоб вижити.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
8 жовтня, 2005
Землетрус силою 7,8 балів за шкалою Ріхтера стався в Азії. Поштовхи, які тривали від 2 хвилин до 2 годин, відчувалися в Індії, Афґаністані і Пакистані.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ:
8 жовтня, 2005
Пташиний ґрип штаму Н5N1 виявлено в Румунії.

■    АМАЗОНКА:
8 жовтня, 2005
Амазона опинилась перед загрозою повного висихання внаслідок тривалої посухи в Бразилії. Рівень води впав до рекордних 17 метрів. Притоки Амазонки зараз несудноплавні, а дельту в деяких місцях можна перейти пішки.




 



■    ҐЕОЛОҐІЯ: Еверест поменшав
10 жовтня, 2005
Висота найвищої точки планети гори Джомолунґма становить 8844,43 метри, що на 3,7 метри менше, ніж п’ятдесять років тому. таку цифру назвали науковці, які цього року провели відповідні заміри. За словами голови державного бюро ґеодезії і картоґрафії Китаю, нові дані не означають, що Джомолунґма поменшала, просто з 1975 року, коли проводили попереднє дослідження, технолоґії зробили значний крок вперед. Нинішня цифра – найнадійніша, а результати досліджень вже схвалили в світовому науковому співтоваристві.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Землетрус в Пакистані
10 жовтня, 2005
Руйнівний землетрус силою від 7,6 до 8 балів за шкалою Ріхтера стався стався 8 жовтня в Пакистані. Епіцентр знаходився за 95 кілометрів від Ісламабаду, на кордоні з Індією. Цей землетрус є одним з найсильніших за всю історію країни. За попередніми даними, кількість жертв землетрусу сягла трьох тисяч осіб. Кілька сіл фактично стерті з лиця землі.

■    УРАГАНИ: Ураган “Вінс” загрожує Європі
11 жовтня, 2005
Тропічний шторм “Вінс” який рухається в Атлантичному океані в напрямку Європи, набрав сили і перетворився на ураган. Вчора “Вінс” знаходився приблизно за 200 км від портуґальського острова Мадейра. Ураган рухається на північний схід зі швидкістю 9 км/год. Наразі він здатний спричинити пориви вітру швидкістю приблизно 120 км/год.

■    TOP NEW – ЗАХВОРЮВАННЯ: Нас оточує пташиний ґрип
11 жовтня, 2005
Україна заборонила імпорт продукції птахівництва з Туреччини і Румунії через те, що на їхній території виявлено високопатоґенний ґрип птиці. В Туреччині, щоб запобігти поширенню пташиного ґрипу, перші випадки якого зафіксовано на заході держави, вирізають тисячі штук домашньої птиці. Типу вірусу наразі не визначили, але точно відомо, що від зараження ним на цей момент загинуло 1,8 тисячі індичок. В Румунії з міркувань безпеки знищать 40 тисяч голів домашньої птиці. В цій країні, згідно з проведеними у Великій Британії аналізами, виявлено спалах вірусу типу Н5N1, внаслідок зараження яким в Індокитаї померли кілька десятків осіб. В серпні Держдепартамент ветеринарної медицини України заборонив імпорт м’яса птиці і продуктів птахівництва з Росії і Казакстану. Заборона стосується імпорту птиці з Росії і Казакстану загалом, а не з окремих реґіонів цих держав.

■    12 жовтня, 2005: зливи спричинили повені в Шотландії і Вельсі. Існує загроза масштабних повеней.

■    TOP NEW – КОМБІНОВАНІ КАТАСТРОФИ: Нове лихо в Пакистані.
12 жовтня, 2005
Потерпілих від землетрусу заливають повені внаслідок злив.

■    TOP NEW – ПОСУХА: Амазонка висихає
13 жовтня, 2005
Влада Бразилії оголосила деякі райони ріки Амазонки зоною стихійного лиха. Як передає АР, причиною цього став надто низький рівень води в ріці. Сезонні коливання рівня води – звичне явище для Амазонки, але цього року посуха виявилась сильнішою ніж зазвичай. Стихійне лихо призводить до вимирання великої кількості риби, пожеж і хвороб, які можуть перерости в епідемії. На думку деяких науковців, причиною посухи є висока температура в Північній Атлантиці, що пов’язано з ґлобальним потеплінням. Амазонка володіє п’ятою частиною всіх запасів питної води на планеті.

■    TOP NEW – ЗЕМЛЕТРУСИ: Пакистанське пекло
13 жовтня, 2005
офіційні особи називають кількість загиблих від землетрусу - від  30 до 40 тисяч, але всі сходяться на тому, що воно буде зростати і може досягти 200 тисяч
Землетрус силою 7,6 балів за шкалою Ріхтера стався в суботу близько 06:50 на глибині 10 км. Більше 20 поштовхів силою 4,5-6,3 балів сталися протягом 18 годин. В Азад Кашмірі, првінції, яка найбільше постраждала від стихії, кількість жертв може сягнути 20 тисяч осіб. Надходять повідомлення про грабежі і мародерство. Вже є спроби напалів на військові вантажівки, які перевозять продовольство, намети і медикаменти. Ґрупи людей намагаються викрадати автомобілі, які належать урядовим аґенціям. Серед мешканців Пактистану потерпілих від землетрусу зростає невдоволення діями влади. Пакистанська влада визнала, що не змогла оперативно надати допомогу всім, хто її потребував, але намагається заспокоїти своїх громадян, переконуючи, що хід рятувальної операції набирає обертів. Майже цілком зруйновані міста Балакот, Равалкот, Менсехра, Баґх, безліч сіл і селищ. Юрби людей добираються зі зруйнованих сіл в районні центри з надією отримати там допомогу. Сотні тисяч людей провели вже не одну ніч просто неба. В столиці Пакистану остання ніч стала першою після суботнього землетрусу, що пройшла відносно спокійно – сильних поштовхів не відчувалося. Цей землетрус не можна вважати якимось унікальним явищем. Ці країни (Індія і Пакистан) розташовані на надзвичайно потужному сейсмоґенному поясі планети, на стику між євразійською, індійською і африканською тектонічними плитами. Відбувається тиск фариканської і індійської плит на євразійську. Їхні краї деформуються і виникають такі величезні напруження, які викликають руйнування суцільного середовища. Цей землетрус є справді одним з найсильніших в цьому районі Землі за всі часи.

    TOP NEW – ЗАХВОРЮВАННЯ: Пташиний ґрип вже поруч
17 жовтня, 2005
Лабораторні дослідження проведені у Великій Британії, підтвердили, що виявлені в Румунії випадки пташиного ґрипу спричинені небезпечним штамом Н5N1, від якого в Азії загинуло понад 60 осіб. Науковці побоюються що цей штам ґрипу може мутувати, внаслідок чого передаватиметься від людини до людини і спричинить ґлобальну пандемію. Британський уряд заявляє про свою готовність до такого сценарію. У випадку пандемії в Британії може загинути до 50 тисяч осіб – заявив головний лікар Британії Ліам Дональдсон. Кожної зими від ґрипу і викликаних ним ускладнень помирає до 12 тисяч британців. На думку Дональдсона, смертельна небезпека настане, коли вірус пташиного ґрипу з’єднається з вірусом ґрипу людського. Пандемія може дійти до Британії ще не цієї зими. До епіцентру її удару потраплять спочатку країни Східної Азії. Вперше вірус пташиного ґрипу Н5N1 з’явився в 1997 році. Тоді ним захворіло 18 осіб, шестеро з них померли. В 2003 році його виявили в Південній Кореї, далі він перейшов до Китаю, В’єтнаму, Таїланду, Лаосу, Росії, Індонезії, а останніми тижнями – до Туреччини і Румунії. Начальство ветеринарних служб 25 країн-членів ЄС, які зібралися на екстренне засідання в Брюсселі, рекомендують європейським країнам профілактичні заходи. Насамперед не допускати контактів домашньої птиці з дикою, обмежити утримання птахів поза приміщенням.

■    УРАГАНИ: І знову ураган
20 жовтня, 2005
Ураган Вілма загрожує перевершити Катріну і продовжує набирати сили, наближаючись до США. Стихії присвоєно вже найвищу, п’яту катеґорію небезпеки, хоча ще в понеділок вихор класифікували як тропічний шторм. Близько 10 мешканців Гаїті загинуло від 21-го урагану цього сезону.

■    TOP NEW – ЗАХВОРЮВАННЯ: Пташиний ґрип – боятися чи ні?
20 жовтня, 2005
Паніка в Європі
Поява пташиного ґрипу в Туреччині, Румунії, Греції і ще низці країн змусила заговорити про небезпечний вірус всіх – і державних політиків і простих смертних. Вже кілька тижнів поспіль про пташиний ґрип говорять всі і всюди. В Сербії опубліковані на перших шпальтах ґазет матеріали про загрозу зараження пташиним ґрипом призвели навіть до того, що населення почало скуповувати антивірусні препарати і марлеві пов’язки. А після повідомлень про те, що загрозу зараження домашньої птиці можуть становити дикі перелітні птахи, мешканці підбирають і приносять ветеринарам для перевірки знайдених мертвих голубів і горобців. В Бєлґраді споживання продукції птахівництва за останні тижні знизилось на 10%. Україна теж не стала вийнятком – лише на Львівщині продаж курей знизився вдвічі. Експерти ВООЗ і ЄС, які першими забили на сполох, тепер закликають не піддаватися паніці. Але в ЄС вважають, що зайвий раз перестрахуватися аж ніяк не завадить. Більшість країн почала кампанії вакцинації населення стандартними антиґрипозними препаратами, які лише зменшують симптоми захворювання, але не виліковують. Державний департамент ветеринарної медицини Міністерства Аґрарної політики України заявив про посилення нагляду за профілактикою пташиного ґрипу в країні.

■    TOP NEW – УРАГАНИ: За Вілмою іде Альфа
25 жовтня, 2005
На Гаїті і Домініканську республіку прямує тропічний шторм Альфа. Це вже 22-й шторм за сезон 2005 року. вперше за весь час спостереження за ураганами метеоролоґам довелося вдатися до грецьких назв, бо 21 назву з заздалегідь підготованого списку вже використано – повідомляє ВВС. Тим часом ураган Вілма, який минулимим вихідними набрав сили над Мексикою, повільно рухається від Куби до Флориди. Кубинська влада евакуювала понад 600 тисяч людей і повідомляє про затоплення кількох сіл в прибережних районах. Евакуацію оголосила і влада Флориди. Та незважаючи на це, більшість мешканців проіґнорувала вимогу влади.

■    TOP STORY: Рік катастроф
27 жовтня, 2005
Цей рік називають роком катастроф. Нещодавньому землетрусові в Пакистані передувало чимало стихійних лих, які забрали сотні тисяч життів – цунамі в Індійському Океані, урагани в Північній америці, повені від яких потерпає Центральна Європа. Кліматолоґи Годарського Інституту Космічних Досліджень НАСА твердять, що 2005 рік став рекордно теплим. Експерти вважають, що в зв’язку з ґлобальним потеплінням температура на Землі зростатиме з кожним десятиліттям.

■    TOP STORY – КЛІМАТ: Сам на самз оскаженілою природою
29 жовтня, 2005
Землетрус в Пакистані продовжив серію жахливих природних катастроф, що сталися за останній рік: цунамі в Індійському Океані, вбивчі посухи в Ніґерії і інших країнах Африки, урагани Катріна і Ріта, зсуви ґрунту в Центральній Америці і лісові пожежі в Портуґалії. Ці події між собою не пов’язані, а вразливість людини перед природними катаклізмами така ж стара як наш вид. Але, втім, в цьому можна знайти щось спільне – це попередження всім нам: ми не готові до всіх цих багаторазових потрясінь, багатьох з яких нам не уникнути в і майбутньому. Швидке зростання населення Землі піддало впливу нових типів екстремальних джерел вразливості величезну кількість людей. На планеті зараз живе 6,5 млрд людей, майже на 4 млрд більше ніж 50 років тому. За даними ООН, збереження нинішньої тенденції призведе до того, що до 2050 року населення світу сягне 9,1 млрд. людей. В міру того, як населення прибуває, міль’ярди людей скупчуються у вразливих районах нашої планети – поблизу берегових ліній, яким загрожують шторми і підйом рівня океану; на гірських схилах, яким загрожують лавини і землетруси; в реґіонах, де відчувається брак питної води і люди гинуть від посухи, голоду і хвороб. І що типово, найбідніші люди витісняються в найризикованіші місця планети, де вони змушені жити і працювати – а також вмирати, коли відбуваються природні катастрофи. Частота і інтенсивність більшості основних катаклізмів зростає. Частково це спричинене зміною клімату. Як кількість, так і сила ураганів, найвірогідніше, збільшується внаслідок зростання температури поверхні океану, викликаного ґлобальним потеплінням, яке відбувається внаслідок людської діяльності. Земля ставатиме ще теплішою в наступні десятиріччя, що призведе до виникнення ще більшої кількості пожеж, зсувів ґрунту, теплових хвиль, посух, ще більшого масштабу і ще потужніших ураганів. Аналогічно ми також спостерігаємо виникнення і поширення нових захворювань, таких як СНІД, атипова пневмонія і пташиний ґрип. Людська популяція заповнює все нові райони планети і вступає в контакт з новими мешканцями тваринного світу, при цьому нові інфекційні захворювання передаються від тварин до людини. Так сталося у випадку зі СНІДом і пташиним ґрипом. Можливо, виникатимуть і інші інфекційні захворювання, або ж вже відомі ставатимуть суворішими (як це було цього року з лихоманкою Денґе в Азії) внаслідок змін клімату і взаємодії між людьми і тваринами. Інший спільний елемент у всіх цих катастрофах – це наша шокуюча непідготованість, особливо нездатність допомогти найбіднішим членам суспільства. Після того, як по Сполучених Штатах вдарив ураган Катріна, ми побачили, що президент Буш поставив на чолі американського Аґенства з надзвичайних ситуацій своїх найліпших друзяк, а не професіоналів. Обладнання і персонал, які були так потрібні в зоні кризи, виявилися в Іраку на відстані в половину окружності земної кулі від неї. Аналоґічно Пакистан теж був дуже погано підготований щоб справитись з останнім землетрусом, частково тому, що як і США, Пакистан витрачає дуже багато коштів на свої військові проґрами і недостатньо фінансує суспільну охорону здоров’я і проґрами підготовки до надзвичайних ситуацій. Міжнародні аґенції з надання допомоги також відчувають нестачу грошових коштів і ресурсів. уряди мають зробити певні базові дії. По-перше, вони мають провести ретельну оцінку специфічних типів загроз для своїх країн, включаючи загрозу епідемій, наслідків зміни клімату, екстремальних погодних явищ і землетрусів. Для проведення таких оцінок необхідно створити і підтримувати роботу наукових консультантів високого рівня. Буш, наприклад, значно підвищить рівень безпеки США і всієї земної кулі, якщо почне прислухатися до того, що говорять провідні вчені і почне приділяти менше уваги думці політичних лоббі стосовно зростаючих загроз з боку викликаних людиною кліматичних змін. Існує установа експертів, яка набирає силу і яка могла б допомогти виконати цю роботу. Нещодавно Інститут Землі при Колумбійському Університеті, яким керую я, спільно зі Світовим банком завершив ґлобальну оцінку деяких типів природних катаклізмів таких як посухи, землетруси і повені. Використовуючи вдосконалені статистичні методи і методи картоґрафування, ми визначили, яким чином ці загрози розпоідлені по території земної кулі. Але політичні лідери не використовують такий тип наукової інформації адекватним чином, в основному через глибоку прірву, яка продовжує існувати між науковим співтовариством, політиками і широкою громадськістю. Громадськість в більшості нічого не знає про ті наукові знання, якими вчені володіють відносно загроз, які перед нами стоять і про те, що ці загрози можна зменшити, якщо потурбуватися про це заздалегідь. Політики, як правило, є фахівцями в завоюванні голосів виборців і створенні коаліцій, а не в розумінні ґлобальних процесів, що відбуваються в кліматі, захворюваннях і виробництві продовольства, які впливають на всіх мешканців нашої планети. Навіть різні ґрупи науковців, які працюють в сферах охорони здоров’я, кліматолоґії, сейсмолоґії і інших галузях – не налагоджують один з одним адекватної взаємодії, незважаючи на те, що сьогоднішні загрози часто проходять через різні наукові дисципліни. Ці провалля між політиками і вченими, а також між самими вченими, мають бути закриті, якщо ми хочемо впоратися з загрозами, які перед нами постають. Природа весь рік нагадувала нам про те, що поставлено на карту. Погана новина полягає в тому, що загрози, швидше за все, посиляться в наступні роки, в міру того як наша планета ставатиме все більш перенаселеною і буде далі змінюватися внаслідок людської діяльності. Добра новина полягає в тому, що у нас є наука і технолоґії, за допомогою яких ми можемо справлятися з цими загрозами краще ніж будь-коли. Ми  можемо створити безпечніше майбутнє, але тільки якщо будемо готові скористатися нашими науковими знаннями і досвідом на благо всіх.
Джефрі Сакс, “День”, 29 жовтня, 2005

Листопад 2005

■    TOP STORY – КЛІМАТ: Бідна старенька Європа
На “старий світ” чекає багато випробувань. Втім, іншим частинам світу пощастить ще менше
2 листопада, 2005
Зміни, які відбудуться в природі Європи в цьому столітті, найбільше позначаться на середземноморському узбережжі і на гірських районах континенту. Такий висновок опублікувала в журналі Science ґрупа дослідників. Вони стверджують, що найвідчутнішу загрозу зі всіх прийдешніх змін становлять кліматичні. При цьому, однак, визначено і певні тенденції, які мають позитивну спрямованість під час роботи за допомогою комп’ютерного моделювання проґнозували наслідки, до яких можуть призвести ґлобальні зміни в Європі. При цьому брали до уваги кліматичні, земельні і соціально-економічні чинники. Найвразливішим до ґлобальних змін століття зі всіх європейських реґіонів виявиться середземноморський. Тут особливо гостро відчутно підвищення середньорічних температур і скорочення кількості опадів. Внаслідок цього європейське середземномор’я вже тепер зіштовхується з першими ознаками нестачі води, з частішими лісовими пожежами, з розростанням лісів на північ і зниженням сільськогосподарського потенціалу землі. Якщо частішають посухи – зростає ризик лісових пожеж і втрати врожаю. Крім того, зменшується кількість води на душу населення в цьомк реґіоні – пояснює експерт з Гарвардського Університету д-р. Даґмар Шретер, який керував експериментом. Постраждати можуть і гірські райони: у них спостерігатимуть зміни в обсязі снігової маси і в картині плину річок. Взимку падатиме дощ, а не сніг. Це збільшить ймовірність зимових і весняних повеней. А влітку води поменшає, оскільки вологи, яка зберігалася раніше в снігових шапках, вже не буде. Такі зміни помітно позначаться на гірськолижному туризмі і гідроенерґетиці. Згадуються в доповіді і зміни здатні позитивно вплинути на майбутнє Європи. Серед них – збільшення площі лісів внаслідок скорочення попиут на сільськогосподарські угіддя. Але до другої половини нинішнього століття зростання температур, пов’язане з кліматичними змінами, нівелює цей позитивний ефект. До середини століття, можливо стане так спекотно, що ґрунти замість того, щоб поглинати вуглекислий ґаз, почнуть його виділяти і таким чином перетворяться на додаткове джерело вуглекислоти. Інші частини світу постраждають ще більше. “Якщо живете в Європі, - вам пощастило. Можливо, не настільки, як я вважав до цього експерименту…Я здивований деякими неґативними наслідками кліматичних змін”, - каже д-р. Шретер. Якщо європейці мають намір виробити ефективну стратеґію боротьби з такими змінами, то, переконані дослідники, без участі політиків не обійтися.
За матеріалами ВВС

■    13 листопада, 2005: Над штатом Айова пронеслися відразу три торнадо.

■    TOP STORY – КЛІМАТ: Якою буде зима?
Такі аномалії не фіксувалися за всі 120 років ведення метеоспостережень в Україні!
17 листопада, 2005
М. Барабаш, старший науковий співробітник відділу кліматичних і догострокових проґнозів УНДІ гідрометеоролоґії:
-    Сонячний листопад в Україні, який ми спостерігали ще вчора – це тепер норма?
Раніше ми проґнозували, що ґлоббальне потепління в Україні буде особливо відчутне взимку і навесні, але не восени. Та вже кілька років ми спостерігаємо цей процес восени. Тобто процес ґлобального потепління в Україні активізувався, він проявляється інтенсивніше, ніж ми очікували. А відхилення температурного режиму цьогорічного листопада складає 2-3 ґрадуси. Таке явище трапляється раз у п’ять – десять років! Що ж до опадів, то листопад теж дивовижний. Від серпня ми спостерігаємо майже відсутність на всій території України продуктивних опадів. Тобто таких, які б зволожили ґрунт і створили умови для сівби. Такої тривалої аномалії опадів (4 місяці) в Україні не фіксували за всі 120 років ведення метеоспостережень! За останні 50 років зима в Україні потепліла на два ґрадуси. Найтепліші в нас – січень – лютий, а раніше ці місяці були ядром зими. Тепер же ядро української зими – в грудні. Тобто починається зима справжніми холодами, а потім вони перериваються. Тривалість української зими нині – півтора місяця з врахуванням відлиг! Все йде до того, що власне зими не буде. Мінусові температури стануть у нас рідкістю, чимось екстремальним.
-    А сніг? Молоде покоління українців знатиме, що таке сніг?
Останніми роками снігу випадає менше, за вийнятком Карпат. Загалом у західному реґіоні снігу і дощів поменшало на 10%. Дивна річ, та опадів на 10% побільшало на Півдні, в зернових районах країни, що зменшило кількість тамтешніх катастрофічних посух. Але цілеспрямованих змін в картині опадів не спостерігається ми схильні вважати, що періоди більшої вологості будуть чергуватися з періодами посушливими. Що ж до температури, то протягом всього ХХ століття ми спостерігаємо цілеспрямоване зростання температури. І теплішати буде надалі. Ми маємо приріст температури 0,3 ґрадуси в середньому за п’ятиріччя (а критичний – 0,2!). Якщо наступне п’ятиріччя буде таким же, то це вже тривожний сценарій розвитку клімату в Україні. В останні сім років ми мали теплі зими. Це вже свідчення аномалії, якої дотепер не було! Коли три-чотири роки підряд зима тепла чи сувора – таке може бути в природі. Та коли сім-вісім років підряд зими теплі (або навпаки – холодні) – це вже нонсенс! Є й позитивні наслідки потепління. Один з них – величезна економія енерґетичних ресурсів (це чомусь замовчують). Озимі почуваються цілком задовільно, хоча снігового покриву немає. Бо немає і низьких температур, тому загибель озимих не перевищує 10%. В посушливих районах стало випадати більше дощів, весни складаються сприятливо – все це дає надію на високі врожаї. Україна може стати одним з найбільших постачальників зерна в світі, у всякому разі природа дає нам шанс. Неґативні наслідки потепління – шкідники і хвороби, які дошкулятимуть рослинності, тваринам і людям. Перелітні птахи, які ніколи не зупинялися в Україні, тепер тут зимують, і не тільки на півдні, в Криму, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях. Найінтенсивніше потепління – на центральних широтах (широта Києва), тож перелітні птахи добралися і туди. А вони, як відомо переносники різноманітних збудників. Можуть змінитися кліматичні зони – просунулися вище на північ, а також набір культур. На щастя, в Україні не спостерігається, як у всьому світі, істотного почастішання стихійних лих. Траєкторія руйнівних циклонів проходить або північніше, або південніше від території нашої країни.
-    А чи буде цього року зима?
Зима з температурами, нижчими від норми, цілком можлива, бо раз на десятиріччя ймовірність холодної зими дуже висока. А ми з вами вже звикли до теплих зим. Вірогідність холодної зими зростає, але якщо вона не настане, то це буде вказувати на те, що в кліматі України вже сталися суттєві зміни. Наразі, вивчаючи циркуляційні процеси, ми бачимо, що ймовірність холодної зими є – теплі південні переміщення повітря будуть змінюватися обвалами холодного арктичного повтітря. Тобто погода буде мінливою, і все-таки переважатиме тепла складова. Холодні обвали бувають всього кілька днів і не перекривають теплих струменів.

    24 листопада, 2005: Почалося виверження вулкану в Колумбії

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Землетрус в Ірані
28 листопада, 2005
Вчора руйнівний землетрус силою близько 6 балів за шкалою Ріхтера стався в Ірані, на острові Кешм, між Перською затокою і Аравійським морем. Його поштовхи відчули не тільки в Ірані, а і в сусідніх країнах – Омані і ОАЕ.

■    ПОГОДА: Європу засипало снігом
28 листопада, 2005
В минулі вихідні країни Західної Європи засипало снігом. Найбільше постраждали Німеччина і Нідерланди, де на дорогах утворились величезні корки. Негода (снігопади і сильні вітри) вивела з ладу лінії електропостачання. Десятки тисяч людей опинилися в автомобілях і потягах, які застрягли в снігових заметах. Вони ночували в спальних мішках, які їм привезли рятувальники. На кілька годин зачинили аеропорт в Дюссельдорфі. Снігові замети вже досягли Греції і Іспанії.

■    КЛІМАТ:
30 листопада, 2005
Рівень світового океану зростаає в середньому на 2 мм/рік, що вдвічі більше, ніж ті темпи, якими рівень океану зростав протягом 5 тисяч років до Індустріальної Епохи. (середина 19ст.).




Грудень 2005

■    КЛІМАТ:
1 грудня, 2005
В Монреалі проходить щорічна конференція ООН з питань зміни клімату. Європейська Аґенція з питань еколоґії попередила, що Європу чекають найсерйозніші кліматичні зміни за останні 5 тисяч років. Температури в Європі зростають швидше, ніж в середньому на планеті.

    TOP STORY – КЛІМАТ: Замість потепління на Європу чекає похолодання
2 грудня, 2005
Поширена думка про те, що внаслідок зміни клімату на Землі Європа може перетворитися на другу Африку, так і залишиться порожніми балачками. На думку багатьох науковців, вже через кілька десятиліть клімат в Європі може стати значно прохолоднішим. Дослідники з Британського Національного Океаноґрафічного Центру з’ясували, що тепла океанічна течія Ґольфстрім слабшає, внаслідок чого на північ надходить менше тепла. Висновки науковців, опубліковані в журналі Nature, базуються на 50-річних спостереженнях за Атлантикою. Ґольфстрім починається в Мексиканській затоці і потім ділиться на дві течії: одна з них прямує в бік Європи, а інша – в тропічну частину Атлантичного океану. Європейське відгалуження охолоджується в районі Ґренландії і Ісландії. Остигаючи, тепла вода з поверхні опускається на глибину кількох сотень метрів і починає рухатися зворотним напрямком. В цей момент течія рухається за принципом стрічки конвеєра – тепла вода на поверхні тече в один бік, а холодна на глибині – в інший. Британські науковці зауважили, що порівняно з 1992 роком потік холодної води зменшився на 30%. А це, на їхню думку, сповільнює рух теплої води на північ, що призведе до зниження температури в Європі. Комп’ютерне моделювання клімату передбачає зменшення інтенсивності Ґольфстріму в північній частині Атлантики або навіть зміну його напрямку. Причиною сповільнення називають зростання інтенсивності прісноводних течій в північних морях, що спричинене таненням льодовиків в Арктиці. Більш прісна вода має меншу густину, тому їй важче осідати на глибину, що й сповільнює роботу “водяного конвеєра”. Якщо це явище сягне певної межі, то циркуляція води в океані може стати зовсім іншою, ніж зараз. У разі припинення циркуляції течій температура повітря знизиться на 4-6 ґрадусів. Якщо Ґольфстрім справді послабшає до критичного рівня, то у Європі значно похолодає: зима стане морознішою, а літо – прохолоднішим. Водночас дослідники визнають, що всі припущення вимагають більш переконливих доказів. Як пише Guardian, вчені відкинули можливість сценарію описаного у фільмі “Післязавтра”, оскільки кліматичні моделі демонструють, що різке сповільнення течії малоймовірне. Марек Срокош, з Націоанльного Центру Океаноґрафії вважає, що “найбільш реалістичним епізодом з фільму є розмова кліматолоґів з політиками, коли політики кажуть, що нічого не можуть зробити”. Наслідки похолодання залежатимуть від того, чи перевищить воно ґлобальне потепління. За проґнозами кліматолоґів, зниження температури буде переможене потеплінням.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Землетруси штучного походження
5 грудня, 2005
Тайванські ґеолоґи занепокоєні, що останнім часом в столиці посилилась сейсмічна активність. А все через те, що в Тайпеї збудували найвищий в світі хмарочос заввишки 508 метрів. Церемонія відкриття 101 поверхового Taipei 101, відбулась 31 грудня 2001. Будівничі обіцяли, що хмарочос може витримати землетрус силою 7 балів за шкалою Ріхтера. але виявилось, що сам Taipei 101 може бути причиною землетрусів. Адже вежа важить понад 700 тисяч тонн і створює величезний тиск на ґрунт на дуже обмеженій площі. На думку ґеолоґів Тайванського Національного Університету, тиск, що створює хмарочос, міг викликати зміни в давньому розломі, що міститься під ним. І у відносно спокійному з сейсмічного погляду Тайпеї в останні роки почали відбуватися землетруси. “Кількість землетрусів за період будівництва з 1997 до 2003 року зросла до двох мікроземлетрусів на рік. А після завершення будівництва сталися два досить потужні землетруси (3,8 і 3,2 бали) під самим хмарочосом”, - розповів Чен Хун Лінь, ґеолоґ. Деякі сейсмолоґи сумніваються, що саме Taipei 101 став причиною останніх землетрусів, бо їх епіцентри були на глибині близько 10 кілометрів. І тиск споруди нібито не міг передаватися аж так глибоко. Але ніхто не сумнівається, що такі факти необхідно досліджувати. Бо втручання людини в природне середовище справді може мати небажані наслідки.

■    ҐЕОЛОҐІЯ: Новий океан наступає
22 грудня, 2005
Як повідомило Американське товариство ґеофізики, у вересні в Ефіопії менш ніж за три тижні утворилась рифтова долина завдовжки 60 км. і завширшки 8 метрів. Частина тектонічної платформи Африки зрушилась на схід. Швидкість, з якою розширюється поверхня Землі, значно збільшилась після землетрусу 14 вересня. На думку ґеофізиків, це може призвести до формування нового океану. На Землі весь час проявляються горизонтальні зрушення земної кори, які поєднуються з вертикальними зрушеннями. Свідченням цього є недавнє розкриття рифтової впадини в Ефіопії і формування нового розлому. Зона реґулярних горизонтальних зрушень – не тільки Африка. Постійний об’єкт уваги вчених – трансреґіональний розлом Сан-Андреас в Каліфорнії, вздовж якого зосереджені епіцентри дуже активних землетрусів. Не менш активна тектонічна територія – Японські острови, де також формуються нові розломи. До речі, активні, в тому числі розломні, зони є і на території України.

■    2005-й: революції, урагани, теракти
останні дні грудня 2005, “Експрес”
Серед найважливіших цьогорічних подій політики і експерти назвали смерть Івана Павла ІІ, інавґрурацію президента Ющенка і ураган “Катріна”.

■    TOP NEW – СПОВІЛЬНЕННЯ: Дід Мороз принесе… секунду
29 грудня, 2005
новорічна ніч 2006 буде довшою за попередні!
Опівночі годинники світу мають перевести стрілки на секунду назад. В. Соловйов, директор Національного Центру часу і частот:
-    Першим про переведення годинників повідомив американський Національний Інститут Стандартизації і Метролоґії. Це рішення якось пов’язане з останніми дослідженнями його вчених?
Ні, це не так. Цьогорічна додаткова секунда (мовою фахівців вона зветься “zip-sekund”, “leap second” – “падаюча секунда”) є плановою, а сама процедура доволі буденною для метролоґів. Те, що першими “новину” проголосили американці, цілком зрозуміло, адже найточніший атомний годинник, за яким планета звіряє час, міститься в Каліфорнії, в місті Болдер. В Україні ж найточніший хронометр, за яким живе країна – в Національному Інституті Стандартизації і Метролоґії в Харкові.
-    Хто і чому вирішив подарувати людству секунду?
Ініціатива належить Міжнародній Орґанізації з вивчення питань обертання Землі. оскільки наша планета з кожним роком обертається все повільніше, то за рік ми втрачаємо приблизно сьому-шосту частину секунди. Тож за 5-6 років “набігає” секунда, от і виходить, що треба її компенсувати, щоб не виникло небажаних ексцесів в тих галузях, які мають справу з режимом надточних технолоґій. Грубо кажучи, слід трошки допомогти планеті.
-    Коли востаннє робилась така процедура?
В новорічну ніч 1999 року. А наступну вказівку ми дістанемо, вочевидь, за 6-7 років. Все залежить від того, якими темпами сповільнюватиме своє обертання планета. На думку дослідників, вирішальні фактори тут – місячне тяжіння, ґлобальні катаклізми, еколоґічний дисбаланс і внутрішньоземні процеси.
“Експрес”, 29 грудня 2005











■ КЛІМАТ: САМ НА САМ З ОСКАЖЕНІЛОЮ ПРИРОДОЮ
Джефрі Сакс, “День”, 29 жовтня, 2005

Землетрус в Пакистані продовжив серію жахливих природних катастроф, що сталися за останній рік: цунамі в Індійському Океані, вбивчі посухи в Ніґерії і інших країнах Африки, урагани Катріна і Ріта, зсуви ґрунту в Центральній Америці і лісові пожежі в Портуґалії. Ці події між собою не пов’язані, а вразливість людини перед природними катаклізмами така ж стара як наш вид. Але, втім, в цьому можна знайти щось спільне – це попередження всім нам: ми не готові до всіх цих багаторазових потрясінь, багатьох з яких нам не уникнути в і майбутньому.
Швидке зростання населення Землі піддало впливу нових типів екстремальних джерел вразливості величезну кількість людей. На планеті зараз живе 6,5 млрд людей, майже на 4 млрд більше ніж 50 років тому. За даними ООН, збереження нинішньої тенденції призведе до того, що до 2050 року населення світу сягне 9,1 млрд. людей. В міру того, як населення прибуває, міль’ярди людей скупчуються у вразливих районах нашої планети – поблизу берегових ліній, яким загрожують шторми і підйом рівня океану; на гірських схилах, яким загрожують лавини і землетруси; в реґіонах, де відчувається брак питної води і люди гинуть від посухи, голоду і хвороб. І що типово, найбідніші люди витісняються в найризикованіші місця планети, де вони змушені жити і працювати – а також вмирати, коли відбуваються природні катастрофи.
Частота і інтенсивність більшості основних катаклізмів зростає. Частково це спричинене зміною клімату. Як кількість, так і сила ураганів, найвірогідніше, збільшується внаслідок зростання температури поверхні океану, викликаного ґлобальним потеплінням, яке відбувається внаслідок людської діяльності. Земля ставатиме ще теплішою в наступні десятиріччя, що призведе до виникнення ще більшої кількості пожеж, зсувів ґрунту, теплових хвиль, посух, ще більшого масштабу і ще потужніших ураганів. Аналогічно ми також спостерігаємо виникнення і поширення нових захворювань, таких як СНІД, атипова пневмонія і пташиний ґрип. Людська популяція заповнює все нові райони планети і вступає в контакт з новими мешканцями тваринного світу, при цьому нові інфекційні захворювання передаються від тварин до людини. Так сталося у випадку зі СНІДом і пташиним ґрипом. Можливо, виникатимуть і інші інфекційні захворювання, або ж вже відомі ставатимуть суворішими (як це було цього року з лихоманкою Денґе в Азії) внаслідок змін клімату і взаємодії між людьми і тваринами.
Інший спільний елемент у всіх цих катастрофах – це наша шокуюча непідготованість, особливо нездатність допомогти найбіднішим членам суспільства. Після того, як по Сполучених Штатах вдарив ураган Катріна, ми побачили, що президент Буш поставив на чолі американського Аґенства з надзвичайних ситуацій своїх найліпших друзяк, а не професіоналів. Обладнання і персонал, які були так потрібні в зоні кризи, виявилися в Іраку на відстані в половину окружності земної кулі від неї. Аналоґічно Пакистан теж був дуже погано підготований щоб справитись з останнім землетрусом, частково тому, що як і США, Пакистан витрачає дуже багато коштів на свої військові проґрами і недостатньо фінансує суспільну охорону здоров’я і проґрами підготовки до надзвичайних ситуацій. Міжнародні аґенції з надання допомоги також відчувають нестачу грошових коштів і ресурсів.
Уряди мають зробити певні базові дії. По-перше, вони мають провести ретельну оцінку специфічних типів загроз для своїх країн, включаючи загрозу епідемій, наслідків зміни клімату, екстремальних погодних явищ і землетрусів. Для проведення таких оцінок необхідно створити і підтримувати роботу наукових консультантів високого рівня. Буш, наприклад, значно підвищить рівень безпеки США і всієї земної кулі, якщо почне прислухатися до того, що говорять провідні вчені і почне приділяти менше уваги думці політичних лоббі стосовно зростаючих загроз з боку викликаних людиною кліматичних змін.
Існує установа експертів, яка набирає силу і яка могла б допомогти виконати цю роботу. Нещодавно Інститут Землі при Колумбійському Університеті, яким керую я, спільно зі Світовим банком завершив ґлобальну оцінку деяких типів природних катаклізмів таких як посухи, землетруси і повені. Використовуючи вдосконалені статистичні методи і методи картоґрафування, ми визначили, яким чином ці загрози розпоідлені по території земної кулі.
Але політичні лідери не використовують такий тип наукової інформації адекватним чином, в основному через глибоку прірву, яка продовжує існувати між науковим співтовариством, політиками і широкою громадськістю. Громадськість в більшості нічого не знає про ті наукові знання, якими вчені володіють відносно загроз, які перед нами стоять і про те, що ці загрози можна зменшити, якщо потурбуватися про це заздалегідь. Політики, як правило, є фахівцями в завоюванні голосів виборців і створенні коаліцій, а не в розумінні ґлобальних процесів, що відбуваються в кліматі, захворюваннях і виробництві продовольства, які впливають на всіх мешканців нашої планети. Навіть різні ґрупи науковців, які працюють в сферах охорони здоров’я, кліматолоґії, сейсмолоґії і інших галузях – не налагоджують один з одним адекватної взаємодії, незважаючи на те, що сьогоднішні загрози часто проходять через різні наукові дисципліни.
Ці провалля між політиками і вченими, а також між самими вченими, мають бути закриті, якщо ми хочемо впоратися з загрозами, які перед нами постають. Природа весь рік нагадувала нам про те, що поставлено на карту. Погана новина полягає в тому, що загрози, швидше за все, посиляться в наступні роки, в міру того як наша планета ставатиме все більш перенаселеною і буде далі змінюватися внаслідок людської діяльності. Добра новина полягає в тому, що у нас є наука і технолоґії, за допомогою яких ми можемо справлятися з цими загрозами краще ніж будь-коли. Ми можемо створити безпечніше майбутнє, але тільки якщо будемо готові скористатися нашими науковими знаннями і досвідом на благо всіх.

1 коментар:

  1. Здрастуйте, всі, я Адрік Вадим, який проживає в місті Курган, я хочу поділитися з вами всіма про те, як містер Бенджамін допоможе мені отримати кредит у розмірі 15 000 000,00 рублів, щоб почати свою доставку харчових напоїв після того, як я працюю Кілька готелів тут, в Кургані, просто щоб заробити на життя, але нещасливі, у мене все ще виникали труднощі з оплатою оренди, але я дякую Богу, що зараз я працюю самостійно, 5 працівників працюють на моїй опіці. Якщо ви шукаєте фінансову свободу, я радимо вам зв’язатися з паном Бенджаміном з цим електронним листом нижче та номером додатка. lfdsloans@outlook.com + 1-989-394-3740

    ВідповістиВидалити