Моніторинг земних змін

Тут зібрані з різних джерел повідомлення і факти, які свідчать про те, що на Землі відбуваються значні геологічні і кліматичні зміни, і про настання в найближчі роки Зсуву Полюсів в зв'язку з черговим наближенням Планети X, Нібіру. (згідно з http://www.zetatalk.com/)

Короткі повідомлення зібрані тут походять з мас-медіа, теле і радіо новин, Інтернету, etc.

------

Earth Changes Monitoring

Facts gathered here from various sources indicate that major geological and climate changes are happening on Earth, which herald a Pole Shift in near future due to rearrival of Planet X aka Nibiru. (according to http://www.zetatalk.com/)

Short notes collected here come from mass media, television and radio news, Internet, etc.

Articles by Year - Статті за роками

Шукати в цьому блозі

неділю, 10 січня 2010 р.

2001

■    ПОВЕНІ: Загроза повені минула.
Лютий 2001
Небезпека сильної повені через потужне танення снігів на західних теренах країни, здається, минула. Але фахівці застерігають: можливе підвищення рівня води в річках басейнів Дністра і Західного Бугу. Підвищення рівня води класифікують як "паводок незначної висоти". Проблеми почалися, коли в Галичині всього за два тижні випала місячна норма снігу. В першій декаді лютого примхливі вітри принесли в Західну Україну майже справжню весну. Зрозуміло, що сніг почав швидко танути...З 8 до 10 лютого рівень водяних потоків був найвищим. Найближчим часом сильних опадів не очікується.

■    ПОВЕНІ: На Львівщині повінь.
8-15 березня 2001
Через сильні дощі і танення снігу на початку тижня піднявся рівень води в річках Стрий і Опір. Вода підтопила 30 будинків в дев'яти населених пунктах Сколівського району. Внаслідок пошкодження ліній електропередач без струму залишилися два населені пункти. Напором води зруйнована дамба на річці Стрий біля селища Верхнє Синьовидне. Вчора ж рівень води в річках стабілізувався, подекуди вода почала спалати.

■    КЛІМАТ: Остання зима?
8-15 березня 2001
До теплих зим ми з вами вже звикли: проліски в новорічну ніч нині не дивина. І те, що поля в цю пору року вкриті не снігом, а зеленню пророслих озимих, - теж очевидний факт. Українські вчені так коментують всі ці явища. Вже декілька років поспіль зимові температури більше нагадують температури осінньо-зимової пори. Про зиму дедалв частіше можна сказати: "і не осінь, і не зима9'. Пори року тепер настають швидше на добу-другу. Сучасний клімат, який сформувався в середині 60-х років 20 століття характеризується нестійкістю погоди, різким перепадом температур. Тому грудень тепер схожий на листопад, березень - на квітень. В нашій країні за останнє століття справді потеплішало на 0,5 градуса. Теплішими стали зими, на 0,8 - 1 градус. Клімат України стає морським. Іншими словами, зменшується амплітуда між найхолоднішою зимою і найтеплішим літом. Найкращий доказ цього - зміни в рослинному світі. Ми спостерігаємо експансію середземноморських видів на нашу територію, тоді як жодного виду, який би мігрував навпаки, з півночі на південь нема! Ми також побачимо експансію диких родичів злакових. Батьківщина дикого ячменю - Середземномор'я, а він вже підходить майже до Києва. Для жита потепління не дуже сприятливий чинник, а от для пшениці, південної культури, - навпаки. Соняхи мандруватимуть на північ. Краще почуватимуться теплолюбні культури -кукурудза і соя. Минулорічної осені в Західній Україні збирали на зерно кукурудзу і сою, тоді як раніше вони в нас не достигали. На півдні України вже пробують вирощувати бавовник. Озимі культури завдяки потеплінню не ушкоджуються морозами. Змістилися терміни сівби озимих. Якщо раніше сіяли озиму пшеницю з 10 до 25 вересня, то тепер, за дослідними даними, краще сіяти пізніше, з ЗО вересня. Тваринний світ повільніше реагує на ці зміни. Але вже цієї зими снігурі не прилетіли до нас на зимівлю. На півночі була тепліша зима і в птахів відпала потреба кочувати. Фламінго вже не раз залітали в Україну. Якщо ж в Україні потепліє не на пів градуса, а на 3 - 5, то Південь України поступово, через років 150 перейде в зону пустель.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: На Кавказі-рання весна.
Березень 2001
На два місяці раніше, ніж звичайно почали збирати мед сочинські бджоли. Цього року зима в Сочі була тепла. Цвітіння рослин почалося набагато раніше. Тому перший мед пасічники зібрали не у травні, як звичайно, а вже цими днями.

■    НЕВРОЖАЙ: Чи буде цього року врожай?
З -10 травня 2001
Квітень випав прохолодний, тому довелося почекати з сівбою ярих культур і городини. Але Мінагрополітики вважає, що погода сприятиме хліборобам, надолужити згаяне можна буде в сонячні травневі дні. Синоптики не прогнозують різких коливань температури в травні. Це має втішити садівників, адже два роки поспіль через приморозки облітав цвіт плодових дерев.

■    НЕВРОЖАЙ: Наші хлібні запаси закінчуються?
19-26 квітня 2001
Міністр АПК С. Кириленко визнав, що в Україні є загроза дефіциту хліба. Втім, з спростуванням цієї заяви вже наступного дня виступив голова Держрезерву Є. Червоній. Нескоординованість публічних заяв двох державних структур спричинила знервованість на ринку і ажіотажний попит з боку оптовиків. Паніки населення поки що не спостерігається, але малоприємні чутки вже пішли. Як з'ясувалося справді в кількох регіонахкраїнимайже одночасно закінчилися запаси зерна (Луганська, Одеська, Закарпатська області і АР Крим). Активізувався імпорт борошна з Росії. Через ажіотаж Держрезерву довелося вийти на ринок, аби не допустити зростання цін. Та схоже підвищення цін на хлібобулочні вироби в більшості областей уникнути не вдастся. Адже запаси зерна і борошна тепер закінчуються майже у всіх регіонах. Треба зауважити, що обсяг запасів хліба в урядовому резерві - державна таємниця, але за оцінками експертів, тепер вони не перевищують трьох мільйонів тонн. Цього країні може вистачити на 1,5 - 2 місяці.

■    НЕВРОЖАЙ: Дощ проти врожаю.
21-28 червня 2001
Здається, Україна може попрощатися з планами зібрати цього року рекордний врожай хліба. Відповідно до державної програми "Зерно України 2001" передбачалося зібрати 35 мільйонів тонн зернових. Проте затяжні дощі і бурі, що спостерігалися в червні завадили цим планам. Станом на 20 червня держава вже втратила зернові на 20% площ. І це ще не межа. За прогнозами синоптиків дощова погода збережеться на території України мінімум до кінця червня. На перезволожених площах зерна вже не буде. В Закарпатській області пошкоджено зернові на 100 тисячах гектарів. В Житомирській, Вінницькій і Київській областях від злив потерпіло близько 80 тисяч гектарів. Тотальні дощі триватимуть, град, зливи. Липень буде сприятливим для збирання тільки в південних і східних регіонах країни. Це 4 - 5 областей. В інших областях кількість опадів влітку сягне половини річної норми. Наслідком дощової погоди стане також зниження частки продовольчого зерна в загальному валовому зборі.

■     WEATHER CHANGES: Snow Traps Thousands in Saudi Arabia
AnaNova, July 25,2001
Thousands of people ended up trapped in a national park in Saudi Arabia after it started snowing. Rescue workers were called after 75 people were injured in the panic. Several hundred were rescued using helicopters and mountain jeeps. Several inches of snow fell in the mountainous area in the south west of the country, while other regions baked in 100 degree Fahrenheit temperatures. Entrepreneurs have been using snow-making machines to try and build ski resorts in the mountains, near Saudi Arabia's border with Yemen, reports ABC.


■     ECONOMY: Slump Felt Around the  World 
New York Times, 20 Aug 2001
The world economy, which grew at a raging pace just last year, has slowed to a crawl as the United States, Europe, Japan and some major developing countries undergo a rare simultaneous slump. The latest economic statistics from around the globe show that many regional economic powers - Italy and Germany, Mexico and Brazil, Japan and Singapore - have become economically stagnant, defying expectations that growth in other countries would help compensate for the slowdown in the United States.The $33 trillion world economy is still likely to expand this year, as it has every years since the Great Depression. Of the top economies, only Japan's total output seems likely to shrink, and even bearish forecasters expect the world to grow at about a 2 percent rate, a bit faster than during international slumps in 1982 and 1991. Still, many experts say the world is experiencing economic whiplash, with growth rates retreating more quickly and in more of the leading economies than at any time since the oil shock of 1973. And this time there is no single factor to account for the wide-spread weakness, persuading some economists that recovery may be slow in coming. "We have gone from boom to bust faster than anytime since the oil shock," said Stephen S. Roach, the chief economist of Morgan Stanley, a new York investment bank. The biggest surprise is the sluggish performance in Europe, especially Germany, where leaders had until recently thought that they could escape the American slowdown. Germany's economy, Europe's largest, came to a standstill in the second quarter of this year. Italy and the Netherlands are showing practically no growth. And France's relatively frothy economy has slowed sharply as both consumers and businesses have cut back spending. The result is that Europe, with a combined economy about as big as that of the United States, is in no position to take over as the locomotive of world economic growth.

■    МУТАЦІЇ: Двоголове теля виявилося "золотим". 
2001
Зубожіла вдова і мати 4-х дітей з Албанії зовсім було впала у відчай, коли її єдина корова народила двоголове телятко. Та саме ця безпомічна тваринка допомогла сім'ї вибратися з злиднів. Телям зацікавилася Ветеринарна Асоціація США і купила його у власниці за 25 тисяч доларів.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Літа нема.
7-14 червня 2001
Що нині коїться з погодою? Ніби й літо надворі, а холоднеча, як восени. Невже клімат України став іншим? В зв'язку з глобальним потеплінням кліматичні умови України суттєво змінилися. Клімат настільки вийшов за межі норми, що народні прикмети вже майже "не працюють". По-перше, в Україні зменшилася різниця між зимовими і літніми температурами. Таке спостерігається в країнах з морським кліматом, де море пом'якшує погодні умови, і тому там тепла зима. А літо в цих країнах таке ж як в Україні. Клімат України перестає бути континентальним. За останні 100 років в Україні стало більше опадів. При потеплінні найхитріше, образно кажучи, повелися саме вони. Спочатку подивимося на річну кількість опадів. Там де їх було мало (південний схід України) за сто років почало випадати на 10 - 15% більше. А там, де їх було багато (захід і північний захід) на стільки ж стало менше. Проте в середньому за місяць все виглядає навпаки! Там, де опадів було багато, внаслідок потепління їх стає ще більше, а там, де було мало стає ще менше.

■     WEATHER CHANGES: Climatic Catastrophes Strike as US freezes, Australia Fries
Dec 28,2001
Countries around the world were trying to cope with climatic catastrophe, as a big freeze chilled Europe and North America, Brazil recovered from torrential rains, bushfires blazed in an Australian heatwave and Saudis prayed for rain to slake an ongoing drought. North America was plunged into the throes of an intense cold front that buried Buffalo, New York in almost one metre (three feet) of snow and saw temperatures slide well below freezing. In Europe, the chill has claimed hundreds of lives. A winter coldsnap in Poland has claimed 178 lives since October, according to local police, a figure well above the 112 killed by the cold last year. Authorities in Bulgaria declared a state of emergency in the northeast of the country after the worst snowfalls in 30 years, where three more people died in the intense cold, according to the civil defense department. And in Russia, no stranger to bitter cold, Moscow authorities said three people had died in sub-zero temperatures, bringing to 250 the number to perish in the city's icy chill this winter. But in the southern hemisphere, bush fires raged around Sydney as Australia sweltered in a heat wave, with temperatures set to soar over the weekend to 40 C (104 F). Authorities were bracing for a tough time battling the flames Sunday, when forecasters are predicting low humidity, temperatures of 39 degrees Celsius and fresh to strong northeasterly winds - the worst cocktail for bushfires. In Brazil, massive mudslides triggered by torrential rain in Rio de Janeiro state engulfed homes, claiming at least 50 lives and leaving nearly 2,000 people homeless. The area around the former imperial capital of Petropolis, about 80 kilometers (50 miles) from Rio de Janeiro, was worst hit in the landslides after torrential rains struck for 16 hours earlier in the week. In Saudi Arabia, however, thousands of people filled the country's Mosques to pray for rain, as the imam of Mecca's Grand Mosque blamed the drought on sin and corruption. Saudis have twice already offered up rain prayers this year, but with little apparent success. Most northern and central regions have remained dry and southwest areas of the kingdom have had only little rain. Meteorologists have forecast below average rainfall, which if accurate will result in further drought next year.
The spate of extreme weather across the globe comes as many scientists warn that populations will have to get used to increasing incidences of drought, searing heat, icy cold and flooding, which they say characterize the so-called greenhouse-effect. Climatologists have warned that a trend of increasing global temperatures is not the only phenomenon from the effect they blame on a build-up of greenhouse gasses - those given off by burning fossil fuels -accumulating in the earth's atmosphere. Scientists have warned that along with rising temperatures, the world will see established weather patterns disturbed and higher frequency of extreme weather. Countries which usually fairly modest temperatures, such as Germany, have reported intense lows, with the southern region of Bavaria seeing temperatures of almost minus 46 degrees Celsius (minus 51 Fahrenheit) on Monday. The chill is the lowest recorded in the region since 1870, while hurricane-force winds hit mountainous regions and a heavy blanket of snow forced many motorists to stay at home, according to weather services. Temperatures in Moscow dropped to minus 20 degrees Celsius (minus four Fahrenheit) this month, where heavy snowfalls have been recorded.

■     ЕКОНОМІКА:
10 листопада 2001
Делегати конференції з проблем зайнятості, яка закінчилася в Женеві, вказали на тривожне явище: на світ насувається хвиля безробіття. За оцінками МОП наступного року без роботи може залишитися 24 мільйони осіб. Той факт, що в США за останній місяць скоротилося близько пів мільйона робочих місць підтверджує: хвиля безробіття вже здійнялася і невдовзі накриє всі країни планети. Сповільнення економічних темпів почалося ще до 11 вересня, а теракти відчутно погіршили ситуацію. Нині увагу МОП передусім привертає економіка США. Та найболісніше відчують наслідки глобального безробіття країни, що розвиваються.

■    ПОВЕНІ: Вода, що принесла біду.
28 червня - 5 липня 2001
Такої потужної повені на Старосамбірщині (Львівська обл) не було від 1941 року. Численні річки басейну Дністра чи не щороку виходять з берегів і затоплюють навколишні села. Та цього разу прибула після затяжних дощів і потужних гроз вода показала свою руйнівну силу. За якихось три години її рівень в річках піднявся більш як на три метри. Могутні хвилі, змітаючи все на своєму шляху, зруйнували десятки автодорожніх мостів, ринули на селянські обійстя, затопили с/г угіддя. Від стихії постраждали 14 населених пунктів, підтоплено 343 будинки. На схилах багатьох автомобільних трас зафіксовано небезпечний зсув грунту. Поля й досі стоять залиті, люди, яким довелося повиносити з будинків особисті речі чекають, коли спаде вода. Відновлювальні роботи призупинили - синоптики знов прогнозують дощі. Вийшовши з берегів Дністер зруйнував мости, розмив дороги, пошкодив будівлі і завдав збитків сільському господарству. Через дощі зменшиться врожай зернових, погіршиться якість.

■    УРАГАНИ: На ліквідацію наслідків стихійного лиха нема грошей...
Серпень 2001
В десяти потерпілих від недільної стихії районах Львівщини тривають аварійно-відновлювальні роботи. Внаслідок сильних дощів і шквального вітру без електропостачання в цих районах залишилося 130 населених пунктів, в багатьох будинках зірвано дахи, пошкоджено дороги. Тривають відновлювальні роботи в районах, потерпілих від повені 28 - 29 липня.

■    НЕВРОЖАЙ: Польща цікавиться українським зерном.
Серпень 2001
Польща готова придбати в Україні до 40 тис тонн ячменю, а також в Харківській області - до 100 тис тонн пшениці нового врожаю. Цей намір пов'язаний з нещодавнім стихійним лихом в Польщі.

■    МЕТЕОРИТИ: Не проґавте метеоритного дощу!
Листопад 2001
Через те, що до Землі наближається метеоритний дощ відкладено всі польоти шаттлів. За прогнозами це буде найрясніший за останні десятиріччя метеоритний дощ, який може знищити до 600 орбітальних супутників. Так звані леоніди пролетять в безпосередній близькості від Землі наприкінці наступного тижня. NASA вже вжила заходів з забезпечення захисту телескопу Hubble.

■    ПОВЕНІ: Стихія вдарила по Алжиру.
Листопад 2001
Найбільша за останні десятиліття повінь на півночі Алжиру вже забрала життя 340 осіб. Більшість потерпілих живцем поховано під руїнами будинків, що завалилися під натиском води. Сотні людей поранено, тисячі залишилися без даху над головою. Особливо постраждала столиця країни. Повінь стала великою несподіванкою для метеорологів, після довгої посухи тут ніхто не сподівався таких опадів. Через проливні дощі рівень Середземного моря на узбережжі Алжиру підвищився на 1,3 метра.

    ПОВЕНІ: Закарпатці запасаються плотами.
13 листопада 2001
Після кількаденних рясних дощів помітно піднявся рівень води в гірських річках, ососбливо в Боржаві, Латориці і Ужі. В їх пониззях вода подекуди навіть вийшла на заплаву. Жертв нема, руйнувань - теж. Зливи на більшій частині Закарпаття припинилися, в річках спадає вода. Вночі з 10 на 11 листопада через повеневу хвилю піднявся рівень води в Латориці (на 430 - 480 см) і в Тисі (на 750 - 800 см) біля міста Чоп.

■    УРАГАНИ: Над Талліном пронісся шалений ураган.
Листопад 2001
Кілька мільйонів крон, за попередніми даними, можуть становити збитки від урагану, що пронісся вночі з четверга на п'ятницю над Талліном (Естонія). Внаслідок урагану порушено автобусне сполучення, пошкоджено деякі будівлі в центрі естонської столиці і в одному з районів. Одна особа госпіталізована. Вітер, швидкість якого досягала 35-ти метрів за секунду, вивів з ладу на території республіки 446 трансформаторних підстанцій.

■     WEATHER CHANGES: 
During the summer of 2001 new heat records were set in many countries. These extremes have also occurred during the three-year period the Zetas stated that crop failures would fell in.

■     WEATHER CHANGES: 
October 2001 was the warmest October in Britain since weather records began. October 2001 was also the warmest October on Hit planet for 25 years.

■    DISASTERS:
June 2001
The most powerful volcanic erruption in 1200 years has occured in Mexico, freak snow falls follow record high temperatures in North Carolina while 4 million people starve to death in Kenya. Not to mention more earthquakes occuring in El Salvador, Japan, Canada and China. The world's glaciers are now all in retreat at ever increasing rates. In the mean time disastrous drought grips Afghanistan, New Zealand, India, Pakistan and North Korea. Iowa is declared a disaster area after flooding while Israel and Jordan quickly cycle through heatwave/sandstorm/flooding. And of course there's the sun, with the recent observation of the largest solar flare on record and its ever increasing energy output.

■     АЛЬБІНОСИ: Кому пророкує успіх білий слон?
Листопад 2001
В джунглях на півдні М'янми (Бірма) виявлено білого слона. За легендою поява білого слона віщує швидке процвітання і мир мешканцям країни.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Перші витівки зими.
Листопад 2001
На Івано-Франківщині найбільшої шкоди стихія завдала мешканцям Верховинського району, де без струму залишилося 35 населених пунктів. А от на Закрпатті внаслідок добігання паводкової хвилі очікується продовження підйому води в річці Тиса на 1 - 2,5 метри. Неподалік від міста Тячева спостерігається вихід води на заплаву.

■    ПОГОДНІ ЗМШИ: Потерпіли від снігу.
20 листопада 2001
14 листопада 77 сіл Верховинського, Косівського, Надвірнянського, Рожнятівського і Коломийського районів та Яремчанської міськради залишилися без електроенергії. Спочатку збитків завдав буревій. Згодом аварійне знеструмлення житлових будинків, шкіл, лікарень і господарських об'єктів спричинило небувале налипання мокрого снігу на проводах ліній електропередач. Без електроенергії залишилося 35 населених пунктів. Товщина снігоавого покриву подекуди перевищувала 20 см.

■    УРАГАНИ: Стихія наробила чимало лиха.
27 листопада 2001
Снігова стихія, яка цієї неділі прийшла до нас з Болгарії, завдала великої шкоди областям Західної України. Знеструмлено міста і села, засипано автошляхи і залізничні колії (звідси затори на трасах і спізнення поїздів). Синоптики попереджають: вже в четвер над Західною Україною пройде ще один небезпечний циклон.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: Дороги області - у сніговому полоні
Грудень 2001
Через сильні снігопади та вітер на Львівщині без електропостачання досі залишаються 16 населених пунктів в Сколівському, Стрийському, Дрогобицькому районах. На автотрасі Самбір - Дрогобич між селами Новошичі -Лішня утворилися снігові замети висотою до 2-х метрів, а на трасі Львів - Рогатин 1,5-2 метри. В четвер рух на цих дорогах було повністю припинено. В сніговому полоні опинилися десять легкових автомобілів і чотири пасажирські автобуси "Ікарус", що виконував рейс Львів - Чернівці.

■    ЕКОНОМІКА: Аргентинський бунт
22 грудня 2001
Після двох днів гнівних протестів, які прокотилися Аргентиною, її президент Фернандо де ла Руа був змушений залишити посаду. Причиною бунтів стало важке економічне становище. Останні чотири роки друга за економічним потенціалом держава Південної Америки переживала глибоку кризу, яка призвела до 20% безробіття і злиднів серед найбідніших верств населення. Уряд заборгував власникам державних облігацій всередині країни 132 мільярди доларів. Багато компаній збанкрутувало. Оголошення дефолту було неминуче і це було б найбільшим будь-коли оголошеним дефолтом. МВФ не надав фінансової допомоги і тоді уряд вдався до низки програм суворої економії, що вдарило по кишенях населення. Мешканці країни обурилися і вийшли на вулиці. Столицею Буенос-Айресом і рядом інших міст прокотилися голодні бунти. Люди розбивали вітрини магазинів і тягнули звідти різний харч. Президент подав у відставку і на гелікоптері втік від розлюченого натовпу. Банки Аргентини заморозили всі доларові рахунки, на яких переважно зберігали свої заощадження більшість аргентинців. На вулиці Буенос-Айресу вивели кінну поліцію.

■     HURRICANES: Study Predicts More Atlantic Hurricanes (as reported by Reuters)
July 20,2001
The last high-activity phase lasted from 1926 to 1970, followed by a period of low activity from 1971 to 1994. The researchers estimated the current period, marked by increased numbers of hurricanes, would last another 10 to 40 years. ... "This is just a totally normal cycle," Goldenberg, whose findings appear in the journal Science, said in an interview. The highest level of North Atlantic hurricane activity ever measured was recorded from 1995 to 2000, according to the study. Compared to the previous quarter century, there were twice as many hurricanes, including 2-1/2 times more major hurricanes (those reaching Category 3 strength with sustained winds reaching more than 110 mph) and more than five times as many hurricane s impacting the Caribbean islands.... Some experts questioned whether making accurate long-term predictions about hurricane activity is possible. "The lack of long reliable records and a systematic classification of the storms in previous years makes it impossible to identify trends or clearly defined fluctuations," Lennart Bengtsson of the Max Planck Institute for Meteorology in Hamburg, Germany, said in a commentary in Science.

■     CROP FAILURE:
2001
During 2001, Starvation Denial in a media hush was evident, while Devastating Weather created a Silent Famine and South African price increases. In 2001 spuratic reports of the effect weather has having on crop shortages were reported in Malaysia, Iowa, Ireland, North America, and the World at Large.

■     WEATHER CHANGES: Natural Disasters
2001
Forest fires in Australia, floods in Brazil and in Turkey, snow chaos in central and southern Europe and a typhoon in Singapore, which was meteorologically seen as impossible, are all indications for a link between climate changes and a rise in weather catastrophes," the company (Reuters) said in a statement.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: В Австралії спека і пожежі
Грудень 2001
Тисячі пожежників Австралії досі безсилі погасити пожежі в лісах та чагарниках, які вирують навколо найбільшого австралійського міста Сиднея. Стихійне лихо набрало розміру загальнонаціонального. Вже згоріло понад півтори сотні будинків. Кілька тисяч людей покинули свої будинки. Пожежники передбачають, що полум'я поширюватиметься далі: в цей вікенд в Австралії буде сорокаградусна спека, дутимуть вітри змінного напряму.

■    ПОГОДНІ ЗМІНИ: В січні обіцяють мінус сорок!
29 листопада - 6 грудня 2001
Після несподіваних снігів, ожеледей і хурделиць, що стали для нас неприємним сюрпризом наприкінці листопада, нині кожного цікавить: якої ж погоди очікувати взимку? Синоптики кажуть, що нас чекає морозна і сніжна зима. Зокрема прогнозується, що в грудні вся територія україни вкриється снігом. Найнижча температура очікується на Львівщині і в Карпатах - 24 - 36 (!) градусів морозу. На півдні температура сягатиме мінус 20 - 28 градусів. Очікують також дуже сильних опадів. В січні буде дещо менше опадів, але надворі стане ще холодніше - температура можливо опуститься до мінус сорока! "Кожні п'ять - сім років в Україні бувають сильні морози", - каже начальник відділу метеоггрогнозів укргідрометцентру Раїса Сосновська. Отже можна вирахувати, що саме цьогорічна зима має бути дуже холодною. Сніжна і морозна зима - лихо для озимих. Під товстим шаром снігу вони випріватимуть, а якщо їх попередньо не оброблено спецпрепаратами, то навесні, під час подальшої вегетації посилено хворітимуть. Наслідок - відмирання кореневої системи, а отже, втрата посівів. Ну а передчасні відлиги і танення снігу може обернутися масовим вимерзанням озимих культур, і не тільки зернових. Короткочасні відлиги, танення снігу, а потім ще лютіші морози можуть геть виморозити озимі культури, нашкодити садівництву. В Карпатах і на Закарпатті природні аномалії цьогорічної зими конче спровокують ранні і сильні повені.


■  DEFORMED FROGS:
Deformed frogs have been found in Minnesota and in other parts of the country. They were being studied by the Minnesota Pollution Control Agency and other government agencies to determine the cause of the deformities. However, as of July 1, 2001, funding for the MPCA to work with deformed frogs was discontinued. Some federal agencies are continuing to work on the problem.
Deformed frogs were discovered in Minnesota in 1995. The MPCA researched the problem from 1997 through 2000. As of July 2001, the MPCA is no longer funded by the Minnesota Legislature to continue deformed frog research.

■ Планета Х: На космические зонды действует неведомая сила
2001

Уже давно ходят разговоры, что где-то в далине Солнечной системы начали действоввать загадочные космические силы. И имеются достаточно серьезные предположения, что с известными законами гравитации дело обстоит неладно и пора переписывать учебники физики. А кто-то уверен, что дело вовсе не в физике, а просто силы гравитации дествуют сейчас не только со стороны Солнца, но и от приближающейся к нам загадочной планеты Х. а если это так – быть большой беде!
Тогда вопрос: в чем, собственно, проблема? Есть же обсерва¬тории, есть и телеокопы в космосе. Так что же, нель¬зя определить, появилась ли неподалеку (в масшта¬бах космоса, конечно) от нас новая планета? Но в том-то и загвоздка, что ее то видят, то нет.
Началось все с туман¬ных подозрений, что в пространстве за Плутоном появилось некое массив¬ное космическое тало или группа набольших.
Странно как-то.
Вспомним, однако, что существование Урана, Нептуна и Плутона тоже сначала вычислили мате¬матически, а уже потом обнаружили фактически. Уран нашли в f 781, Нептун — в 1846 году. Но даже от¬крытие Плутона в 1930 го¬ду не решило всех про¬блем. Выходит, что Плутон не настолько велик, чтобы влиять на поведение сосе¬дей, "тащить" их в сторону от привычного пути. И ас¬трономы начали поиски еще одной, 10-й планеты.
Понято, что скептиков в этом дою куда больше, чем энтузиастов. И скеп¬тики стараются найти ка¬кие-то другие объясне¬ния. Может быть, влияет Хирон — маленькое, 200 км в диаметре космичес¬кое тело, которое крутится между Сатурном и Ураном. Или же виноват пояс Кой-пера, существование ко¬торого примерно в 50 ты¬сячах расстояний от Солн¬ца до Земли было под¬тверждено в 1992 г. В об¬щем, что-то неладно. По¬этому и направили в ту сторону космические зон¬ды серии "Пионер" — по¬смотреть, что же происхо¬дит за Плутоном.
Те, кто допускает суще¬ствование планеты №10, говорят, что рез ее до сих пор не видели, то у нее должна быть чрезвычайно вытянутая эллиптическая орбита. И хотя никто пока не берется с уверенностью утверждать, что планега X существует, поиск продолжается. Согласим¬ся, все это странно. Выхо¬дит, что мы до сих пор тол¬ком не знаем, что творится у нас под боком?
В конце сентября 2002 года астрономы , вдруг признали: с зондами, за¬пускаемыми НАСА в рам¬ках программы "Пионер", стало твориться нечто не¬понятное. Некем мистиче¬ская сила толкает их в дру¬гую сторону, оказывая тормозящее воздействие! Сила эта не очень мощная. Но даже одна миллиард¬ная гравитационной по¬стоянной способна приве¬сти к тому, что рухнет все здание физики!
Зонды были запущены в 1972 и 1973 годах. "Пионер-10" стал первым кос¬мическим кораблем, направленным в открытый космос так, чтобы проле¬теть возле Юпитера, а "Пионер-11" должен был "навестить" и Юпитер, и Са¬турн; После этого все бы¬ли готовы признать про¬грамму зондов выполненной. Но тут выяснилось, что зонды и дальше оста¬вались под наблюдением НАСА. Почему? Да потому что вели они себя как-то странно.
В1980 году, когда "Пионер-10" был на полпути между Ураном и Нептуном, стало ясно, что зонды находятся не совсем там, где им по¬ложено быть согласно расчетам. Оба они явно испытывали воздействие "небольшой, но ощутимой" дополни¬тельной гравитацион¬ной силы. И в обоих случаях это была сила одного и того же диа¬пазона, направленная в сторону Солнца, не¬смотря на то что зонды, по сути, двигались в противоположном на¬правлении. Накануне 1984 года Герри Нойгебаузр, бывший тогда ведущим специалис¬том в рамках програм¬мы IRAS, в интервью журналистам недвусмыс¬ленно заявил, что 10-я планета Солнечной систе¬мы обнаружена. То есть, собственно говоря, обна¬ружено ее влияние.
Джон Андерсон, астро¬ном НАСА из лаборатории в Пасадене, который на¬блюдает за программой "Пионер", долго не решал¬ся обнародовать свои "со¬мнения в отношении зон¬дов". Но в середине 90-х годов все изменилось бла¬годаря тому, что к делу подключился Майкл М. Ньето, физик из Нацио¬нальной лаборатории в Лос-Аламосе. Ньето пытался выяснить, насколько хорошо мы изучили силы гравитации в Солнечной системе, и ему посовето¬вали переговорить с док¬тором Андерсоном. Они стали работать вместе, а чуть позже к ним присое¬динился еще Слава Турищев — из той же лаборатории.
Эта команда собрала данные чуть ли не за сто¬летие, опросив даже отставных сотрудников НА¬СА. Однако никакого ра¬зумного объяснения ано¬малиям, связанным с зон¬дами, найти не удалось. Единственное предполо¬жение, которое смогли выдвинуть исследователи, это наличие дополнитель¬ного тепла. То есть доста¬точно было воздейство¬вать на корабли источни¬ком тепла всего лишь в 70 ватт, чтобы заставить зонд весом 241 кг двинуться в сторону Солнца с тем ус¬корением, какое и было отмечено. Но откуда могло взяться дополнительное тепло?
Каждый зонд несет плу¬тониевый источник на кон¬це длинной стрелы. Пред¬ставим себе ситуацию: корпус каждого корабля добавочно получил по 70 ватт. Более того, его тепло должно излучаться в одном и том же направлении, что, как признает доктор Андерсон, неправдопо¬добно.
Может быть, происхо¬дит утечка топлива? Но никаких данных на этот счет тоже не имеется. И Андер¬сон предполагает, что на¬иболее вероятным объяс¬нением может быть дейст¬вие какой-то неизвестной силы. Или неизвестного эффекта. Например, Нью¬тон попросту ошибался, и в дальнем космосе на тело влияют силы гравитации, не подчиняющиеся обще¬принятым законам физи¬ки. Или где-то существует некое количество невиди¬мой темной ("зеркаль¬ной") материи, которая усиливает тяготение. Или здесь, по словам Ньето, вступает в силу "модифи¬цированная ньютоновская динамика".
Но вот что поражает: на зонды эти силы действу¬ют, а на планеты — нет. А вот это уж и вовсе противоестественно. Получает¬ся, "зеркального" вещест¬ва должно быть либо очень много (но тогда оно влия¬ло бы и на планеты тоже), или оно должно образовы¬вать некое "локальное об¬лако". Или же там, вдали, существует некая слабая негравитационная сила между "зеркальными" и обычными атомами. Одни предположения...
К сожалению, в 1995 году связь с "Пионе¬ром-11" была потеря¬на, так что теперь все догадки можно строитъ лишь по движению "Пи¬онера-10". Как утверж¬дают Андерсон, Ньето и Турищев, единствен¬ный способ определить причину аномалий — запустить еще один зонд. Стоимость такого зонда — 300-600 млн долларов. Если его за¬пустить через 5 лет, то еще лет через 5 мы на¬чали бы получать дан¬ные. Иными словами, какие-то результаты стали бы очевидны только с 2012 года...
Николай ШАПОВАЛОВ, "ИГ"

Немає коментарів:

Дописати коментар