Моніторинг земних змін

Тут зібрані з різних джерел повідомлення і факти, які свідчать про те, що на Землі відбуваються значні геологічні і кліматичні зміни, і про настання в найближчі роки Зсуву Полюсів в зв'язку з черговим наближенням Планети X, Нібіру. (згідно з http://www.zetatalk.com/)

Короткі повідомлення зібрані тут походять з мас-медіа, теле і радіо новин, Інтернету, etc.

------

Earth Changes Monitoring

Facts gathered here from various sources indicate that major geological and climate changes are happening on Earth, which herald a Pole Shift in near future due to rearrival of Planet X aka Nibiru. (according to http://www.zetatalk.com/)

Short notes collected here come from mass media, television and radio news, Internet, etc.

Articles by Year - Статті за роками

Шукати в цьому блозі

неділю, 10 січня 2010 р.

2002

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Зима знову показала свій норов.
5 січня 2002
Кількість снігу, що випав в Україні в перші дні січня сягала рекордного рівня (товщина снігового покриву - 50 - 70 см, в горах - близько 2-х метрів). В ніч на 2 січня через налипання мокрого снігу та пориви вітру до 22 метрів за секунду без світла залишилися більш як 400 населених пунктів у Львівській, Івано-Франківській, Рівненській і Волинській областях. Через замети на дорогах паралізовано рух автотранспорту. В Карпатах сходять лавини. На Волині оголошено надзвичайний стан. В перші три дні січня було зафіксовано сходження 23 лавин. Жертв, на щастя, нема. Але лавини пошкодили декілька будинків, перекрито рух транспорту на Тячівському перевалі. Небезпека сходження нових лавин на Закарпатті не минає. Синоптики очікують, що вже від завтра надворі різко потепліє. Температура знизиться до 4 - 5 градусів морозу. В наступні дні слід очікуватинезначних коливань температури. А з 13 до 15 січня суттєво потепліє - слід очікувати відлиги.

■   ЗЕМЛЕТРУСИ: Будинки "танцювали" 16 секунд.
5 січня 2002
В четвер 3 січня, о 19-й годині 43 хвилини в Теребовлянському районі на Тернопільщині сейсмологи зафіксували землетрус силою 3,5 - 4 бали за шкалою Ріхтера. Це найсильніший землетрус в цих місцях з початку минулого століття. Жертв і руйнувань немає. Епіцентр був між Підгайцями і Теребовлею, в селі Струсові, на глибині 10 км, радіус охопленої ним території - 30 - 35 км. "Останніього разу поштовх силою 2,3 бали за Ріхтером тут було зафіксовано ще 1963 року, - каже Р. Пронишин, заступник керівникавідділу сейсмології Карпатського Інституту геофізики НАНУ. - Відразу хочу заспокоїти тернополян - повторного землетрусу ми не чекаємо. Принаймні найближчим часом".

■   ЗЕМЛЕТРУСИ: Тернопіль знову трусить!
17-24 січня 2002
Підземні поштовхи в Микулинцях, за 10 км від Тернополя, вже другий тиждень не дають спокою мешканцям села. Перший поштовх було зафіксовано 3 січня. Його відчули й мешканці Тернополя. Через три дні локальний землетрус повторився. Донедавна ніхто й не припускав, що в цій місцевості можуть початися якісь ненбезпечні процеси. Мешканці Микулинців кажуть, що відтоді майже щодня відчуваються незначні поштовхи. Наприклад, 14 січня будинки знову здригнулися, в деяких з них утворилися величезні тріщини. Дехто припускає, що поштовхи в Микулинцях - це відлуння землетрусу в Афганістані...

■    УРАГАНИ: Зимовий коктейль з вітру і криги.
31 січня - 7 лютого 2002
Несподівана відлига посеред зими додала клопоту мешканцям Львівщини. Потепління найбільше відчули на собі мешканці гірських районів області. Тепер там скресла крига на річках, а це може призвести до повені. В середу вода в річках басейну Дністра піднялася на 0,5 - 3 метри. Не оминуло лихо й сіл і міст над Західним Бугом. Цими днями добряче дошкуляє й сильний вітер, пориви якого сягали у вівторок 25 метрів за секунду. Буревій швидкістю 35 м за секунду наробив лиха в Сколівському районі.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Що ж коїться з погодою?
7-14 лютого 2002
За вікнами коїться щось незрозуміле: на календарі початок лютого, а термометр показує 14-16 градусів тепла! Зима-2002. Кияни засмагають на пляжі в Гідропарку...А в Карпатах від несподіваного тепла прокинулися ведмеді і інша звірина. Українські метеорологи не пригадують коли востаннє в Україні в лютому була так тепла погода. Принаймні за останніх 100 років такого не спостерігалося...З першого лютого на всій території нашої держави встановилася аномально тепла погода. Тобто перевищено абсолютні значення середньодобових, максимальних температур і температур найтепліших ночей. Майже по всій території України ці показники перевищено на 1 - 7 градусів. Синоптики кажуть, що такі аномалії вже були, але не такі тривалі. Відлиги в Україні бувають кожної зими, але недовго. Така тепла погода спричинена теплим повітрям з-над Середземномор'я. В Києві в понеділок середня добова температура була 7,4° тепла, тоді як нормою в лютому є 4,8° морозу. Востаннє таку температуру для лютого в столиці України (5° тепла) спостерігали в 1944 році. На початку цього тижня в Києві середньодобова температура на 13° перевищувала норму. До речі, в столичному гідропарку деякі сміливці вже засмагають! Така ж ситуація і в інших регіонах. Зокрема 4 лютого у Львові максимальна температура становила 16° тепла. Досі ж тут найвища температура в лютому -12° тепла - була в 1948 році. А от середньодобова температура в нашому місті на початку цього тижня перевищувала норму аж на 10 градусів! Всі рекорди в понеділок побили південні райони Львівщини, де стовпчики термометрів піднялися до 18 градусів тепла. Якщо ж надворі знову похолодає, це може позначитися на врожаї - і в полі, і в саду. Якщо після 5 - 7 днів потепління знову почнуться морози, з рослинами буде погано. Повідмерзають навіть бруньки.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: В Туреччині знову землетрус
Лютий 2002
Понад 40 осіб загинуло і майже півтораста поранено 3 лютого внаслідлк сильного землетрусу в Туреччині силою 6 балів за Ріхтером. Поштовхи відчувалися за 500 км від епіцентру. А вночі землетруси сталися також в Китаї, Вірменії і Таджикистані. Жертв і руйнувань немає.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Голодні ведмеді - це не жарт...
5 лютого 2002
Через небувале потепління в лютому, коли стовпчики термометрів вдень сягнули 15е тепла, прокинулися від зимової сплячки ведмеді. Вони почали тимчасово залишати свої берлоги. Тепла погода може зашкодити природі. Ще тиждень тепла - і на деревах почнуть розпускатися бруньки. Та навіть за невеликиз приморозків вони пообмерзають, а це вплине на родючість дерев. Сонячна погода призведе також до активносте корисних комах, а похолодання прирече їх на загибель...Це також негативно позначиться на врожайності.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: На Чукотці - мінус 60!
На північному сході Росії спостерігаються нечувані морози. В континентальній частині Чукотки ось вже впродовж 2-х тижнів температура тримається на позначці 60 градусів нижче нуля. Через це в більшості шкіл скасовано навчання. Біля Берінгової протоки температура трохи вища - 35 - 40 градусів нижче нуля, але дме ураганний вітер. Над всім півостровом стоїть морозне марево, видимість обмежена

■    ПОГОДНІ ЗМШИ: Рання весна.
5 березня 2002
В Криму настала справжня весна: тут вже зацвіли дерева. Скажімо, на одному з проспектів в Симферополі вже тиждень цвіте мигдаль.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Знову землетруси.
Березень 2002
В неділю в столиці Таджикистану Душанбе стався сильний землетрус, епіцентр якого знаходився в горах Гіндукуш на території Афганістану. Перший підземний поштовх силою 5-6 балів зафіксовано о 14:05 за київським часом. Того ж дня сильний землетрус зафіксовано і в Кабулі. Там під уламками будинку загинула одна особа. Дещо слабший землетрус силою 3-4 бали стався також в центральних районах Пакистану. Поштовхи відчувалися в Ісламабаді і навіть в столиці Індії Делі.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Земна кора ніяк не заспокоїться.
Березень 2002
Вранці 27 березня на півночі Афганістану знову було зафіксовано підземні поштовхи, що призвели до людських жертв. Зокрема в місті Бурках, розташованому за 20 км від зруйнованого ще в понеділок Нахріну, спостерігалась підвищена сейсмічна активність. Під час першої ж хвилі землетрусу з епіцентром в горах Гіндукушу загинуло близько півтори тисячі осіб. Кількість жертв досягла 2-х тисяч і постійно збільшується. До речі, 26 березня землетрус силою 4,2 бали стався також на Кіпрі. Його епіцентр знаходився в Середземному морі. Жертв і руйнувань немає. У вівторок землетрус силою 4,5 балів стався і неподалік острова Скірос в Егейському морі.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Тайвань трясе.
2 квітня 2002
Після потужного недільного землетрусу на Тайвані вчора сталося ще понад 280 повторних поштовхів, в тому числі силою до 5 балів. Землетрус силою 6,8 балів, що струсонув острів напередодні забрав життя п'яти осіб.

■    ВІРУСИ: Невідомий вірус
Квітень 2002
В Греції відучора закрито всі навчальні заклади: від дитячих садків до університетів. Зроблено це, щоб запобігти поширенню невідомого вірусу, що, як вважають, став причиною смерті вже трьох осіб. У вівторок було зареєстровано 13 новихвипадків невідомої хвороби. Загальна кількість заражених в країні становить 32 особи. Хоча серед хворих більше дорослих, ніж дітей, таких заходів було вжито щоб обмежити поширення захворювання. Лікарні країни приведено в стан підвищеної готовності. Ознаки нової хвороби схожі на симптоми грипу, але спричиняє вона ураження .серця.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Зима!?
6 квітня 2002
Вчені серйозно занепокоєні раптовим похолоданням. Щоб рослина не мерзла, вона накопичує крохмаль, жири або цукри. Та під впливом тепла ці сполуки починають перетворюватись на рухомі форми, які сприяють росту рослин. Рослини втрачають морозостійкість, а отже можуть загинути. Зараз рослини вже налаштовані на розвиток, проте в зв'язку з похолоданням вони всі свої сили кидають на захист, а це може негативно позначитися на майбутньому врожаї. Проте все залежатиме від тривалості похолодання. На щастя, масово сади ще не цвітуть...

■    НЕВРОЖАЙ: 3 врожаєм буде сутужно?
2002
На сьогодні в Україні загинули сходи зернових культур на більш як 500 тисячах гектарів. Ще близько півтора мільйона гектарів сходів зернових в критичному стані. Найбільші втрати в АР Крим, Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській, Харківській областях.

■    УРАГАНИ: чекаємо нового урагану
27 червня - 4 липня 2002
Шквальний вітер, злива і град, які обрушилися на Західну Україну, забрали життя чотирьох людей. Очевидці називають бачене по-різному: смерч ураган, тайфун...Ураган прийшов несподівано. Небо затягнуло чорними хмарами, містами і селами промчав шалений вітер (швидкість - 25м/сек), змітаючи все на своєму шляху. Наслідок - зірвані дахи будинків, ферм і шкіл, вирвані з корінням дерева, розірвані лінії електропередач, вибиті шиби. Потім вперіщила злива, а далі вдарив град. Подекуди градини були завбільшки як голубине яйце. Сім'я Дишняків з Тернопільщини, на будинок якої впав велетенський дуб, каже, що такого лиха ще в своєму житті не бачила...Найбільше потерпіли населені пункти Хмельницької області. Тут вийшли з ладу 134 лінії електропередач, знеструмлено 356 населених пунктів. В самому Хмельницькому в багатьох багатоповерхівках повибивало шибки. Загалом без електропостачання залишилося 1309 населених пунктів в Рівненській, Тернопільській, Волинській, Львівській і Хмельницькій областях. Площу знищених с/г угідь уточнюють, але можна сказати, що втрачено велику кількість врожаю. Синоптики прогнозують найближчими днями повторення природного катаклізму!

■    КАТАСТРОФИ: День катастроф.
23 липня 2002
Цього дня зафіксовано такі повідомлення ЗМІ:
•     Землетрус силою 5 балів за Ріхтером на кордоні Німеччини і Бельгії.
•      Викиди метану з порожнин в земній корі спричиняють пожежу на українській шахті і на глибинній свердловині в Польщі.
•     Повінь у Венесуелі.
•      Випадання снігу в ПАР. Деякі райони оголошено зоною стихійного лиха.
•     Загострення голоду на Африканському континенті. Схоже, що цьогорічний голод буде найбільшим за остання три роки.
•     Оголошено про банкрутство корпорації WorldCom - ''найбільше банкрутство за всю історію людства". Паніка на валютних біржах.

■    УРАГАНИ:
2002
Один з найсильніших тайфунів за останнє десятиріччя гуляє Японією. "Хуго" - так називається тайфун, вже досягнув Токіо, куди рідко доходять такі стихії. Зруйновано будинки і пошкоджено лінії електропередач, двоє людей загинули. Швидкість вітру досягає 190 кілометрів.

■     ВІРУСИ: Епідемію Еболи пророчать в Конго.
2002
Епідемію Еболи пророчать в Конго. 38 людей вже померло від вірусу, ознаки якого дуже схожі на Еболу. Перейняти вірус мешканці Конго могли від мавп, які вже давно страждають на Еболу, а мешканці люблять посмакувати мавп'ячим м'ясом.



■    ЕКОНОМІКА: Знову банкрутства.
2002
Сьома за потужністю страхова компанія в СІЛА Conseco Inc. звернулась до суду для захисту від кредиторів. Компанія неспроможна сплачувати свої борги, які сягнули 51,2 млрд доларів. За своїми маштабами це вже третє банкрутство в історії СІІІА. Після таких цгантів, як Enron і Worldcom, які теж стали банкрутами протягом останнього року.

■    УРАГАНИ:
2002
Щонайменше 30 осіб загинуло і сотні травмовано внаслідок урагану, що вирував в ніч з вівторка на середу над індійським штатом Ассам. Швидкість вітру сягала 80 км за годину. Більшість людей постраждали через обвал будинків, які не витримали поривів вітру.

■    МУТАЦІЇ: Хлопчик з двома головами.
2002
В Бразилії вперше в історії національної медицини з'явилася дитина з двома головами, що прожила лише дві доби. В дитини були також два стравоходи і два шлунки, але одне серце і дві легені. Такий випадок в медичній практиці дуже рідкісний. Дитина мала зовні нормальне тіло і дві голови, кожна з яких порізному реагувала на навколишнє середовище.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Навала диких свиней.
2002
В зв'язку з небувалою посухою в Австралії розплодилася величезна кількість диких свиней. Австралійські фермери дивляться на небо і чекають дощу, який принесе воду і все в природі, можливо, повернеться на свої місця.

■    СЕЛЕВІ ПОТОКИ: Червона земля стала могилою.
2002
Селеві потоки, зумовлені сильними дощами в південно-східних штатах Бразилії, зруйнували десятки будинків. Червона земля стала могилою для 39 осіб. Але дощі не вщухають. За 24 години в цьому районі випало 5 дюймів опадів, тобто майже стільки, скільки випадає впродовж 2-х тижнів звичайного дощу.

■    CLIMATE: If you're concerned about forecasts of long-term global warming, you might be worried about the wrong thing.
January 2,2002
The United States National Academy of Sciences warns that sudden, unexpected climate change—on a scale that could cause widespread drought or plunge Earth into a deep freeze—poses a more immediate danger. The evidence? Embedded in ancient tree rings and ice cores are signs that quick, drastic change is a fundamental characteristic of Earth's climate. These data show that the climate can switch abruptly from one mode—such as an ice age—to another, such as a milder interglacial period, climatologists say. Humans have no remembered experience of such sudden, far-reaching shifts. If one were to occur in the near future, human civilization could be vastly ill-equipped to adjust. The Academy's National Research Council (NRC) organized a study to assess this knowledge, which has come to a head over the past five years. The NRC report was distributed at a meeting of the American Geophysical Union held in early December in San Francisco. In a sense, the report notes, humanity has been living in the meteorological equivalent of a fool's paradise. Agriculture and other aspects of civilization have developed during a period of relatively benign climate. The workings of this climate system can be likened to a light fixture that is controlled by both a dimmer and an on-off switch, says Richard Alley of Pennsylvania State University in University Park, chair of the NRC study. You can continuously change the light level by turning the dimmer dial. But nothing may happen until you push hard enough to throw the switch. Then the lights abruptly go out. "Ifs clear that climate has both dimmer dials and switches," says Alley. In the case of global warming, for example, is the heat-trapping effect of greenhouse gases such as carbon dioxide twiddling a dimmer dial—and is it also pushing on a switch that might suddenly flip the climate? The NRC committee emphasizes that it isn't trying to alarm people. But it does want to inject a sense of urgency into discussions of climate change to encourage research. Currently, scientists do not understand what drives drastic changes, which in turn means they cannot simulate or forecast them. Yet researchers are already aware that some degree of change seems to be under way. For example, the Arctic is warming. Air circulation around the North Pole region has changed. It is bringing warmer, wetter winters to northern Europe, Siberia, and parts of North America. Also, a changed wind pattern is moving young Arctic ice out of the ocean faster. That means it doesnt linger as long and build up its former thickness. The NRC committee members realize they are sounding a warning that is cloaked in uncertainty. Therefore, they urge what they call a "no regrets" policy: Take no action based on vague fear. Do take actions that will be beneficial, whatever happens. Alley says scientists need to face up to a certain amount of inevitable uncertainty, since natural processes may throw climate switches in random ways that are impossible to forecast. To help people learn to anticipate surprises, he says, "We need to build uncertainty into our models of climate change."

■   ВУЛКАНИ: Знов прокинувся вулкан Етна.
2002
Колись невеликі виверження вулкану не завдавали сицилійцям значних клопотів. Навпки, Етна, крім попелу і диму приносив добрі прибутки. Так було до 2001 року, доки "чудо природи" не вирішило показати свою міць і змести зайве. Цьогоріч знову понад тисячу мешканців Сицилії залишили свої домівки через землетруси і виверження Етни. Влада оголосила надзвичайний стан. Понад 100 будинків зруйновано. Потоки лави розтікаються північними і південними схилами*, руйнуючи гірськолижні траси і туристичні об'єкти. В сосновому лісі виникла пожежа. На північному схилі вулкану копають спеціальні канали, щоб відвести лаву від міста Лінгваглосса. Минулого року сила Етни досягла небезпечних меж і зруйнувала кілька туристичних комплексів. З кожним роком активність вулкану зростає.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Землетрус в Італії.
2002
Не встигла вибухнути Етна, як в Італії нове сейсмічне лихо. В четвер землетрус силою 5,4 бали за шкалою Ріхтера зруйнував кілька будинків в центральній частині країни. Поштовхи відчувалися також в Римі і Неаполі.

■    ВІРУСИ: В Індії- спалах чуми.
2002
В Індії зафіксовано спалах чуми, якої не було тут вже 20 років. Від цієї хвороби помер 34-річний Рандхір Саутха. Ще дев'ять осіб перебувають на обстеженні в лікарні. Припускають, що найімовірніше джерело зараження - дика кішка, яка покусала загиблого на початку лютого.

■    ТАНЕННЯ ЛЬОДОВИКІВ: Зникають льодовики Кіліманджаро.
2002
Льодовики Кіліманджаро тануть так швидко, що до 2020 року зникнуть зовсім. Американські вчені повідомляють, що знайшли тут свідчення катастрофічних посух 8300, S200 і 4000 років тому. Вони встановили,  що льодовики Кіліманджаро почали формуватися 11700 років тому. В 1912 році площа льодовика складала 4,8 квадратних миль, а до 2000 року зменшилась до 1 квадратної милі.

■    КЛІМАТ: Озонова афера - руки геть від глобального потепління!
2002
На сьогодні немає надійних доказів, що на вміст озону впливає фреон. Фреонові оголосили анафему і витіснили з вжитку, але на біду озонові діри чомусь не затягуються. Чому саме фреон? Відомо ж що місце розташування озонових дір - над полюсами, а там зовсім нема промислових викидів фреону в атмосферу. Нас переконують, що озоновий шар завтовшки всього 4 міліметри поглинає величезну сонячну енергію. Але підтверджень цієї теорії нема. Навіть якщо це так, то на що витрачається вся ця енергія, якщо шар не нагрівається, не руйнується? Отже не виконується закон збереження енергії? На висоті 20 - 25 км, де власне і "живе" озоновий шар, взагалі нема небезпечних для людини жорстких ультрафіолетових променів. їх виявлено набагато вище - на висоті 35 кілометрів. Хто ж тоді наш рятівник? Кисень. Він поглинає майже весь ультрафіолет, при цьому руйнується і утворює озон. Тепер стає зрозумілим чому навесні над Арктикою, а восени над Антарктидою з'являються загадкові озонові діри. Справа в тому, що в ці сезоно полюси перебувають в "тіні" планети і атмосфера майже не зазнає впливу ультрафіолетового випромінювання. А відтак нема енергії для утворення з кисню озону.

■   МАГНЕТИЗМ: Магнітне поле слабшає.
2002
Регулярні вимірювання сили магнітного поля Землі почалися ще в 1839 році. Дослідження показали, що щороку воно слабне на 0,05%. Якщо швидкість цих змін залишиться стабільною, то приблизно через 2000 років магнітне поле планети зникне.



■    ЗЕМЛЕТРУСИ: В Болгарії стався землетрус
2002
На південному сході Болгарії знову стався землетрус. Епіцентр знаходився в районі села Крумово, в околицях міста Пловдив. В не ділю тут з інтервалом три хвилини було зареєстровано два підземні поштовхи силою 2,8 балів. Про жертви і серйозні руйнування не повідомляється. Крумово серйозно постраждало від серії підземних поштовхів, які стрясають південний схід Болгарії з минулої п'ятниці. Пошкоджено близько 300 будинків   в них потріскали стіни, повилітали з вікон шиби.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Землетрус забрав життя 20 мексиканців.
2002
Щонайменше 20 осіб загинуло і сто травмовано під час землетрусу, що стався в середу вранці в Мексиці. Сила поштовхів сягала 7,6 балів за шкалою Ріхтера. Поштовхи відчувалися за 450 км від епіцентру в штаті Коліма. В столиці країни поштовхи тривали не менш як 20 секунд.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Землетрус: то буде чи не буде?
8-15 серпня 2002
Пік "землетрусної лихоманки" припав на минулі вихідні. Не дуже вірячи запевненням високопосадовців і вчених про те, що "в нас нічого страшного статися не може", люди переживають. Дехто воліє ночувати не вдома, а...на вулиці. Про всяк випадок, так би мовити. А найбільше переживають мешканці багатоповерхівок.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
15-22 серпня 2002
Всі хвилювання були пов'язані з повідомленнями, які надійшли з Румунії. Саме там у гірському масиві Вранча розташований один з найпотужніших епіцентрів землетрусів в світі. Протягом року там регулярно на глибині до 150 км відбуваються землетруси, які на поверхні можуть виявитися слабкими поштовхами силою 3-5 балів за Ріхтером. Тамтешні сейсмологи потрактували їх а також високу концентрацію газу радону в ґрунтових водах і зміни локального магнітного поля як початок активізації цієї зони. Румунські вчені припускали, що протягом десяти днів можливий землетрус, наслідки якого можуть дійти й до нас. 13 серпня фахівці з інституту геофізики в Бухаресті заспокоїли світ. Протягом декількох останніх діб в районі Вранча сталася серія підземних поштовхів (в межах 6 балів за шкалою Ріхтера), яка розрядила накопичену напругу.

    ТАНЕННЯ ЛЬОДОВИКІВ: Суперайсберг-рекордсмен.
Серпень 2002
Зовсім недавно від шельфового льодовика Росса в Антарктиді відколовся найбільший за всю історію спостереження айсберг: загальна площа його складає... 11 тисяч квадратних кілометрів. Як стверджують вчені з британського Центру метеоспостережень за Антарктидою процес утворення айсбергів абсолютно природний і ніяк не пов'язаний з глобальним потеплінням


■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Серпень - час копати картоплю?
15-22 серпня 2002
Незважаючи на запевнення метеорологів, що глобальне потепління відбуватиметься поступово, селяни впевнені, що вже тепер пори року змістилися на тижнів на три, а то й на цілий місяць вперед. Цього року селянам як ніколи рано довелося збирати садовину й городину. Яблука й груші завжди вважали дарами осені, бо ніколи не достигали раніше вересня. Цього року вони достигли в серпні. Кукурудза так посохла і шелестить листям наче осінь настала. Початки вже такі жовті й тверді, що й не вкусиш. Картоплю мусіли садити ще задовго до Великодня - така теплінь була. В липні вже смакували баклажанами і болгарським перцем. А метикуваті господині примудрилися зібрати два врожаї огірків. Картоплю селяни не копають тільки за звичкою - непасує щоб вже в серпні городи зовсім спустіли. Та картопляної гички на полях давно вже не видно - ще на початку липня посохла. Селяни майже на місяць раніше, ніж заведено викопали часник і цибулю. Що не кажи але цього року ранню весну ми відчули сповна. Перепад температур від низької до високої стався на цілий місяць раніше. Наприклад цього року обліт бджіл почався ще 31 січня, коли надворі було плюс 18 за Цельсієм.

■    ЕКОНОМІКА: Новий удар по долару.
8-15 серпня 2002
Те, що трапилося на початку тижня на нью-йоркській, а потім і на інших біржах світу, ввело в глибокі роздуми найдосвіченіших аналітиків фінансових ринків. Чи не вперше за декілька останніх років поведінка індексів DowJones і Nasdaq нагадувала не легковажне післявікендове зниження, а справжній хаотичний обвал. Майже відразу фондова лихоманка розпочалась і на інших континентах: на 3 - 6% впав німецький DAX, японський Niccay тощо. Що саме найбільше тривожило в цій ситуації фінансових спеціалістів? Мабуть чи не найбільше -це брак виразних конкретних поганих новин, якими б можна було пояснити нестабільну поведінку інвесторів. В понеділок поганих новин не було. Навпаки, блискавична реакція Адміністрації Буша на корпоративні скандали, що породжували нестабільність на фондових ринках, дозволяла припустити, що все найгірше вже позаду. Напршуеться припущення, що головна причина прикрощів - в загальному стані американської економіки. Торгівельний дефіцит Сполучених Штатів (різниця між експортом і імпортом) наближається до позначки 500 млрд доларів, або 5% ВВП країни. Щоб повернути торгівельний дефіцит до нормального рівня (2 - 2,5% ВВП) потрібні щоденні інвестиції в американську економіку в розмірі одного мільярду доларів. Саме тому девальвація долара і збільшення припливу капіталу в країну за рахунок виторгу від експорту розглядається як один з небагатьох шляхів виходу з кризи. Ще одна альтернатива - застосувати дуже небезпечний засіб боротьби з економічною кризою - активні військові дії за межами країни

■    ТАНЕННЯ ЛЬОДОВИКІВ: Сніги Кіліманджаро зникнуть дуже скоро...
Серпень 2002
Останні розрахунки вчених показують, що знамениті льодові поля на вершині Кіліманджаро в Східній Африці зникнуть впродовж найближчих 20 років. За останні дві декади їхні розміри зменшились на 1/3, а якщо порівнювати з 1812 роком - на 82%! Професор Лонні Томпсон з Університету штату Огайо вважає, що гірські льодовики в Південній Америці, Африці, Китаї і в Тибеті швидше за все до 2015 року зникнуть зовсім, а до 2020-го - точно. На думку гтроф. Томпсона, сповзання і танення гірських льодовиків - одне з численних свідчень того, що протягом одного людського життя клімат Землі зазнав неймовірних змін. Але й саме глобальне потепління, вважає він, є лише частиною набагато складнішої загадки.

■    УРЯД: Невідомий космічний об'єкт летить до Землі.
Серпень 2002
Об'єкт SG344 має 70 метрів в довжину і 30 метрів в діаметрі. Його виявили нещодавно в обсерваторії на Гаваях. "Імовірність зіткнення цього астероїда з Землею в тисячу разів більша ніж у всіх досі виявлених", -каже головний інженер NASA Пол Чодас. Небесне тіло наблизиться до Землі 23 вересня 2030 року на відстань в 15 разів більшу, ніж відстань від Землі до Місяця. Точні розміри астероїда встановлять наприкінці поточного року; поки що він виглядає надмалою мікроскопічною сяючою точкою серед зірок. Глобальної шкоди цей об'єкт не завдасть. Зрозуміло будуть жертви, руйнування, пожежі, цунамі і урагани, але людство виживе.

■    ТАНЕННЯ ЛЬОДОВИКІВ: Чекаємо нового потопу через...600 років!
Серпень 2002
Британський проф. Ендрю Шепард прогнозує людству гігантський потоп через 600 років. Гігантський суперльодовик Пайн Айленд в Західній Антарктиді (300x25 км) за останні роки підтанув настільки, що відступив вглиб материка на 5 кілометрів! Якщо швидкість танення льодовика, тоіщина якого складає 2,5 км, не сповільниться, то це потягне за собою дестабілізацію криги в західній частині материка на величезній площі, що дорівнює території всієї Європи. В разі зникнення західноантарктичних льодовиків рівень води в океані підніметься на 7 (!) метрів. Вода затопить мільйони квадратних кілометрів суходолу, зтерши з лиця Землі міста і цілі країни.

■    УРАГАНИ: Крим штормить.
Серпень 2002
Минула загроза формування мікромаштабних смерчів в Криму, про яку попереджали синоптики. Циклон відхилився від прогнозованої траєкторії і не зачепив півострова. // це не зовсім точна інформація. Ураган, та ще й неабиякий в Криму був, зокрема на Азовському узбережжі Керченського півострова. Інша річ - було повідомлено, що ураган лише трохи зачепив півострів. - прим.авт. // Не пройде він, як очікувалось, і в південних та східних областях країни.

■    ПОВЕНІ: Час будувати Ноїв ковчег.
Середина серпня 2002
Щось жахливе коїться в світі. Таке враження, що стихія вирішила змести з лиця Землі цілі міста...Вчора в Празі ситуація була критична. 40 тис мешканців евакуйовано з одного з старовинних кварталів міста. Такого не пригадують навіть старожили чеської столиці. Стихія 1890 року, яка забрала життя десятків людей, за оцінками фахівців була значно слабшою за нинішню. В Дрездені і Регенсбурзі (Німеччина) також різко піднявся рівень води. Очікується підйом води до 7,75 м, тоді як критичним тут вважається рівень 5 метрів. На глибину одного метра пішли під воду споруди центральної частини Дрездену. Евакуйовано лікарню, закрито вокзал, колії якого опинилися під водою. Крім Дрездену надзвичайний стан діє в 14 районах Саксонії і таким чином охоплює весь лівий берег Ельби.

■    ПОВЕНІ:
Середина серпня 2002
Життя 35 осіб забрала повінь на півночі Ірану. Могутній селевий потік утворився через дощі, що почалися в понеділок ввечері.

    ПОВЕНІ:
Середина серпня 2002
В Непалі внаслідок повеней і зсувів загинуло 422 людини, 173 оголошені зниклими безвісти. Загалом постраждало понад 270 тисяч осіб.

■    ПОВЕНІ: В Криму знову велика повінь.
19 -26 вересня 2002
Цими днями в Криму склалася надзвичайна ситуація. Не встигли мешканці півострова оговтатися від серпневого шторму, як знову стали жертвами стихії. Стихія розпочалася у вівторок вранці: шквальний вітер і сильна злива пошкодили дахи, підтопило декілька будинків, п'ятеро людей одержали травми. За повідомленням Укргідрометцентру, тільки в Керчі випала тримісячна норма опадів (рівень становив майже 100 міліметрів!). Було розмито 4 кілометри залізничного полотна. Без електрики і телефонного зв'язку залишилося близько 3 тис осіб. Вчора з буднків відкачували воду. Люди збирали на вулицях мул, який нанесла вода.

   ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ МОРЯ: Скоро ми всі потонемо.
Вересень 2002
Такий висновок можна зробити з доповіді Міжурядової Ради ООН з змін клімату (ІРСС). Стверджується, що останні 100 років рівень моря зростав майже на десять разів швидше середнього зростання, встановленого впродовж останніх трьох тисяч років. До 2100 року рівень моря зросте на 8 - 98 сантиметрів. Ці зміни принесуть потужні шторми, повені, посухи. В 20 столітті море піднялося на 10 - 20 см. До 2100 року середня температура на Землі зросте на 1,5 - 6 градусів. Але зв'язок між зростанням рівня моря і глобальним потеплінням не такий вже й простий. Існування такого зв'язку ніким не доведене. Так, наприклад, в середині 13 століття середня температура була на градус вищою, ніж сьогодні, але рівень моря не змінювався. Але все ж ніхто не заперечує головного - факт зростання рівня моря. Причому дуже стрімке.

■    WEATHER CHANGES: The first six months of 2002 have been the warmest on record in the northern hemisphere, and the second warmest globally.
■     WEATHER CHANGES: The summer of 2002 was the hottest in the United States since the 1930s.
■      WEATHER CHANGES: Central Europe experienced its most severe flooding in recorded history in August 2002.
■      EARTHQUAKES: Noticeable earthquakes centered in the Dudley and Manchester areas in England occurred within a month of each other in September/October 2002.
■     WEATHER CHANGES: By mid December 2002 Australia was looking set to record the hottest year ever AND the worst drought in its history.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: В УГОРЩИНУ ПОВЕРНУЛОСЬ ЛІТО
П'ятниця, 15 листопада 2002
В середині листопада в Угорщині настало літо, синоптики фіксують рекордну для цього місяця температуру повітря. Ртутний стовпчик термометру в місті Надьканижа на півдні країни зупинився на позначці плюс 23,6 градусів. Це найвищий листопадовий показник за всю історію метеорологічних спостережень в Угорщині. Майже так само тепло було в Будапешті і в інших великих містах країни. Угорські синоптики обіцяють на наступний вік-енд "травневу" погоду і новий температурний рекорд. Не виключено, що 16 листопада повітря прогрієтся до 25 градусів Цельсія. Потім, починаючи з 17 листопада, "спека", швидше за все, почне спадати, але погода буде залишатися весняною.

■     POLE MELTING: Arctic Ice Melting from Below
BBC News Online, Mar 27,2002
Scientists believe they have identified a mechanism which can explain the thinning of the Arctic sea ice. They say the thinning, which in summer reaches more than 40% in some areas, has two causes. Rising air temperatures, possibly the consequence of global warming, are melting the ice from above. And warmer water is also rising from the depths to attack the ice from below. Professor Peter Wadhams, of the Scott Polar Research Institute in Cambridge, UK, said in 2000 that he had established the degree of thinning using measurements from submarines in 1976 and 1996. He said these showed that in that time a large area of the sea ice, stretching from the North Pole to the Fram Strait between Svalbard and Greenland, had thinned by 43% during the Arctic summer. US data from the other side of the Arctic, between the Pole and the Bering Strait, found a similar thinning over the same period. The reported melting has been questioned by some scientists who believe the ice is still there, concentrated in areas where the submarines have not looked for it. But Professor Wadhams says the thinning he has detected, from 16ft (4.8m) 20 years ago to 9ft (2.7m) today, is scientifically explicable. He told BBC News Online: "People say global warming can't be raising air temperatures enough to melt the ice, because the Arctic winter temperature is around -30C anyway, and a one-degree warming would be irrelevant. But it's the summer temperatures that matter. Arctic summers are getting longer, so there is longer for the warmer air to melt the snow and affect the ice beneath. The other mechanism is the warming of one or two degrees in the water under the ice - enough to increase the bottom melting quite considerably. There is a cold water layer immediately beneath the ice. But that's changing its stability and salinity, because of changes in the distribution of Siberian river water in the Arctic. Over a large area that cold water is becoming more saline and denser, which means it's letting more heat rise through it."

■     SHORTAGE: World Can't Cope with Famine Says UN
New Zealand Herald, Oct 28,2002
Global warming is helping to cause an unprecedented series of famines that is pushing the world beyond its ability to cope, says the United Nations. The warning - the starkest yet issued by the UN on how climate change is affecting world food supplies - comes as a second massive famine looms in Africa. The new head of the UN World Food Programme, James Morris, is to announce in London that drought in Ethiopia and the Horn of Africa is precipitating a food shortage as great as the one now afflicting southern Africa. Meanwhile, the UN's Food and Agriculture Organisation is predicting that this year's total world harvest will fall for the fifth year in succession, while the global population continues to grow. Food stocks are falling well below critical levels and prices are soaring. The escalating crises will add urgency to a new round of international negotiations on combating global warming under way in New Delhi.... A spokesman said that "global warming is a major contributor" to the changing weather. He added: "There has been a sharp increase in weather-related natural disasters. This is a very, very serious situation." Scientists have long predicted that droughts and floods will increase as global warming takes hold. According to the World Disasters Report, published by the Red Cross, 2000 and 2001 were the two worst years on record for disasters. Since then, more than 360 natural disasters have occurred in the first nine months of this year. Drought has also struck from Australia to Mongolia, Vietnam to Sri Lanka, West Africa to Thailand. Floods affected more than 100 million people in China and more than 40 million in India, and brought the worst inundations yet to Germany, Austria and the Czech Republic. The WFP warns the crises are becoming so frequent that the world community is "running out of the ability to cope". Although emergency food aid almost tripled over the 1990s, it was not enough to meet growing needs. This year the WFP had to suspend help to three million women, children and elderly people in North Korea because it had run out of resources.

■    SATELITE FAILURE: 
On Jul 11,2002
SpaceMart reported not only that the Failure Rate was up 146%, and their numbers doubled between 1996 and 2002.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ:
22 листопада 2002
Жертвами нового землетрусу в контрольованій Пакистаном частині Кашміру стали 23 людей, в тому числі 18 дітей. Повідомляється про десятки травмованих. В середу зоанку з інтервалом в пів години в гірському районі Гілгіт (з епіцентром за 45 км на південний схід від однойменної столиці цього округу) сталося два поштовхи силою 5,5 балів за шкалою Ріхтера. Землетрус уразив район біля гори Нангапарбат (8126 м). В окрузі Діамер в чотирьох селах повністю стерто з лиця землі більш ніж 100 житлових будинків, більше 1100 зруйновано частково. Більше 7 тисяч людей залишилися без даху над головою. В районі стихійного лиха порушено водо - і електропостачання, загинули сотні голів домашньої худоби, пошкоджена і повністю блокована через обвали стратегічна Каракорумська траса, що зв'язує Пакистан і КНР. В п'ятницю в районі відчувалися нові поштовхи. Це - вже не перший землетрус в Пакистані цього місяця. Під час сильних підземних поштовхів 2 і 3 листопада загинули 11 людей.

■    FLOODS: Повінь в Італії і на півдні Франції 27.11.2002.

■    УРАГАН: Ураган забрав життя 35 людей
2002
35 людей загинули в результаті повені, викликаної сильним ураганом, що супроводжувався рясними зливами, на заході Марокко, а також на сході країни в районі міста Фес. Згідно з офіціними даними, в районі міста Сеттат вважаються зниклими без вісті 11 людей. Затопило шосейні дороги і населені пункти, зруйновані комунікації, сотні людей залишились без притулку. На невизначений термін припинено залізничне сполучення між Марракешом і Касабланкою.

■    УРАГАН: На Австралію йде ураган
15 листопада 2002
Стихія, що розгулялася минулої ночі, 25 ноября, завдала серйозних збитків багатьом районам столиці штату Південна Австралія місту Аделаща. Сила вітру в деяких місцях досягала 110 км/год. Сильний вітер супроводжувався зливами і потужними розрядами блискавки. В Аделаїді повалені з корінням дерева, пошкоджені лінії електропередачі, в декількох десятках приватнних будинків пошкоджені дахи. Найбільших збитків зазнали райони Хандорф, Маунт Баркер, Балханна, Бескет Рейндж, Бернсайд и Магілл. Найбільше опадів - 22 мм, що випали за 10 хвилин, було зафіксовано в районі Аделейд Гіллс. В окремих районах міста було порушено рух автотранспорту і електричок. На декілька годин був затриманий виліт літаків з міського аеропорту. 450 пасажирів через удари блискавки були змушені провести години на борту авіалайнеру на злітно - посадковій смузі.

■    ЗЕМЛЕТРУСИ: Три землетруси за одну ніч
2002
В Північній Каліфорнії впродовж однієї доби відбулося три землетруси. Зранку в 10:22 за місцевим часом в понеділок, 25 листопада, стався землетрус силою 3, 5 балів, з епіцентром в місті Сан - Рамон (40 км на схід від Сан - Франциско). Декілька годин перед тим сталася два землетруси силою 3 і 3, 9 бали в тому ж районі. Руйнувань і постраждалих не було. Науковці з імовірністю 70 % передбачають, що в найближчі 30 років в районе Сан - Франциско станеться землетрус, за силою аналогічний землетрусові 1989 року. Тоді загинуло 63 людини, а економіці Каліфорнії було завдано збитків на суму 10 млрд доларів. Прогнози сейсмологів базуються на даних багаторічних спостереженнь за станом земної кори в цьому районі. Каліфорнія розташована на ділянці, де сходяться Тихоокеанська і Північноамериканська тектонічні плити. На їх стику спостерігається підвищена сейсмічна активність

■     CROP FAILURE:
2002
By 2002, a reduced Cocoa crop and a crisis in Mozambique was admitted. Reports on the effect of drought on grain crops came in from the US, Australia, and Canada while flood damage to grain crops was reported in the UK and Europe. Finally, a 2002 UN Report shows the picture of worldwide crop shortages due to weather.

■     CROP FAILURE: Silent Famine
January 2002
Worsening food shortages after a succession of poor harvests caused by severe drought conditions over the past three years have ushed rural populations across a broad swath of Central America to the brink of starvation, regional commentators warn. In what officials call the worst disaster since Hurricane Mitch in 1998, a summer drought destroyed crops across Central America and left thousands of farmers awash in debt and famine (Nov. 6). Blanche Petrich, correspondent for Mexico City's La Jornada (Oct. 3), observed in a series of reports from Guatemala that "what is devastating Central America technically is not a 'famine,1 the term that the experts use for the complete absence of foods in a region....From eastern Guatemala, across Honduras and El Salvador and all the way to the Pacific coast of Nicaragua, the starving wander through well-stocked markets and beg alms along the roadside," Petrich reported. The abrupt refocusing of international assistance programs to address looming food shortages in Afghanistan following the Sept. 11 terrorist attacks are bound to have "a negative impact on the flow of aid to Central America" in the near term, relief specialist Roque Castro told Petrich. "In most towns it will have a domino effect," Petrich wrote in La Jornada (Oct. 3), "because the collapse in campesino savings also left nothing for seed to plant beans or for the winter (corn) cycle. In other words, this is not a short-term food crisis; rather, as virtually all the experts emphasize..., it is only the beginning.Tollowing torrential rains and widespread flooding in late October that wrought farther devastation, La Prensa of San Pedro Sula (Nov. 1) cautioned Hondurans that they cannot depend on an outpouring of international support similar to the relief effort mobilized in the wake of Hurricane Mitch three years ago.

    ПОВЕНІ:
СЕРЕДА, 27 листопада 2002
В результаті злив і загрози затоплення в північних регіонах Італії евакуйовано декілька тисяч осіб, закрито багато автострад, практично всюди скасовано заняття в школах. В північно східному районе Мілану довелося евакуювати декілька сімей, житла яких повністю затоплені. Тим часом, на Сицилії зафіксовано декілька підземних поштовхів в околицях вулкану Етна силою до 3 - х балів за шкалою Ріхтера.

■    МАГНЕТИЗМ: Змістився магнітний полюс!
Вересень 2002
Астрономи і геофізики приголомшені новиною, якою поділився Центральний військово-технічний інститут (Росія). Його прилади зафіксували зміщення геомагнітного полюса Землі на 200 кілометрів. Провідний науковий співробітник інституту Євген Шаламберідзе заявив, що магнітні полюси змістились і на інших планетах Сонячної системи. Такого стрибка магнітного полюса - аж на 200 км - ніколи не спостерігалося. Взагалі-то зміщення магнітних полюсів поанети - цілком природне явище. За даними досліджень там, де тепер північний магнітний полюс колись був південний... Російські вчені цей феномен пояснюють тим, що Сонячна система проходить певну зону галактичного простору і тому відчуває геомагнітний вплив з боку інших близьких космічних систем. З цим феноменом можуть бути пов'язані суттєві зміни погодних умов, погіршення самопочуття людей, а також авіакатастрофи і залізничні катастрофи, що почастішали останнім часом

■    МУТАЦІЇ: гусак-мутант
2002
В Севастополі і одному з приватних будинків з яйця вилупився гусак-мутант. Гусак мав чотири ока (два з боків і два зрослих, циклопоподібннх посередині чола), два дзьоби. Птах виявився нежиттєздатним: він помер через дві доби. Народження таких мутантів досить велика рідкість, але пов'язувати цю аномалію з підвищеною радіацією чи якимись іншими катаклізмами не варто, - повідомляє "Интересная Газета".

■    ТАНЕННЯ ЛЬОДОВИКІВ: Арктика розтане до кінця століття
Середа, 04 листопада 2002
NASA опублікувало результати дослідження, що в черговий раз привертають увагу до проблеми глобального потепління. За прогнозами спеціалістів NASA, до кінця цього століття в літні місяці вся Арктична крига буде зникати. Вже зараз танення арктичної полярної шапки Землі відбувається набагато швидшими темпами, ніж припускалося раніше. В період між 1978 і 2000 роками Арктика втратила 1,2 млн. кв. км постійного крижаного покриву. Іншими словами, за 10 років зникло 9 % арктичної криги. Надалі очікується тільки прискорення процесу. Чим менше залишиться криги, тим вищою буде температура в Арктичному регіоні, і тим відбуватиметься танення.

■    ТАНЕННЯ ЛЬОДОВИКІВ: Аляска втрачає льодовиковий покрив.
Осінь 2002
Дослідник з університету Колорадо вважає, що масив льодовика Коламбія на Алясці буде продовжувати відступати з все більшою швидкістю. Можливо, його межа зсунеться на 16 кілометрів, а на оголеній поверхні утвориться новий фйорд.

■    СПОВІЛЬНЕННЯ ОБЕРТАННЯ: Ґлобальне потепління сповільнить обертання Землі?
Вересень 2002
Ми вже стільки страшного чули про цю проблему… Мовляв, ґлобальне потепління клімату призведе до танення льодовиків, збільшення кількості опадів, а це спричинить підвищення рівня Світового океану і затоплення великих територій, а ще прискорить поширення захворювань. Тепер бельґійські вчені виявили, що через потепління Земля обертатиметься повільніше, а це означає, що доба стане довшою! Журнал Geophysical Research Letters опублікував нові дослідження про можливі наслідки ґлобального потепління. Вчені вважають: якщо вміст вуглекислого ґазу в атмосфері буде зростати всього на 1% за рік, як пророкує багато фахівців, то через 70 років його кількість в повітрі буде вдвічі більшою. Через викликані цим зміни в океанічних течіях і атмосферних потоках сповільниться швидкість обертання Землі. Через 70 років зміну зафіксують прилади: доба довшатиме на 11 мікросекунд за десять років. А через 100 років доба стане довшою на 0,11 секунди. Далекі нащадки, десь так за 60 тисяч років матимуть в добі не 24, а 25 годин!

■    СПОВІЛЬНЕННЯ ОБЕРТАННЯ: День стає довшим
Вересень 2002
Бельгійські вчені з Королівської обсерваторії та Католицького університету в Лувені встановили, що процес глобального потепління може закінчитися досить несподіваним ефектом - збільшенням тривалості дня! Дослідники пояснюють: один з наслідків потепління – поступове зростання в атмосфері частки вуглекислого ґазу. А це рано чи пізно почне сповільнювати обертання Землі. Як наслідок, день ставатиме трішки-трішки довшим. Правда, в цьому столітті "прибавка" в часі буде мізерною – день стане довшим всього на 11 стотисячних секунди! А завідувач кафедри метеоролоґії і кліматолоґії Київського Національного Університету ім. Т.Шевченка, д-р. фізико-математичних наук, проф. Володимир Волощук каже, що ґлобальне потепління, принаймні на території України, проявляється в тому, що пори року в нас настають швидше на добу-другу.

■    СПОВІЛЬНЕННЯ ОБЕРТАННЯ: Сутки увеличиваются!
Вересень 2002
По данным специалистов Бельгийской королевской обсерватории, к концу века продолжительность земных суток увеличится на 0,00011 секунды. Такой вывод ученые сделали на основе вычислений, произведенных на базе современных компьютерных моделей. Причина ожидаемых изменений – парниковый эффект, в результате котрого атмосферное давление в целом постепенно снижается. Это приводит к тому, что уровень воды и суши слегка поднимается, вследствие чего Земля начинает вращатся вокруг своей оси чуть-чуть медленнее. Соответственно продолжительность суток увеличивается.





■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: В Карпатах вже зима!
19-26 вересня 2002
Ви не повірите, але в Карпатах випав перший сніг. Разом з приморозками (цими днями зафіксовано 4° нижче нуля) на Чорногорі засніжило. Висота снігового покриву місцями, кажуть, сягала трьох сантиметрів.

■    ТВАРИНИ: В Дніпрі виловлено півметрового краба
2002
Поблизу села Башмачки на Дніпропетровщині з Дніпра виловлено китайського волохаторукого краба з розмахом клешень 40 см.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Цей дощ надовго.
24-31 жовтня 2002
Слухаючи щоденний прогноз погоди, мешканці високогірних районів Карпат дуже рідко чують втішні для себе повідомлення. Гуцули вже сприймають як норму тривалі стійкі морози, сильні хуртовини, великі замети, різкі відлиги, часті грози, несподівані льодоходи і руйнівні поводі. Такий тепер тут клімат. Прикрі сюрпризи високогірного клімату в останні десятиліття почали дошкуляти навіть звиклим до екстремальних умов життя горянам. Однією з причин зміни клімату і відповідно почастішання на всій території України погодних аномалій - ураганів, шквалів, злив, паводків - науковці називають глобальний парниковий ефект. Найбільше потепління, зумовлене підвищенням концентрації парникових газів в атмосфері, зафіксовано в останній чверті 20 століття. Метеорологи прогнозують, що вже в найближчі 10 років зима і весна потепліють на 1,0 - 1,2 градуси. Та це не означає, що не буде екстремально холодних сезонів. Характерною буде велика мінливість температури протягом сезону, коли впродовж одного місяця несподіване похолодання може різко змінюватися потеплінням. Взимку і на початку весни такі перепади температур можуть призвести до швидкого танення снігу. Як свідчать висновки WM0 (Всесвітня Метеорологічна Організація), в найближчі роки кількість опадів стосовно кліматичної норми може збільшитись на 20 - 25%. Повені на Закарпатті в листопаді 1998 та в березні 2001 років називають небувалими, але за даними метеорологів схожі повені в Карпатах бували і раніше. Винуватцями таких інтенсивних опадів є гори. Гірські хребти є перешкодою для переміщення вологих повітряних мас з Атлантики. А в т.зв. періоди високої водності, які в минулому столітті в Карпатах були в 1912 - 1927, 1940 - 1955 і 1965 - 1981 роках, інтенсивні опади стають причиною стихійного лиха. Тоді ж від стихії потерпає центральна і Західна Європа. Як кажуть фахівці з 1992 - 1993 років почався новий період високої водності, який триватиме до 2005 - 2008 років.

■    МЕТЕОРИТИ: Не проспіть зоряну зливу!
Листопад 2002
Незвичайне явище можна буде спостерігати цими днями: на Землю сипатимуться сотні метеоритів! Вважається, що щедрі зоряні зливи випадають на Землю раз на 33 роки. Та як не дивно для астрономів, їх фіксують ось вже п'ятий рік поспіль! Такі метеоритні потоки називають Леонідами, бо з'являються вони в сузір'ї Лева. Цього разу над Європою випаде справжня метеоритна злива. В нас її можна буде спостерігати лише 19 листопада - з 6-ї години ранку. Метеорити залишатимуть по собі саме зеленкуваті, а не червонуваті чи жовто-оранжеві сліди. А найбільші боліди у верхніх шарах атмосфери вимальовуватимуть химерні обриси, які можуть навіть супроводжуватися звуковими ефектами.



■    НЕСТАЧА ПРОДОВОЛЬСТВА: Ефіопії загрожує страшний голод.
14-20 листопада 2002
Прем'єр-міністр Ефіопії Мелес Зенаві звернувся до світової громадськості за порятунком від голоду, який насувається на його країну. Ефіопії загрожує голод, маштаби якого набагато перевищують розміри гуманітарної катастрофи 1984 року, коли загинуло понад мільйон осіб. Міжнародний Червоний Хрест також звернувся з закликом до розвинених країн про виділення 11 млн доларів для ліквідації посухи в країні. Понад 6 млн мешканців Ефіопії вже потребують продовольчої допомоги. За несприятливих обставин їхня кількість може зрости до 15 мільйонів. Всього Ефіопія налічує понад 67 млн мешканців, більшість з яких мешкає в сільській місцевості. Цього року голод може забрати близько 3 мільйонів життів.

■    ЗСУВИ ГРУНТУ: Гора атакує село.
24 листопада 2002
...Посеред ночі земля почала втікати з-під ніг. Схил гори Ігрець раптом осунувся і величезна маса грунту полізла до села Буківець, що у Верховинському районі Івано-Франківщини. Разом з фунтом донизу поповзли дерев'яні будівлі, похилилися бетонні опори ліній електропередач, в хатах гуцулів з'яіилися тріщини. На ранок 25 листопада схил гори був наче відкраяний ножем, а гігантські скиби землі далі повільно повзли донизу. Площа зсуву становить 0,26 квадратного кілометра.

■    НЕВРОЖАЙ: Мороз зазіхнув на врожай.
Грудень 2002
За останні декілька днів температура відчутно знизилася. Це викликає тривогу в хліборобів, бо сніговий покрив ще не надто великий. Снігу хоча й небагато, проте від нинішніх морозів він порятує. А ось якщо налетять сильні холодні вітри, тоді всяке може бути. Якщо не випаде сніг, а мороз дужчатиме, то посіви можуть і вимерзнути.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: В Україну йдуть морози.
12-19 грудня 2002
Мороз, що дошкуляє нам ось вже тиждень, завтра, здається, трохи відступить. Проте, як прогнозують синоптики, лише на два дні. З неділі буде ще холодніше. Температура в західному регіоні України знизиться вночі до 15 - 20 градусів морозу, а місцями (в горах) навіть до 30° морозу. Опади снігу, проте, будуть мінімальні. Українці не зовсім готові до таких морозів. За останні роки ми звикли до "м'якої" погоди.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Зима в Америці
Грудень 2002
Середній Захід США вразила несподівана зимова хуртовина, внаслідок якої загинули щонайменше 15 осіб. Більшість потерпілих лихо спіткало на автошляхах. В штаті Оклахома, де сніжного Різдва не бачили більше 25 років, товщина білої ковдри в деяких районах сягнула 30 сантиметрів.

December 2002
■    EARTHQUAKES: Shoppers Panic as Quake Hits Southern Philippines
■    NATURAL DISASTERS WERE BIGGER KILLERS IN 2002 THAN TERRORISM
■    GOVERNMENT: Canada-US Military Pact Also Covers "Natural Disasters"
■    FLOODS: Two Children Drown in Bangkok Flash Flood
■    FLOODS: Heavy Rain Causes Flooding in Southern England
■    FLOODS: Pakistan Experiencing 15 Times its Normal Rainfall
■    STORMS: Vanautu Braces for the Arrival of Cyclone Zoe
■    FLOODS: More Die in Ongoing Floods and Landslides in Indonesia
■    FLOODS: Malawi Floods Kill 2, Leave 290 Homeless
■    ECONOMY: 2002 Sees Record Number of US Corporate Bankruptcies
■    VOLCANOES: Italy's Stromboli Volcanoe Erupts, Causing Tidal Wave
■    BOOMS: Seismologists In India Investigate Mysterious Explosion-Like Sound
■    GOVERNMENT: UK Considering US-Style "Civil Contingencies" Laws
■    DERAILMENTS: Train Derailments on the Rise Across the U.S. and Canada
■    WEATHER CHANGES: Azerbaijan Experiences Coldest Period in 100 Year
■    EARTHQUAKES: Serious Quake Primed to Hit Anchorage Alaska Soon
■    WEATHER CHANGES: Coming Year (2003) Will be Hottest Since Records Began
■    FLOODS: Greek Island of Kossos Flooded by Heavy Rains
■    FLOODS: Wales on Flooding Alert as Heavy Rain Lashes Upland Areas
■    STORMS: South Africa Hit by Two Successive Severe Storms in South West
■    STORMS: More Major Winter Rainstorms Batter Northern California
■    STORMS: Severe Cyclone Hits Solomon Islands; Officials Expect the Worst
■    WEATHER CHANGES: 72 Cold Weather Deaths Reported in Unusually Cold Bangladesh
■    WEATHER CHANGES: Winter Death Toll Climbs in Extreme European Weather
■    CROP FAILURE: Australia's "Big Dry" is Dessicating Entire Rural Economy
■    STORMS: Strong Wind Blasts Pacific Northwest
■    STORMS: West Australian Town Hit by Tornado; 9 Year-Old Girl Killed
■    FLOODS: Indonesia Floods Leave 11 Dead, 1 Missing
■    FLOODS: Portugal Experiences Heavy Rain, Floods and Landslides
■    CROP FAILURE: This Year Has been Canada's Worst Ever Crop Season
■    STORMS: Savage Storms Smash Homes in Australia
■    EARTHQUAKES: Mild Earthquake Hits Upstate New York
■    STORMS: Blizzard Smothers North-East US - "Twice as Bad as Expected"
■    EARTHQUAKES: Strong Quake Hits Remote Area of China
■    HISTORY: 3,000 Year-Old Walls Discovered in New York's Hudson River
■    EARTHQUAKES: Strong Earthquake Destroys 3,000 Homes in Iran
■    VOLCANOES: Two Volcano Eruptions in Progress in Russia's Kamchatka Region
■    STORMS: Shock Blizzard Hits Mid-West; Tornado/Thunderstorms Batter South
■    FLOODS: Five Drown as Flash Floods Hit Western Kenya
■    WEATHER CHANGES: Worst Snow in 161 Years Catches Beijing Officials Off Guard
■    STORMS: South China Hit by Tornado, Hailstones; 29 Feared Dead
■    DERAILMENTS: Another Train Derails in Southern India
■    FLOODS: Winter Storms Flood Lebanon Homes
■    VOLCANOES: Quake Could Signal Coming Eruption of the South Sister
■    STORMS: More Wild Weather Batters California's Bay Area
■    TORNADOES: Mississippi Tornado Leaves 50 Injured
■    TORNADOES: Arkansas & Missouri Tornadoes Kill 3, Hurt Dozens
■    WEATHER CHANGES: Australia Sets Record for Hottest Year Ever; Perth Hits 105F
■    TORNADOES: Freak Tornado Has Bermuda Buzzing
■    TORMS: Rain, Snow, High Winds Batter California & Oregon; 9 Killed
■    STORMS: Bad Weather Closes the Suez Canal
■    FLOODS: Thousands Homeless After Sri Lanka Hit by Floods
■    FLOODS: People Evacuated After Floods Hit Malaysia
■    GOVERNMENT: Is the Russian Power Elite Preparing for a Natural Catastrophe?
■    WEATHER CHANGES: Polish Cold-Spell Claims 116 Victims
■    STORMS: Thousands Powerless in Stormy North California
■    CLIMATE: This Year Has Been the Second Warmest Ever in Recorded History
■    STORMS: Powerful Windstorms Batter Nevada, Rains Drench California
■    PLANET-X: UK Newspaper Reports on Possible "Tenth Planet"
■    STORMS: One Dead, 200 Evaculated as Storms Hit Southern France
■    DERAILMENT: 14 dead, 74 hurt in Train Derailment in Cuba
■    FLOODS: Strong Storms Spawn Flooding in South Florida
■    TYPHOONS: Super-Typhoon Pongsona Leaves Major Disaster on Mariana Islands
■    LANDSLIDES: At Least 70 People Killed or Buried in Indonesia Landslide
■    CLIMATE: Record Ice Loss in Arctic; Bolivian glaciers shrinking fast
■    CLIMATE: While East Coast Shivers, Alaska Thaws
■    TYPHOONS: Guam Declared Disaster Area After Being Hit by Super-Typhoon Pongsona
■    STORMS: Greece Lashed by Violent Storms; State of Emergency Declared
■    GOVERNMENT: Is V.P. Cheney Building His Poleshift Bunker?
■    CLIMATE: Unusually Cold Weather in Norway and Moscow Kills 26
■    STORMS: Ice Storm Leaves 1.5 Million Without Power in the U.S. Carolinas
■    DROUGHT: South African Farmers Face Crop Failure As Drought Takes Hold
■    DERAILMENTS: Greek Train Plunges Over Precipice, Many Hurt
■    FLOODS: National State of Alert in Costa Rica as Floods Sweep the Country

Планета Х
2002
За гигантскими планетами Юпитером и Сатурном по околосолнечным орбитам вращаются менее крупные - Уран и Нептун. А в отдалении от них - совсем крошечный Плутон.
Открытие Урана про изошло после созда ния нового телескопа в 1781 году. Орбиту Нептуна сначала выяснили математики, и только затем, в 1846 году, его увидели астрономы.
Существование Плутона удалось определить лишь по его гравитационному влия¬нию на Нептун, после чего в 1930 году девятую планету обнаружил американский ас¬троном Клайд Томбо. Каза¬лось, последняя планета Сол¬нечной системы найдена, од¬нако орбиты удаленных пла¬нет свидетельствовали: где-то на окраине Солнечной си¬стемы, вращается еще одна крупная планета, воздейству¬ющая на своих ближайших соседей и искажающая их траектории. Современные ученые назвали таинственное космическое тело планетой Икс. Но еще более 6000 лет назад древние шумеры, осведомленность которых о космосе и приро¬де до сих пор поражает сво¬ей глубиной, знали о неизве¬стной планете и дали ей на¬звание Нибиру. В переводе с шумерского языка оно озна чает «планета пересечения». Клинописные таблички и барельефы шумеров пове¬ствуют об истории молодой Земли, в которой Нибиру сыграла катастрофическую роль. Во времена планетар¬ного образования Нибиру столкнулась с Землей, отко¬лов от нее большой кусок, и продолжила свое дальней¬шее движение. По предполо¬жению шумерских астроно-! мое, орбита Нибиру лежит в плоскости, перпендикуляр¬ной плоскости движения Земли и остальных планет Солнечной системы! Древ¬ние даже могли вычислить период обращения Нибиру вокруг Солнца. Согласно данным в расшифрованных табличках, найденных в Ме¬сопотамии, этот период равен 3600 годам!
Шумерские тексты описы¬вают орбиту Нибиру как силвно вытянутый эллипс. Когда раз в 3600 лет плане¬та приближается к Земле, сообщают древние шумеры, у нас происходят катастро¬фические извержения и зем¬летрясения, поднимаются гигантские волны, и океанс¬кие воды затапливают огром¬ные пространства суши. Как предполагают исследовате¬ли, во времена расцвета ци¬вилизации шумеров планета Икс приблизилась к Земле настолько, что была видна невооруженным глазом. Не¬которые тексты описывают ее как «большую звезду, от¬ливающую зловещим багро¬вым цветом». В далеком бу¬дущем, пророчествуют древ¬ние, Нибиру станет орудием возмездия богов, вновь стол¬кнется с Землей и уничтожит здесь все живое. В 1982 году специалисты НАСА офици¬ально признали возможность существования планеты Икс, а в 1983 году спутник заре¬гистрировал в инфракрасном диапазоне за пределами Солнечной системы крупный объект. «Возможно, мы полу¬чили первое подтверждение гипотезы о существовании космического тела, сравни¬мого по размерам с Юпите¬ром и вращающегося вокруг Солнца», - сказал тогда в ин¬тервью газете «Вашингтон Пост» глава проекта Герри Нигебауэр.
Признание НАСА не было случайным и основывалось на предшествовавших исследо¬ваниях. Возможность суще¬ствования планеты Икс пред¬сказал еще в 1841 году аст¬роном Джон Адаме, изучав¬ший аномалии движения Ура¬на. В 1846 году с ним согла¬сился Ле Веррмер, а в 1877 году эту идею поддержал Да¬вид Тодд. В начале XX века американец Персиваль Лоелл даже построил в штате Аризона специальную обсервато¬рию, с помощью которой он в период с 1913 по 1915 годы безуспешно разыскивал таин¬ственную планету. Главное же подтверждение реальности планеты Икс было получено лишь недавно.
В октябре 1999 года бри¬танский астроном доктор Джон Мюррей завершил точ¬ные расчеты траекторий ко¬мет на окраине Солнечной системы в области, называ¬емой Облаком Оорта (глав¬ного «поставщика» комет). На уточнение траекторий лишь 13 комет ушло несколько лет, но, в конце концов, ученый был вознагражден сенсаци¬онными результатами. По всем расчетам выходило, что на кометы воздействует скрытое в Облаке Оорта мас¬сивное космическое тело. Оно в несколько раз больше планеты-гиганта Юпитера и удалено от Солнца на пять миллиардов километров. Чтобы совершить полный оборот вокруг нашего свети¬ла, планете из Облака Оорта требуется шесть миллионов лет. Причем направление ее вращения противоположно вращению девяти известных планет Солнечной системы.
Сейчас ученые проверяют данные Мюррея. Несколько крупных специалистов уже повторили расчеты англича¬нина и пришли к выводу: в Облаке Оорта находится еще одна планета.
Если научное сообщество воспримет новое открытие, возникнет проблема ее назва¬ния. Кроме того, надо будет ответить на вопрос, является ли планета из Облака Оорта планетой Икс, упоминавшей¬ся в шумерских текстах под именем Нибиру? Не исключе¬но, что шумеры имели в виду другую планету, но сведений о крупном космическом теле с орбитой, лежащей в плоско¬сти, перпендикулярной плос¬кости вращения Земли, пока не поступало. И тем не менее отколовшаяся при столкнове¬нии с Нибиру часть Земли вполне может оказаться на¬шей Луной.
Виктория ДЕГТЯРЬ
"Мир Увлечений", Невероятное

Немає коментарів:

Дописати коментар