Моніторинг земних змін

Тут зібрані з різних джерел повідомлення і факти, які свідчать про те, що на Землі відбуваються значні геологічні і кліматичні зміни, і про настання в найближчі роки Зсуву Полюсів в зв'язку з черговим наближенням Планети X, Нібіру. (згідно з http://www.zetatalk.com/)

Короткі повідомлення зібрані тут походять з мас-медіа, теле і радіо новин, Інтернету, etc.

------

Earth Changes Monitoring

Facts gathered here from various sources indicate that major geological and climate changes are happening on Earth, which herald a Pole Shift in near future due to rearrival of Planet X aka Nibiru. (according to http://www.zetatalk.com/)

Short notes collected here come from mass media, television and radio news, Internet, etc.

Articles by Year - Статті за роками

Шукати в цьому блозі

неділю, 10 січня 2010 р.

2004

Січень 2004
■    ЕКОНОМІКА: Падіння долара загрожує світовій економіці
Початок січня 2004
Падіння курсу долара стосовно провідних світових валют стає безконтрольним і загрожує світовій економіці -вважають експерти МВФ. На їхню думку фінансові труднощі Північної Америки загрожують підвищенням процентних ставок на світових фінансових ринках. Серйозне зниження курсу з початку 2002 вже спричинило труднощі у фінансових системах Японії і Європи, які поки що не наразилися на небезпеку, але це може статися, якщо дефіцит бюджету США й надалі зростатиме.

■    НЕВРОЖАЙ: Найгірший врожай за 50 років
Початок січня 2004
Минулорічний врожай пшениці в Україні видався найнижчим за останні 50 років. Було зібрано 4 млн тонн, тоді як мінімальна потреба становить 6 млн тонн. Вперше за роки незалежності Україна була змушена імпортувати зерно, причому ціни були значно вищими ніж в попередні роки, бо поганий врожай був й у інших країнах світу. Прогнози нового врожаю не виглядають надто оптимістичними. Засіяно озиминою 83,9% від запланованих площ.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
2 січня 2004
Землетрус силою 6,3 балів за шкалою Ріхтера стався на острові Балі. Епіцентр - за 30 км на схід, під морським дном.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
3 січня 2004
Знову тряслася земля в місті Бам, в Ірані - 3,5 балів за шкалою Ріхтера.

■    МЕТЕОРИТИ:
5 січня 2004
Незвичайне атмосферне явище спостерігали в ніч на 5 січня тисячі мешканців Іспанії. В нічному небі зненацька з'явилися "вогняні кулі'1, що пролетіли з північного захолду на схід над значною частиною Піренейського півострова. Це атмосферне явище викликало падіння великого метеориту, фрагменти якого було знайдено біля кордону провінцій Леон і Паленсія. Маса метеорита могла становити від 50 до 100 тонн.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
11 січня 2004
Землетрус силою 5,7 балів за шкалою Ріхтера в Алжирі.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Час коли розпускаються троянди
9-15 січня 2004
Коли на Заході України випав довгоочікуваний сніг, на Півдні... зацвіли троянди. Ботаніки кажуть, що в Криму нині переплутались зима і літо. Бо як тоді пояснити, що в ботанічному саді посеред січня ніжними бутонами розпускаються квіти? Цим загадковим феноменом подивовані навіть працівники саду, який вже тиждень оповитий неповторним ароматом. Першими наприкінці грудня в оранжереях вередливі заморські сорти троянд. Вони не замерзають з минулої зими, а ось тепер знову розкрили свої пелюстки. Та справжньою сенсацією ботаніки вважають цвітіння юки, адже ця теплолюбна пальма майже ніколи не цвіте взимку. Квітка юки зацвіла на Новий Рік просто неба...



■    ТВАРИНИ: Жінку загризли вовки
Січень 2004
В селі Річиці на Рівненщині вовки загризли жінку. Фахівці відзначають, що цього року хижаки стали агресивнішими і дедалі частіше шукають здобич неподалік від людських жител. Дуже непокоїть те, що надто вже рано вовки вийшли цього року на полювання

    ЗАХВОРЮВАННЯ:
Січень 2004
Після загадкових спалахів SARS і епідемії суїциду (21 самогубство) на голови американських вояків в Іраку впала епідемія лейшманіозу. На лікарняних ліжках опинилися сотні війсбковослужбовців, які підхопили цю недугу від пустельних комах.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
14 січня 2004
Гострі морози в Північній Америці - до 41С. Замерзли порти Нового Йорку, при поривах вітру температура сягає мінус 60 градусів!!! Міська влада Нового Йорку зібрала з вулиць безпритульних.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
14 січня 2004
На Сахаліні вирує циклон, який відрізав острів від континенту.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
15 січня 2004
землетрус силою 4,7 балів за шкалою Ріхтера в Марокко.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
16 січня 2004
1 січня раптово випав сніг і почалися морози, які тривали короткий час по Різдві. 9 січня було аж - І6С! А наступного дня вже +ЗС. З 14 січня почалася справжня весна - вночі 0-2 морозу, вдень 3 - 10 тепла. З'явилися підсніжники!!!

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
14 січня 2004
На Європу нахлинула негода. Підтоплено вулиці Баден-Бадену. Глибина води - 1 метр. Від повеней і зсувів потепрпають і інші регіони. Прогнози синоптиків невтішні - урагани і дощі найближчим часом не припиняться.

    НЕСТАЧІ ПРОДОВОЛЬСТВА:
січень 2004
З 15 січня з Росії практично припинено експорт пшениці і жита. Уряд Росії здійснить інтервенцію 1,6 млн тонн зерна з резервного фонду. Його почнуть продавати з другої декади лютого, і це дозволить знизити ціни на хліб в Росії на 25%. Це рішення продиктоване значним зростанням цін нахліб (24%). Враховуючи скромні розміри врожаю і активний експорт впродовж всієї осені, можна спрогнозувати, що це призведе до неконтрольованого зростання цін на хліб навесні.

■    НЕВРОЖАЙ:
16 січня 2004
Зернотрейдери очікують зростання цін на пшеницю вже в лютому. Однією з причин є зростання на 25 еиг мита на російське зерно. Російський уряд в такий спосіб намагається утримати зерно в країні. Адже через поганий врожай запаси швидко зменшуються. Казахстан теж обмежує експорт в очікуванні зростання цін на світовому ринку.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: 

17-18 січня 2004
Невеликий землетрус стався на півночі Болгарії. Епіцентр підземних поштовхів, силою 2,2 бали за шкалою Ріхтера, був за 240 км від столиці Болгарії Софії. Жертв і значних руйнувань нема.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
19 січня 2004
30 населених пунктів залишилися без електроенергії внаслідок негоди в трьох областях. В Одесі через небувало сильний снігопад паралізовано дорожній рух.

■    НЕВРОЖАЙ:
20 січня 2004
Аграрні аналітики повідомляють про відновлення зростання цін на зерно. Зростання цін відновилося через підвищення цін з боку основних країн-постачальників зерна на український ринок.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Шестибальний землетрус зруйнує пів Львова
20 січня 2004
Коли у вашій квартирі почне хитатися люстра і дзвеніти шибки в серванті, не нарікайте на сусідів. Можливо це всього-навсього... "незначний" землетрус, - лякає "Молода Галичина". - Гадаєте, що у Львові такого бути не може? Помиляєтеся: Львівська область межує з сейсмічно активними зонами і нам часто дістається від поштовхів, які відбуваються в сусідній Румунії, Чехії, Словаччині чи Польщі. З сивої давнини Україна "звикла" до підземних поштовхів. В Україні є дві сейсмічно небезпечні зони - Крим і Карпати. На Заході найактивніше -Закарпаття. Щороку цю територію трясуть від п'яти до 15 землетрусів різної сили. Втім, крім місцевих, Закарпаття часто відчуває землетруси, які відбуваються на Румунській території. Загалом це неглибокі землетруси (в зоні Вранча їхх глибина становить 100-150 км) тому радіус дії малий і люди відчувають сильні поштовхи тільки в епіцентрі. Місцевий землетрус силою 6 балів за шкалою Ріхтера стався в Закарпатті в 1982. В зоні Сваляви, Мукаяевого і Ужгорода сейсмічне затишшя триває 40 років, і характеризується незначними поштовхами в земній корі. Але в 2003 в районі міста Михайловці, на сході Словаччини стався землетрус магнітудою 4 бали за шкалою Ріхтера. Вогнище мало глибину 5 - 6 км і перебувало на відстані 30 км від Ужгороду. Львівщина належить до сейсмічно слабкої зони. В 1670 місто Шкло зазнало землетрусу силою 6 балів за шкалою Ріхтера. А в 1875 землетрус аналогічної сили зафіксували біля Великих Мостів. Його відлуння відчули навіть в Чернівцях. За всю історію Львів не переживав землетрусів силою понад 5 балів. До того ж вони були не місцеві, а доходили з Румунії. В 1977, 1986 і 1990 львів'яни відчули на собі землетрус силою 3-4 бали за шкалою Ріхтера. Землетрус силою 5 балів може стати для міста просто фатальним. Половина Львова просто... завалиться як картковий будиночок. За минулий рік сейсмологи зафіксували майже 60 - 70 незначних землетрусів, які були в Західній Україні, Словаччині і Румунії (лише сильні поштовхи). А от в сусідній Румунії впродовж року в районі Вранча стається близько 100 землетрусів.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
15-22 січня 2004
Жертвами найпотужнішого за останні 20 років в Німеччині урагану стали дві особи. На півдні Німеччини після потужного урагану і злив почалася повінь. Цьому також сприяло танення снігів після різкого потепління. Рівень води в річках Рейн і Некар зріс на 6 метрів. Припинено рух кораблів на цих водяних артеріях. Вийшли з берегів і дрібніші річки. В Баден-Бадені оголошено надзвичайний стан через повінь. Вода позаливала дороги і вулиці. Води місцевої річки зросли на 2,5 метри вище від звичайного рівня.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
22 січня 2004
Щонайменше 35 осіб загинули через атаку зими в східних регіонах США. Більшість стали жертвами ДТП, спричинених негодою. Холодний фронт з снігопадами і ожеледдю охопив велику територію країни від Массачусетсу до Джорджії. Через складну метеорологічну ситуацію скасовано заняття в школах кількох штатів. В багатьох містах скасовано і перенесено сотні авіарейсів. В деяких районах Вашингтону через морози потріскали водогінні труби.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
22-29 січня 2004
Закарпатський Гідрометцентр дав штормове попередження. Висота снігового покриву на рівнинах становила 10, а в горах 40 сантиметрів. Синоптики прогнозують, що найближчими днями рівень снігового покриву зросте ще на 20 - 30 см. Снігову стихію спричинив циклон, який прийшов до нас з Польщі.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ:
24-25 січня 2004
В Таїланді помер чоловік, що декількома днями раніше заразився пташиним грипом. Під наглядом медиків перебувають ще кілька пацієнтів, у яких підозрюють пташиний грип. Раніше WHO попереджала, що вірус, який викликає хворобу серед птахів, може змінитися і стати небезпечним для людей.

■    ЕКОНОМІКА:
24-25 січня 2004
За прогнозами OECD, економічне зростання в Європі, яке вже встиглоо стуттєво загальмуватися, просто припиниться, якщо євро надалі зростатиме такими ж темпами, як зараз. Аналітики зазначають, що найпотужніші країни світу - США, Японія, Франція, Німеччина, Італія і Велика Британія мають більш дисципліновано підходити до розроблення і виконання своїх бюджетів. Саме безвідповідальна бюджетна політика світових лідерів призвела до того, що проблема набула загрозливих маштабів. До того ж, далі слабкий долар почне бити по економіках інших країн (Японія вже страждає), і під загрозою опиняться не окремі країни чи регіони, а світова економіка загалом.

■    ЕКОНОМІКА:
24-25 січня 2004
Кількість безробітних у всьому світі досягла в 2003 рекордної позначки - 186 мільйонів осіб, - повідомляє МОП.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
26 січня 2004
271 населений пункт залишається без електроенергії внаслідок негоди, що вирувала з 22 до 24 січня в АР Крим, Вінницькій, Дніпропетровській, Херсонській, Черкаській і Запорізькій областях.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ:
27 січня 2004
В Таїланді померли вже 5 осіб, яких було госпіталізовано з діагнозом "пташиний грип". Хоча в Таїланді з профілактичною метою було знищено понад 10 млн курей, захворювання стрімко поширюється регіоном. Минулого тижня вірус з'явився в Камбоджі, Індонезії, Японії, Південній Кореї. Вважається, що вірус "пташиного фипу" передається людині рідко. Але на думку науковців він здатний швидко змінюватися і тоді людство зіткнеться з ще більш небезпечною загрозою, ніж SARS.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
27 січня 2004
Незвичайно холодна погода і сніг в Греції і в Болгарії.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
30 січня 2004
В останні дні Європу і Америку засипає снігом, що стало причиною великих аварій і корків на автомагістралях. В Німеччині в федеральній землі Нордрайн-Вестфалія було зафіксовано корок довжиною 230 кілометрів. В найбільших аеропортах скасували сотні авіарейсів. Паралізовано автомобільний рух в великих містах Британії.

    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
30 січня 2004
З 22 січня почалися сніги і морози до мінус 15С! А з 27 січня - відлига, спостерігаються температури 0 - +2С. 1 лютого сніг цілком розтанув і денна температура становить +4С. Синоптики прогнозують подальше зростання температури аж до +12С!!!


Лютий 2004
    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
На календарі лише початок лютого, а надворі вже майже весняна погода. Укргідрометцентр вважає, що весь лютий має бути теплим. Принаймні в найближчі тижні температура повітря буде утримуватися на рівні 10 градусів тепла. Така тепла погода зумовлена атмосферними фронтами з Заходу, що несуть з собою тепле атлантичне повітря, а також дощі.

■    УРЯД:
Початок лютого 2004
Президент США Джордж Буш, незважаючи на спротив міжнародного співтовариства, таки планує вивести в космос військовий ракетний комплекс. Про це йдеться в наданих ним Конгресові США документах про бюджет країни на 2005 рік.

■    ЕКОНОМІКА:
Початок лютого 2004
Цього фінансового року дефіцит державного бюджету США досягне рекордної позначки - $521 млрд, повідомляє агенція Франс Пресе.

■    АСТРОНОМІЯ:
Чотири затемнення - два сонячні і два місячні очікують землян цього року. Затемнення Сонця очікуються 19 квітня і 14 жовтня, але з території Європи їх не буде видно. Місячні затемнення можна буде спостерігати 4 травня і 28 жовтня. Астрономи з Фламандської астрономічної асоціації (Бельгія) кажуть, що під час місячних затемнень, які цього року будуть повними, Місяць здаватиметься більшим, ніж звичайно. Цю оптичну оману породжує ілюзія його близькості до дерев і будинків на обрії. Видовищності додасть і те, що небо буде синім.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ:
Російські вчені стверджуютоь, що епідемія "пташиного грипу" може виявитися смертельнішою, ніж минулорічний SARS, "іспанка" початку століття і навіть епідемія чуми в Європі в Середні Віки. Якщо вірус видозміниться і почне уражувати як людей так і тварин, і передаватиметься від людини до людини, то він може вбити до 80% населення планети.

■    ЗАХВОРЮВАННЯ:
Початок лютого 2004
ВООЗ отримала перші попередні дані про те, що вірус "пташиного ґрипу" може передаватися від людини до людини. Отже, починають здійснюватися песимістичні прогнози ВООЗ, за якими епідемія серед курей і качок в Азії може перерости в світову епідемію серед людей.

■    ЕКОНОМІКА: Нетрадиційний "бюджет Буша"
4 лютого 2004
американські економісти висловлюють щораз більше занепокоєння бюджетним процесом в своїй країні. Головною проблемою є грандіозний дефіцит. Проте фахівців непокоїть і суттєве скорочення соціальних програм. Запропонований Президентом проект передбачає найбільше за всю історію країни скорочення програм в сферах охорони навколишнього середовища і сільського господарства. Суттєве скорочення очікує на програми підтримки літніх людей і на допомогу неповносправним. Президент Буш пропонує взагалі скоротити або скасувати 128 федеральних програм. Такі суттєві скорочення при великому дефіциті і запланованому зростанні податків, м'яко кажучи, дивують фахівців. Член сенатського бюджетного комітету назвав документ поданий Президентом, "найбільш безвідповідальним бюджетом в історії країни".

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
7-8 лютого 2004
В індонезійській провінції Папуа, розташовані на сході країни, вчора зафіксовано кілька (шість) підземних поштовхів, силою до 7 балів за шкалою Ріхтера. Внаслідок землетрусу загинуло не менше ніж 22 людей. Близько 600 зазнали поранень. Підземні поштовхи вже зруйнували сотні будинків, пошкодили дороги і мости, а також вежу керування польотами місцевого аеропорту. Поштовхи почалися близько шостої години ранку за місцеви мчасом і тривали впродовж двох з половиною годин. Епіцентр розташовувався за сім кілометрів на схід від прибережного міста Набірі на Новій Гвінеї.

■    МЕТЕОРИТИ: В Перу впав метеорит-велетень
6 лютого 2004
В одному з віддалених районів Перу впав невідомий об'єкт, який світився. Перуанські вчені вирішили з'ясувати походження сильного землетрусу, який спричинило, на їхню думку, саме падіння небесного тіла. Минулого понеділка в одному з районів департаменту Арекіпа, за тисячу кілометрів від столиці Ліми, зареєстрували поштовх силою 3,5 бали за шкалою Ріхтера. Місцеві селяни повідомили, що перед цим вони бачили падіння кулі, яка світилася. Потім стався сильний удар і здійнявся стовп пилу.

■    ВИСОКІ ПРИПЛИВИ:
6 лютого 2004
Внаслідок високого сильного припливу загинуло 18 осіб на північно-західному узбережжі Англії.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
З 9 лютого мінусові температури (-12С). 10 - 11 лютого мінус 14С!, 12-13 - мінус 18С.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
11 лютого 2004
Землетрус силою 5 балів за шкалою Ріхтера стався в Ізраїлі.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
11 лютого 2004
Циклон з Чорного моря спричиняє сильні снігопади в Криму. Сніг і мороз в Греції. Таких опадів в Греції не було щонайменше 25 років.

■    НЕСТАЧІ ПРОДОВОЛЬСТВА: Зерно дорожчає
 Середина лютого 2004
Уряд України звернувся до зернотрейдерів з проханням імпортувати в країну за лютий-березень 700 тисяч тонн продовольчої пшениці. В січні було імпортовано 140 тис. тонн, а в грудні 770 тис. тонн зерна, проте ціни продовжували поволі зростати. В основному імпортували пшеницю з Росії і Казахстану. Проте казахський і російський уряди нещодавно почали захищати власний ринок, і тому подальший експорт з цих держав є під знаком питанням. Незважаючи на активність уряду, ціни на зернові в Україні зростають. Рано чи пізно це призведе до подорожчання борошна, а відтак і хліба.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
15 лютого 2004
Майже на всій території Греції вже вдруге цього року випав сніг. Снігопади з сильними вітрами і штормами на морі ще напередодні заполонили північні і центральні райони країни. Вчора ввечері сніговий фронт досягнув Афін, в яких зараз справжня зима. Скасовано заняття в багатьох школах пвнічної Греції. Схожі метеоумови і в європейській частині Туреччини. Сильний циклон приніс рясні опади у вигляді дощу і мокрого снігу.

■    ЗРОСТАННЯ РІВНЯ МОРЯ:
18 лютого 2004
До кінця цього тижня можемо стати свідками затоплення цілої держави Тувалу.очікується, що до кінця тижня високі припливні хвилі, пов'язані з місяцем-молодиком, здатні на якийсь час підвищити рівень води в цьому районі більш, ніж на три метри. А це призведе до затоплення низовинних прибережних територій. А на Тувалу височин нема взагалі - максимальна природна висота тутешніх атолів сягає лише 4,5 метра над рівнем моря. Випадки затоплення цієї малесенької держави, яка розташована на дев'яти атолах в південній частині Тихого океану, останнім часом почастішали. Це пов'язано з підвищенням рівня світового океану через глобальне потепління. Якщо ця тенденція збережеться і надалі, то держави Тувалу з населенням 11,5 тисяч осіб ми вже не знайдемо на сучасних мапах.

 


■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
19 лютого 2004
Один посадовець з Черкащини в ефірі Національного радіо сказав буквально таке: "... останні три роки природа просто з нас знущається. Ось і цього року теж очікується посуха".

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
19 лютого 2004
15-18 лютого трохи потепліло (плюс 5 - плюс 2), а з 19 лютого насунувся арктичний циклон. Температури впали до мінус 4 градуси, а 20 лютого до мінус 14 градусів.

■    ТАЄМНИЦІ:
19 лютого 2004
За одну ніч на пагорбі посеред глухого поля за селом Рингач, Чернівецької області з'явився величезний кратер. Він має близько 20 метрів завглибшки. Кратер постійно збільшується і вже досяг майже 200 метрів в діаметрі. На кілька метрів від провалля - глибоко потріскана земля. Місцеві сміливці за допомогою мотузки з тягарцем виміряли глибину кратеру - вона складає 18 метрів! Місцеві мешканці кажуть, що вода у вирві не замерзає. Ще й сьогодні земля навколо кратера тріскає. Люди схильні пов'язувати цей кратер з інопланетянами і попередженням про кінець світу. Про те, що відбувалося напередодні появи кратеру розповідає місцевий фермер В. І. Паскар: "Було близько 10-ї вечора. Я був надворі. Ніч темна, небо зоряне. Раптом східна його частина почала змінюватися. Спершу вона нагадувала схід сонця, тоді в небі, на осяяній частині з'явилися червоні смуги. Я служив на Півночі і часто спостерігав полярне сяйво. Те, що діялося в небі тієї ночі, було дуже подібне до нього. Це мене здивувало: я ж бо знав, що полярного сяйва у нас не буває. Та найцікавіше було далі. Освітленою частиною неба почали рухатися круглі плями світла, завбільшки як автомобільні фари. Від того світла йшли чіткі промені. Спершу з'явилася одна "фара". Виглядало так, наче вона летить здалеку і наближається. Одне кругле світло зникало, а натомість з'являлося нове".

■    ПОВІНЬ:
21 лютого 2004
Найбільша повінь за останні 100 років в Новій Зеландії.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ:
21 лютого 2004
В Австралії цей лютий є рекордно теплий. Температури перевищують 40 градусів тепла.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
25 лютого 2004
Вже п'ятий потужний землетрус, починаючи з ночі з неділі на понеділок стався на півночі Марокко. Сила поштовхів складала 6,5 балів за шкалою Ріхтера. Повністю знищене село Айт-Камара. Загинули щонайменше 600 осіб, ще 300 осіб поранені. Епіцентр землетрусу був під водою Ґібралтарської протоки. Поштовхи відчувалися також в Франції і Іспанії. Це був найсильніший землетрус в Марокко з 1968 року.

■    ВУЛКАНИ: Загроза виверження Везувію
26 лютого 2004
Вчені заявили, що при наступному виверженні італійського вулкану Везувій стовбур отруйного газу і попелу може досягти 20 км в висоту. Викиди вулкану впадуть на землю за 15 хвилин, руйнуючи все на своєму шляху -в районі вулкану проживають майже 600 тис людей.

■    ТАЄМНИЦІ: Помаранчевий сніг
26 лютого 2004
На Закарпатті цими днями зауважене незвичайне явище. В селах Тихе, Гусне, Верховина-Бистра випав сніг оранжевого кольору! Висота снігового покриву становила 5 - 10 сантиметрів. Такий сніг випав і на сході Польщі - якраз напередодні. Поляки відразу звалили все на українців - мовляв, хмара прийшла з Закарпаття. Заступник начальника держуправління екології Закарпатської області Юрій Павлей сказав, що на його думку це найімовірніше пилок хвойних шишок. Пан Павлей відкинув припущення деяких фахівців про те, щ оранжеве забарвлення снігу - наслідок великих піскових бур в Саудівській Аравії. А після того, як на місці попрацювала комісія з техногенно-екологічної безпеки, пан Павлей спростував свої припущення про пилок шишок. Скоріше за все йдеться про викиди промислових гігантів. В обласній санепідемстанції проводили хімічний аналіз дивного снігу. Відповідальний працівник цієї установи відмовився прокоментувати попередні результати. До слова, за даними іноземних інформагенцій, орвнжевий сніг випав і в інших куточках Європи: в Швайцарії, Ліхтенштейні та деяких регіонах Німеччини. Як стверджують фахівці, востаннє таке явище в Європі спостерігали в 1938 році.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
27 лютого 2004
Атака зими в Західній Європі (Франція і Велика Британія). Паралізовано автомобільний рух.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
28 лютого 2004
Атака зими в Бельгії, Франції, Іспанії. Там випало аж 50 сантиметрів снігу!

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
28 лютого 2004
Повінь в Криму, викликана різким таненням снігу.

Березень 2004
■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
1 березня 2004
З початку XX століття рівень Світового Океану зріс на 27 см. Вчені прогнозують подальше інтенсивне танення криги на Землі.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
5 березня 2004
За прогнозами корейських метеорологів на столицю Кореї чекає новий потужний снігопад, який знову паралізує рух транспорту. Напередодні в Сеулі за годину випало 8 см снігу, що є абсолютним рекордом за останні 100 років.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
5 березня 2004
8 Західній Україні мінус 9°С!

     НЕСТАЧІ ПРОДОВОЛЬСТВА: Країна на межі вимирання
9 березня 2004
Невелике африканське королівство Лесото опинилося під загрозою вимирання. Близько третини підданих Лесото потребують допомоги міжнародної спільноти у подоланні наслідків посухи і епідемії СНІДу. В поширеній 7 березня заяві спеціального посланця Генерального секретаря ООН Дж. Морріса йдеться про те, що всі надії на послаблення продовольчої кризи в Лесото цього року не виправдались внаслідок нової посухи. Всесвітня продовольча програма ООН минулого року врятувала від голоду 375 тисяч мешканців королівства. За приблизними даними, цього року такої допомоги потребують 700 тисяч осіб. Ця невелика країна з населенням понад 2 мільйони людей ось вже два роки отримує зовнішню продовольчу допомогу через небувалу за останні 100 років посуху. Гуманітарну катастрофу зараз переживають і інші країни Африки. В своєму зверненні керівники найбільших гуманітарних організацій кажуть, що в Південній Африці щоденно від голоду вмирають тисячі людей, тоді як увага світу прикуга до подій, що відбуваються в інших регіонах.

■     ЕКОНОМІКА:
10 березня 2004
Американський мільярдер Воррен Баффет, який є на другому місці в світі зі статком понад $30 мільярдів, заявив, що зробив ставку проти американської валюти. Торік гра проти долара принесла його компанії понад пів мільярду доларів чистого прибутку. Воррен Баффет, відомий також як "оракул з Омахи" є вкрай обережним інвестором. Раніше він казав: "Не можна заробити гроші, роблячи ставки проти США". Такі кардинальні зміни в політиці надобережного інвестора свідчать, що з доларом таки не все гаразд.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Минуле літо - найспекотніше за останні 500 років!
Доктор Йорг Латербаркер спільно з колегами з університету Берна (Швейцарія), проаналізувавши дані про температуру повітря в Свропі, цими днями заявив: літо 2003 року видалося найспекотнішим за останні п'ять століть! Досі вважалося, що найспекотніше літо європейці пережили в 1757 році. Аби спростувати цю інформацію вчені навіть врахували кліматичну інформацію кілець деревини і фунту. Вони заявляють про надзвичайну "сильну і безпрецедентну тенденцію потепління", яка спостерігається з 1977 року. Розрахунки швейцарських вчених лише підтвердили минулорічну заяву ВМО про зростання кількості екстремальних погодних явищ.

■     ІСТОРІЯ:
Березень 2004

В 1982 році тижневик Newsweek опублікував думку американських астрофізиків Ґріббіна і Плейджмена. Вони вважали, що зближення дев'яти планет Сонячної Системи під час "параду планет" в 1982 році "може істотно вплинути на рівень сонячної активності, а це в свою чергу кардинально змінить циркуляцію земної атмосфери, що призведе до змін в швидкості обертання Землі навколо своєї осі, а тому - до підвищення сейсмічної діяльності нашої планети. Особливо катастрофічні землетруси, очевидно, стануться в районі міст Сан-Франциско і Лос-Анджелес, які росташовані в зоні гігантського розлому земної кори". Як відомо все так і сталося, хоча в науковому світі ці вчені своїм припущенням викликали тільки глузування.

     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
Березень 2004
Російські медики вже сьогодні б'ють на сполох - цьогорічне літо буде спекотним. Вчені і медики вважають, що потепління клімату може загрожувати здоров'ю населення Росії вже цього літа. Адже спка створює сприятливі умови для виникнення таких хвророб як холера, малярія, тиф, кримська гемарогічна лихоманка, лихоманка Західного Нілу. Та найбільше може бути випадків інсультів і інфарктів. "Росія не може нехтувати факти, які минулого року мали місце в Франції, і повинна мати свій національний план дій щодо допомоги населенню в умовах потепління клімату" вважає головний лікар-інфекціоніст Міністерства Охорони Здоров'я Росії В. Малєєв.

■  TOP STORY: ДЕСЯТА ПЛАНЕТА
16 березня 2004
Американські астрономи вважають, що відкрили ще одну, десяту планету Сонячної Системи. її зауважили на фото зроблених апаратурою інфрачервоного космічного телескопа Spitzer і камерами орбітальної обсерваторії Hubble. Середній радіус її орбіти наближається до 10 мільярдів кілометрів, що в півтора рази перевищує радіус орбіти дев'ятої планети, Плутона. Відстань від Сонця до Седни - 5,9 млрд. км, тобто вона майже на такій же відстані, що й Плутон. Знайдена в глибинах Сонячної Системи нещодавно запущеним телескопом Spitzer планета названа Sedna на честь ескімоської богині океану. Нова планета виявлена поблизу т. зв. Поясу Куйпера. Так довго не могли знайти Седну, бо вона обертається по дуже витягненій орбіті навколо Сонця, а один оберт триває близько 10500 років. А зараз Седна перебуває в найближчій до нашої зірки точці своєї орбіти. На думку багатьох астрономів, при своїй масі Седна все одно обертається надто повільно, що може вказувати на наявність в неї власного супутника. За попередніми даними, діаметр цієї планети - 800-1100 миль (1290-1770 кілометрів). Проте вчені сперечаються про те чи можна взагалі Седну вважати планетою. Справа в тому, що за розміром Седна більша за найбільший відомий астероїд Quaoar (діаметр 800 миль), але менаша ніж найменша відома планета Плутон (діаметр 1400 миль), який частина вчених навіть не вважають планетою. Але вчені не виключають, що Седна може виявитися навіть більшою, ніж Плутон.


■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
18 березня 2004
Два землетруси силою 4,4 за Ріхтером на півночі Греції. Жертв і руйнувань немає.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
18 березня 2004
З 14 березня значно потепліло. 21 березня +20°С! почали розпускатися бруньки і проростати зелень на городах. Середні температури перевищують норму на 10 градусів і відповідають 20-м числам квітня - Укргідрометцентр.

■     БІДА: Готуйтеся до нашестя сарани
25 березня 2004
Представники Головної інспекції захисту рослин вважають, що у випадку спекотного літа цього року можна очікувати набагато масштабнішого нашестя сарани, ніж у попередньому році.

Квітень 2004
■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
2 квітня 2004
Мінус 4°С, вся зелегь вже "розпустилася".

■     КОСМОС:
3 квітня 2004 
Знову щось "гепнуло" об МКС.

     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Абрикосів не буде
З квітня 2004
Якщо ви плануєте відпочивати влітку в Одеській області, то знайте, що вам навряд чи вдасться поласувати солодкими абрикосами. Цього року в регіоні майже не буде ні абрикосів, ні аличі. Причина - заморозки, які охопили область.
цього тижня. Температура знизилася до мінус ІЗ градусів. Це негативно позначилося на плодових деревах, які вже почали цвісти, а також на озимій пшениці і винограді.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
З квітня 2004
Внаслідок заморозків в Криму з 2 до 5 квітня загинув весь врожай фруктів і відновити його не вдасться. Дерева зацвіли і вже сформувалися зав'язі. Місцями температури сягали мінус І6°С!!!!!

■     ПОВЕНІ:
5 квітня 2004
Надзвичайний стан оголошено в білоруському місті Гомель. Місцева річка розлилася так, що були підтоплені всі будинки, розташовані вздовж берегу. Зараз мешканців евакуйовують і переселяють в готелі і гуртожитки. В затоплених кварталах цілодобово чергують рятувальники. Тим часом, за прогнозами синоптиків, вода найближчими днями прибуватиме.

■     УРЯД:
Квітень 2004
В штаті Техас біля нафтопереробного заводу ВР Amoco пролунали чотири сильні вибухи. Поліція перекрила всі розташовані поруч з заводом автотраси. Мешканцям рекомендовано не залишати будинки без нагальної потреби.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
Квітень 2004
В Україні через квітневі заморозки врожайність ярих культур може знизитися на 15-20%, - повідомив міністр аграрної політики Віктор Слаута. За його словами, загибелі ярих від заморозків не зафіксували, а вимерзли озимі переважно в Криму - на близько 52 тис гектарів.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
Квітень 2004
На східному узбережжі Греції зафіксовано надзвичайно потужний шторм, такий потужний, що, за словами місцевих рибалок, "такого навіть в літописах немає". Через кілька днів шторм не меншої сили повторився і навіть потопив кілька суден.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
15 квітня 2004
Мінус один градус! На Житомирщині - мінус чотири!!!

■     ЗАХВОРЮВАННЯ: SARS Повертається!
24 квітня 2004
В східнокитайській провінції Аньхой померла пацієнтка, госпіталізована з підозрою на SARS. В країні офіційно підтверджено два нові випадки зараження.

■     ЗАХВОРЮВАННЯ: SARS Повертається!
25  квітня 2004
Китайська влада заявила про госпіталізацію ще п'яти осіб з підозрою на SARS.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
15-25 квітня 2004
Дуже цікавий "тип" погоди: вдень +18 - +20°С, вночі до +2 - +3°С. В східній Україні - нічні заморозки! 26 квітня нічні заморозки в північній і північно-західній Україні: мінус І, мінус 5°С!!! Немає дощу, посуха.

Травень 2004
■     ТАЄМНИЦІ:
1  травня 2004
Місцеві мешканці Алтайського краю вимагають повернути в землю мумію, нещодавно виявлену під час археологічних розкопок. Вони стверджують, що саме потривоження поховання є причиною того, що Алтай вже пів року безперестанку трясе.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
11  травня 2004
В Болгарії стався землетрус силою 3,1 бали за Ріхтером.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
11 травня 2004
Землетрус силою 5,9 балів за Ріхтером на півночі Китаю.

■     ПОВЕНІ:
Травень 2004
В Алтайському краї Росії очікується друга хвиля повені. Зараз спостерігається підвищення рівня води у верхів'ях Обі, Чумиша, Алею та інших річок.

■     ЗАХВОРЮВАННЯ:
Травень 2004
Спалах смертельно небезпечного захворювання в Канаді. Від вірусу, що викликає некроз тканин померла 37-річна жінка. Ще п'ятеро людей перебувають під наглядом лікарів.

■     КОСМОС: До Землі летить шалений астероїд!
1З- 20травня 2004
Астероїд розміром як невелике місто пролітатиме повз Землю 29 вересня. За останнє століття, за словами астрофізиків, це найбільше космічне тіло, яке наближалося до нашої планети. У вересні цю "гантельку" (саме таку форму має астероїд Тоутатіс) можна буде розгледіти навіть в аматорський телескоп. Хоча відстань до небесного тіла чимала - 1,6 млн км. Довжина астероїда - 4,6, ширина - 2,4 км. Вчені ще не знають, чи може Землі колись загрожувати зіткнення з космічним "мандрівником", тому Тоутатіс входить до переліку потенційно небезпечних. Щоправда, науковці запевняють, що в найближчі 600 років цього не станеться.

■     ПОГОДИ І ЗМІНИ:
21 травня 2004
21  людина загинула в Пакистані від понеділка внаслідок спеки. Тільки в середу зафіксовано 10 летальних випадків в містах Сахивал і Турбат. Температура в цих містах тримається на рівні 47 градусів! Десятки потерпілих від зневоднення госпіталізовано. В містах Навабшах і Сибі температура сягнула 50 градусів, в Суккурі і Мултані   48-49 градусів !!!!!

■     НЕСТАЧІ ПРОДОВОЛЬСТВА:
22 травня 2004
ООН заявила, що змушена припинити постачання гуманітарної допомоги Північній Кореї, оскільки головні країни-донори відмовляються надавати пожертви.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: СНІГ У ЛЬВОВІ !!!!!
23 травня 2004
Цього ранку у Львові випав справжній зимовий "лапатий" сніг !!! Температура становила нуль градусів. Впродовж цілого травня по всій Україні спостерігалися нічні заморозки на ґрунті і в повітрі. Внаслідок надзвичайно низьких нічних температур обсипалися тичинки з зав'язями плодових дерев.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
26 травня 2004
Безперервні зливи, що йдуть останніми днями в Домініканській республіці вже забрали понад 100 життів. Деякі тіла течія відносить на більш як 10 км від центру катастрофи. Найбільше збитків стихія завдала західним регіонам країни, поряд з кордоном Гаїті. Там річки вийшли з берегів, внаслідок чого затоплено понад 450 будинків. Без телефонного зв'язку і електрики залишилося 14 населених пунктів.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Картопля підмерзла, але не загинула
20 - 27 травня 2004
Травневі заморозки на Львівщині досить часте явище. Не оминули вони наш регіон і цього разу. Протягом кількох останніх днів майже у всіх районах області на фунті можна було побачити паморозь. На щастя, заморозки мали локальний характер, тож великої шкоди не завдали. За словами фахівців найбільше травневого морозу бояться теплолюбні культури: квасоля, помідори, кукурудза, огірки, кабачки, баклажани. їх посіви гинуть від холодних опіків. Щодо картоплі, то її насадження під сонцем оживуть. Щоправда, уражені морозом рослини знизять врожайність. Втрати картоплі становитимуть приблизно 20 - 30%.

     ПОГОДНІ ЗМІНИ: А літо буде?
27 травня 2004
На календарі - начебто вже майже літо, а надворі - пізня осінь. Чи довго нам терпіти ці метаморфози погоди і нидіти в холодних квартирах? А пригадуєте минуле літо? Європа буквально морилася в ці дні від спеки! Всесвітня метеорологічна організація ствердила, що літо 2003 стало найспекотнішим за всі століття спостережень. Високі температури тоді встановилися на континенті з кінця травня і не спадали до жовтня. Повідомлення про те, що через гаряче літо тоді в Європі "забороняли поливати газони з шланга", просили людей "приймати душ, а не ванну", що від спеки вистрілювали кавуни, плавилися рейки, а в асфальті застрягали шини коліс, і що найстрашніше - померли десятки тисяч людей, сьогодні сприймаються як сюжет якогось фантастичного фільму... На щастя у нас такої спеки не було, але ж у травні ми вже засмагали! "Сьогодні останні чотири роки (2000 - 2003) можна вважати подарунком долі, - каже заступник начальника Львівського гідрометцентру. - В 2003 році температура в травні була вищою за норму на 3,7 градуси, в 2002 - на 3,3 градуси, в 2001    на 0,9 градуси, в 2000 - на 1,1. Тобто чотири роки поспіль спостерігалася позитивна температурна аномалія, і нам здалося, що так воно і мас бути - тепло в травні". Насправді це завжди непередбачуваний місяць. За останні 100 років спостережень березень і квітень стали теплішими, але не травень. Синоптики згадують, що в окремі роки холодний травень приносив холодне, дощове і з великими повенями літо. Так було на Львівщині в 1974 і 1980 роках. Тоді середня температура травня була нижчою на два (1974) і три (1980) градуси, майже як цього року. А загалом так холодно, як тепер, було в другій декаді травня 23 роки тому. За прогнозами багатьох синоптиків, сподіватися на таке спекотне літо, як в минулі роки не варто. До речі в травні було холодно в 1974, 1976, 1978, 1994, 1995 роках, дуже холодно в 1980 році, коли до 24 травня в Україні фіксували заморозки від 0 до 5 градусів. Найнижчі температури травня - 1-6 градусів морозу на Слобожанщині, до 7 градусів - в Карпатах, до 8 градусів - в горах Криму, 1-2 градуси тепла - на південному узбережжі Криму. Найхолоднішим за всю історію спостережень в Україні був травень 1919 року - тоді середньомісячна температура становила 7-8 градусів тепла.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
27 травня 2004
Водна стихія і далі забирає людські життя на Карибських Островах. Вже понад 500 людей загинули в Домініканській Республіці і в Гаїті через повені викликані тропічними зливами. Понад ІЗ тис осіб залишилися без даху. Цілі селища повністю знищені. Місцеві мешканці не встигають ховати тіла загиблих. Зливи в Домініканській республіці тривають вже впродовж двох тижнів. Синоптики прогнозують нові дощі найближчими днями.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
28 травня 2004
Кількість жертв карибської тропічної зливи сягнула жахливої цифри - понад дві тисчі осіб. Повінь визнана однією з найбільш руйнівних за останні 100 років.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
28 травня 2004
потужний землетрус на півночі Ірану силою 6 балів за Ріхтером. 15 людей загинуло. Епіцентр - на березі Каспійського моря, біля міста Hyp.

■     ПОГОДИ І ЗМІНИ:
28 травня 2004
Сьогодні вночі в Польщі спостерігалися заморозки нуль - мінус три градуси. Такої низької температури в таку пору іранця не було щонайменше 20 років.

■     ПОГОДИ І ЗМІНИ:
29 травня 2004
Тропічна злива на і лїі і гривас вже майже два тижні. На Гаїті під водою опинилося ціле селище. Кількість загиблих становить понад 2000 осіб.

■     ТОРНАДО:
30 травня 2004
Через центральні штати США проходять потужні торнадо, які залишають по собі зірвані дахи і повалені дерева. Метеорологи застерігають мешканців Східного Узбережжя США, оскільки саме туди прямують торнадо.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
30 травня 2004
найхолодніший травень в Польщі за 38 років і вологіший за норму.

Червень 2004
■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
1 червня 2004
Заморозки в ночі до 3°С, а на грунті до - 7°С (Польща).

■     ІСТОРІЯ: Red Dead Initiative
3 червня 2004
Йорданські дослідники дійшли висновку, що якщо не буде вжито рішучих заходів, то Мертве Морс шикне вже через 50 років. Рівень води в Мертвому Морі щороку знижується приблизно на один метр. Ще 40 років тому ця найсолоніша водойма на Землі мала 80 кілометрів завдовжки. Нині її протяжність становить менше, ніж 50 кілометрів. Внаслідок процесів, які відбуваються поблизу берегів, утворюються небезпечні вирви завглибшки до 20 метрів. Оскільки вода ли як "змазка" і підземному фунті, в майбутньому в регіоні можуть почастішати землетруси. За попередніми обчисленнями для порятунку водойми необхідно додатково 2 млрд кубометрів води щорічно, щоб іупинити її висихання. Волу пропонують помпувати з сусіднього Червоного Моря. Саме це є метою проекту під назвою Red Dead Initiative.

■     TOP STORY: Україна ВТРАЧАЄ КУРОРТИ
8 червня 2004
Пляжні території Кримською півострова вже незабаром можуть зникнути під водою, якщо терміново не розпочати роботи щодо укріплення узбережжя. Над багатьма пляжами, які ще донедавна відповідали і вропейськнм стандартам, сьогодні хлюпочуть хвилі. Частина пляжів, які вже затоплені морем, вже не підлягають відновленню. Вода відвойовує по три метри суходолу щороку, і якщо це триватиме і далі, то море просто "з’їсть" ціле курортне узбережжя.


■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Європа потерпає від спеки
10- 17 червня 2004

Від сильної спеки потерпають Париж, Лондон, Франкфурт. Опівдні в цих містах навіть у затінку температура сягає 32 градусів. Скажімо, для Лондона це рекордна позначка. В Парижі впродовж дня продаж кондиціонерів зріс майже вдвічі, а швидкість руху авто знижено до 20км/год. В такий спосіб французи намагаються запобігти повторенню подій серпня минулого року, коли в країні внаслідок перегрівання померли понад п'ять тисяч осіб.

■      МЕТЕОРИТИ: Кілограмовий подарунок з неба                
12 червня 2004
В дах житлового будинку родини, яка мешкає в Оукленді, Нова Зеландія, проламалася тверда чорна каменюка. Метеорит важить 1,3 кілограми.

     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
16 червня 2004
11 осіб загинули і четверо зникли безвісти внаслідок тайфуну, який охопив центральну частину В'єтнаму. Досі не вдається встановити зв'язок з кількома риболовними суднами.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
16 червня 2004
Ссередньодобові температури цього тижня ледве дотягли до норми. Натомість ніяк не хочуть минати прохолодні ночі. А південні, східні області і Крим ніяк не дочекаються справжнього літнього тепла і не позбудуться незвичних для них дощів. Ситуація зумовлена циркуляцією повітряних мас з півночі. Таємницю иакої циркуляції ше доведеться розв'язувати науці - Укргідрометцентр, Національне Радіо.

■      ПОГОДНІ ЗМІНИ:
19 червня 2004
Куба потерпає від найбільшої посухи за останні 43 роки. Від Нового Року тут не було практично жодного дощу. Найбільше від посухи постраждало тваринництво: лише в провінції Камагуей загинуло 36 тисяч корів. Крім того, постраждали плантації цукрової тростини.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
24 червня 2004
Смерчі пройшли над Німеччиною. Дві особи загинули, завдано багатомільйонних збитків. Швидкість вітру сягала 150 км/год.

■     НЕСТАЧІ ПРОДОВОЛЬСТВА: Влада Судану стверджує, що голоду в країні немає, а діти вмирають з голоду.
25 червня 2004
Світові гуманітарні організації звинувачують уряд в Хартумі в блокуванні постачання харчів голодним. - ТНЕ GUARDIAN.

Липень 2004
     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
1  липня 2004
Японські острови потерпають від тайфунів. Японія перетворилася на зону справжнього стихійного лиха. Тиждень тому західне узбережжя накрив потужний тайфун Dianmu. Трос людей загинули, понад 700 евакуйовано. За кілька днів розбурхана стихія дісталася до центральної частини Японії. Через сильні зливи і вітер скасували понад 100 авіарейсів, паралізовано рух водяного транспорту і швидкісних потягів. Цікаво, що тайфуни, зазвичай, навідують Японські острови в серпні і вересні.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ: Землетрус в Туреччині
2 липня 2004
Сильний землетрус стався на північному сході Туреччини. Сила поштовхів складала 5,1 балів за шкалою Ріхтера. Від стихії постраждало кілька гірських сіл, де під завалами будинків загинула щонайменше 21 особа, більше 20 отримали поранення. Це вже другий землетрус в Туреччині з посатку року. В березні в провінції Ерзум загинули дев'ять людей.

■     НЕСТАЧІ ПРОДОВОЛЬСТВА: Хліб збиратимуть під дощем
2 липня 2004
16-17 липня заплановано розпочати жнива в Львівській області. На жаль прогнози зовсім невтішні: синоптики прогнозують надмірні опади в липні.

■     ЗАХВОРЮВАННЯ: Спалах черевного тифу в Одесі
6 липня 2004
В місті зафіксовано 6 випадків захворювання на черевний тиф і 6 на паратиф. Це, за словами лікарів, якшо не епідемія, то її зародження.

■     КОМАРІ: Комарі оскаженіли!
1 - 8 липня 2004
Нинішнє літо - справжній рай для комарів. І сонця і дощів не бракує, а це саме те, що потрібно маленьким бестіям для розплоду. Більше того 29 видів комарів поширених в Україні здатні заражувати людину дирофіляріями (дичинки тропічного паразита). Вчені сперечаються, що саме привело екзотичних збудників в Європу: глобальне потепління клімату, масова міграція людей, ослаблення їхнього імунітету чи все це разом.

■     ТАЄМНИЦІ:
6 липня 2004
Сяючі нічні хмари - цікаве явище, яке в північній півкулі можна спостерігати в середині липня. Дехто вважає, що хмари підсвічуються Сонцем, яке знаходиться низько над горизонтом, світло якого відбивається від (!) метеоритного пилу чи техногенних забруднень. Природа цього явища до кінця не зрозуміла.

■     ЗАХВОРЮВАННЯ:
8 липня 2004
В Таїланді зафіксовано два нових спалахи пташиного грипу в смертельній для людей формі - H5N 1, від якої цього року померли восьмеро мешканців країни. Загальнокитайський науково-дослідний інститут з дослідження пташиного грипу цими днями оголосив, що в місті Чахоу теж виявлено вірус. Нагадаємо, що загалом в десяти країнах Азії, які на початку року охопила епідемія пташиного грипу, було забито понад 100 мільйонів голів домашньої птиці. Вірус став причиною смерті 16 в'єтнамців і восьми тайців.

     ЕКОНОМІКА: Валютні стрибки закінчилися?
8- 15 липня 2004
Пам'ятаєте: наприкінці минулого року стрімко впав долар, курс євро зростав просто шаленими темпами, та несподівано нова валюта почала здавати позиції. Федеральна Резервна Система нарешті збільшила відсоткову ставку на 25 базових пунктів. Впродовж майже двох років розмір відсоткової ставки в США був безпрецедентно низьким. Науковці проаналізували динаміку курсу долара за останні 30 - 40 років і виявили певну циклічність, яка пов'язана з циклічністю розвитку амеркианської економіки. За цим аналізом, курс долара сьогодні перебуває не на піковому значенні, але ще протягом одного-двох років долар буде поступово знижуватися.

■     ТВАРИНИ: Ведмеді нападають на людей
8- 15 липня 2004
8 румунському місті Брашові голодні ведмеді напали на місцевих мешканців. Двом міщанам вдалося врятуватися -вони встигли добігти до багатоповерхівки. Проте звірі поранили їх. Вони приходять з довколишніх сіл в пошуках їжі.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
9 липня 2004
Україна, Польща, Балкани - 34°С! В Польщі пройшли смерчі (торнадо). Повалені дерева, зруйновані будинки. Одну людину смерч підняв і скинув на землю. Перед тим урагани пройшли в Німеччині.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
10 липня 2004
На Балканах - 36 - 37°С! Дуже тепло на півночі Росії- до 30°С!

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Спека і місто
10 липня 2004
Синоптики зафіксували, що вчорашній день на Львівщині був найспекотнішим цього року. Максимальний показник, зафіксований цього дня, становив 32,8 градуси вище нуля. Трохи холодніше було в горах - 29 градусів. Належить зауважити, що синоптики можуть пригадати лише один випадок, коли температура в липні була вищою за цьогорічну - в 1959 році термометри зафіксували температуру 34,5 градуси за Цельсієм. ЗахіднуУкраїну охопили теплі повітряні потоки, які прийшли з південного заходу, від Середземного Моря.

■     СОНЦЕ :
10 липня 2004
Цюріхські науковці виявили, що зараз Сонце перебуває в піку своєї активності за останнє тисячоліття. За останні 100 років надзвичайно зросла кількість плям на Сонці, що позначається на кліматі Землі, такі дані вчені отримали внаслідок вивчення крижаних шарів Ґренландії.

■     ТВАРИНИ:
10 липня 2004
В Німеччині почастішали випадки нападів птахів на людей (!).

■     СПОВІЛЬНЕННЯ ОБЕРТАННЯ:
Липень 2004
Космічний зонд Cassini передав нові дані про планету-ґіґанта Сатурн. Проаналізувавши дані, астрономи зіткнулися з таємницею: період обертання планети, який було визначено за радіовипромінюваннм, виявився на 1% більшим за результати досліджень, проведених 1980-го і 1981 року. Зараз період обертання планети становить 10 годин 45 хвилин 45 секунд. Це приблизно на 6 хвилин більше, ніж показник 20-річної давності. Науковці впевнені в точності розрахунків - і попередніх, і нових. Новий показник можесвідчити про те, що протягом минулих двох десятиріч частина магнітного поля Сатурна, яке керує радіоемісією планети, перемістилася в вищу широту.

■     ПОВЕНІ:
11  липня 2004 
Повені в Бангладеш

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
12 липня 2004
Повінь в Китаї внаслідок злив. Вулиці Пекіну опинилися під метровим шаром води.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
12 липня 2004
В останні кілька днів низка областей України потерпіла від шквалів злив і граду. Найбільше постраждали Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська і Чернівецька області. Повністю знищено врожаї зернових, фруктів, дощем з землі вимило городину. Град з гострими кутами, розміром як куряче яйце, завдав поранень кільком людям. Смерч піднімав худобу в повітря. Зруйновано багато будинків. Буревій пройшов і в Румунії, де зруйнував понад 400 будинків.

■     УРЯД:
12 липня 2004
Уряд США вивчає юридичну можливість перенесення президентських виборів в разі можливої терористичної атаки.

     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
12 липня 2004
В Македонії 15 людей померли від спеки. В Греції температура вже тиждень не опускається нижче за 40°С. Сьогодні опівдні сталося відключення енергії на півдні Греції. Власті кажуть, що зникнення струму спричинене спекою.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
13 липня 2004
Ураган в Китаї (Шанхай). Повені в південно східній Азії (Японія, Індія, Бангладеш, Непал). Найбільша за останні 50 років повінь в Індії. Десятки людей загинули, мільйони без притулку.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Літній сніг
13 липня 2004
Вчора, у вікенд, в гірських районах Німецьких Альп розпочалася справжня завірюха. На найвищій точці німецьких Альп - на горі Цугшпітце - товщина снігу становить 10 сантиметрів. Відзначене рекордне для цієї пори року похолодання - температура впала до мінус 6 градусів. Незважаючи на негоду, на гірських курортах Німеччини -наплив туристів. Вони вирішили скористатися рідкісною можливістю побачити сніг влітку.



■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
14 липня 2004
Страшний смерч пройшов на Вінниччині. Людських жертв немає. Через наближення активного циклону з Балканів, на Одещині призупинено збирання врожаю.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
14 липня 2004
На вершинах польських Татр - зима (0°С, сніг з дощем).


■  TOP STORY:ШТОРМОВЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ
14 липня 2004
Майже цілу північну півкулю, особливо Європу і Азію, охопили стихійні лиха. Давно вже не було настільки масштабних землетрусів і повеней, які пережили цими днями люди на цих двох континентах. Європейців останніми днями переважно трясло. Цього понеділка на півдні Європи стався землетрус, епіцентр якого був в словенських Альпах. Сила підземних поштовхів становила 5,2 бали за шкалою Ріхтера. їх відчули мешканці Словенії, Хорватії, Австрії і Італії. Десятки населених пунктів залишилися без води і струму. Підземний поштовх силою 4,8 бали того ж дня зафіксували в Греції. Його епіцентр був на глибині 8 км в Іонічній Затоці на заході країни. Жертв і руйнувань немає. Проте найбільше проблем європейцям створює погана погода. Від спеки гинуть люди в Македонії, в Греції сорокаградусна спека, в Румунії вирують урагани. Північ Європи потерпає від сильних злив. Наприклад у Швеції пройшла злива, якої не було вже 100 років. В центральній частині країни під водою опинилися вулиці кількох населених пунктів, підтоплено сотні будинків і паралізовано рух транспорту. Дуже мокро зараз і мешканцям європейської частини Росії. В москві, наприклад, під час вчорашньої зливи випала половина місячної норми опадів. Під водою опинилася чимала частина вулиць російської столиці. Ще менш втішною є ситуація в Азії, де внаслідок повеней без даху над головою залишилися мільйони людей. Лише в Китаї жертвами повеней і селевих потоків стали 288 людей. Загалом постраждалих 33 мільйони. Зруйновано 130 тисяч будинків. В Індії внаслідок виходу з берегів річки Брахмапутра загиблими вважають близько 100 людей. Зруйновано близько 400 тисяч будинків. В районі стихійного лиха цілковито зруйновано залізниці і автостради. Близько два мільйони людей були змушені залишити свої оселі. В Бангладеш під водою опинилося близько третини території країни. Тисячі людей зараз відрізані від зовнішнього світу. Влада повідомляє, що теперішня повінь найгірша з 1988 року, коли під водою опинилося 2/3 території країни. В Непалі від повеней на півдні і сході країни загинуло щонайменше 46 людей. Зруйновано дороги, які ведуть до столиці. Тисячі людей залишилися без даху над головою. Постраждали поля і ферми. Якщо вірити науковцям, то на людство чекають ще масштабніші повені. Експерти з Токійського Університету ООН прогнозують, що в найближчі 50 років кількість людей, які живуть під загрозою великих повеней, подвоїться і становитиме два міль'ярди людей. За їхніми прогнозами, до середини століття клімат на Землі стане більш теплим і вологим, тож населенню планети загрожуватиме більше ураганів і штормів. Автори доповіді попереджають, що регіонами найбільшого ризику є невеликі острівні держави і прибережні зони, зокрема в Азії. Причиною загрози є зростання рівня моря. Доповідь, зокрема повідомляє, що один міль'ярд людей (1/6 населення планети) сьогодні мешкає в місцях, в яких можуть відбуватися масштабні повені. Наводять також динаміку стихійних лих. Наприклад, в доповіді зазначено, що в 1950 роках на планеті було шість повеней з катастрофічними наслідками, в I960    сім. в 1970 - вісім, в 1980 - вісімнадцять, а в 1990 - двадцять шість.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Крим затопило
15 липня 2004
Південний берег Криму опинився в епіцентрі стихії. На узбережжі пройшли сильні дощі, внаслідок чого підтоплено кілька дитячих таборів і частково паралізовано рух транспорту. Жертв і руйнувань немає. Погода цього літа справді "не кримська". "Вона якась неоднозначна: вчора були великі хвилі, блискавки, злива. Сьогодні зранку світило сонце, а от зараз погода знову псується" - повідомляє кореспондент газети "Поступ" з Криму.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
15 липня 2004
Через повені, спричинені зливами на північному сході США, затоплено будинки і дороги. В штаті Нью-Джерсі довелося евакуювати 750 осіб. В двох округах штату оголосили режим надзвичайної ситуації. За словами очевидців, на вулицях автомобілі плавали в потоках води і бруду. Закрито 25 доріг. Повінь також охопила Пенсильванію і північно східний Меріленд.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
15 липня 2004
Негода в Східній Україні. Двомісячна норма опадів випала в Одесі. Розмито залізничні шляхи, повалені дерева, метровий шар води на вулицях. Атмосферний фронт прямує в бік Росії.

■     МАГНЕТИЗМ: Магнітні полюси поміняються місцями
15  - 22 липня 2004
За словами науковців, магнітне поле Землі ослабло на 10 - 15 відсотків, а це створює велику загрозу всьому живому на планеті. Цей процес розпочався приблизно 150 років тому і останнім часом прискорився. В майбутньому Південний і Північний магнітні (але не географічні!) полюси мають помінятися місцями. "Переворот" за словами вчених виглядатиме так: магнітне поле поступово ослабне, згодом майже зникне, а потім з'явиться знову, але матиме протилежну полярність. Стрілки компасів показуватимуть не на Північний, а на Південний Полюс. Газета The New York Times пише, що це може призвести до аварій на високовольтних лініях, збоїв в роботі штучних супутників, виникнення проблем на Міжнародній Космічній Станції і інши технічних труднощів. Останній раз, кажуть науковці, такий катаклізм стався на Землі 780 тисяч років тому.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
16 липня 2004
Лісові пожежі палають в Неваді і в Каліфорнії. Повені в Афганістані.

■     ЗЕМЛЕТРУС:
19 липня 2004
В Токіо стався землетрус силою 5,5 балів за шкалою Ріхтера. Епіцентр був в морі поблизу префектури Тіба на схід від японської столицйі. За повідомленням АР, підземні поштовхи тривали близько 30 секунд і були відчутними на значній частині східного узбережжя Японії. Це вже другий землетрус біля Токіо за останній тиждень.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ + ЗЕМЛЕТРУСИ:
19 липня 2004
До повеней в Новій Зеландії, які затопили кілька міст і тисячі гектарів с/г угідь, додався ще й землетрус. Найсильніший з понад 30 (!!!) поштовхів сягнув 5 балів за Ріхтером.

■     ГЕОЛОГІЯ:
20 липня 2004
Пожежа на донбаській шахті в Україні. Стався викид метану на майже кілометровій глибині. Рівень концентрації газу і температура зростає. Температура така, що плавляться металеві конструкції.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
20 липня 2004
В Японії температури сягають 39°С! Від Нью-Йорка до Монреалю і до Західного Узбережжя США - хвиля спеки -температура понад 30°С. Палають ліси в Неваді і Каліфорнії. В Середземномор'ї температура сягає понад 30 градусів. На узбережжі Туреччини - 36 градусів. Дуже тепла вода в морі - 28°С.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
21  липня 2004
Масштабні лісові пожежі спалахнули в Каліфорнії за 50 кілометрів на північ від Лос-Анджелес. Вогонь, який підганявся сильними поривами вітру, швидко охопив більш як тисячу гектарів. Тисячі людей в південні й Каліфорнії екстренно залишають свої будинки. Через вогонь і задимлення перекрито кілька автострад, на одній з них полум'я знищило міст. Величезні хмари диму видно навіть з центру Лос-Анджелес. На щастя поки що обійшлося без людських жертв.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
21 липня 2004
Від різкого похолодання в Перу померло 46 дітей (запалення легенів). Від холодної погоди, яка тримається в Перу з кінця червня вже постраждали 158 людей. В гірських районах температура впала до мінус 26 градусів Цельсія (!!!).

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ:
21  липня 2004
Мусонними зливами охоплена гігантська територія Азії- від східного узбережжя Китаю до західного кордону Індії і Афганістану. Дощі посилюються.

     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Японці помирають від спеки
22 липня 2004
В центральних районах Японії температура б'є всі рекорди. У вівторок в Токіо термометри показували в тіні 39,5 градусів за Цельсієм. В сусідній з Токіо префектурі Тіба температура перевалила за сорокаградусну позначку. Такої спеки в країні не було останніх сто років. Ситуацію загострює висока вологість повітря на островах і тропічні ночі, коли температура навіть вночі не опускається нижче 28 градусів. Як наслідок, понад 210 людей того дня потрапили до лікарень з тепловими ударами. Всього ж від початку липня до лікарень з тепловими ударами доставлено понад 300 людей. Трос з них померли.

     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Пожежна небезпека
24 липня 2004
В зв'язку з спекою на Львівщині активно почали горіти торфовища.

■     НЕСТАЧІ ПРОДОВОЛЬСТВА: Шанс для української пшениці.
25 липня 2004
фермери країн чорноморського регіону цього року можуть витіснити американців з експортних зернових ринків, -стверджує британське видання Lloyds List. США цього року мають погані перспективи на врожай. В Канзасі, де вирощують 2/3 американської пшениці, внаслідок негоди зерно зіпсувалося настільки, що придатне тільки для потреб тваринництва, але аж ніяк не для харчової промисловості. Тому прогнозують подорожчання американського зерна загалом, і як наслідок, країни-імпортери шукатимуть альтернативних постачальників.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Спека ще трохи помучить нас
23 - 25 липня 2004
Останні дні були спекотними в цілій Західній Україні. Стовпчик термометра підскочив досить різко, що й стало причиною занепокоєння людей. Невже дасться взнаки глобальне потепління? В Рівному зафіксовано температурний рекорд. За останні 60 років, відколи ведуться спостереження, зафіксовано рекордну температуру: в затінку   32,1 градуса, на поверхні фунту - 50, а на асфальті - всі 60 градусів! Найвища температура влітку в Рівному була в серпні 1952 року - ЗІ градус. За прогнозами спеціалістів, дуже ймовірно, що цьогорічний абсолютний рекорд повториться і в наступні сезони. Та, як повідомляє прес-служба Українського гідро-метеоцентру, температурні відхилення від норми цими днями зафіксовано лише в кількох областях України, причому лише в західних. Загалом же така погодп для      ли липня цілком нормальна, а середня температура по країні не є вищою за звичайну для цієї пори року.

■     ПОГОДНІ ЗМІНИ: Снігоприбирачі проти граду
26 липня 2004
В багатьох містах Німеччини внаслідок потужних злив був призупинений залізничний і повітряний зв'язок. Від граду вулиці очищали снігоприбиральні машии. - Sueddeutsche Zeitung.

■     КЛІМАТИЧНІ ЗМІНИ: Warming world
28 липня 2004
За останнє століття в світі потеплішало приблизно на 0,6 градуса, а 1990-ті роки були найтеплішим десятиріччям в історії, повідомляє International Panel on Climate Change (IPCC).


Варіації глобальної наземної приповерхневої температури. (Градуси Цельсія).


■ GLOBAL   WARNING?: ПРИСКОРЮЄТЬСЯ ТАНЕННЯ КРИГИ В ГРЕНЛАНДІЇ
28 липня 2004

Девід Шукман, кореспондент BBC з питань довкілля і науки в Ґренландії:
Спочатку ви чуєте дикий тріск, потім розлогий удар грому. Потім, коли айсберги відриваються від краю крижаного щита, вони ринуть в сірі води Атлантики з гуркотом, який відбивається від гір. Ніщо не може приготувати вас до повного масштабу і драми подій на цих неприступних землях, і всі ознаки вказують на те, що зміни в роботі тут набирати, гемпу. На щит льодовика можна дістатися лише гелікоптером - видовищний політ через віддалені фйорди і зазубрені блакитно-білі брили льоду. Ми подорожували з данським науковцем Карлом Боггілдом з GEUS, Геологічної Розвідки Данії і Ґренландії. Останні   кілька   ооків   він   керував   мережею   10   автоматичних моніторингових станцій і його перші результати тривожні - краї крижаного щита тануть до 10 разів швидше, ніж показували раніші дослідження В 2001 році науковці НАСА опублікували масштабне дослідження на основі супутникових спостережень. Воно підсумувало, що краї гренландського крижаного щита втрачали майже метр своєї висоти за рік. Тепер, в одних з найбільш ворожих умовах будь-де на планеті, Карл Боггілд і його команда зафіксували драматичні падіння - до 10 (десять) метрів на рік - в місцях, де товщина крижаного покриву зменшується на метр за місяць. Льодовик, який ми відвідали -Сермілік, на півдні Ґренландії, є настільки нестійкий, що одна моніторингова станція була втрачена в зяючому розломі льодовика. В проміжку між технічним візитом в травні і нашим візитом цього місяця, в крижаній поверхні відкрилися нові тріщини і ми мусіли пересунути один з приладів в безпечніше місце. Ґравюри з кінця 19 століття показують, що колись льодовик простягався далеко в океан і супутникові знімки показують, як прискорився відступ -льодовик відступив на приголомшливі 150 метрів за останні 15 років. Останні дані показують, що танення набирає навіть ще більшої швидкості. Злий вітер, який віє понад 2000 кілометрів суцільного льоду - довжина гренландського крижаного щита - остудив нас, коли ми фільмували. Але відчуття холоду було іронічним - зафіксоване тут зростання температури повітря є щонайменше частково відповідальним за таке раптове прискорення танення. Д-р. Боггілд і його колеги, які вивчали природу взаємодії повітря і криги, підсумовують, що 55% танення можна віднести до нагрівання повітря. Д-р. Боґґілд знає як легко його можуть звинуватити в переході на бік групи прихильників кліматичних змін. Але він переконаний, що результати, які він дотепер зібрав є надійні. "Ми можемо сказати напевне, що рівень танення зріс і ми можемо сказати напевне, що висота крижаного щита знижується, навіть вивільняючи інтенсивніший стік льоду. Немає сумніву, що тут відбувається щось дуже важливе". В ході нашої розмови, він перевіряє інструменти на автоматичній станції. Велика кількість даних збирається і передається за допомогою супутника до Копенгагену кожні шість годин. Вперше науковці матимуть довготерміновий наземний "погляд" на зміни які тут відбуваються. Якраз перед нашим від'їздом, знову чуємо гуркіт, коли наступні айсберги сповзають в океан. Більша кількість айсбергів, які впадуть в море спричинять дві речі - зросте рівень моря і прісна вода порушить океанічні течії, включаючи Ґольф Стрім. Те, що станеться в цих віддалених безлюдних землях може вплинути на нас всіх.

■    ОКЕАНИ: Хвилі-вбивці
29 липня 2004
супутники європейського космічного агенства ESA, які повинні були розвіяти міф про гігантські (висотою до 20-30 метрів) "хвилі-шатуни", які "гуляють" океанами навіть у цілком ясну погоду і далеко від берега, і, нібито, топлять навіть великі суховантажні судна, документально підтвердили цілком протилежне: такі явища існують.

■    УРАГАНИ:
29 липня 2004
в Чернівецькій області шквальним вітром зірвало дахи п'ятдесяти житлових будинків. Через грози і сильний вітер у Львівській, Закарпатській, Рівненській, Волинській і Івано-Франківській областях знеструмлено 51 населений пункт.

Серпень 2004
■    ПОВЕНІ:
 4 серпня 2004
Поля Полтавщини плавать під водою. Стихія пройшла на Кіровоградщині. Ушкоджено посіви і техніку. Позривало дахи будинків.

    СТИХІЯ:
4 серпня 2004
Рівень води в озері з якого забезпечують водою Таллін (Естонія) наближається до критичної межі. Є небезпека затоплення міста. Причина - небачені за останні десятиріччя зливи.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
5 серпня
землетрус силою 5,4 бали Ріхтера стався вчора зранку на заході Туреччини, поблизу курортного міста Бодрум на узбережжі Егейського моря. 15 осіб отримали незначні поранення. Цей землетрус став п'ятим і найпотужнішим з серії підземних поштовхів, які сталися в регіоні за останні кілька діб.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
9 серпня 2004
Землетрус силою 5,6 балів Ріхтера в Китаї.

■    ДИВА: Чому почервонів Дністер?
12 серпня
Головний спеціаліст-хімік Новодністровської лабораторії моніторингу вод Галина Кучинська розповіла, що річка змінила барву через брунатні водорості.

    ПОГОДА:
12 серпня
В токійському зоопарку у воль'єри білих ведмедів спеціально кладуть брили льоду, оскільки ведмеді потерпають від сильної спеки.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
12 серпня 2004
Землетрус в Китаї (майже 6 балів Ріхтера), а на південному сході Китаю вирує ураган, 60 осіб загинули.

■    ХВОРОБИ:
12 серпня 2004
якийсь чиновник в ефірі УТ1: "...на планеті починається 12-річний період зростання кількості захворювань. Досить згадати SARS, курячий грип. До кінця року в Україні можна очікувати епідемію курячого грипу і холери".

■    УРАГАНИ:
13 серпня 2004
В Італії пройшов пиловий смерч висотою три кілометри і діаметром двісті метрів, позривало дахи.

■    УРАГАНИ:
13 серпня 2004
надзвичайний стан на Флориді. Сюди прямує потужний ураган Charlie, швидкість якого - понад 200км/год.

    ПОГОДА: Ель-Ніньйо повертається
13 серпня
Ель-Ніньйо може повернутися до кінця 2004 року - повідомляє центр американської Національної Адміністрації з Океану і Атмосфери. В центрі Тихого Океану трохи вище зп норму піднялась температура води, на 10 см - рівень моря, тоді як в східній частині океану рівень води впав на 5 - ІЗ см. Це - наслідки аномальних змін в пануючих вітрах і картині нагрівання води, перші ознаки формування Ель-Ніньйо. Шанси того, що Ель-Ніньйо повернеться за 3-6 місяців становлятьм 50%. І це високі шанси, зважаючи на те, що така аномалія трапляється раз на три роки. Востаннє вона виникала на межі 2002 - 2003 років (тоді в Австралії буланайбільша посуха за останні 100 років). Особливо "буйне" Ель-Ніньйо спостерігалося в 1997 - 1998 роках.

■    УРАГАНИ:
14 серпня
тайфун "Рананім", який у четвер ввечері, 12 серпня, дійшов до Китаю, забрав життя 63 людей. Мільйони мешканців залишилися без даху над головою, води і електрики. Як стверджують спеціалісти, такого в Китає не було вже останні сім років. Максимальна швидкість вітру перевищувала 140 км/год.

■    ПОВЕНІ:
16 серпня
внаслідок сильних опадів 14 серпня в Херсонській області затоплено 878 житлових будинків у трьох населених пунктах,

■    ПОВЕНІ:
16 серпня 2004
щонайменше 50 людей виявилися заблокованими в автомобілях на дорогах графства Корнуол, на південному заході Англії. На Корнуол протягом останньої доби випала майже півторамісячна норма опадів. Внаслідок цього місцева річка вийшла з берегів і затопила невеликі населені пункти і дороги. Мешканці Корнуола звикли до рясних дощів, але таких повеней тут не було давно.

■    УРАГАНИ:
16 серпня
внаслідок урагану на Флориді загинуло 18 людей. Сотні людей досі вважаються зниклими безвісті. Цими днями штат Флорида зазнав відразу двох природних катаклізмів - урагану Charley і шторму Bonny.

■    ЕКОНОМІКА:
16 серпня
в липні дефіцит торгового балансу США зріс на 19% і досягнув рекордної позначки - 55,8 млрд. дол. Звістка про збільшення торгового дефіциту була несподіваною, вона спричинила падіння курсу долара на Волл Стріт. Економіст Кевін Лоґан з банку Dresdner Kleinwort Wasserstein сказав: "Я ніколи не бачив таких великих змін за один місяць".

■    УРАГАНИ:
17 серпня
страхові виплати постраждалим від урагану Charley, який пронісся минулого тижня над Флоридою і став найбільшим стихійним лихом в США від часу урагану Andrew в 1992 році, можуть перевищити 5 мільярдів доларів.

■    ПОВЕНІ:
17 серпня 2004
паводок на Херсонщині. Вода (40см) залила лани. Припинено збирання врожаю. Техніка грузне на підтоплених полях. Зерно перейшло в клас фуражного. Місцеві не пам'ятають такого з 1985р.

■    УРАГАНИ:
18 серпня 2004
кримські синоптики оголосили напівштормове попередження. Прогнозують град, шквали, дощі, грози. В морі вже зафіксовано хвилі висотою 1,5 метра.

■    ПОВІНЬ:
18 серпня
зливи на заході Туреччини спричинили найсильнішу за останнє десятиріччя повінь в Стамбулі. В місті панує хаос. Паралізовано автомобільний рух, в багатьох районах відімкнено електрику.

■    ПОГОДА:
19 серпня 2004
погодні аномалії в Європі б'ють рекорди, що підтверджують страхові компанії. В Бельгії вирували не лише бурі, а й міні торнадо. Проливні дощі у Великій Британії.

■    УРАГАНИ:
19 серпня 2004
Тайфун в Південній Кореї і в Японії. Сходження селевих потоків, повені.

■    МОРЕ:
20 серпня
закритими на найближчі кілька днів оголосили пляжі в Алушті і деяких інших містах Південного берега Криму. Небезпеку для людей створює сильний шторм, який блукає на морі з понеділка. Це досить незвичне для цієї пори року явище - висота хвиль поблизу берега сягає метра - півтора, причому вітер оцінюється як слабкий.



■    УРАГАНИ:
28 серпня
Тайфун "Аере" гуляє над китайською провінцією Фуцзянь. Від стихії постраждали 2 мільйони 440 тисяч мешканців, пошкоджено 46,8 тисяч гектарів посівів, зруйновнао 8270 будинків.

Вересень 2004
 ■    УРАГАНИ:
1  вересня
потужний тайфун "Чаба" в Японії вбив 6 людей і поранив понад 80. Спричинені ним потужні припливні хвилі повністю затопили місто Такамацу на півночі острова Сікоку.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Токіо загрожує знищення
2 вересня
комісія уряду Японії з проблем сейсмічної активності прогнозує, що в найближчі 50 років Токіо зітре з лиця Землі потужний землетрус. Ймовірність цього становить 90%. Вже багато років сейсмологи стверджують, що великий землетрус в Токіо - це лише питання часу.

■   TOP STORY: Вибрики природи
7 вересня
8  неділю нашу планету спіткала серія природних катаклізмівв. Внаслідок урагану, тайфуну, повеней і землетрусів загинуло майже сто людей, ще більше отримали поранення. Так, в столиці Австралії зненацька настала зима. В ніч проти 6 вересня південно-східну частину континенту  накрив  снігопад  і  град завбільшки  з тенісний  м'яч.  Мешканці  буквально відкопують свої будинки з-під заметів. В неділю на Японських островах сталися два підземні поштовхи. Сила першого становила 6,9 балів за Ріхтером, а іншого - 7,4. Водночас південною частиною японського архіпелагу  пронісся  потужний тайфун.  В  Китаї внаслідок повені загинуло близько 80 осіб. Сполучені Штати підраховують втрати після урагану "Френсіс".

■   TOP STORY: Спека - невідворотна доля Європи
8 вересня 2004
В нещодавно опублікованій доповіді Європейської Агенції з Довкілля зазначено, що слід очікувати найсерйозніших кліматичних змін за останні тисячу років. їхній ефект ми сповна відчуємо вже до середини XXI ст. проте, вже нині альпйські льодовики втратили 1/10 своєї маси. Торік врожай в Європі через найсильнішу посуху виявився на 30% нижчим, ніж зазвичай. Внаслідок глобального потепління до 2100 року середньорічна температура на Землі буде вдвічі вищою, ніж в 1990 на 1,4 - 5,8°С. Прогноз для Європи коливається між 2 і 6,3°С. До середини століття площа відомих швайцарських льодовиків скоротиться вчетверо.

■    УРАГАНИ:
8 вересня
ураган "Френсіс" завдав в США збитків на суму від 5 до 15 млрд. дол. Про це заявили представники найбільшої у світі страхової компанії Munich Re. "Френсіс" - вже другий потужний ураган, який заатакував Флориду протягом місяця.

■    ПОГОДА:
8 вересня
В Греції палають лісові пожежі, які спричинила суха погода і шквал. Великі вогнища зафіксовано практично на всій території країни.

■    ПОВЕНІ:
9 вересня
велика повінь в китайській провінції Сичуань. Загинули 118 осіб, пошкоджено 12 міст. Постраждали більше як 8 мільйонів осіб. Це найбільш руйнівна природна катастрофа в Китаї цього року, після тайфуну "Рананім". Лютує негода і в іншій частині Західної Азії. Кількість жертв тайфуну "Сонгда", який атакував Японію, сягнула 14 осіб.

■    НЕВРОЖАЙ:
11 вересня
незважаючи на досить гарний врожай зернових в Україні, у нас все одно будуть певні проблеми з продовольчою пшеницею. Проблеми полягають у якості зібраного врожаю. Через негоду під час збирання врожаю вона істотно знизилась.

    УРАГАНИ:
11 вересня
населення Ямайки готується до потужного урагану Ivan. Очікується, що стихія, яка несе вітри швидкістю 240 кілометрів за годину, атакує Ямайку в самісінький центр. Уряд Ямайки наказав пів мільйону мегканців прибережної зони залишити свої домівки. Прем'єр-міністр Ямайки закликав народ молитися Богові за власний порятунок. "Іван" вже завдав величезних руйнацій в південно-східній частині карибського басейну - на островах Гренада, Барбадос і Тобаго. Від урагану постраждало близько 90% території острова Гренада.

■    ЕКОНОМІКА:
13 вересня
темпи зростання світової економіки сповільнюються -такий висновок зробили експерти німецького інституту світової економіки.

■    ПОГОДА:
15 вересня
в Городенківському районі Івано-Франківської області зацвіли яблуні і вишні, а також калина. Після значного похолодання і злив розпочався процес вегетації, бо природа могла сприйняти цей процес як зиму. Нагадаймо, що два місяці тому сильний град повністю знищив городи і сади цього району. Було пошкоджено також стовбури дерев.

■    УРАГАНИ:
15 вересня
Кубу заатакував буревій 'Іван". Швидкість вітру на узбережжі сягає 260 км/год. За час вирування в карибському басейні "Іван" вбив майже 70 людей.

■    ПОГОДА:
15 вересня
Сильний снігопад і заморозки на півдні Грузії, незвичні для цієї пори року, залишили населення практично без запасів на зиму. Сніговий покрив товщиною 20 сантиметрів вже розтанув, але знищив майже весь врожай картоплі. Нинішній рік видався неврожайним і для інших сільгоспкультур.

■    ПОВТОРНЕ ЦВІТІННЯ: Чому восени зацвіли каштани?
Вересень 2004
Версій щодо повторного цвітіння каштанів в Києві є багато. Але вчені схильні вважати, що це - очевидна ознака екстремальної ситуації, яку переживають рослини в умовах контрастної зміни екологічних умов. Високий температурний режим, який тримався цього літа, нестача вологи, призвели до порушення закономірних фізіологічних процесів рослин. їхньою реакцією на такий стрес є відмирання і скидання листя з частковим переходом до штучного стану спокою. Після тривалих дощів "прокинулися" сплячі бруньки - і дерева знову заквітували. Повторне цвітіння характерне не лише для каштанів, а й для багатьох плодових рослин. Воно може бути спричинене як надмірною спекою, так і весняними приморозками чи значною нестачею вологи.

■    ХВОРОБИ: Наближається пандемія грипу?
16 вересня 2004
ВООЗ оголосила про передпандемічну ситуацію в світі щодо грипу. Всього нам загрожують три типи вірусу: А "Нова Каледонія", А "Фуцзянь", В "Шанхай". Експерти ВООЗ побоюються появи реасорантів -вірусів-мутантів грипу птиці і людини, які можуть спричинити пандемію.

    УРАГАНИ:
17 вересня
узбережжя США атакував буревій "Іван". Штормове попередження оголошено на всій території узбережжя Мексиканської затоки. В Новому Орлеані оголошено надзвичайний стан.Понад два мільйони мешканців примусово евакуйовано з прибережних районів.

■    УРАГАНИ:
18 вересня
щонайменше 20 людей стали жертвами буревію "Іван" в США. Такої негоди, за словами очевидців, тут не було вже чверть століття. Раніше в Карибському басейні надпотужний буревій забрав життя 70 людей. Водночас в тому ж регіоні народжується інше стихійне лихо на ім'я Жанна. Буря вже стала причиною трьох смертей в Домініканській Республіці і Пуерто-Ріко.

■    УРАГАНИ:
20 вересня 2004
на Гаїті вирував ураган Jenny. Він йде в напрямку Карибів і ймовірно зачепить також Флориду, яка переживає в останні тижні вже п'ятий ураган.

■    УРАГАНИ:
21  вересня
не встигли країни карибського басейну оговтатися від "Івана", який навідався до них минулого тижня, як на зміну йому прийшов ураган "Жанна". Для Гаїті 2004 рік став суцільним жахіттям. Тим часом атлантичне узбережжя американських штатів Нь'ю-Джерсі і Пенсильванія потерпає від повеней, спричинених ураганом "Іван".

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
23 вересня
Щонайменше 17 осіб постраждало внаслідок землетрусу в Калінінградській області Росії. Сила землетрусу сягнула 5 балів за Ріхтером в епіцентрі і не більше двох на поверхні.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
23 вересня
таких землетрусів північна Польща ще не зазнавала ніколи. Сила поштовхів перевищила 5 балів за шкалою Ріхтера. Найбільше потерпіла Сувальщизна.

■    УРАГАНИ:
24 вересня
на Гаїті продовжується ліквідація наслідків тропічного шторму "Жанна". Постраждали понад 175 тисяч осіб. Загальна кількість жертв досягає майже 1500 осіб. Зливи і зсуви зруйнували близько 4 тисячі будівель. В деяких містах і селах зруйновані всі будинки. Гігантські хвилі знищили майже тисячу людей. Президент Гаїті звернувся по допомогу до світового співтовариства.

■    УРАГАНИ:
27 вересня
До берегів Флориди наблизився буревій "Жанна". Пориви вітру досягають 220 км/год. "Жанна" - це вже четвертий після "Чарлі", "Френсіса" і "Івана" ураган, який вирує на Флориді.

■    УРАГАНИ:
27 вересня
Уряд США погодився виділити НПЗ 1 - 2 млн барелів нафти зі стратгічного нафтового резерву країни в борг. Це пов'язано з перебоями постачання нафти, які спричинили наслідки урагану "Іван". Востаннє ресурси резерву використовували у жовтні 2002 року, після урагану "Лілі".

■    УРАГАНИ:
30 вересня 2004
Вже восьмий тайфун в Японії. Мешканці ледве встигли оговтатися від попереднього тайфуну минулого місяця.

Жовтень 2004
■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
З жовтня
в неділю о 12:00 за київським часом у Молдові стався землетрус силою 5 балів Ріхтера. В Кишеневі відчули два поштовхи протягом 22 секунд.

     УРАГАНИ:
9 жовтня
серія ураганів і збитки, яких вони завдали космодрому на мисі Канаверал щонайменше на два місяці затрмали наступний політ шатла Discovery.

     ПОВТОРНЕ ЦВІТІННЯ:
11 жовтня
Каштани позацвітали не лише у львівських парках, айв Києві, Івано-Франківську, Ужгороді, Вінниці і Тернополі. Схоже, така аномалія вже стає традиційною.

■     КОМБІНОВАНІ КАТАСТРОФИ !!!
23 жовтня 2004
Японія: під час атаки шторму "Ящірка"("Токаге") стався землетрус - 6,8 балів Ріхтера. Сила вітру сягала 229 км/год. Це десятий тайфун, який навідав Японію цього року і найсильніший за останні 13 років.

■     КАТАСТРОФИ: Стихійна карма Японії
25 жовтня
в суботу в Японії стався сильний землетрус - від 5 до 6,8 балів Ріхтера. Епіцентр був в місті Оджія, за 260 ки на північ від Токіо, але коливання відчувалися навіть у столиці. Пощтовхи тривали також вночі і зранку. Загалом було зафіксовано 242 коливання земної кори, крім основного. Японія залишається однією з найбільш сейсмонебезепечних країн світу, оскільки розташована на межі кількох тектонічних плит. Тут відбувається по кілька землетрусів на рік. Та не лише землетруси загрожують Японії. Через потепління клімату і часті тайфуни південно-західна частина країни, зокрема і другий в країні меґаполіс Осака, перебуває під загрозою масштабних повеней. Протягом останніх 30 років вчені фіксують постійне зростання рівня океану в західній акваторії країни. Він зріс там в середньому на 7 см, що є причиною підвищення температури (?). цього року поставлено абсолютний рекорд за кількістю тропічних циклонів, які атакували Японію.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
26 жовтня
Землетрус силою 4,2 бали Ріхтера в повіті Вранча на сході Румунії. Це вже третій землетрус в цьому районі протягом місяця.

     ЗМІНИ КЛІМАТУ:
26 жовтня
Коаліція екологічних і гуманітарних організацій стверджує, що зміни клімату загрожують економічному зростанню в бідних країнах. Через глобальне потепління неможливо досягнути цілей, поставлених в Декларації Тисячоліття ООН. Головна причина-зміни клімату. Глобальне потепління найбільше позначається на найбідніших країнах. Спостерігаються великі повені в прибережних районах і дельтах річок, де проживає безліч людей. Це завдає значних збитків сільському господарству, внаслідок чого зростає кількість голодуючих. За даними Munich Re, торік глобальні втрати від стихійних лих становили 60 млрд. дол. США. Комп'ютерне моделювання глобального потепління показує, що кількість таких катаклізмів збільшиться, а їхні наслідки завдадуть ще більшої шкоди. Кліматичні зміни призведуть також до збільшення кількості людей, які не мають доступу до питної води, внаслідок чого зросте ризик інфекційних захворювань, зменшиться кількість продовольства, а кількість біженців може зрости на 150 млн. осіб.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
27 жовтня
мешканці верхніх поверхів львівських будинків вчора відчували поштовхи землетрусу, епіцентр якого був у місті Вранча (Румунія). Сила землетрусу становила близько 6 балів за Ріхтером. Такі скарги надходили від мешканців Сихівського і Франківського районів Львова. Крім того, є інформація, що поштовхи цього природного явища відчули навіть у Києві.

Листопад 2004
 ■     ПОВЕНІ: Венеція під водою
3 листопада
дощі і штормовий вітер з моря, які тривають вже майже тиждень, призвели до того, що минулої неділі майже всю Венецію накрила небачена досі припливна хвиля. Рівень води в каналах зріс на 1,5 м вище від норми, внаслідок чого затоплено понад 80% площі міста. В 2002 році місто також потерпіло від сильної повені, коли рівень води піднявся на 110 см. за висновками італійських вчених, до кінця цього століття повне затоплення, пов'язане з глобальним потеплінням, кліматичними змінами і як наслідок підвищенням рівня моря, загрожує всій Паданській низовині. Але вчені пояснюють затоплення не лише глобальним потеплінням, а і тектонічними змінами. Ця частина Італії невпинно опускається. Протягом минулих 100 років фунт під Венецією опустився на 23 см, щороку ж земля під містом просідає на 5 мм. Через небезпеку затоплення, чисельність населення міста постійно скорочується. Цього разу під водою опинилися не лише вузькі вулички, а й центральна міська площа Св. Марка (50 см води), туристам недоступна більша частина історичних пам'яток.

■     ТАНЕННЯ ПОЛЮСІВ: В Арктиці припікає
4 листопада
вчені світу б'ють на сполох: в Арктиці шаленими темпами тане материковий лід. До 2070 року лід Північного Льодовитого Океану повністю розтане, і влітку він буде відкритий для вільного плавання. Адже лише за останні 30 років товщина льоду в Арктиці зменшилась наполовину, а його площа- на 10%. Оскільки вода краще абсорбує сонячне тепло, ніж лід, то чим більше океан "підставляє" відкритої поверхні Сонцю, тим швидше відбувається загальне потепління в регіоні. Якщо раніше в середньому літня температура тут становила близько 0,33°С за 10 років, то тепер Північний океан прогрівається на 1,22°С щодесятиліття. Якщо так триватиме і далі, то через 70 років арктична крига повністю розтане. В результаті до кінця нинішнього століття на один метр зросте рівень світового океану, а також відбудеться зміна напрямку руху теплої атлантичної течії Гольфстрім.



■      ТАНЕННЯ ПОЛЮСІВ: Арктика залишиться без льоду
4 листопада
3 тривожним попередженням про щораз вищі темпи танення льодовиків Арктики виступила авторитетна група, до складу якої входять 250 провідних науковців світу. За їхніми підрахунками до 2060 - 2100 років крига, яка вкриває Північний Океан повністю розтане. Арктика стрімко нагрівається, вдвічі швидше, ніж інші частини планети. Арктичні морські льодовики зменшуються як за товщиною, так і за площею. Протягом 1960 - 1990 pp. XX століття кількість відкладень (лід, розташований між поверхнею океану і нижньою поверхнею морських льодів) зменшилась на 40%. Внаслідок цього ліси поширюються на північ, а багатьом тваринам, наприклад білим ведмедям, доводиться пристосовуватися до нових умов.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
10 листопада
в ніч на вівторок на північному сході Тайваню стався сильний землетрус силою 6,7 балів за Ріхтером. Епіцентр був в океані на глибині 10 км під морським дном. Крім того, новий землетрус силою 5,4 бали Ріхтера стався на півострові Ідзу японського острова Хонсю.

■      ЗЕМЛЕТРУСИ: Чи загрожує нам землетрус?
11  листопада
За час спостережень за сейсмозоною Вранча в Румунії (900 років спостережень), там сталося 33 землетруси, сила яких трохи перевищувала 6,5 балів Ріхтера. За останні 200 років (з 1800 до сьогодні) зафіксовано всього 12. Тобто кожні 15, 20 чи 30 років в горах Вранча стаються землетруси магнітудою в середньому 6,5 - 7 балів за шкалою Ріхтера, максимальна величина якої - 8,5 (потужність землетрусу в епіцентрі). Пошкодження, завдані на поверхні вимірюються за 12-бальною шкалою MSK-64. Вранчівські землетруси прокотилися на заході України в 1977 і в 1986 роках, і недавно 27 жовтня 2004. Вони були відчутні поштовхами 2-4 бали за 12-бальною шкалою. А от катастрофічних землетрусів магнітудою 7 - 7,4 бали за останні 200 років в горах Вранча сталося чотири: в 1802, 1838, 1940 і 1977 роках. Найсильніші з них, в 1802 і 1940 роках, на заході України мали 5 балів, а в Румунії 9 - 10 балів. Львівщина сильних руйнувань від вранчівських землетрусів не зазнає ніколи, а от Чернівецька і Одеська області, Молдова -ближчі до цього епіцентру. Землетруси силою 3-4 бали там трапляються дуже часто. Щороку в горах Вранча стасться майже 100 землетрусів. Вони виникають на невеликій площі, на глибині 90 - 150 км. ця зона дуже близька до столиці Румунії, а до Львова від неї якихось 500 кілометрів. Ці півтисячі кілометрів поздовжня хвиля від першого поштовху проходить за 60 - 70 секунд! Минає ще 50-60 секунд, і до нас доходить поперечна, фактично руйнівна хвиля. На території України є активні сейсмозони, зокрема Закарпаття і Крим, де трапляються навіть дев'ятибальні землетруси. Вони місцеві, тобто їх епіцентр - безпосередньо на цих територіях і на глибині якихось 2-10 кілометрів. Ось чому руйнування від локальних землетрусів можуть бути більші. Унікальна в цьому плані Чернівецька область. Тут бувають руйнування від землетрусу з епіцентром в горах Вранча силою навіть вісім балів, а крім того стаються ще і свої, не слабенькі землетруси. За новими даними Львів і Тернопіль належать до 5-бальної зони (за MSK-64), а от на Закарпатті деякі райони слід зарахувати до 8-бальних. Одеса, яка близька до Вранчі - 7-8 балів, південь Кримського півострова - 9-бальний. Епіцентрами локальних землетрусів є насамперед зона Передкарпаття. Найсильніший, шестибальний (5,3 за Ріхтером) землетрус стався неподалік Львова, у Великих Мостах в 1875 році. Його поштовхи відчули навіть у Чернівцях. В 1670 році був землетрус у Шклі. В 1974 - 1976 в Долині прокотилися землетруси силою 6 балів (епіцентр перебував на глибині 3,6 км). і зовсім свіжий приклад - землетрус 2002 року в Микулинцях на Тернопільщині. Він мав силу шість балів (3,7 за Ріхтером) і стався на глибині 5-6 км, тому і спричинив так багато ушкоджень. Та все ж найдужче трясе від локальних землетрусів Закарпаття, вони там досить потужні, деколи навіть семибальні. Під час землетрусу в Микулинцях і Лучках (Тернопільщина) люди спостерігали на небі рожево-червоне сяйво, схоже на захід сонця, і відчували потужний повітряний поштовх. Вогняні спалахи на небі час від часу з'являлися над пагорбами, які оточують ці села, під час повторних поштовхів. В деяких криницях вода змінила колір на червоний (очевидно від глини).

■      ПОВЕНІ: Венеція йде під воду
12 листопада
вже два тижні тоне Венеція. За останні два дні рівень води в історичному центрі міста піднявся майже на півтора метри.

■      ТАНЕННЯ ЛЬОДОВИКІВ: Еверест у небезпеці
23 листопада
екологи закликають ООН внести гору Еверест у всесвітній список об'єктів, яким загрожує небезпека. За їхніми словами, внаслідок танення льодовиків різко зріс рівень води в гірських озерах і тепер в Гімалаях є небезпека катастрофічних повеней.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ: 
26 листопада
землетрус силою 5 балів Ріхтера стався в ніч з середи на четвер в північній Італії. Поштовхи відчули мешканці таких міст як Генуя, Венеція, Мілан і Болонія.

Грудень 2004
■     ПОГОДА:
4 грудня 2004
в болгарському місті Плевен зафіксовано абсолютний рекорд температури повітря для грудня за останні 100 років -плюс 21,5°С. (двадцять один з половиною градуси!!!)

     УРАГАНИ:
4 грудня
понад дві тисячі людей загинули на Філліпінах за останні два тижні внаслідок серії тайфунів. Більшість жертв потонули або були поховані селевими потоками.

■     УРАГАНИ:
18 грудня 2004
на Францію несподівано налетів сильний ураган, про який синоптики не змогли вчасно попередити. На околицях Парижу швидкість вітру сягала 160 м/с.

■     МЕТЕОРИТИ:
19 грудня 2004
Мешканці Індонезії були потривожені вибухом і думали, що це черговий теракт. Але місцеві влади повідомили, що найімовірніше вибух спричинений падінням метеорита, який розпався на частини.

■     ПОГОДА:
21 грудня
незвично холодно стало останніми днями в Сирії. Вночі температура опускається до мінус 3-5 градусів, а вдень не перевищує 5-7 градусів тепла. За даними метеорологів, таких морозів в країні не було протягом останніх 50 років. Похолодання супроводжують рясні дощі. Погода вже завдала значних збитків сільському господарству Сирії.

■     ХВОРОБИ:
24 грудня
в Японії підтвердили зараження одніє людини "пташиним грипом". Ще чотирьох осіб госпіталізували з підозрою на те саме захворювання.

■     АСТРОНОМІЯ:
24 грудня
в переддень Різдва американські астрономи зробили несподіваний і не надто приємний подарунок. Науковці з розташованої в Пасадені знаменитої Лабораторії Реактивного Руху JPL, віднайшли космічне тіло - астероїд, який вперше, можливо, становить реальну небезпеку для нашої планети. Згідно з попередніми даними, астероїд під назвою 2004 MN4, довжиною 396 метрів, пройде на дуже малій відстані від Землі в квітні 2029 і може зіштовхнутися з планетою. Шанси становлять приблизно один з 300.

■    TOP STORY: ASIA QUAKE
27 грудня
в ніч з суботи на неділю в Індійському океані неподалік узбережжя провінції Ачех індонезійського острова Суматра, стався землетрус, який геологи визнали найпотужнішим в світі з 1964 року. Водночас його вважають п'ятим за потужністю з 1900р. Геологи стверджують, що епіцентр землетрусу був зовсім близько від земної поверхні, на невеликій глибині, що призвело до утворення потужної припливної хвилі - цунамі. Потужність землетрусу становила 8,9 бали за шкалою Ріхтера. Під час цього землетрусу зі збільшенням відстані від епіцентру сила поштовхів слабшала дуже повільно. Наприклад в Бангладеш, за кілька тисяч кілометрів від епіцентру сила поштовхів становила 7,3 бали. Буквально через кілька хвилин після сильних поштовхів вздовж Андаманського розлому в напрмку від острова Суматра до Андаманських островів, суші досягло руйнівне цунамі - спочатку острова Суматра, а потім Малайзії, Таїланду, М'янми, Індії, Шрі-Ланки і Мальдівських островів. Очевидці розповідали як в сонячну погоду вода раптом почала відступати від пляжу, а потім утворилась шестиметрова хвиля. Тонни води змітали все на своєму шляху -людей, автомобілі і навіть готелі. Хвилі цунамі досягали на мілководді до 10 метрів, а швидкість - кілька сотень кілометрів на годину. В деяких місцях Індонезії вода, принесена хвилями цунамі, проникла вглиб суші на 10 (десять!) кілометрів. Після основних найпотужніших поштовхів в районі епіцентру виникла серія порівняно слабших, силою від 7 до 5 балів за Ріхтером. Найбільше постраждали від цунамі невеликі острівні країни Індійського океану - Мальдівські острови і Шрі-Ланка. На Мальдівах хвилі цунамі висотою до 13 метри безперешкодно покривали весь острів. Хвилі цунамі буквально змили прибережні поселення і курорти в шести азійських країнах.

■     ПОГОДА: Різдв'яний снігопад
28 грудня
весняні снігопади пройшли в неділю на півночі Іспанії. Дороги Ґаліції, Астурії, Кантабрії і Країни Басків занесено снігом, на багатьох з них рух цілком паралізовано. До таких снігопадів тут не звикли. З багатьма населеними пунктами немає зв'язку, дроти не витримують ваги снігу. Такаж ситуація і в північній Італії. Небувалі снігопади вразили також центральні і південно-східні райони США. Як стало відомо, в понеділок внаслідок стихії загинуло щонайменше 20 осіб,багато з них - в автокатастрофах. Рясний сніг випав на великій території - від Великих Озер до Техасу. Особливо важка ситуація в штатах Індіана, Міссурі, Огайо, Луізіана, Північна і Південна Кароліна. Там на дорогах через снігові замети і ожеледь застрягли тисячі автомобілів.

    TOP STORY: ASIA QUAKE
28 грудня 2004
кількість жертв землетрусу в південно-східній Азії за уточненими даними перевищила 17 тисяч осіб. Вчені стверджують, що землетрус спричинений раптовим підняття континентальної плити на 10 - 12 метрів, що спричинило припливні хвилі. Вчені кажуть, що таке підняття спричинене зміною швидкості обертання Землі (!!!!), а це може призвести до зміни нахилу земної осі і викликати значні географічні зміни на її поверхні Представники гуманітарних програм стверджують, що їм вперше довелося зіткнутися з потребою надавати допомогу такій кількості людей в стількох країнах одночасно.

■     ЗЕМЛЕТРУСИ:
28 грудня 2004
сильний землетрус (4,6 балів Ріхтера) стався в японській префектурі Міягі. Епіцентр - на глибині 10 км, в тому ж місці, що й минулого разу. З кінця жовтня землетруси в Міяґі не припинялися. Найсильніший мав 6,8 балів Ріхтера.

■    TOP STORY: СПОВІЛЬНЕННЯ ОБЕРТАННЯ !!!
29 грудня 2004
додаткова мікросекунда - доба стала довшою - наслідок південноазійського землетрусу. А поблизу Індії нові поштовхи силою 6 балів Ріхтера. На заході Суматри кілька островів просто зникли.

■    TOP STORY: ASIA QUAKE
29    грудня
хоча цунамі, яке спутошило узбережжя Індійського Океану, не є найбільшим в історії, за своїми наслідками це лихо можливо не мас собі рівних. Ніколи ще в зоні стихії не опинялося так багато країн і людей. Сама стихія забрала десятки тисяч життів. Забруднено джерела питної води, результатом чого стане поширення захворювань. Сотні тисяч людей залишилися без засобів для існування. Вчені не відкидають, що могла зміститися земна вісь. Так завжди трапляється, коли земну кору стрясають сильні поштовхи, силою вісім і більше балів Ріхтера. Такі явища спостерігали 11 разів за останнє століття. Науковці також припускають, що індонезійський острів Суматра зсунувся на ЗО метрів на південний захід. Водночас на дні Індійського Океану вздовж узбережжя країни утворився розкол завдовжки понад 1100 кілометрів, що спричинило суттєві геологічні зміни.

■    TOP STORY: ASIA QUAKE
30    грудня
щороку зростає кількість жертв природних стихій. За підрахунками експертів, минулого року вплив природних катастроф відчули на собі 254 мільйони осіб, що втричі перевищує показники 1990-го. Цей рік став ще руйнівнішим. Перша цьогорічна потужна атака природи відбулась восени. Внаслідок ураганів біля американських континентів загинуло близько тисячі осіб, десятки тисяч втратили свої помешкання. Урагани "Іван", "Чарлі" і "Жанна" забрали життя сотень людей. Але стихії, які розгулялися наприкінці року, стали справжньою карою Божою для мешканців південно-східної Азії. Потужний землетрус в Індійському Океані, а також цунамі стали причиною загибелі щонайменше 75 тисяч осіб у понад восьми країнах регіону.

Немає коментарів:

Дописати коментар